”Oj, väger du så mycket!”

vasterbron770x400

Löptur över Västerbron i fantastiskt vårväder. Foto: Petra Månström.

Jag har haft ett komplicerat förhållande till min vikt sedan jag var tonåring och led av ätstörningar. För att bli kvitt de tankarna bestämde jag mig för tio år sedan för att slänga ut vågen.

Det kändes toppen, man får ju ändå ett hum om sin form genom att känna efter hur kläderna sitter och så vidare. Men nyligen var jag tvungen att ställa mig på den där eländiga vågen igen, i samband med ett läkarbesök. Tror knappast att läkaren förstod hur hennes reaktion när siffrorna poppade upp på displayen påverkade mig:

”73 kilo. Oj, väger du SÅ mycket?”

73 kilo till mina 175 centimeter. Ja, det kanske är mycket. Tankarna började genast snurra runt i huvudet. Borde jag gå ner i vikt? Skippa lunchen? Sedan kom de mer positiva tankarna och tog över en stund: du har tränat hela ditt liv och har mycket muskler. Muskelmassan väger, men det innebär inte att du är tjock. Därefter återvände de negativa tankarna. Vad menade hon egentligen, läkaren? Är jag tjock? Mullig? Borde jag gå ner?

Blä. Var verkligen inte på topp den där dagen. Det är inte alltid lätt att vara människa med en ätstörningshistoria. Så tänk på hur ni reflekterar och reagerar över människors vikt. Bara ett gott råd, i all välmening.

 1. Tove skriver:

  Det är inte mycket och det var säkert inte heller avsikten med sköterskans ytterst klumpiga kommentar att antyda att du är tjock.

  Jag tror att det hon menade var att hon var förvånad över din vikt i relation till din storlek, eftersom en vältränad person med mycket muskelmassa är tyngre utan att vara större. Läkaren hade förväntat sig att en kropp av dina mått skulle visa en lägre siffra (mer fett mindre muskler). Dock borde hen ha lärt sig att inte kommentera vikt över huvud taget.

 2. Vaddå mycket? Det är en helt normal hälsosam vikt. Och att det kommer från en läkare är bara sjukt.

 3. Becca skriver:

  Du är skitsnygg, strunta i vad någon annan säger. Det låter klyshigt men ärligt, siffrorna säger ingenting om dig som person. Du är min förebild vad du än skulle väga! /19årig löpande tjej

 4. Lisa skriver:

  Det kan ju vara så att läkaren blev förvånad över vikten då din kropp inte såg ut att väga så mycket – mer muskler än fett helt enkelt vilket inte är det vanligaste inom medicinen tyvärr.
  Du kanske kan försöka omtolka det till en komplimang?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..