Snälla, sluta unna dig saker!

candy_pink

Varför begränsa sig till någon gång ibland om man verkligen gillar något? Det är i alla fall min melodi. Foto: Pexels.com.

Det finns ett uttryck som jag har extremt svårt för och det är det här med att ”unna sig”. Lite som att normalläget skulle vara något slags läge där man avstår från saker.

Personligen tror jag mer på att njuta av livet, det vill säga att göra unnandet till vardagsmat. Hur gör man då det utan att det blir för mycket av det goda då, undrar kanske någon. Jo, jag är övertygad om att de flesta av oss har en tendens att överäta om det är så att vi förbjuder oss själva att äta vissa saker för ofta.

LÄS OCKSÅ: Här är mina 5 kostbudord

Tänk själv hur det var när föräldrarna sa att du inte fick göra si eller så – då var det ju precis si eller så man ville göra. Bara för att det var förbjudet. Det blev en kittlande känsla att bara testa. Fundera nu på hur det skulle vara om du istället sa till dig själv att jag äter precis det jag är sugen på. Jag vill ha balans i mitt liv och det som kanske inte anses vara nyttigt är sådant som jag ändå gillar och som jag inte vill avstå från, alltså äter jag lite av detta varje dag.

Författaren och advokaten Jens Lapidus berättade i min nyligen gjorda intervju med honom för Maratonpodden att han älskar bullar och godis. Därför äter han en bulle varje dag, till eftermiddagskaffet. Jag tycker att det är en underbar inställning. Själv är jag just nu galet förtjust i saltlakrits, kardemummabullar och fudge. Nyttigt? Nej, kanske inte om man frågar hälsoexperterna. Gott? Ja! Därför äter jag gladeligen lite av dessa tre nämnda saker varje dag. Japp: varje dag!

LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!

Vart vill jag då komma med den här utläggningen? Jo, snälla sluta unna er saker! Att känna att större delen av ens vakna tid går åt till att förbjuda sig själv än det ena, än det andra känns väldigt tråkigt. Visst, somliga har ett sockerberoende och då kan det vara svårt att bara äta lite av det där man är beroende av. Då får man ta till lite mer drastiska åtgärder. Men de flesta av oss är inte beroende utan har bara hamnat lite fel och behöver ändra tankesätt för att få balans i sin kosthållning. Balans är nyckelordet här, för mig är det superviktigt med balans mellan nyttigare mat och mindre nyttig mat. Precis som jag behöver balans mellan vila och träning för att må bra.

Så vad säger ni, ska vi sluta unna oss? Och istället börja njuta av livet?

 1. Elin skriver:

  Jag älskar denna idé! Jag själv har kommit på att jag får mycket mer balans i både kost och vardag när jag äter det jag vill i rimliga mängder varje dag! 🙂 Annars blir det lätt jag ”avstår, avstår, avstår, avstår” och sen, BAM, så överäter jag! Vilket varken är eller känns bra!! Därför är din idé riktigt bra 🙂

 2. PPIP skriver:

  Jag ska sluta ”unna mig” saker när du slutar träna ditt ”pannben”.

 3. Martina skriver:

  Hur vet man om man är beroende eller inte… Jag är sjukt tokig i choklad å äter betydligt mer än jag borde… Men jag har så svårt att låta bli! Tidigare åt jag en mörk choklad å då gick det begränsa på ett annat sett, sen togs favoriten bort från hyllorna å jag har inte hittat någon ny så just nu blir det marabou å då kan jag lätt klämma en stor/dag ? Försöker att inte göra det men iaf…

  Jag lever oxå efter filosofin att inte ha förbud när det gäller mat. Men jag kan ändå säga att jag unnar mig saker, men då handlar det mer om saker som kanske kostar lite mer, en tröja jag inte behöver men vill ha, en massage eller något annat onödigt, då kan jag unna mig det. ☺️

  Måste bara säga att jag gillar både poden och bloggen jättemycket!!

 4. Du är grym, håller helt med!! Vem uppfann egentligen uttrycket ”unna sig”?! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..