Naturlighetshetsarna står mig upp i halsen

gravidmage

Foto: Flickr.com.

Jag. Blir. Så. Trött.

Urless på det ständiga hyllandet av ”det naturliga”. Allt som innehåller något som har ett E-nummer är livsfarligt och bör bekämpas. Och har du inte krystat fram din bebis och sedan helammat den i ett år (inte mer, då blir det onaturligt!) så är du inte naturlig. 

Det naturliga är det som gäller, även om det ofta är så att naturliga produkter kan framkalla allvarliga allergier eftersom man inte riktigt har koll på hela innehållet. Det har man ju däremot på produkter som har tillverkats på syntetisk väg, alltså i ett labb. Det kan gälla livsmedel, smink, mediciner och annat. Maten! Maten är en riktigt het potatis. Är inte maten ekologisk och närproducerad så blir naturlighetshetsarna apnervösa. Självklart ska det man stoppar i sig vara fri från laktos, gluten, kolhydrater eller vad det nu kan vara. Naturligt är ju så himla bra.

Inte ens som gravid eller nyförlöst slipper du undan naturlighetshetsarna. Begärde du kejsarsnitt för att du hade förlossningsskräck? Eller för att du inte hade lust att krysta ut ditt barn med allt vad det innebär av förnedrande situationer med diverse kroppsvätskor och annat som får härja fritt? Då har du inte fött barn på riktigt! Då har du inte fött naturligt! Ditt barn kanske tar skada av att det inte fick vara med om det för den framtida utvecklingen så viktiga utdrivningsskedet. Du kanske har orsakat ditt barn men för livet och allt detta för att du var ”too posh to push”.

LÄS OCKSÅ: Öppet brev till alla amningshetsare

Ville du ha alla bedövningar som gick att uppbringa under förlossningen? Då har du inte fött naturligt! Helst ska man djupandas igenom varenda värk och se smärtan i vitögat. Det ska göra ont att föda barn, vad du vill är inte relevant. Har du fött utan bedövning blir du hyllad och beundrad – då har du fött barn på riktigt. På det naturliga sättet. Den perfekta mamman har krystat fram sitt barn utan bedövning och helammat det i minst ett år. Ammar du längre än så blir det äckligt och inte naturligt, åtminstone verkar det så om man till äventyrs råkar surfa in på en viss familjesajt som Gud glömde (ja, jag har slirat in där någon gång under min graviditet…)

Valde du bort amningen? Kanske rentav från första början för att du kände motstånd mot hela amningsgrejen, för att du ville ha möjlighet att lämna hemmet några timmar om dagen för att få lite tid för dig själv? Kanske hinna träna eller göra annat som fick dig att må bra och bli den bästa föräldern till ditt barn. För att du visste att du inte skulle bli en bra mamma åt ditt barn om du tvingade dig själv att göra något som du inte kände dig bekväm med. Då är du onaturlig! Och egoistisk! Amma är naturligt, amma ska man göra till varje pris och man bör kämpa hårt för att då det hela att fungera. Strunt samma att du känner dig trött, deppig och konstant urlakad på energi. Du måste kämpa, vara naturlig!

LÄS OCKSÅ: Sanningen bakom den mysiga Instagrambilden

Okej, jag överdriver kanske lite här. Men ändå. Det finns en besatthet av det naturliga som jag inte tycker är särskilt sund. Som gammal kemist vet jag att inte allt som är framställt i ett laboratorium är av ondo. Tvärtom – ibland är det så att syntetiska produkter är att föredra, just därför att man där har bättre koll på innehållet. Och när det gäller förlossning och amning så tycker jag att många är helt ute och cyklar. Snacka om att skuldbelägga mammorna. Vi mammor är inte stöpta i samma form, men likt förbaskat är vi lika mycket föräldrar till våra barn. Vi är närvarande och angelägna, kärleksfulla och hönsiga. Ett bra föräldraskap sitter inte i ett par tuttar eller i en vaginal förlossning. Ett bra föräldraskap handlar om lyhördhet, förtroende och respekt. Som likt vilket kärleksförhållande som helst måste jobbas på, varenda minut och livet ut.

Visste ni syre har ett E-nummer? Och något så naturligt som ett blåbär är fullt av E-nummer? Alla E-nummer är inte av ondo, så dra inte dem över en kam. Folk med överdriven vurm för det naturliga borde göra sin hemläxa. Punkt slut. Så, jag tar gärna emot input från er läsare i den här frågan, gissar att ni har erfarenheter av ovanstående. Ha en härlig helg 😉

 1. Stefan skriver:

  Det behöver inte vara så svårt. Ofta har man väl mobilen och kan helt enkelt slå upp ett e-nummer eller två. När man väl handlar menar jag.

  Men det är bra att alltid kolla upp om man inte vet vad det är. Här finns en snabb lista över alla sverige E-ämnen:
  http://kulfakta.se/e-amnen/

 2. Sanna skriver:

  Och ett blåbär från skogen innehåller ju inga tillsatser alltså inga e-nummer. Men från ett blåbär kan man ju utvinna t.ex e-163.

 3. Sanna skriver:

  Inget tillsatt salt utan då natrium som finns tom i ett blåbär…. Man måste ju se skillnad på tillsatser och det som finns naturligt i en produkt? Eller du tycker på riktigt inte att det är konstigt?

  1. Grejen är att bara för att saker och ting finns naturligt i ett livsmedel behöver de inte vara jättebra för hälsan. Tänk t ex på flugsvampar, finns grejor i dem som inte är supernyttiga. Men flugsvampen är ju väldigt naturlig 🙂

 4. Sanna skriver:

  Ett blåbär plockat i skogen innehåller inte e-nummer. Det är ju ett faktafel. Blir irriterad på folk som sprider idioti och okunskap för att vara tvärtemot.

  1. Jodå. Ett blåbär plockat i skogen innehåller visst E-nummer. Skillnaden är bara att de finns där från början och inte är tillsatta, som är fallet med syntetiskt framställda produkter. E-nummer infördes för att ha en gemensam beteckning av livsmedelstillsatser i Europa. Ett naturligt blåbär från skogen innehåller bland annat färgämnen, smakämnen, luft och annat som har E-nummer.

 5. Sanna skriver:

  Messmör innehåller inte salt så det var ju en konstig disskussion utan någon fakta…

  1. Näringsvärde per 100 g osötat messmör från Fjällbrynt: Energi 1000 kj/240 kcal, protein 7,6 g, kolhydrater 46 g, varav sockerarter 46 g, fett 2 g, varav mättat fett 1,3 g, SALT 1,7 g, kalcium 280 mg (35 %*), järn 5 mg (36 %*). *Andel av dagligt referensintag (DRI).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..