Tjejer, kan vi sluta backstabba varandra?

profil

Låt oss säga att du har en bekant som är duktig på löpning och gärna skriver om det i sina sociala kanaler. Skulle du uppleva det personen skriver som hets att springa fort? Inte? Låter det långsökt och undrar du vart jag vill komma?

Okej, men låt oss säga så här då: du har en träningsfrälst tjejbekant som har fått barn och som har haft turen att kunna hålla igång sin träning såväl under graviditeten som efter förlossningen, medan du själv kanske hade problem med smärtsamma foglossningar och blev tvungen att spendera din grossess på sofflocket? Skulle du uppleva det som att den här tjejen kroppshetsar andra gravida kvinnor? Japp, det är mer sannolikt. Tror knappast att det finns en grupp människor som lika slentrianmässigt piper till om ”kroppshets” som småbarnsmammor.

LÄS OCKSÅ: Grejade klassikern tre dagar före förlossningen

Jag har alltid trivts bättre i sällskap av killar. Länge hade jag nästan uteslutande killkompisar, av den enkla anledningen att jag inte hittade någon tjej som jag hade lust att bli nära vän med. För det slutade alltid med snack bakom ryggen och besvikelser. Tiden som gravid och nyförlöst gav mig många flashbacks från skoltiden , då jag tidvis blev mobbad och det handlade mest om skitsnack bakom ryggen, gliringar och glåpord – aldrig fysisk misshandel. En killbekant sammanfattade det så väl:

– Vad håller ni tjejer på med egentligen? Snacka skit om kvinnor som väljer bort amning eller vill ha all bedövning som går att uppbringa under förlossningen. Eller baktala kvinnor som önskar planerat kejsarsnitt. Hade det varit vi killar som födde barn så skulle vi lätt göra allt som går att göra för att få det hela så smärtfritt som möjligt, det är väl självklart. Nä, ni brudar måste lägga av med backstabbandet!

LÄS OCKSÅ: 5 sätt att må bättre i din gravidkropp

Just det. Backstabbandet. Skitsnacket. Varifrån kommer det? Är det projiceringar det handlar om? Det är nämligen det jag misstänker. Ve den kvinna som ”bara” skaffar ett barn, gör planerat kejsarsnitt och väljer bort amningen för att hitta tid till träning och annat på egen hand. Hon är egoistisk och måste kuvas, till varje pris, i varenda webb- och liveforum som går att uppbringa. Av den enkla anledningen att hon vågade göra val som får henne att må bra och ge blanka fasen i vad omgivningen tycker. Många önskar säkert att de hade varit modiga nog att också stå på sig, men eftersom de inte vill att deras val ska framstå som dåliga så vill de till varje pris sänka sin medsyster.

Skulle världen vara lite snällare om det var män som födde barn? Möjligt. För jag ser sällan män som likt kvinnor ägnar sig åt att sänka varandra med skitsnack. De är tvärtom mer peppande mot varandra och mycket riktigt ser vi också mest män på ledande positioner i samhället. ”Felet” kan mycket väl vara kvinnornas eget, tyvärr.

 1. Klara skriver:

  Hej Petra.
  Jag tycker att det är viktigt att man tar upp sådana här känsliga ämnen och jag instämmer till 100 procent.
  Dock så måste jag säga att män inte är så olika oss. Har en stor bekantskapskrets och har många gånger ”bevittnat” hur män pratar nedlåtande till varandra, hånar varandra (med glimten i ögat), baktalar sina ”vänner”, hur de känner sig hotade av andra mäns framgång, utseende, familj, materiella ting osv.

  Jag har haft många vänner, vissa helt underbara och andra…ja lite mindre underbara, dömande, nedlåtande osv. de finns inte på min vänlista längre och det är jag glad över då jag är gravid och föder om några månader, vet med all säkerhet att de hade haft mycket att tycka till om och kommentera såsom, mat, kläder, högklackat, val av namn osv osv…

 2. Sanna skriver:

  Visst förekommer det visst backstabbande i kvinnokollektivet men jag tror också att de kvinnliga nätverken är starkare än mäns. Tänk bara på hur många män som vid en livskris knappt har någon att vända sig till medan de flesta kvinnor faller mjukt i en massa kvinnofamnar. Jag tycker att det är lite tråkigt att det alltid ska fokuseras på det negativa i kvinnorelatiner när det också finns så mycket positivt. Den värld som du beskriver har jag själv stött på på familjeliv och sådana platser och där stannar jag inte. I verkliga livet har jag fått och får ett extremt starkt stöd av mina vänninor. Jag har slaggat på soffor och snorar på axlar i motgång och firat med champagne i medgång. Jag har ett väldigt mycket starkare och finmaskigare socialt skyddsnät (vävt av kvinnor) än vad min man har t.ex. Och hans är vävt av män. Jag har ingen vän som huggit mig i ryggen, men väl flera som tagit en kula för mig. Så låt oss också komma ihåg att det finns väldigt mycket väldigt vacker kvinnlig gemenskap!

 3. Solis skriver:

  Intressant! Jag har varit i massor med situationer då män har stört sig på andra män (pga deras utstrålning/sätt att ta plats/etc). Upplever alltid att män stör sig mer på sådant än kvinnor.

 4. Jag tror att det handlar om en rädsla att bli ”utknuffad”
  Någon gång har denna kvinna lärt sig att det inte finns plats för fler.
  Antagligen har en eller båda föräldrarna svikit, inte funnits där. Flickan lärde sig hur det känns att inte vara älskad.
  När konkurans av trevliga/ smarta/vackra kvinnor närmar sig gör det ont. Man blir rädd vilket resulterar i avundsjuka.
  Om man inte är van att reflektera över sina känslor och ta ansvar för dem så blir vissa kvinnor väldigt elaka.
  Man försöker smutsa ner den kvinnan inför alla andra.

  Å andra sidan finns det lika många kvinnor som inte blir elaka utan bara känner sig värdelösa. Det beror lite på hur man tacklar problemet.

 5. lin skriver:

  Jag blir alltid fundersam över personer som: ”Inte kan umgås med tjejer, för de snackar bara skit. Jag trivs mycket bättre med killar”. Men det är en annan femma…

  Har aldrig upplevt att någon tjej backstabbat mig. Tvärtom. Jag har aldrig upplevt så mycket kärlek och stöd som från kvinnor. Både som mamma och kvinna.

  Men det handlar väl om vilka människor man har kring sig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..