Maran i maj? Är du tokig?!!

pragmaran

Jag har aldrig tidigare sprungit maratonet i Prag, så det ska bli väldigt roligt. Start och mål på Gamla Stadens Torg. Foto: Runczech.

Mot slutet av min graviditet var jag SÅ LESS på att känna mig tung och flåsig. Att ta sig uppför en liten trappa kändes som ett intervallpass och jag längtade ihjäl mig efter att kunna springa obehindrat igen.

Så för att ha en extra morot och något att se fram emot efter förlossningen anmälde jag mig till Prag Maraton som äger rum den 8 maj i år. Det kändes roligt och lite pirrigt. Men när jag har berättat för folk om min utmaning i maj så har de spärrat upp ögonen och tyckt att jag är galen. Att det är på tok för tidigt att sikta på ett maraton när jag ju fick min son i november i fjol. Men jag tänker så här: oavsett vad som händer så kommer jag att få en fin långweekend i världens bästa stad.

Skulle jag av någon anledning (förkylning, skada, allmänt obehag etc) inte känna mig i slag att springa så skippar jag det hela. Men planen är förstås att genomföra och då menar jag genomföra. Inte sikta på orealistiska tider, pressa mig till max och ha blodsmak i munnen. Nej, man kan faktiskt springa en mara och ha roligt (nåja, kanske inte de sista 12 kilometerna men i övrigt) och det tänker jag ha.

pragmaran2

Stora delar av loppet går genom Prags historiska centrum. Foto: Runczech.

Jag menar inte heller att alla andra som nyligen har fått barn ska anmäla sig till en mara i vår, men däremot kan man kanske bli inspirerad till att formulera något slags träningsmål som man vill uppnå längre fram i vår. Det kan till exempel vara att klara en chin, genomföra ett cykellopp, stå på händerna eller något helt annat. Men någon form av mål kan vara en bra morot, så tänker åtminstone jag.

Hoppas ni vill hänga med på den här resan mot en härlig mara i år. Jag vet att det kommer att bli tufft, men tror inte att det är omöjligt. Och det som är absolut viktigast att hela tiden ha i skallen är lyhördhet för kroppens signaler. Det gäller ju förresten oavsett om man varit gravid eller ej.

 1. Sara skriver:

  Det är så trevligt att du svarar.
  Jag ska vara extremt lyhörd (trots att jag vid det här laget är så taggad att allt annat än att komma i mål känns otänkbart) och planerar att förmodligen gå merparten av sträckan. Hoka one one, de ska jag hålla i minnet tänker avvakta med skorna närmare inpå eftersom fötterna kanske sväller. Kram och tack!

 2. Åsa skriver:

  Kul!
  Som alla skrivit, man känner sin egen kropp bäst.
  Har en viss förståelse (framförallt från icke-löpare) att en mara känns som något extremt men när man som du sprungit ultras förflyttas snabbt en mentala gränser och en mara är helt plötsligt inte så otroooligt långt. Sedan är det som du skriver stor skillnad mellan att genomföra ett marathon som en trevlig upplevelse och satsa på en snabb tid. Ska bli kul att följa din resa, du kommer attbli en stor förebild för mig om jag blir gravid någon gång i framtiden!

 3. Ellen skriver:

  Lycka till! Du kommer säkert få alldeles fantastiskt roligt! Jag älskar att springa men har haft lite dålig motivation på sistone pga kylan. Men så läser jag din blogg och får genast lite inspiration. Nu ska jag hem och ta en runda!

 4. Sandra skriver:

  Har också satt upp ett mål efter graviditeten. Blir en halvmara i maj, cirka ett år efter min förlossning. Du är mycket inspirerande så fortsätt med det du gör ?

 5. Maria skriver:

  Vad coolt och inspirerande!!!!

  Är i vecka 31 nu, och blev lite glad när jag tutade in på sprintpass igår (sprint = spinning i intervallform, riktigt jävla kul och tufft) och bara fick massa glada leenden. Det syns ju liksom att jag har en bebis som tränar med mig 😉 Efteråt så kom två tjejer fram och sa att de var grymt imponerade över att jag dels tränar men också att jag faktiskt är i rätt grym form 🙂 Så jag upplever just nu väldigt positiva reaktioner på att träna som gravid. Alla reagerar genom att ge tummen upp!

  Får se hur det tas emot EFTER bf…. 🙂

  Svinkul oavsett, du inspirerade mig att våga anmäla mig till ett lopp senare i sommar/tidig höst (bf början av april).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..