Ser jag en till ”låtsassemla” så smäller jag av!

semla

En redig semla, en sådan jag gillar allra bäst. Foto: Flickr.com.

Jo, jag vet. Det är jättebra att äta hälsosamt och det gör jag för det mesta. Men jag kan ändå inte låta bli att störa mig på alla de här nyttiga varianterna på semlor som duggar tätt just nu. Grovt bröd istället för vanligt, kvarg istället för grädde, rivna morötter istället för mandelmassa och så vidare. Eller varför inte ”proteinboosta” grädden med proteinpulver?

LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!

Ja ja, om man är laktos- eller glutenintolerant eller allergisk mot något i en traditionell semla är väl en sak. Men kan inte folk släppa fisen lite och ta sig en redig semla, åtminstone EN gång per år? Det finns väl annat onyttigt man kan avstå från än en semla om det nu är det man egentligen vill ha. Eller vill folk hellre ha en två grova brödskivor med kvarg och mosad banan mellan, som jag såg i något Instagramflöde? Ni måste skoja, va? Nu har hälsoivrarna gått överstyr.

LÄS OCKSÅ: Här är mina 5 kostbudord

Kvarg- och nyttighetsmaffian håller säkert inte med mig här, men jag jag var bara tvungen att få ur mig detta. Vad är nästa steg? Ihopkluttad, riven rödbeta istället för julskinka? Orkar inte… Det är nog mitt gamla ätstörningsjag som inte klarar av de här underförstådda förbuden. För budskapet är ju någonstans att du inte bör äta den där semlan, du bör stålsätta dig och avstå. Sådant gör mig jätteirriterad, vi borde snarare ha en mer tillåtande inställning till själslig njutning som semlor. I rimlig mängd och ihop med en sund, balanserad livsstil så är det absolut inga problem att äta mååååånga semlor.

Punkt slut!

 1. Åsa skriver:

  Mycket bra skrivt Petra!!!!

 2. Annika skriver:

  Klart att alla får äta vad de vill och hur de vill, men kom inte och kalla det för en semla när det inte är det.
  Rivna morötter kan aldrig bli mandelmassa. Kvarg är inte grädde.

  Jag tryckte en halv semla och gott var det!

  1. Exakt så! Folk får äta precis vad de vill, men kalla det inte för ”semla”. Kallas det då hellre för grovt bröd med rivna morötter och kvarg. Det är det jag irriterar mig lite på, att folkkära och populära mattraditioner prompt måste ”förnyttigas” 🙂

 3. Linda skriver:

  Är också sååååå galet trött på alla dessa ersättningar till semlan (och annat också förresten, vad sägs om raw kidney chokladkaka på kladdkakans dag ?).
  En vän ”skröt” på fb om att hon minsann bara unnat sig en lite skål grädde på fettisdagen. Kokosgrädde dessutom. Förvånade nog så var uteslutande alla kommenterar hejarop och även små recept samt bilder på nyttiga semlor som intagits under dagen. Lchf semlor, semlebullar med grovt mjöl, semlor helt utan socker, grädde blandat med egengjord mandelmassa (malda mandlar med strevia typ), etc.
  Gaaaaaahhhhhh ?
  Skrev att jag ätit två semlor, en på jobbet och sen en hemma på eftermiddagen med familjen. La även till att en att bit tårta slank ner (famns kvar sen födelsedagsfirande dagen innan).
  Konstigt nog sprang jag bättre än på länge den kvällen!
  Kram från en föredetta ätstörd som numera unnar sig av allt.

 4. Anna skriver:

  Ja och amen!
  Låt alla välja vad de vill, ät din semla och skit i vad andra äter!

 5. Rebecka skriver:

  Förlåt Petra, men nu tycker jag du är lite överdriven. Folk får väl äta vad de vill? Någon kanske inte gillar traditionell semla och därför vill testa en variant av den, som kanske faller bättre i smaken? Som du nämner kan allergier vara en förklaring, det finns fler.
  Tycker det känns lite trångsynt att använda uttrycket ”kvarg- och nyttighetsmaffian”, blir du så provocerad av att vissa vill njuta av en något mer hälsosam fika? Jag personligen älskar att experimentera med raw food, veganska versioner av klassiska kakor, glutenfritt eller att på annat sätt näringsbomba fikabröd. Det betyder inte att jag är för extrem för att tillåta mig äta en semla då och då. Det handlar helt enkelt om att jag tycker det är roligt, intressant och (oftast) gott.
  Alla får äta vad de vill och leva som de vill – något du gärna poängterar i dina andra inlägg – så varför inte tänka steget längre och applicera det här också?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..