Hjärnan åldras snabbare om du inte tränar

Att det är bra för hälsan att träna är ju knappast obekant. Men nu finns det forskning som slår fast att hjärnan åldras snabbare om man inte tränar.

En amerikansk forskargrupp har följt över 1 500 personer och mätt deras kondition och hjärnstorlek under en 20-årsperiod. Man fann då att de som inte motionerade när de var runt 40 år hade mindre hjärnor vid studiens slut, rapporterar SVT.

Det viktigaste vi kan göra för hjärnan är att motionera

Personerna som ingick i studien fick springa på ett löpband och forskarna mätte deras syreupptagningsförmåga samt hur lång tid varje person orkade springa på bandet. Man gjorde också en magnetröntgen på deras hjärnor. 20 år senare gjordes en uppföljning med samma mätningar och man uteslöt personer som under tiden utvecklat andra sjukdomar. Forskarna kunde se att de som presterade sämst på konditionstestet och därtill hade högt blodtryck var de som också hade minskade hjärnvolymer 20 år senare. Den här minskningen kan likställas med två års åldrande:

– Resultaten visar att det kanske viktigaste vi kan göra för vår hjärna är att röra på oss, säger Anders Hansen, överläkare inom psykiatri och som specialiserat sig på hur träning påverkar vår hälsa.

lopare

LÄS OCKSÅ: Japp, föda barn är tuffare än att springa en mara!

I den här nya studien kunde forskarna koppla minskade hjärnvolymer till att man tidigare levt ett stillasittande liv. Men det här är inte första gången som forskning visar att fysisk aktivitet har effekt på hjärnan. I tidigare studier har man kunnat visa att motion påverkar kroppens celler positivt och att det även skulle kunna gälla hjärncellerna är inte uteslutet.

När vi åldras krymper våra hjärnor, vilket ofta ger sämre minne och fattningsförmåga. Risken att drabbas av andra demenssjukdomar som Alzheimers sjukdom ökar också.

– Lägger man ihop alla resultat som är kopplat till träning så är det solklart. Fysisk aktivitet leder till starkare hjärna, säger Anders Hansen.

Det är alltså inte bara vårt midjemått utan även hjärnan som påverkas av ett stillasittande liv. 

Här kan du läsa studien i sin helhet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..