Urless på det ständiga tjatet om ålder och fertilitet

gravid_kvinna_fertilitet

Tröttnat på omgivningen som på din 35-årsdag välmenande påpekar att nu är det nog bäst att du skyndar på, för snart kanske barntåget har gått?

Just åldern 35 innebär en kris för många kvinnor som längtar efter barn men ännu inte har träffat rätt partner att bli förälder ihop med. Det allmänna budskapet i alla medier är ju dessutom att efter 30 så dalar fertiliteten betänkligt och när du närmar dig 40 så är det förmodligen tvärkört.

Jag skulle vilja trycka upp den här relativt nya dansk-amerikanska undersökningen (i forskningssammanhang är två år ”nytt”) i nyllet på alla ”experter” (gynekologer, barnmorskor, läkare med flera) som i morgonsoffor, radio och tidningar påpekar att har man fyllt 30 så är goda råd dyra om det ska bli några barn. I studien framgår det nämligen att fertiliteten hos kvinnor mellan 35-40 är i stort sett lika stor som för kvinnor 20-24 år. Allra störst är fertiliteten hos kvinnor 30-34 år, men det handlar inte om några dramatiska skillnader. Kan vara skönt att veta för många, tror jag, eftersom jag är övertygad om att stressen att det snart kan vara kört i sig kan vara orsaken till svårigheter att få barn.

Till min stora förvåning har jag även personlig erfarenhet av (förmodligen) välmenande barnmorskor som antyder att det rentav kan vara idé att sätta igång och försöka få barn även om man inte är helt nöjd med den relation man lever i. Och jag har goda vänner i åldern 35-40 (utan barn) som fått panik efter att ha gått till barnmorskan och velat ha p-piller utskrivna men istället fått föreläsningar om att det snart kan vara för sent för barn.

Återigen: läs undersökningen jag länkade till högre upp. Lite ny, fräsch kunskap vore på sin plats på många ställen där kvinnor i den känsliga åldern 35-någonting vistas. Fler här som tröttnat på det ständiga tjatet om dalande fertilitet?

 1. Loppan skriver:

  En till förståsigpåare som plockat lite från olika vetenskaps sidor.
  Nej, 35-40 är ingen match att bli gravid alls och när du uttalar dig om ett problem du inte har, uppenbarligen, sätter du griller i huvudet på unga tjejer och får dem tro att de kan vänta.
  Nej, man kan inte vänta. Man bör skaffa barn mellan 26-30. För det kan ta flera år innan det tar sig. Och ja, vissa har tur. De flesta har det inte.
  De bra äggena försvinner, de kommer inte tillbaka. IVF är ingen lätt lek, det är massa hormoner och finns ingen garanti att det tar sig alls.

 2. anna1 skriver:

  50/50, inte 50/500 såklart.

 3. anna1 skriver:

  När jag var 30 år och singel så hade jag tänkt heja, heja, bra skrivet om jag läst detta blogginlägg. Men nu 10 år senare och med år av ofrivillig barnlöshet bakom mig (som till slut resulterade i två barn med hjälp av IVF) så vill jag bara säga: försätt er för guds skull inte i den sitsen om ni har ett alternativ! Dvs om du är i en bra relation och vill ha barn – vänta inte i år efter år. Och om jag vore 35 och singel idag så skulle jag seriöst börja kolla upp vilka möjligheter det finns till singelinsemination etc. För åren går så sjukt snabbt!! Är man 35 år och i en relation ska man först försöka själv i 1 år, sedan ska man göra utredning med de väntetider det innebär, sedan flera månaders kö (över 6 mån ibland) till IVF. Vips är man 37-38 och IVF-behandlingarna har knappt börjat. Och vid 40 stängs dörrarna för äggdonation och adoption. Vi började med IVF exakt ett år efter att vi startat vår utredning. Jag hade en liten polyp som skulle bort (3 mån väntetid), sedan var det 6 mån kö till IVFkliniken och sedan kom 5 veckors sommarstängt emellan på det. Man kan inte göra hur många och täta äggplock heller och ägglossning har man ju bara en gång i månaden (i bästa fall, många har ju betydligt glesare utan att själva veta om det) så bara där tickar månaderna på. Tiden rinner iväg, det går inte att komma ifrån. Studien du hänvisar till tittar dessutom bara på kvinnans fertilitet. Tyvärr är det ju 50/500 risk att mannens fertilitet fallerar 8ch då spelar det ingen roll hur fin äggreserv du själv har. Så med erfarenhet av att ha tittat barnlösheten rakt i ansiktet och den sorg det medför att kanske, kanske vara den som aldrig får ett barn så vill jag bara säga – vill du ha ett barn, var inte naiv, var inte blåögd och vänta inte om du inte verkligen, verkligen måste.

 4. Karina skriver:

  Jamen vänta du gärna tills du är 45. Det går att få barn då också, åtminstone för en del. Men jag gissar att om man är BM o har träffat vääääldigt många 40-45-åringar som tvingas inse att det är för sent att få barn – då vill man nog säga till alla blåögda 30-åringar att ”fertilitet är inte för evigt”. Själv fick jag två barn – sen var det stopp. Från att ha blivit gravid superlätt funkade sen ingenting. I tre år försökte vi men åldern tog ut sin rätt. OMG som jag önskar vi börjat försöka tidigare. Då hade jag dessutom haft chans till mer hjälp.
  Att man blir sur över folk som tjatar om barn överhuvudtaget har jag full förståelse för, att inte vilja ha barn är ens fulla frihet. Men att man tycker det är fel att ngn påminner om att fertiliteten inte är given, det känns ju lite märkligt. OM det inte funkar så tar det rätt lång tid att få hjälp. För att inte tala om en efterföljande adoption -inser man till slut att det inte går ens med hjälp så kanske man önskar adoptera o då får man inte heller va ”för” gammal. Men nej, nej, ”DU” är ju inte en av dem som inte kan få barn…

 5. Sara skriver:

  Jag bodde fram till nyligen i ett bostadsområde i Sthlm med många hushåll med hög inkomst och hög utbildningsnivå. När jag fick mitt första barn var jag 30 vilket är strax över rikssnittet men i mammagruppen för förstagångsflderskorna stack jag ut dom den unga mamman. De övriga var mellan 38-46 år. Hälften av barnen hade kommit till via ivf och alla mammor kände par som kämpade för att få barn och stod i kö för Infertilitetsutredning. Att ålder påverkar infertilitet är ingen myt, det visar flertalet vetenskapliga studier. Naturligtvis hade det varit bättre om det inte varit så då vi lever längre idag och har bättre hälsa längre upp i åldrarna. Är ju på inget sätt motsliskt fel att bli förälder vid 46 utan kan nog snarare vara att föredra för många. Vissa kvinnor kan bli mammor senare men långt ifrån alla. Därför är det nog viktigt att de som verkligen vill få barn inte väntar för länge då det inte finns några garantier.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..