10 ”goda råd” om barnuppfostran som jag kan vara utan

De finns överallt. Jag talar förstås om alla de där välmenande, goda råden som du som nybliven förälder råkar ut för. På Ica, på bussen, på tunnelbanan, på släktmiddagen, på jobbet – överallt finns det folk som vill belöna dig med sina fina råd om barnuppfostran. Här är 10 varianter som jag har hört: 

1. ”Men HERREGUUUUD, varför låter du inte honom sova i vagnen ute på balkongen? Det är ju JÄTTEBRAAA för barn och de behöver frisk luft.”

Tänk, jag som hade glömt att jag hade en balkong! Tack för påminnelsen. Själv föredrar jag att vara ute och gå eller springa med barnet i vagnen, men när jag försökte säga det så lyssnade du inte…

2. ”Han skriker säkert för att han är hungrig. Varför ger du inte honom mat?”

Just ja, den detaljen hade jag helt glömt. Alltså att bebisar behöver mat. Det har jag aldrig testat tidigare…

baby bebis kolik

3. ”Är det verkligen bra att resa så där långt bort med ett så litet barn?”

Nej, det är säkert livsfarligt. Planet kan störta och han kan få denguefeber. Men tydligen så gick allt fint eftersom alla är hemma välbehållna i ”trygga” Svedala igen.

4. ”Varför skriker han så mycket? Det borde han inte göra.”

Det har jag naturligtvis stenkoll på. Jag bara sitter här och vet om anledningen men totalignorerar den…

5. ”Varför håller du honom så där? Du ska hålla honom så här istället.”

Tja. För att jag typ brukar göra det? För att han inte har visat några tecken på att ogilla det?

6. ”Amning är ju ändå det bästa för barnet, det vet du väl?”

Nej, den nyheten har jag missat. Jag valde bort amning därför att jag ville vara taskig mot min son.

7. ”Så där gjorde inte vi när vi uppfostrade våra barn. Vi gjorde så här….blablabla.”

Nähä. Tänk så olika det kan vara.

8. ”Du måste ju rapa honom efter att han har ätit!”

Jaså, måste jag? Fast han somnade medan jag matade honom? OK, men då väcker jag honom och rapar honom. Eller inte…

bebis baby mamma

9. ”Ni har väl inte låtit honom vara i solen på er resa?”

Nej nej. Vi har spenderat alla vakna timmar i vårt luftkonditionerade hotellrum. Jag ser verkligen poängen i att resa till andra sidan jordklotet för att sitta inne i ett hotellrum. Och skugga har jag aldrig hört talas om…

10. ”Jaha, vaknar han SÅ ofta? Vårt barn sov alltid i sin egen säng hela nätterna, från att han föddes.”

Grattis till att ni har avlat fram det perfekta barnet!

Har jag missat någon punkt som borde vara med? Bidra gärna!

 1. Jag lägger inte ner så mycket energi på andras ”goda”råd. Varje barn är ju unik och en del har tur med att ha fått små som sover helst i egen säng och gärna hela natten. Detta har inget att göra med hur man är som föräldrar. Med det sunda förnuftet klarar man det mesta.
  Igår när jag var på väg hem från barnmässan så började min lille att skrika och leva rövare i vagnen. Några stationer hemifrån såklart?. Han blev mer och mer otålig och folk verkligen stirrade på mig. Herregud, vad är jag för mamma som inte kan trösta lillen? Jag stod vid vagnen och pratade och klappade. Jag visste att det handlade om minuter innan han skulle somna.
  Tyvärr så gjorde han det först när vi klev av bussen…människor är så snabba att döma och man gör bäst i att skaffa sig ett pansarskydd så att allt studsar vidare.

  1. Haha, sant! Det där med att ungen måste få skrika järnet en liten stund innan den somnar känner jag igen så väl. Synd bara om skrikstunden börjar just som man står på bussen/tunnelbanan med ovetande människor omkring sig…

 2. Haha så sant! Jag fick höra nu i veckan, efter att ha sagt att jag längtar efter att springa med barnvagnen (har bf med andra barnet i april) ”ska inte du fokusera på att vara mamma”, då jag svarade ”jag blir vell inte en sämre mamma för att jag springer med barnvagnen istället för att gå”.
  Folk stör sig enormt på att jag vill träna 1h av 24h timmar per dag.

  1. Ja jösses. Känner igen det. Helst borde man enligt dem sitta fastklistrad vid bebben 24 timmar om dygnet (frågan är om ens det duger) 😀

 3. Va, ska du amma igen?

  Ska du inte börja ge honom riktig mat han är säkert hungrig?

  Oj vad mycket/lite kläder han har

  Oj vad tidigt du börjar jobba(8 mån), delad f-ledighet.

  Tack och lov blir barnen större och vissa saker blir lättare.

 4. Det bästa jag läst på den här bloggen !
  95,97 när våra var små var jag ensam pappa
  Vid babysång mm alldrig hört så
  Många toktips mammor emellan
  Ingen talade med mig förutom den
  Snyggaste mamman som idag har dotter som är
  Kompis med vår
  Så ”hellre snygg mamma än babytips”
  Ha ha

 5. Klockrent! ? Random tant fem min efter att jag gett honom en flaska m bröstmjölk : han är nog hungrig. Nej det tror jag inte men tack ändå sa jag syrligt.

 6. Han gillade inte att åka vagn vid vissa tillfällen. Jag tog upp honom i selen o vips så blev det bra. Några meter i alla fall. ?

 7. Bland de sämsta goda råden gällandes barnuppfostran, menar visa,
  står författaren Anna Wahlgren, AW, för med sin ”sova hela natten-kur”.
  Innehållandes bl.a. att barnet läggs på mage i barnvagnen och utsätts
  för det som AW kallar för ”Tryckpressen”: Barnvagnen körs häftigt fram
  och tillbaks, och emellanåt, vid ”behov” trycks barnets huvud ned hårt, etc.
  Ett enligt (även) min mening ett katastrofalt dåligt barnuppfostransråd.

  Ett tvättäkta positivt enkelt genomförbart råd då, hur kan det månne lyda?
  Ja, som säkert många redan vet är det till gagn för bebisar, små barn, att
  inte för tidigt placeras med nyllet i framåtgående riktning i barnvagnen.
  Det riskerar då att bli för många intryck, osv, för den mentalt outvecklade
  bebisen. Bättre då, givetvis, och tryggare för det lilla barnet att få ha
  ögonkontakt, etc., med den barnvagnskörande (glatt smilande!) föräldern.

 8. Jag som burit mycket i sjal å gärna haft bebis där istället för i vagn har fått höra mycket ”ska du verkligen bära så mycket”, ”du skämmer bort honom”. Har han skrikit å jag tagit upp å han tystnat har det kunnat låta i stil med ”det är för att du bär så mycket som han inte vill vara själv” amnings råd (speciellt om när jag borde sluta) har jag fått höra från alla håll. Både väldigt tidigt och sent, i början pga av såriga bröstvårtor vorde det bättre om jag slutade, pga av arg bebis (hade ”övertryck”) vorde det bättre om jag slutade. För att inte tala om perioden jag ammade när de va över året ?
  Man får lära sig sålla bland de goda råden ☺️ Mycket har jag kunnat ”välja bort” men just bärande å amning har varit tjatiga råd som jag har fått höra mycket!! å då blir det svårare…

   1. Ja, jösses! Jösses så mycket undertecknad NU insett
    vilken slags blogg på mama.nu detta handlar om!

    Är ju i praktiken ett renodlat Kvinnoforum, vilket i sig
    givetvis är prima. Med detta konstaterat önskas alla
    besökare och ”skribenter” härstädes, i denna cellblogg,
    ett fortsatt lycka till med verksamheten här inne!, hälsar
    nu utcheckade Sigurd. Lycka till!

  1. Haha, vad säger du? 🙂 Känns ju som att om man inte rapar ungen så begår man kardinalfel nummer ett, haha.

   1. PS. Det ger sig självt när den matade ”ungen”
    eventuellt har nytta av att ”rapas”. Lycka till! DS.

 9. Rapa gjorde vi för att bebisen spydde annars… Hade nog inte kommit på tanken annars. Satt på en lunch igår med min ganska stora bebis i knät när de äldre farbrorn bredvid (som jag enbart hälsat på) högljutt sa ”men hur går det med amningen om du dricker VIN??” När jag hällde upp ett glas rödvin som värdinnan räckte mig… Öh va? Bortsett från felaktigheten i påståendet så säger man väl inte så till någon man inte känner?? Så sjukt ohyfsat! Sen ammar jag ju inte längre heller…

 10. Vi fick faktiskt höra på BB att man inte behöver rapa dom. Finns det luft som ska ut så gör den det på ett eller annat sätt, som en barnmorska sa. =)

  Vad gäller råd vill jag strypa min mor när hon säger att han ”vill ha en slurk nu!” Slurk? Vad är det för ord?? Och tack, men jag vet när och hur jag ska amma mitt barn.

 11. ”I all välmening”, sånt skitsnack haha! om man verkligen menar väl så håller man tyst och utgår i från att man faktiskt har testat precis ALLT. Det man sen väljer att göra med sitt barn är ju det som funkar bäst. Och om man behöver råd så frågar man folk i sin närhet, inte random tant på bussen liksom. Våra barn springer barfota hemma och vi får alltid höra ”men har du inga strumpor på dig, fryser du inte???” som att vi föräldrar helt missat strumpor när vi klädde på dem eller att barnen är helt oförmögna att säga till själva…

  1. De som säger så måste ha missat att strumpor typ aldrig sitter kvar på barnfötter ändå…

   1. haha ja exakt! eller att risken att slå ihjäl sig faktiskt minskar avsevärt utan strumpor om man är 1,5 år och precis har lärt sig att gå, men ändå får för sig att löpträna i vardagsrummet.

 12. Jaha du ska jobba heltid??? Det gjorde inte jag föränn mina barn började mellanstadiet men jag älskar ju mina barn så otroligt mycket också!

  Ehh what? För jag hatar mitt barn och vill helst aldrig mer se hen . Skulle gärna jobba natt också ??
  På fest (utan barn) Jaha du är redan på fest? Själv så skulle jag aldrig haft barnvakt när mina barn var så små. Notera då att min sambo, pappa till samma barn, fick hurrarop och en drink i hand. Men inte jag, mammor får inte ha roligt. Ever. Again.

  1. Väl rutet, Maria! Får ses som en: Jäsikens rappakalja!,
   att just mammor ska behöva ta emot dessa surmulna
   repliker. Jösses! Det är ju för fasiken alla fantastiska
   mammor som borde hyllas efter att naturligt heroiskt
   kämpat sig igenom en förlossning!
   Hurrarop & champagne till dig! Också.:)!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..