En stor dag för alla ensamstående kvinnor!

Tjohooo!! Från och med idag, den 1 april, är det lagligt med assisterad befruktning av ensamstående kvinnor. Nu lär det dröja ett bra tag innan detta blir tillgängligt på bred front eftersom finansieringsfrågan ännu inte är löst i landstingen.

Men! Detta är en stor grej, tycker jag. Självklart ska inte barnlängtande kvinnor behöva åka till Danmark för att försöka bli gravida och självklart ska man inte behöva leva i en parrelation för att kunna bli förälder.

Kan bli SÅ trött på folk som menar att det är orättvist mot männen att tillåta assisterad befruktning av kvinnor. Varför är det orättvist? Det är ju vi kvinnor som kan bli gravida och föder barn. Dessutom händer det ju rätt ofta att folk separerar eller skiljer sig, så risken att barnet får växa upp med föräldrarna boende på olika håll eller bara med en förälder är rätt stor ändå.

assisterad-befruktning

Jag är övertygad om att de kvinnor som är modiga nog att ta steget att försöka bli föräldrar på egen hand kommer att bli fantastiska mammor. Det ÄR tufft att vara ensamstående och gå igenom något sådant, jag kände flera gånger under mim graviditet att hur fasen hade jag grejat detta utan en partner som stöd? Men ställs man inför faktum så tror jag att människan kan mobilisera oanade krafter. Vuxna, manliga förebilder kan barnet få ändå – det behöver faktiskt inte vara en biologisk pappa.

Nu hoppas jag bara att assisterad befruktning ska bli subventionerad av staten så att kvinnorna inte ska behöva punga ut med tiotusentals kronor för att få förverkliga sin mammadröm.

För möjligheten att försöka bli förälder ska självfallet inte vara en pengafråga. SÅ glad över den här nyheten, sorgligt bara att det sker först nu… Vad tycker ni, vilka är era åsikter om den här nya lagen?

 1. Jag tycker det är toppen!! Jag tror det ger ett lite mer lugn i en annars stressande tillvara med att hitta rätt partner att förhoppningsvis kunna ”skaffa” barn med…

  Samtidigt som de som inte vill ha en traditionell (mamma, pappa, barn) familj oxå får en annan möjlighet!

  Ibland i vissa situationer tänker jag att det hade varit lättare att vara själv (vill poängtera att jag inte vill byta bort den tillvara jag har!!!) då finns det inga förväntningar eller krav från någon annan, man sköter sig själv å barnen helt på det sätt man själv vill å önskar!

  Men jag är grymt imponerad av de som drar hela lasset själva!!

 2. Det är toppen! Och inte en dag försent! Jag åkte till Danmark. Inte för att jag egentligen ville skaffa barn själv, utan för att det tillslut blev för stressigt att hitta en man som ville skaffa barn snabbt eftersom jag närmade mig 40. Nu fyller min lille prins snart 3, och livet som ensamstående mamma funkar faktiskt alldeles utmärkt, mycket bättre än vad jag trodde innan. Även om man inte hinner med så många träningspass som man skulle vilja?

 3. SÅ otroligt bra och fint! Under min graviditet så är det en frivilligt ensamstående mamma med en dotter på året som dessutom varit ett av mina största stöd. Hon är AMAZING och hennes dotter kan skatta sig lycklig över den otroliga förälder hon har.

 4. Jag är jättelycklig över detta, hade planerat att åka till danmark i framtiden när det är dags – men nu slipper jag det. Nu kan jag bli mamma på egen hand i mitt eget land, helt underbart. Dock så har jag inget emot att man behöver betala för det, barn är ovärderliga så det är lätt värt det. Hellre att man betalar det än att dom höjer skatten för att få råd med det och att alla börjar ogilla ensamstående för det. 🙂

 5. Är inte det minsta orättvist mot männen. En kvinna har sina begränsade år när hon kan bli mamma. En man kan bli pappa nästintill hela livet. Så orättvist har naturen inrättat det. Kvinnor ska inte behöva ”nöja sig” i en dålig relation med en man bara för att hon vill ha barn. Och homosexuella kvinnor ska naturligtvis kunna bli mammor utan att åka till Danmark.

 6. En helt Up to date lag i världens
  mest jämställda land, Sverige.
  Är bara att gratulera alla ensamstående
  kvinnor, härvidlag.:)

 7. Detta postade jag igår på min instagram.
  ”Det viktiga är kärleken” Artikel på @aftonbladetnyheter som berör och är viktig. Texas har mig. En förälder. En pappa någonstans. Jag vet inte var. Jag vet inte hans namn. Jag vet inget om honom, hans liv eller hans bakgrund. Men vad jag vet är att han (trots hans omedvetenhet) givit mig den största gåvan. Det vackraste och finaste jag har. Texas ? Jag vet också att folk tycker och tänker. Det kommer folk alltid att göra. JAG tänker, Texas tänker. Mycket vissa dagar, mindre andra. Men någonstans där i tankarna tror och vet jag att jag för snart 6 år sen tog rätt beslut. Till er som undrar, våga fråga!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..