Min syn på kost i FEM punkter!!!

Särskilt på Instagram får jag ofta frågan om hur jag äter för att orka träna så pass mycket som jag gör. Och även om det har blivit en radikal minskning i mängd regelrätt träning så förbrukar man ju också en hel del energi bara genom att krypa runt på golvet med A…

Jag har ju bloggat en hel del om min syn på kost redan, men jag återkommer gärna till det här ämnet som ligger mig varmt om hjärtat. Här är min syn på kost i fem punkter:

1. Jag äter det jag är sugen på
Jag litar på att min kropp talar om för mig vad den är sugen på och tycker mig vara hyfsat bra på att äta långsamt och därför känna in mättnadssignalerna. Jag äter det mesta och älskar att ta en bulle eller lite choklad till kaffet.

LÄS OCKSÅ: Bevare mig väl för proteinkvargkanelbullar!

2. Jag kan inte leva utan bröd, müsli och pasta
Ett gott bröd till frukost, en härlig müsli på yoghurten och underbar pasta till bolognesen. Kolhydrater är finfina grejer!

frukost2

LÄS OCKSÅ: ”Ska du verkligen äta så där mycket??”

3. Jag avskyr bantning
Så fort folk börjar prata eller skriva om kalorier och vikt så ser jag rött. Vikten säger inte ett smack om hur man mår och heller inget om fördelningen av muskler och fett i kroppen. Så länge du mår bra och kommer i dina kläder ser jag ingen anledning till att räkna kalorier. Vem blir lycklig av att späka sig? Knappast någon.

4. Jag kan visst äta kvarg 
Jag tycker synd om kvargen. Från början levde denna produkt en undanskymd tillvaro på butikshyllorna, var bland annat en ingrediens som gjorde saffransbullar och matbröd saftiga. Tills hälsovågen kom och ökade upp populariteten med triljoner procent. För mig representerar kvargen numera tyvärr lite av den späkningstrend som pågår på sina håll, men med rätt tillbehör kan det här livsmedlet vara riktigt gott. Till exempel med lite grädde och färska bär, uppvispad med vanilj och så vidare.

LÄS OCKSÅ: Tjejer, våga äta som en hel karl!

5. Jag lägger aldrig ihop råvaror – jag LAGAR mat!
Det finns en så kallad hashtag i sociala medier, #eatclean. Och japp, jag kan köpa att man ska äta så ”ren” mat som möjligt. Men många tycks ha missuppfattat budskapet helt och fått för sig att det innebär att man ska lägga en massa råvaror på en tallrik och sedan kalla det för ”lunch” eller ”middag”. Som till exempel avokado, en klick keso och ett ägg. Ledsen, men för mig är det där inte en måltid för en snorsportare. Det är på sin höjd en sallad före maten.

Vilken är din syn på kost? Och hur har den förändrats med hänsyn till rådande trender? Till sist: hur mycket påverkas du av det du läser och ser om kost och hälsa i sociala medier?

Bilden ovan: frukost i Punta Cana, Dominikanska republiken, i fjol. Pannkaka med lönnsirap, färsk frukt och torkade bär. Underbart!!

 1. Jag håller verkligen med dig OM man är normalviktig! Jag som är överviktig och behöver gå ner iaf 20 kg för att springa riktigt långt utan att skada knäna, och som dessutom tenderar att överäta av sådant som är mindre nyttigt, måste hålla koll på maten och räkna den, iaf grovt. Det handlar såklart inte om att späka sig eftersom jag tränar inför maran i höst, men jag önskar verkligen att jag slapp och kunde hålla vikten ändå.

 2. Sofia skriver:

  Jag äter regelbundet eftersom jag är otroligt känslig för dippar. Har väl blivit påverkad av rådande trender men tar till mig det som passar mig. Jag ser mat både som bränsle för att orka få i mig näringsrikt. Visst vill jag njuta och äta det jag gillar men måste bli mätt. Jag mår bra att äta proteinrikt med men självklart med kolhydrater och fetter. Jag äter kvarg t mellanl varje dag med bär, frukt. Har ett väldigt aktivt jobb där jag går i trappor, utomhus mycket så måstfylla på. Min syn är nog att jag äter för att primärt ha ett jämt blodsocker så jag klarar fokusera. Om jag slarvar vlir det lätt att jag slänger i lig något snabbmål sedan godis och sedan är jag i gång och mår dåligt sämre humör ja du fattar. Sedan är det det viktigt att maten ska se god ut ch ha mycket färg?

 3. Helene skriver:

  Det beror ju på var man befinner sig i livet? jag behöver gå ner i vikt och måste tänka på vad jag äter och kvarg för mig betyder bra mellanmål och efterrätt. Skulle önska att jag kunde tänka som du och när jag gjorde det gick jag upp trots träning. Vi är alla olika och viktigt att vi inte kör pekpinnar mot varandra. Får ofta kommentarer på jobbet, ska du äta kvarg kan du inte ta en bulle? Den som äter bullen behöver aldrig förklara sig,,,,,,,

  1. Håller med dig! Folk borde bara lägga av att kommentera det man äter, vad man än äter…

 4. Elin skriver:

  Som föredetta ät- och träningsstörd påverkas jag fortfarande av hysterin runt mat och träning. Kan dock kliva utanför mig själv och stänga av.
  Förr åt jag absolut inte bröd, pasta etc. Gjorde jag det gick jag svår ångest och kompenserade med träning. Överåt onyttigheter och mådde ännu sämre.

  Nu äter jag allt. Inga förbud. Husmanskost. Äter onyttigt men trycker inte i mig som förr. Det enda jag undviker är rött kött.

  Jag är så lycklig över att vara fri. Lägger mig inte i andras kost men tycker i smyg synd om kollegor som sitter och äter fisluktande kokta ägg och naturell kvarg till lunch och pratar om nästa träningspass. (Dessa kollegor är dock ofta snabba med att kommentera min lunch om den består av typ välfylld smarrig ciabatta).

 5. Hans skriver:

  Jag äter och dricker det jag tycker är gott. Men jag märker att jag mår väldigt bra av vanlig mat (kött/fisk och sallad). Jag mår inte bra när jag äter väldigt mycket sött, men gör det ändå ibland. Jag äter mycket bröd då jag tycker det är gott och älskar att baka. Jag dricker gärna alkohol men försöker att inte dricka för mycket för jag avskyr att må dålig dagen efter. Jag är förunnad med en ganska hög förbränning och lägger inte på mig vikt så lätt. Annars hade jag nog ätit lite annorlunda. Jag tycker kvarg tillsammans med frukt och nötter är gott – ett praktiskt mellanmål som jag äter i stort sett varje dag kl 14.30.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..