Okej att ta med kidsen på bröllop och sånt?!

Jag minns en gång när jag var på ett bröllop och det var två par som hade med sig sina barn.

De hade barnvagnar stående utanför festsalen och där låg några av barnen och sov, medan ett barn sprang omkring mellan borden och skapade allmän oro. Föräldrarna gjorde endast tafatta försök att lugna ner det rastlösa barnet och de reagerade inte heller särskilt mycket när barnen som låg i vagnarna började skrika. Ni kan ju gissa hur harmoniskt det kändes när talen skulle hållas och gång på gång blev avbrutna av barnskrik. Och skräckgrejen: när en förälder gick till vagnen, lyfte upp ungen och kollade (läs sniffade) om det hade ”hänt något” i blöjan. Hjälp!

Där och då tänkte jag att om jag någonsin får barn så ska jag absolut inte ta med dem på tillställningar som bröllop. Och nu, som förälder, har jag samma åsikt. Även om barn är fantastiska så måste det få vara okej som brudpar att tala om att man inte vill att småbarn kommer till ens bröllop. I dagens Metro finns just en krönika i det här ämnet och jag måste säga att jag håller med skribenten. Som brudpar hamnar man i en knepig situation om man får frågan om det är okej att ta med barnen, det är klart att få säger nej då.

Men jag märker att frågor som denna är känsliga. Ofta blir argumentet att ”barn är så härliga och de ska få vara med överallt”. Men nej, jag håller inte med. Det måste få finnas frizoner för dem som inte är jätteförtjusta i andras barn, det köper jag helt och hållet. På samma sätt som fik kan sätta upp skyltar om att de inte önskar ha fler än en barnvagn på plats åt gången – eller ingen alls.

Funderar över varför frågan är så känslig. Och så är jag nyfiken på era tankar i ämnet? 

 1. Linda skriver:

  Alla har inte så enkelt att lämna bort barnen, t.ex. släkten som bor långt bort/ oengagerade mor-och farföräldrar som barnen inte har någon nära relation till. Vi får ofta avstå från sådana tillställningar när det står så i inbjudan, eftersom det inte är lätt att hitta någon lämplig som kan ta våra tre barn. Det tas ofta för givet att man bara kan (och vill) ”lämna bort” dem hur som helst. Förstår inte att det kan vara så jobbigt för andra att barnen är med. För föräldrarna är det inte så smidigt, men att andra tycker att det är såååå jobbigt med andras barn som man inte behöver ta något ansvar för. Suck!

 2. Linda skriver:

  När vi gifte oss var barn inbjudna och det var fantastiskt. Men vårt bröllop var anpassat för det (alkoholfritt, avslappnat i en icke flashig och med lekplats och gott om plats att hänga runt på). Jag förstår att en inte vill ha barn med men tycker det ska uttryckas diplomatiskt och med respekt för att mini-barn inte kan lämnas bort och om brudparet tycker det är okej så kan dom få följa med (ammning eller ej).

 3. Jag har varit pa bröllop med barnen och utan barnen. Personligen tycker jag att det är upp till brudparet att bestämma vad som passar dem bäst. Beror ju pa vilken typ av fest man vill ha. Jag tycker att de ska skriva pa inbjudan om de inte vill att barnen ska vara med sa slipper man bli osäker och fraga. Själva hade vi ett bröllop där alla alderskategorier var inbjudna. Det hade inte varit en ”riktig” fest för oss om inte alla brors-, systers- och kusinbarn som vi älskar hade varit med.

 4. Anna skriver:

  Tycker mer att det är märkligt när man får en inbjudan där barnens namn står med men när man väl är på plats blir informerade om att barn inte får vara med i kyrkan men däremot på mottagningen (var mer mingel med buffé än sittande middag). Eftersom jag inte var sugen på att lämna bort mitt barn under ett år till en barnvakt som hen inte träffat tidigare i tre timmar hängde vi utanför kyrkan. Jag hade givetvis satt mig nära utgången och gått ut om nödvändigt.

 5. Helena skriver:

  Frizoner för dem som inte gillar barn låter märkligt tycket jag. När jag inte kunde få barn o var bjuden på bröllop med en hel rad barnvagnar bredvid middagsbordet var det lite jobbigt för mig visst, men det var ju brudparets val o mitt val att ge mig ut i verkligheten…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..