Springa med vagn – så kommer du igång!

sponsorskylt Thule

thule_urban_glide1

Som nybliven förälder är det inte helt lätt att hitta tid till egen träning, det är ju så mycket annat som ska hinnas med.
Att då kunna ta med sig barnet, eller barnen, för en löptur med sportbarnvagn blir då ett fantastiskt sätt att förena nytta med nöje på. Jag kan ärligt säga att utan mina vagnrundor med Adrian hade jag klättrat på väggarna.

Men hur kommer man igång? Är det något speciellt man ska tänka på när det gäller teknik och (kanske viktigast): hur får man kidsen att gilla det hela? Det tänkte jag tipsa om i det här inlägget.

Den första frågan många ställer sig är förstås vilken vagn man ska välja. Nu är det visserligen Thule som sponsrar det här inlägget, men även om de inte hade gjort det så hade jag rekommenderat deras vagnar. Anledning? De är helt enkelt riktigt bra, kanske rentav bäst på marknaden. Jag känner många aktiva föräldrar som tränar på olika nivåer (från elit till nybörjare) och när jag rådfrågade dem så svarade faktiskt samtliga att de använde någon av Thules sportbarnvagnar.

thule_urban_glide4

thule_urban_glide8

Jag vill slå ett extra slag för Thule Urban Glide, som är något av det mest prisvärda jag har sett i den här vagngenren. Ihop med liggdelen, Thule Ligginsats, förvandlas vagnen från sportbarnvagn till en vanlig liggvagn och på så sätt kan du använda den ända från barnets födsel. När barnet sedan klarar av att själv hålla uppe sitt huvud utan stöd kan du sluta använda ligginsatsen och sätta barnet direkt i vagnen. Då kan ni också börja ge er ut på löprundor.

Här är några saker att tänka på inför den första löprundan med sportbarnvagnen:

1. Barnet måste kunna hålla uppe sitt huvud själv för att vara redo för löpturer med vagnen. Om du är osäker, konsultera en barnläkare.

2. Sätt inte på barnet för mycket kläder, ta i så fall hellre med dig extra förstärkningsplagg, mössa, vantar och strumpor som du kan dra på vid behov. Ta också med dig varma extraplagg till dig själv ifall ni skulle tvingas till ett längre stopp, samt mat och blöjor etcetera.

3. Häng upp lite roliga leksaker inne i vagnen så att barnet har något kul att greja med ifall det inte skulle somna direkt när ni sticker ut (min Adrian somnar nästan alltid så fort vi har börjat rulla…)

4. Ta det lugnt och öka på successivt. Att springa med sportbarnvagn är JOBBIGT och många nya muskler får sig en duvning (det kan jag intyga personligen!). Se det som en utflykt med barnet/barnen där ni varvar löpning med att stanna till och kolla på fåglarna, äta lite eller liknande snarare än ett regelrätt träningspass som ska genomföras på en viss tid. För har man den sistnämnda ambitionen kan man lätt bli väldigt stressad och det är förstås inte kul för varken dig eller barnet. Börja med promenader, övergå sedan till rask gång, ”gå-jogging” och till sist löpning.

5. Ha en bra teknik, räta upp ryggen och byt ”styrhand” hela tiden så att du inte överbelastar någon del av kroppen. Tänk på att ha en hand i taget på handtaget när du springer och inte båda samtidigt, det ger den mest naturliga löpningen. Försök också att behålla ditt normala löpsteg, det upplever jag fungerar bra med den här vagnen eftersom det finns tillräckligt med utrymme för att kunna springa obehindrat utan att slå i/riskera att sparka på sitsen.

6. Kolla inte för mycket på hur fort, hur långt eller hur ofta andra springer med vagnen. Du är unik med dina unika förutsättningar. Är du kvinna och har gått igenom en förlossning återhämtar man ju sig dessutom olika snabbt och det varierar när man kan börja ta upp löpningen igen.

thule_urban_glide2

thule_urban_glide11

Några funktioner hos Thule Urban Glide som jag vill lyfta fram särskilt:

– Den kan enkelt fällas ihop med en hand för förvaring och transport. Till och med jag som är rätt så oteknisk (jag är mer en teoretiker) har inga problem med detta handhavande.

– Framhjulet är vridbart, vilket är bra när du går med vagnen. Vid löpning kan du låsa fast det.

– Ergonomiskt handtag som enkelt kan ställas in i olika höjder, på handtaget finns också en fångrem som jag alltid sätter fast handen i när vi är nära vatten, trafikerade vägar, i en nedförs- eller uppförsbacke och så vidare.

– Bakre fjädring för mjuk och behaglig färd (vagnen sväljer effektivt gupp och gropar, även när man springer snabbt!)

– Vagnen är extremt lätt att manövrera och även lyfta om det skulle behövas

– Det finns en sufflett som kan sättas fast på flera sätt för extra skydd med fönster som du kan se barnet genom

– Stort förvaringsutrymme med blixtlåsförsett vattentåligt överdrag (sväljer såväl blöjor och mat som inköp om ni skulle dra förbi mataffären på vägen hem).

– Finns som singel- och dubbelvagn

– Med Thule Ligginsats kan du göra om sportbarnvagnen till en ”vanlig” liggvagn som du kan dra runt på stan etcetera. För spädbarn mellan 0 och 6 månader. När barnet kan hålla uppe sitt huvud själv kan du använda vagnen som den är utan liggdelen samt springa med den.

Till sist: stort lycka till med din löpning och spring snyggt! Varför inte dra ihop ett gäng päron och köra en tur tillsammans? Perfekt alternativ till den traditionella barnvagnspromenaden!

 1. Helena skriver:

  Hej! Vet inte om du läser kommentarer på detta inlägg fortfarande men jag testar! Jag funderar på om det går att ha thule urban glide som enda barnvagn eller om man ändå måste ha en vanlig barnvagn? Läste att thule glide t ex var för otymplig för bussar, gäller det även urban glide? Funkar det att inte ha barnet sittande mot sig när det börjar sitta upp? Och funkar den i snö?! Mycket frågor – tack för läsvärt inlägg!

 2. Vilket bra inlägg! Själv har jag och sambon nyss införskaffat en chariot cx 1. Vi springer tillsammans med dottern på snart fyra månader, har köpt spädbarnsinlägg (hängmatta) och det funkar kanon. Jag njuter av att kunna löpträna igen och dottern trivs i vagnen ? Lika lycklig och glad blir jag nör jag möter andra föräldrar som tränar med sina barn ute i naturen. Hejja dig ??? En stark förälder är ofta en glad förälder

 3. anna skriver:

  Fattar att detta är ett reklaminlägg men det du inte tar upp här som kanske är det största hindret är ju vikten av att se till att man har en stark nog bäckenbotten innan man kommer igång med löpning med eller utan vagn, på de flesta är inte detta löst på några veckor. Jag har även hört/läst rekommendation om att barnet skall kunna sitta själv (inte bara hålla nacken) innan man kör runt med den halvsittande för fort (högre fart ger ju mer skakningar etc i vagnen).

  1. Hej Anna! Absolut, det är viktigt att bäckenbotten är stark nog, vilket jag också tar upp i inlägget. Och ja, springer man mycket fort och/eller på knöligt underlag så bör man vänta tills barnet kan sitta själv, helt rätt!

 4. Åsa skriver:

  Har varit sugen på att köpa en Thule ett tag och blev det än mer nu när jag läste din recension. Måste bara fråga vad det är för åkpåse du har? Är den också från Thule och anpassad för att passa i den där vagnsmodellen?

  1. Hej Åsa! Kul! Nej, åkpåsen är från Elodie Details och är i universalmodell som passar de flesta vagnar 🙂

 5. Försökte springa ikapp en kille med löparvagn igår jag körde fartpass till slut kom jag
  ikapp o förbi sa till honom att han kämpade bra.Tror han var nära elit det såg ej ut
  att gå så fort men de gjorde det ! han hade nog en lite billigare vagn.
  Men Thulevagn o andra kvalité prylar har nog bra andrahandsvärde på blocket m.m.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..