Nu byter jag BVC!!! Sååå less!!

mammakropp

Alltså, det här var sista gången jag gick till vårt BVC. Jag klarar inte av att gå dit, nästa besök blir på ett annat ställe.

Varför? Jo, för att jag är så SJUKT trött på att ständigt få höra om hur stor min son är. Igår när vi klev in genom dörren för sexmånaderskontrollen så får vi höra:

– Men oj, vad mycket hull den här killen hade då!

Tänk om Adrian hade fattat vad hon sa? Hur kul hade det varit och vad hade det satt igång inuti honom? Och varför är jag inte ensam om det här, hör så många liknande stories om vad bekanta får höra på BVC. De får uttalade eller subtila pikar för att de har valt bort amning, för att de inte anstränger sig tillräckligt för att få amningen att fungera, för att de har börjat träna för tidigt efter förlossningen och blablabla.

LÄS OCKSÅ: Springa med vagn – så kommer du igång

Möjligen reagerar jag extra starkt för att jag har ett förflutet med ätstörningar. Men jag tycker verkligen inte att det är okej att kommentera andras kroppar på det här sättet, även om det ”bara” råkar vara en bebiskropp. Dessutom ligger ju inte Adrian på något sätt i överkant viktmässigt utan ungefär en bit ovanför snittkurvan. Minns hur jobbigt det var när jag var liten men ändå tillräckligt stor för att fatta vad folk sa och ni kan ju gissa vad som hände i skallen på femåringen som ofta fick höra att ”Oj oj, här fanns det lite extra hull att ta av minsann!”

Så, vad är syftet med dessa kommentarer? Hade det inte räckt med att säga något i stil med ”Åh, vilken fin pojke ni har!” eller ”Åh, vad glad och härlig han verkar!”. Varför måste kroppens utseende kommenteras? Suck. Fler som har erfarenheter av jobbiga BVC-människor?

 1. Oj!
  Guilty as charged. 🙁
  Jag har BVC som läkare och har mer än en gång uttryckt min förtjusning över härligt babyhull. Ur ett medicinskt perspektiv är det ju jättebra att bebisar har lite att ta av om de t.ex. blir sjuka. Snarare blir man bekymrad över om bebisarna inte går upp i vikt som de ska då det kan vara tecken på underliggande sjukdom.
  Men det är ju bara att försöka landa i hur olika referensramar vi alla har och att ibland blir det helt fel.
  Men byt absolut BVC om du inte är nöjd! Det är viktigt att man har förtroende.

 2. Vid ett tillfälle var det en bvc sköterska som ställde en helt idiotisk fråga till min dotter på 3 års kontrollen. Det började med att hon skulle tala om vilka färger det var på några klossar. Efter det frågar hon min dotter vilken som är hennes favoritfärg. Efter att hon tänk lite så svarar hon blå. Då säger sköterskan ”men du gillar väl rosa också?” Så himla dumt sagt och jag önskar jag sagt till henne men blev mest paff och fann mig inte. Hatar att andra ska skyffla in mina barn i fack om hur de ska vara och vad de ska tycka om men det händer precis hela tiden 🙁 Mvh Therese

 3. Lina skriver:

  Visst uppfattar man saker olika. Men min fråga är ( och som jag inte är säker på framgick av texten?) har ni pratat m människan i fråga? Förklarat hur ni ser på kommentaren?
  Lina

 4. Helena skriver:

  Jag brukar klaga eller byta… men jag var så känslig när jag just fått barn att jag kände sånt obehag med vår sköterska (o min man var inte heller helt nöjd) så när vi fick träffa en kollega då hon var sjuk sa vi bara att vi ville fortsätta gå hos henne istället. Jag mådde så mycket bättre efter det. Jag var redan deppig efter förlossningen och behövde hanteras mycket varsamt. Tog minska lilla som kritik o behövde ju mest stöd. Hull kan ju va menat som något bra. Min man tittar avundsjukt på alla bebisar som är tjockare än vår eftersom det är nått bra.

 5. Hanna skriver:

  Bara för att förstå. Gör din bakgrund som ätstörd att du också tycker att det är jobbigt att din son har extra hull? Tar du det på något sätt personligt att han är större än medel? På samma sätt som normen säger att vi kvinnor ska vara rultiga tycker jag att normen säger att bebisar ska vara tjocka 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..