Ett superbra pass som ALLA hinner köra!

trappbonanza

Innan jag fick barn tänkte jag ofta att småbarnsföräldrar hinner väl knappast träna? Och om de väl tar sig ut så blir det väl knappast någon kvalitativ träning? Nu vet jag bättre.

Min nya tillvaro som mamma har tvingat mig att hitta nya lösningar och vara kreativ när det gäller min egen träning. Ska presentera tre löppass för er som jag ofta återkommer till, för att de är tidseffektiva och roliga. Här är det första:

1. TRAPPBONANZA
Trappträning tyckte jag tidigare var urfånigt. Det var ju liksom inte löpning på riktigt. Men nu vet jag bättre och både ser och känner hur mycket trapporna gör för löpsteget och hållningen. Passet är inte svårare än att du joggar iväg hemifrån och söker upp en trappa på lagom avstånd. Se till att du är uppvärmd när du är framme vid trapporna, så uppvärmningen får gärna ta omkring 10-15 minuter. Väl framme så kan du lägga upp det hela lite som du känner, men bestäm gärna innan hur många varv du ska köra på trapporna – till exempel sex varv. Då kan du köra snabbt uppför, gå nedför och vila lite längre när du har gjort tre varv (= ”setvila”). När du är klar kan du stretcha lite lätt och sedan jogga tillbaka hem. Hela passet behöver inte ta mer än en dryg halvtimme och då har du fått riktigt effektiv träning som bygger såväl styrka som kondition! Passet är också lämpligt att köra om du har löparvagn och kan hålla den under uppsikt medan du springer i trapporna.

Lycka till! Snart kommer nästa pass, så håll utkik!

 1. Petra skriver:

  Tack för pepp! Jag har en kompis som fick mig att tänka, en kvarts promenad är bättre än soffan oavsett. Det blev inget tvång då och numera är det väldigt sällan jag inte rör mig varje dag! Joggar ju också numera och samma regel där. Känner inte träning som ett straff längre för att gå ner i vikt utan för att må bra!

 2. Kajsa skriver:

  Tack för tipset!
  Ska kolla efter trappor när jag är ute o springer nästa gång.

 3. Det märks att du bor i en storstad… Ibland saknar jag verkligen Stockholm där jag bodde ett tag…
  I min mindre/medelstora stad kan jag faktiskt inte se nånstans framför mig där det finns trappor utomhus lämpliga för ett sånt pass (möjligtvis ett par-tre steg för att terassera en höjdskillnad nånstans) – och absolut inte på lagom uppvärmningsavstånd i min stadsdel en bit från centrum… (Samma sak i den något större stad där jag delvis växte upp och ännu mycket mindre tillgång ute på landet där föräldrahemmet fortfarande finns). Tror heller inte att det skulle va så populärt att göra ett sånt pass i hyreshusets trappuppgång…!! 😉 😀
  Är det ett vettigt alternativ att göra motsvarande pass i en skapligt brant, men inte alltför lång, backe??

  1. Backe går utmärkt! Ofta är det motsatsen här i storstan: det finns många trappor men få backar 🙂 Lycka till!

 4. Sigurd skriver:

  Trappträning är ju en rejäl pulshöjare!

  Liksom för den mindre vältränade att
  på exempelvis lunchpromenaden se
  till att avverka en rejält pulshöjande
  uppförsbacke, eller två, = prima tips!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..