Fler här med mammatumme?

tumme

För ett par dagar sedan smög sig en mystisk känning på i min vänstra hand, närmare bestämt i tummen.

Tänkte inte så mycket på det, men när känningen inte gav med sig och sedan utvecklade sig till smärta började jag bli orolig och googlade lite. ”Morbus Quervain” – en inflammerad senskida i tummen – verkade med stor sannolikhet vara problemet.

Pratade med några väninnor som vittnade om samma fenomen: en smärta på utsidan av tummen. Och vi hade alla en sak gemensamt: smärtan hade uppstått efter att vi hade blivit mammor och gått runt och belastat nya muskler när vi burit på bebisen.

En av tjejerna hade fått kortisoninjektion i tummen och då hade inflammationen gett med sig. På de andra hade smärtan gett med sig av sig själv, men de hade hört om folk som tvingats operera handen. Ingen komplicerad operation, men ändå.

Skulle därför vilja kalla detta fenomen för ”mammatumme”. Och det tycks drabba såväl kvinnor med lång erfarenhet av styrketräning som helt otränade. Såklart, eftersom den speciella belastningen av händerna som uppstår när man bär på bebis är svår att simulera.

Funderar nu på hur jag bäst ska attackera detta irriterande problem. Någon som har tips? Fler som har drabbats av detta, det vill säga ”mammatumme”?

 1. Sandra skriver:

  Ja, jag hade det också i vänster hand, extra jobbit eftersom jag också är vänsterhänt! Jag gick till läkare, fick medicinen Artrox utskriven, åt den i 30 dagar o sen gick det sakta men säkert över. 🙂

 2. Anna skriver:

  Hej,

  Är föräldrarledig men arbetar inom handrehab. Har mött många med samma Syntom. Viktigt med ergonomi och lyfta rätt och inte belasta tummen jag vet det är svårt. Ortoser kan behövas och ibland korison men gå ej till vårdcentralen. Ortoser ska göras av en specialist och korison om det behövs ska ges av en handkirurg ej ortoped eller VC läkare. Lycka till!

 3. Ja, jag hade exakt samma, i vänster tumme! Har flera väninnor som varit lite äldre mammor som också fått det. Gick bort av sig själv dock 🙂

 4. Linn skriver:

  hej!
  Har också haft det dock inte pga små barn utan en överbelastning på jobbet. Gick med handledsskena från vårdcentralen i 3 månader. Först en i tyg med metallskena och sen en helt stel gjuten i plast.. Hade så ont vissa dagar att jag inte kunde röra tummen alls utan att skrika rakt ut så tillslut fick jag tjatat till mig en kortisonspruta och det hjälpte… Men gå till vårdcentralen så du får hjälp innan det blir värre!

 5. Maria skriver:

  Fick det samma, nar jag ammade och hoppade pa kryckor pga knaoperation. Fick en skena av sjukgymnasten och ultraljud, men det var forst nar jag fick qi gong övningar for nervgliding som det gick bort.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..