Tanttårarna rinner!!!

tarar

Är helt överväldigad över all respons på inlägget jag skrev igår, om mitt beslut att avsluta mitt uppdrag här på Mama och nylansera en egen blogg på en helt egen domän.

Ni ska veta att all er pepp och era glada tillrop betyder mycket, för stundtals kan det vara både ensamt och läskigt att driva eget och fatta alla beslut själv. Ensamt, läskigt – men också oerhört utmanande och spännande!

LÄS OCKSÅ: Bristningar, ytliga blodkärl och annat myspys

Men det jag tänkte skriva om i det här inlägget är egentligen det här med tanttårar. ”Tant…vad då?” tänker kanske några nu. Och till er säger jag bara: gratulerar! Ni är inte där än och kanske (förhoppningsvis) kommer ni aldrig dit. Men några kanske nickar instämmande.

LÄS OCKSÅ: Ett omslag jag bara älskar!

Vad menar jag då? Jo, det här gisslet med rinnande ögon i tid och otid. Framför allt vid löpning utomhus och det behöver inte blåsa mycket alls, ögonen rinner likt förbaskat. Läser på nätet att ”Vid stigande ålder blir ansiktet känsligare för kyla och vind. Besvären gör sig i regel påminda från övre medelåldern…”

LÄS OCKSÅ: De 8 bästa sakerna med min nya mammakropp

Övre medelåldern? Är det redan nu det? Pust. Kanske spelar mina kontaktlinser in, har aldrig haft besvär med dem förut och knappt märkt av dem. Men nu märker jag att de skaver ibland och att jag måste ta ur dem oftare. Läser att det inte bara finns ”tanttårar” utan även ”gubbtårar”. En klen tröst…

Någon som känner igen sig i detta och kanske har något bra knep? Solglasögon/sportglasögon funkar kanske lite, brukar därför ha det på nästan alla pass.

 

 1. Min optiker berättade att det har med trånga tårkanaler att göra och att det kan bli stopp i en del av dem. När ögonen irriteras av vind eller kyla och det blir för torrt i ögonen produceras mer tårar för att kompensera. Optikern sade att man kan göra varma kompresser av bomull med varmt vatten som man lägger på ögonen.

 2. Jag hade precis samma problem när jag hade linser. Efter nästan 25 år med linser kände jag paniken komma – skulle jag aldrig mer kunna ha linser?!? Hade även liknande problem en tid efter att jag fick barnen.
  Jag köpte då droppar på apoteket med typ konstgjord tårvätska och använde flitigt. Skippade linser så mycket jag kunde och till sist hade det lugnat ner sig. Tyvärr tog det tid.
  Numera har jag sällan problem men skippar mascara på nedre fransarna om det blåser ute 🙂

 3. Jag får också tårar jättelätt, räcker med en promenad i blåsigt väder ännu mer om jag cyklar och då ej i träningssammanhang utan damcykel-cykling. Upplever att jag får mer tårar om jag är ‘festsminkad’ än osminkad/endast mascara… kanske täpper igen tårkanalerna mer då? Vad gäller ålder är jag 33… Tar gärna emot tips?

 4. Jag upplever att ögonen rinner i perioder när de är torra. Det blir som en överreaktion på ögontorrheten och så rinner det ordentligt. Det brukar minska radikalt om jag tar vanliga ögondroppar en period.

 5. Först… Grattis till ditt beslut. -eller hur man nu säger. Jag tänker att du är modig och stark som vågar satsa. Go for It! Och lycka till.

  Tårar har jag också problem med. Har också linser och även jag upplever att de skaver och känns torra framåt kvällen. Trist de gånger jag gjort mig till och sminkat lite extra fint och så kommer man ut i liiiite liiite vind och så var det med den sminkningen.
  Jag gråter aldrig. Även om jag kanske skulle vilja eller för den delen absolut behöver ibland. Det är väl någon metal spärr som sitter… Men då tänker jag att det är så fiffigt med alla tårar som rinner under löpturerna, för då kanske man släpp ut lite gråt den vägen. Utan att för den delen vara ledsen. Win win. ?

 6. Jag vet precis vad du menar men jag brukar säga att jag har tantögon! Jag springer främst trail och det kan bli riktigt spännande ibland när synen blir alldeles suddig av tårarna. Framför allt i nedförsbackar med mycket sten och rötter…

 7. Jag har alltid haft problem med rinnande ögon (nu32år). Har iofs oxå linser, men tror inte det beror på det, jag kan ta en lugn kvällspromenad med hunden å de rinner. Min äldsta son (nu 5år) har oxå rinnande ögon… I början när han började förskolan så kunde de säga när jag hämtade ”vi har frågat om han är ledsen men han säger att han inte är det…” Med andra ord hans ögon rinner oxå lätt…

 8. Rinnande ögon beror ofta på obalans i tårfilmen, som ofta kommer i ”den här åldern”. Jag jobbar i en Klarsynt butik och vi har en optiker som har gått flera kurser i ämnet. Det finns en mängd produkter man kan använda. Gör en tårfilmsanalys hos en duktig optiker, så kan du få bra hjälp! Jag jobbar i Linköping om du har vägarna förbi!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..