Amning – hetaste mammafrågan just nu!

På mama-redaktionen pratar vi ofta om amning och hur det kan vara ett så laddat ämne. Aldrig får vi så många mejl, kommentarer eller hejarop när vi lyfter något om amning i tidningen, på vår instagram eller i andra forum.

Åsikterna haglar – hur man ska amma, var, hur länge, vad är rätt sätt, fel sätt. Men det finns inga rätt eller fel (inte heller om man väljer bort amning helt) och i förra numret slog vi hål på de 8 vanligaste myterna i vår stora och moderna (!) amningsguide.

”Amning är den tuffaste biten av allt och ingen berättar det för dig”

”The Hills”-stjärnan Kristin Cavallari, 29, mamma till Camden, 4, Jaxon, 2, och Saylor, 9 månader, berättar om sin upplevelse av att amma. Foto: @kristincavallari

”The Hills”-stjärnan Kristin Cavallari, 29, mamma till Camden, 4, Jaxon, 2, och Saylor, 9 månader, berättar om sin upplevelse av att amma. Foto: @kristincavallari

Som gravid blir du ofta överröst med råd (och ibland pekpinnar)  men sällan pratas det om den första tiden efter förlossningen och om hur svårt det kan vara med amningen. När Carolina Gynning fick Alicia, nu 4, fungerade det inte att amma, men med Adele, nu 2, gick det till slut och så här skrev Carolina om amningen på sin blogg: ”Det var ett blodigt, varigt kaos. Inte alls den bilden jag hade fått framför mig när jag läst om närheten mellan mor och barn.”

Carolina Gynning hade problem med amningen, men till slut gick det med Adele, nu 2, på bilden. Foto: @carolinagynning

Carolina Gynning hade problem med amningen, men till slut gick det med Adele, nu 2, på bilden. Foto: @carolinagynning

Bilden av amning som Carolina beskriver stämmer nog för många. Vi har pratat med några mammor om deras erfarenheter av amning – och vi känner igen oss i alla historier.

Frida Fahrman: ”Det chockade mig att amning kan vara så svårt!”

Frida Fahrman ammar lilla Line. Foto: @fridafahrman

Frida Fahrman ammar lilla Line. Foto: @fridafahrman

Frida Fahrman, 35, mamma till Nils, 3,5, och Line, 8 månader om amning:

– Jag fick ingen information om amning alls i samband med att Nils kom. Det chockade mig att det kan vara så svårt! Och att det definitivt inte funkar för alla. Så var det för mig och Nils, jag kämpade på i ren förtvivlan i fyra–fem veckor tills det upptäcktes att han hade för kort tungband vilket gjorde det omöjligt för honom att ta bröstet rätt. Efter att han fått det korrigerat, så var i princip allt med amningen förstört. Jag fick rådet att enbart flaskmata och gjorde så.

Med Line ville jag verkligen amma, kanske mest för att jag inte fått eller kunnat med Nils. Efter en återigen jobbig start fick jag rätt hjälp och handfast handledning, och efterhand kunde jag amma Line obehindrat.

Frida Fahrmans tips till dig som vill amma:

Prata med andra, be om råd och hjälp, berätta hur du känner och varför. Utgå från dig själv och hur du vill göra med din amning och ge det lite tid, om det går. Om det inte fungerar så är det också helt okej. Jag har två barn, ett uppfött på flaska och ett på bröst och de är precis lika fina, friska och välfungerande barn!

Cissi Wallin: ”Trodde att det skulle vara najs”

Cissi Wallin med Helmer. Foto: privat.

Cissi Wallin med Helmer. Foto: privat.

Cissi Wallin, 31, mamma till Helmer, 1,5 om när hon kämpade med amningen:

– Helmer hade gulsot och var väldigt svag och lyckades inte suga ut någonting ur mina tuttar. Vi kämpade som fan, men han gick ner i vikt. Vi gav upp efter tre veckor och det var en sådan otrolig lättnad att skita i amningen. Det var inte vår grej. Jag fick många kommentarer om att jag borde kämpat mer, men det kom till en gräns. Jag var redan skör, första barnet, och så att inte få amningen att funka. Alla har ju mer eller mindre problem, men om man själv känner att man får ångest och mår dåligt av att det är kravfyllt och pressat, då kanske man inte ska amma.

Jag fick ingen information alls före förlossningen, jag trodde som många andra att det är najs och lätt och billigt att amma ett par månader. Det var ingen som sa att det kan vara en bra idé att ställa in sig på att det kan vara ganska tufft. Det var ingen som hade sagt att det gör så jävla ont! Det fick mig att känna mig extra misslyckad när det inte fungerade.

Nästa barn kommer jag att försöka amma, jag vill gärna testa det, se hur det känns. Men jag tänker inte ha så hög press på mig själv.

Anastelle Wieslander: ”Tänk vad många tårar jag gråtit i onödan”

Anastelle Wieslanders son Emmet (här utklädd till björn) ville helst bara äta utomhus, och gärna i farten. Foto: privat.

Anastelle Wieslanders son Emmet (här utklädd till björn) ville helst bara äta utomhus, och gärna i farten. Foto: privat.

mamas redaktör Anastelle Wieslander, 34, mamma till Lotta, 4, och Emmet, 1,5:

– När jag födde mitt första barn 2011 visste jag ingenting om amning. Min enda tanke då var att jag gärna ville amma, om jag kunde. Jag såg framför mig hur jag liksom bara la till lilla bebisen vid bröstet, var tredje timme eller så. Hur hen skulle suga en liten stund för att sedan sova, mätt och belåten.

Ingenting visste jag om omogna tarmar som värker, hunger som aldrig tycks gå över, att mjölken kunde komma för snabbt, för långsamt – eller inte alls. Om att bebisar kan bli för hungriga eller för trötta för att äta, och att det blir totalt jävla kaos då … Jag visste ingenting om små munnar som inte tar bröstvårtan som de ska, om såren och blåsorna som kan uppstå och bröstinflammation som gör så fruktansvärt ont att en måste åka panikgråtande in till akuten. Om mjölkstockning.

Jag hade aldrig hört talas om bebisar som inte alls vill ligga lugnt och äta medan mamman (välförtjänt!) tittar på tv-serier utan helst blir omkringburna samtidigt, gärna utomhus. Om amningsmaraton, kvällar (som blir till veckor) när bebisen vill suga fem timmar i sträck.

Jag lärde mig vartefter, men undrade – varför fick jag inte veta någonting om detta i förhand? 

Tänk vad många tårar jag gråtit i onödan, vad mycket smärta jag känt.

Tänk om jag hade lärt mig att liggamma på en gång (halleluja!). Kanske hade min post-förlossningsdepression inte slagit till om jag hade fått vila och ibland till och med sova under våra nattliga amningsstunder?

När lillebror Emmet föddes förra året var jag mer beredd. När det strulade, för det gjorde det, bokade jag direkt tid på en amningsmottagning, och fick hjälp: Pepp, stöd, tips och råd.

Vad är din erfarenhet av amning och vad hade du velat få reda på innan du började amma?

LÄS MER: Missa inte mamas amningsguide och när vi slår hål på de 8 vanligaste myterna om amning.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..