Guide – så shoppar du hållbart

Ärva eller köpa nytt? En fråga som givetvis inte har några rätt eller fel svar. Men i det konsumtionssamhälle vi lever i, kan man med fördel ta fram sina gamla fina kläder om man har dem sparade. Det svenska kungahusets små prinsessor och prinsar har vid flera gånger synts i ärvda kläder, något jag både hyllar och tycker är charmigt.

Men om man inte har ärvda kläder att ta fram, vad kan man då som förälder göra för att tänka på miljön och konsumtionspåverkan?

  1. Köp rätt mängd kläder, något som både är bra för ekonomin och för miljön. Hur mycket kläder behöver ditt barn? Köp just dessa med gott samvete och njut av att se ditt barn bära plaggen. Det är 7 dagar på en vecka, så realistiskt sett skulle det räcka med max 7 outfits som man mixar och matchar. Vissa har mindre, andra fler, det är du och din familj som bestämmer vad som är rätt för er.
  2. Leta upp plagg som är ekologiska.
  3. Köp kvalitetskläder på secondhand eller på loppisar. Kvalitetskläder i hög kvalitet går att tvätta om och om igen, det gör att plaggen går att använda på flera barn utan att de sönder tvättade ut. Något som givetvis är en smaksak!
  4. Använd rätt tvättmedel och exakt rekommenderad mängd medel. Tvättar du på fel vis så slits plagget i onödan. Skonsamt tvättmedel kan med fördel användas. Vänd plaggen ut och in när du tvättar. Plagg som känns lite känsligare läggs i ”BH-påse”.
  5. Se upp för billiga erbjudanden från nätsidor från fjärran, där du handlar direkt från fabriker där kontroller för kemikalier ej gjorts. Billigt är inte alltid bäst!
  6. Alla har ej råd att handla kläder till sina barn, så skänk plagg dina barn växt ut och se till att plaggen används om och om igen. På min dotters förskola har man infört en hylla där man får lägga kläder som ens barn växt ut, namnmärkningen stryks och så kan vem som helst ta kläder från hyllan.

I veckan röstade  EU:s medlemsländer igenom kommissionens förslag att 33 farliga ämnen som kan förekomma i kläder, kommer förbjudas inom hela EU from 2020. De ämnen som förbjuds är konstaterat cancerframkallande, reproduktionsstörande eller kan skada generna, i skor och textilvaror.

I Sverige har vi kommit långt när det gäller hållbart mode, jag har vid två tillfällen varit inbjuden till Annie Lööf där jag och andra aktörer inom modeindustrin har haft intressanta samtal om just detta. Tillsammans med personer från media, klädföretag och influensers har vi tagit lärdom av varandra.

Det är just med varandras kunskap som vi tillsammans blir klokare och starkare, om du ej har intresset tycker jag du kan lita på svenska varumärken som Minirodini, Tao & Friends, Civiliants, Gardner & the gang, One we Like mfl. Det är otroligt inspirerande att vi i Sverige har så många renodlade ekologiska varumärken för barn, barnklädesbranschen har kommit betydligt längre än vuxenvärlden.

Är du tveksam på material, gifter eller märkningar – fråga då personalen i butiken du handlar i, det är deras roll att guida dig igenom dina köp och låt dem svara på frågor om produktion och vilka länder plaggen är tillverkade i.

Lycka till! Har du några frågor är du alltid välkommen att kommentera.

One we Like – Peace sweater, i vår finner vi varumärkets starkaste kollektion sedan start. 

Tao & Friends – coola gänget i brillor och kläder i mjuk organisk bomull. Här är alla killar & tjejer välkomna att välja vilket plagg de vill, sen är det bara att sjunga ”We run the world”.

Den här rosa tröjan från Gardner & the Gang står högt på önskelistan. Ekologiskt, lekfullt och mjukt. Dubbel like på den! 

Civiliants – det är så förbaskat snyggt att bära just en t-shirt med ett print som bara känns så rätt. Cool look, men ändå lekvänlig och mjuk. Både tröjan ovan och looksen nedan kommer från varumärket. 


Driver man en blogg som heter Royal Kids, så måste jag hylla Pico jackan från Minirodini, som nyligen bars av prins Alexander. Jackan som år efter år är omåttligt populär, går numera att köpa i 9 olika färger.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..