Amning! Låt oss tala om det mest naturliga i världen.

Igår kväll la jag upp en bild på Instagram. En bild från gårdagens jobb då jag satt och signerade böcker på Stockholms releasefesten för ”Rosa kokboken” på Urban Deli Sveavägen.

Bilden ser ni nederst i inlägget. En bild med bildtexten ”Multitasking mom. Signerar böcker och matar lillen”

Och vill man väcka känslor så ska man uppenbarligen ta upp något av det naturligaste i världen. Ämnet som delar mänskligheten i två, år 2014… OFFENTLIG AMNING. Eller egentligen amning överhuvudtaget. Shit, vad folk har mycket att tycka, tänka och kritisera och döma kring just amning.
Det tog inte lång tid innan kommentarer började strömma in på mitt Instagram-konto. Många som är peppade på att jag ammar min son och som uppriktigt verkar tacksamma över att jag är så naturlig med det. Men såklart några som tycker annorlunda.
Av 78 kommentarer så kom det en ganska tidigt och den lät så här:
”Helt öppet? Det där ska man få möjlighet att välja själv om man vill se”

Kommentaren kom från en snubbe. Jag tror det var den enda kommentaren av dom 78 som kom in, som var just från en snubbe.
Och folk ifrågasatte hans åsikt me mer eller mindre hårda ord. Flera blev upprörda och en del försökte förklara att bröst är till för att ge näring.
Varpå denna snubbe svarar:
”Så jag får gå runt med könet ute? Det är till för att skapa barn och kissa.”

Asså?! Vart ska jag börja?
Nej, det kan du inte! Vi går inte och visar våra kön. Vi tar fram ett bröst för att amma. Och manliga bröst, om vi nu ska jämföra med nåt likvärdigt, det ser vi nakna överallt.
För det andra så tror jag faan att jag sett mer snoppar öppet på stan i mina dagar som dras fram oblygt i varenda gränd, stolpe, buske o trottoar än vad jag sett ammande bröst som visas upp på ett lika oblygt och stolt sätt.
Och då ska det tilläggas att det männen gör dessutom är snuskigt, lagom ohyfsat och stinker piss, till skillnad från ett barn som äter.
Men om vi nu glömmer den delen me alla framplockade snoppar i tid och otid just nu.
Så är jag så JÄVLA trött på att allt ALLTID ska hamna i nån typ av jämförelse me männen. Och att allt ska handla om nån typ av anpassning till dom och vad dom tycker.

Om ni nu så gärna vill jämföra våra matande bröst med era kön. Då kan vi ju även jämföra våra olika vätskor som är en del av våra fortplantningsorgan.
Många av er män sprutar gärna er sperma på allt ni kan. Magar, ansikten, munnar och gärna i munnar. Det snackas prestige i om bruden sväljer eller inte och det skryts om era ”soldater” nere i pungen.
Vi tjejer däremot ska helst gömma oss om vi har mens. (Bokstavligen tyvärr i vissa kulturer) Vi ska skämmas över att vi är fungerande kvinnor. Och det skulle aldrig komma på tanken att öppet snacka om vare sig flytningar, mens och andra kroppsvätskor som finns där nere för att våra ägg ska må bra och ha rätt miljö och temperatur.
Lite skillnad va?!

Sångerskan Zara Larsson skrev nyligen ett bra inlägg i den debatten. Ett inlägg som grundats i att ett foto på Instagram förbjudits pga att ett tampongsnöre synts på bilden.
Ett SNÖRE!!!
Vi får alltså inte ens råka visa nåt så oskyldigt som ett snöre eftersom det i samhällets sjuka hjärna kopplas till nånting så äckligt som mens. Den kvinnliga delen av fortplantningssystemet. Det mest naturliga i världen. Så naturligt att det tas för givet att det bara ska fungera. Eftersom vi kvinnor är ju också värdelösa i många mäns ögon runt om i världen om vi gudbevare inte skulle kunna bli gravida!!!
Vi ska helt enkelt dölja allt som är naturligt, men samtidigt fungera så naturligt som möjligt.
Vi ska smyga med tamponger, men svälja sperma. Vi ska dölja matande bröst men flasha porriga foton.
Asså, vart är vi på väg?!
Är vi inte lite mer medvetna än så 2014?!

Visst! Åsikter är fria. Men det många åsiktsmaskiner inte tänker på är att en sån ynka kommentar som ”ammande bör skyla sig”, ”man bör få välja om man vill se ett bröst eller inte” eller ”skulle inte du kunna gå nån annanstans och mata ditt barn” gör och har gjort så mycket skada för så många kvinnor. Mammor som aldrig mer vågar visa sig ute och mår riktigt dåligt. Tjejer som låser in sig hemma me sina bebisar i rädsla för att bli uttittade och tillsagda om dom matar sitt barn när det behöver. Och mammor som slutar amma bara för att samhället inte tycker att det riktigt passar.

Till allt det här hör en extrem press att va en perfekt och naturlig mamma. ”Men klart du ska amma” ”Va?! Ska du ge ersättning till ditt barn istället för att amma” ”Riktiga kvinnor ammar sina barn”.
Ja, ni fattar grejen!
O till det hör också att barn är levande varelser med en egen vilja. Många barn kanske inte uppskattar att ligga under en filt och äta. Eller många blir stressade av att sin mamma blir stressad och därför inte vill äta. Eller många barn kanske ser nåt intressant mitt under matandet och kastar bort huvudet från ditt bröst som du kämpat med att dölja.
Bara att tänka hur du själv gillar att äta?! Knappast me ett täcke på huvudet inne på toaletten, utan att få röra dig och med en sjukt stressad bordsdam?!

Jag tycker att respekt åt alla håll är viktigt. Jag kastar inte fram bröstet mitt vid din tallrik på middagsbordet. Jag väljer vart jag tar med mitt barn. Jag känner av stämningen och sköter det så diskret jag kan.
Jag tror ingen mamma har sån stor lust att visa sina lagom svullna bröst med stora utsugna bröstvårtor som läcker mjölk o allt vad det nu innebär, för hela omgivningen.
Men jag tror heller inte att någon mamma vill se sitt barn stressad, ledsen och hungrig.

Vafaan, kom igen nu!
Samtidigt som tampongsnöret fick en bild anmäld och borttagen på Instagram, så kryllar det av fullt godkända konton me extremt vulgära, sexistiska och porriga bilder.
Samtidigt som amning får kvinnor utkastade från uteserveringar, så täcks varenda reklampelare av underklädesreklam där man kan se mycket mer av brösten än när ett barn ligger för med sitt huvud och äter.

Vi ska klä oss tight och urringat, kunnas klämmas på och tittas på. Vi ska gapa, suga och visa upp oss. Men BARA i den mån som männen tillåter. På deras premisser.
Men så fort det kommer till det naturliga. Till att mata sitt barn eller byta en tampong. Då ska vi helst låsa in oss på toaletten.

Hur gick det så fel?!

OBS! Det här riktas såklart inte till män generellt. Jag älskar män 😉 och jag vet att dom flesta av er förstår och håller med.
Det riktas till alla er trångsynta människor där ute som bör lyfta blicken en aning från er själva och förstå att ert liv inte är allas liv.
Och som bör jobba på att sätta sig in i hur andra har det innan ni dömer och anklagar.
Dessutom snackar jag utifrån ett heteroperspektiv just nu för att förenkla texten o mina personliga tankar. Dock hoppas jag att alla som känner igen sig kan ta till sig.
Tack för mig!

IMG_7067.PNG

 1. Hej!
  Jag heter Tomas Johansson och är frilansjournalist. Jag producerar bland annat podcasts för vårdportalen Wacano och har gjort ett program som kan intressera föräldrar och blivande föräldrar. Det är ett samtal med forskaren Sofia Zwedberg på KI och handlar om amningens positiva fördelar. Jag testar henne också på vad som är fakta respektive myter. Såsom att barn som ammas kan bli mer intelligenta, vilket faktiskt visat sig sant, eftersom fettsyrorna i bröstmjölken påverkar hjärnans utveckling positivt.

  Vi ser gärna att programmet sprids, så länka gärna till det eller bädda in det i er plattform. Det också helt ok att göra en re write på programmet så länge källan uppges.

  https://wacano.se/amningens-positiva-halsoeffekter

  Med vänliga hälsningar

  Tomas Johansson

 2. Med min tvååringen var jag väldigt försiktig med var jag ammade men han åt med cirka en och en halv timmars mellanrum så skulle jag inte ha ammat offentligt så skulle jag inte kunnat gå ut. Jag tyckte det var jättejobbigti början. Jag tycker det är skönt att kunna sitta ifred och amma och vill inte sitta och visa för alla men om mitt barn är hungrigt så ska hen självklart få äta. Har en sjumånaders nu och jag är inte alls lika restrektiv med var jag ammar men går undan för mitt eget och barnets skull om möjligheten finns. Min svärmor tyckte det var så bra att det var okej att amma offentligt nu men jag vet inte om det skulle vara mer okej nu än i början på 80-talet. Jag har typ hört en kommentar när jag ammat och det var en gammal gubbe som gick förbi och var allmänt bitter över livet och som muttrade nåt om att här sitter det och slafsas. Till saken då hör är att jag satt i en soffa som bara de som går till toaletterna ser (det finns amningsrum där med men jag vägrar betala pengar för att ge mitt barn mat eller byta mitt barns blöja och väljer därför att sitta i soffan istället).

 3. Fia skriver:

  Det är hundra gånger värre att se många vuxna människors bordsskick än att se en liten bäbis få ett basbehov tillgodosett. Kan man be de människorna skyla över sig lite när de äter också? En filt över huvudet så man slipper se dem hade varit fint, eller allra helst kunde de gott packa sig någon annanstans. Så hungrig kan man ju inte vara så man inte kan gå hem och slafsa i sig sin mat menar jag.

 4. My skriver:

  Men herregud, det syns ju knappt. Man måste ju verkligen stirra för att kunna se mer än vad vissa bikinitoppar visar.
  Jag tycker att man först och främst ska uppfylla barnens behov, alltså se till att man befinner sig i en lugn och avslappnad miljö. Om det nu är på ett fik eller på toaletten på en tunnelbanestation bestämmer man själv och barnet.
  Det är ju inte direkt så att ammande kvinnor ställer sig och viftar med pattarna i vädret och ropar ”Hej alla nu ska jag amma mitt barn, kom hit och kolla!” innan de sätter sig ner (åtminstone har jag aldrig varit med om det). Så om man inte vill se så är det bara att vända bort blicken, problem solved!
  Jag undrar dessutom hur många som klagar när man solar topless på stranden, antagligen mycket färre personer än de som gnäller över amning. Jag har aldrig hört några klagomål iallafall.

 5. jeo2010 skriver:

  Klart vi e medvetna? Har aldrig brytt mig en stund om en brud som ammar sitt barn eller sväljer sperma/modersmöjlk eller sekret (fittsaft.) Du får nog byta stad isåfall, e uppväxt i centrala malmö vid möllan o där finns inget fobi mot detta? Får man skriva fittsaft? Och/eller inte sperma här? Vilket fall som helst så flytta från staden ståckhålm…tror det är den som skapar problem.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..