Amning! Låt oss tala om det mest naturliga i världen.

Igår kväll la jag upp en bild på Instagram. En bild från gårdagens jobb då jag satt och signerade böcker på Stockholms releasefesten för ”Rosa kokboken” på Urban Deli Sveavägen.

Bilden ser ni nederst i inlägget. En bild med bildtexten ”Multitasking mom. Signerar böcker och matar lillen”

Och vill man väcka känslor så ska man uppenbarligen ta upp något av det naturligaste i världen. Ämnet som delar mänskligheten i två, år 2014… OFFENTLIG AMNING. Eller egentligen amning överhuvudtaget. Shit, vad folk har mycket att tycka, tänka och kritisera och döma kring just amning.
Det tog inte lång tid innan kommentarer började strömma in på mitt Instagram-konto. Många som är peppade på att jag ammar min son och som uppriktigt verkar tacksamma över att jag är så naturlig med det. Men såklart några som tycker annorlunda.
Av 78 kommentarer så kom det en ganska tidigt och den lät så här:
”Helt öppet? Det där ska man få möjlighet att välja själv om man vill se”

Kommentaren kom från en snubbe. Jag tror det var den enda kommentaren av dom 78 som kom in, som var just från en snubbe.
Och folk ifrågasatte hans åsikt me mer eller mindre hårda ord. Flera blev upprörda och en del försökte förklara att bröst är till för att ge näring.
Varpå denna snubbe svarar:
”Så jag får gå runt med könet ute? Det är till för att skapa barn och kissa.”

Asså?! Vart ska jag börja?
Nej, det kan du inte! Vi går inte och visar våra kön. Vi tar fram ett bröst för att amma. Och manliga bröst, om vi nu ska jämföra med nåt likvärdigt, det ser vi nakna överallt.
För det andra så tror jag faan att jag sett mer snoppar öppet på stan i mina dagar som dras fram oblygt i varenda gränd, stolpe, buske o trottoar än vad jag sett ammande bröst som visas upp på ett lika oblygt och stolt sätt.
Och då ska det tilläggas att det männen gör dessutom är snuskigt, lagom ohyfsat och stinker piss, till skillnad från ett barn som äter.
Men om vi nu glömmer den delen me alla framplockade snoppar i tid och otid just nu.
Så är jag så JÄVLA trött på att allt ALLTID ska hamna i nån typ av jämförelse me männen. Och att allt ska handla om nån typ av anpassning till dom och vad dom tycker.

Om ni nu så gärna vill jämföra våra matande bröst med era kön. Då kan vi ju även jämföra våra olika vätskor som är en del av våra fortplantningsorgan.
Många av er män sprutar gärna er sperma på allt ni kan. Magar, ansikten, munnar och gärna i munnar. Det snackas prestige i om bruden sväljer eller inte och det skryts om era ”soldater” nere i pungen.
Vi tjejer däremot ska helst gömma oss om vi har mens. (Bokstavligen tyvärr i vissa kulturer) Vi ska skämmas över att vi är fungerande kvinnor. Och det skulle aldrig komma på tanken att öppet snacka om vare sig flytningar, mens och andra kroppsvätskor som finns där nere för att våra ägg ska må bra och ha rätt miljö och temperatur.
Lite skillnad va?!

Sångerskan Zara Larsson skrev nyligen ett bra inlägg i den debatten. Ett inlägg som grundats i att ett foto på Instagram förbjudits pga att ett tampongsnöre synts på bilden.
Ett SNÖRE!!!
Vi får alltså inte ens råka visa nåt så oskyldigt som ett snöre eftersom det i samhällets sjuka hjärna kopplas till nånting så äckligt som mens. Den kvinnliga delen av fortplantningssystemet. Det mest naturliga i världen. Så naturligt att det tas för givet att det bara ska fungera. Eftersom vi kvinnor är ju också värdelösa i många mäns ögon runt om i världen om vi gudbevare inte skulle kunna bli gravida!!!
Vi ska helt enkelt dölja allt som är naturligt, men samtidigt fungera så naturligt som möjligt.
Vi ska smyga med tamponger, men svälja sperma. Vi ska dölja matande bröst men flasha porriga foton.
Asså, vart är vi på väg?!
Är vi inte lite mer medvetna än så 2014?!

Visst! Åsikter är fria. Men det många åsiktsmaskiner inte tänker på är att en sån ynka kommentar som ”ammande bör skyla sig”, ”man bör få välja om man vill se ett bröst eller inte” eller ”skulle inte du kunna gå nån annanstans och mata ditt barn” gör och har gjort så mycket skada för så många kvinnor. Mammor som aldrig mer vågar visa sig ute och mår riktigt dåligt. Tjejer som låser in sig hemma me sina bebisar i rädsla för att bli uttittade och tillsagda om dom matar sitt barn när det behöver. Och mammor som slutar amma bara för att samhället inte tycker att det riktigt passar.

Till allt det här hör en extrem press att va en perfekt och naturlig mamma. ”Men klart du ska amma” ”Va?! Ska du ge ersättning till ditt barn istället för att amma” ”Riktiga kvinnor ammar sina barn”.
Ja, ni fattar grejen!
O till det hör också att barn är levande varelser med en egen vilja. Många barn kanske inte uppskattar att ligga under en filt och äta. Eller många blir stressade av att sin mamma blir stressad och därför inte vill äta. Eller många barn kanske ser nåt intressant mitt under matandet och kastar bort huvudet från ditt bröst som du kämpat med att dölja.
Bara att tänka hur du själv gillar att äta?! Knappast me ett täcke på huvudet inne på toaletten, utan att få röra dig och med en sjukt stressad bordsdam?!

Jag tycker att respekt åt alla håll är viktigt. Jag kastar inte fram bröstet mitt vid din tallrik på middagsbordet. Jag väljer vart jag tar med mitt barn. Jag känner av stämningen och sköter det så diskret jag kan.
Jag tror ingen mamma har sån stor lust att visa sina lagom svullna bröst med stora utsugna bröstvårtor som läcker mjölk o allt vad det nu innebär, för hela omgivningen.
Men jag tror heller inte att någon mamma vill se sitt barn stressad, ledsen och hungrig.

Vafaan, kom igen nu!
Samtidigt som tampongsnöret fick en bild anmäld och borttagen på Instagram, så kryllar det av fullt godkända konton me extremt vulgära, sexistiska och porriga bilder.
Samtidigt som amning får kvinnor utkastade från uteserveringar, så täcks varenda reklampelare av underklädesreklam där man kan se mycket mer av brösten än när ett barn ligger för med sitt huvud och äter.

Vi ska klä oss tight och urringat, kunnas klämmas på och tittas på. Vi ska gapa, suga och visa upp oss. Men BARA i den mån som männen tillåter. På deras premisser.
Men så fort det kommer till det naturliga. Till att mata sitt barn eller byta en tampong. Då ska vi helst låsa in oss på toaletten.

Hur gick det så fel?!

OBS! Det här riktas såklart inte till män generellt. Jag älskar män 😉 och jag vet att dom flesta av er förstår och håller med.
Det riktas till alla er trångsynta människor där ute som bör lyfta blicken en aning från er själva och förstå att ert liv inte är allas liv.
Och som bör jobba på att sätta sig in i hur andra har det innan ni dömer och anklagar.
Dessutom snackar jag utifrån ett heteroperspektiv just nu för att förenkla texten o mina personliga tankar. Dock hoppas jag att alla som känner igen sig kan ta till sig.
Tack för mig!

IMG_7067.PNG

 1. Hej!
  Jag heter Tomas Johansson och är frilansjournalist. Jag producerar bland annat podcasts för vårdportalen Wacano och har gjort ett program som kan intressera föräldrar och blivande föräldrar. Det är ett samtal med forskaren Sofia Zwedberg på KI och handlar om amningens positiva fördelar. Jag testar henne också på vad som är fakta respektive myter. Såsom att barn som ammas kan bli mer intelligenta, vilket faktiskt visat sig sant, eftersom fettsyrorna i bröstmjölken påverkar hjärnans utveckling positivt.

  Vi ser gärna att programmet sprids, så länka gärna till det eller bädda in det i er plattform. Det också helt ok att göra en re write på programmet så länge källan uppges.

  https://wacano.se/amningens-positiva-halsoeffekter

  Med vänliga hälsningar

  Tomas Johansson

 2. Med min tvååringen var jag väldigt försiktig med var jag ammade men han åt med cirka en och en halv timmars mellanrum så skulle jag inte ha ammat offentligt så skulle jag inte kunnat gå ut. Jag tyckte det var jättejobbigti början. Jag tycker det är skönt att kunna sitta ifred och amma och vill inte sitta och visa för alla men om mitt barn är hungrigt så ska hen självklart få äta. Har en sjumånaders nu och jag är inte alls lika restrektiv med var jag ammar men går undan för mitt eget och barnets skull om möjligheten finns. Min svärmor tyckte det var så bra att det var okej att amma offentligt nu men jag vet inte om det skulle vara mer okej nu än i början på 80-talet. Jag har typ hört en kommentar när jag ammat och det var en gammal gubbe som gick förbi och var allmänt bitter över livet och som muttrade nåt om att här sitter det och slafsas. Till saken då hör är att jag satt i en soffa som bara de som går till toaletterna ser (det finns amningsrum där med men jag vägrar betala pengar för att ge mitt barn mat eller byta mitt barns blöja och väljer därför att sitta i soffan istället).

 3. Det är hundra gånger värre att se många vuxna människors bordsskick än att se en liten bäbis få ett basbehov tillgodosett. Kan man be de människorna skyla över sig lite när de äter också? En filt över huvudet så man slipper se dem hade varit fint, eller allra helst kunde de gott packa sig någon annanstans. Så hungrig kan man ju inte vara så man inte kan gå hem och slafsa i sig sin mat menar jag.

 4. Men herregud, det syns ju knappt. Man måste ju verkligen stirra för att kunna se mer än vad vissa bikinitoppar visar.
  Jag tycker att man först och främst ska uppfylla barnens behov, alltså se till att man befinner sig i en lugn och avslappnad miljö. Om det nu är på ett fik eller på toaletten på en tunnelbanestation bestämmer man själv och barnet.
  Det är ju inte direkt så att ammande kvinnor ställer sig och viftar med pattarna i vädret och ropar ”Hej alla nu ska jag amma mitt barn, kom hit och kolla!” innan de sätter sig ner (åtminstone har jag aldrig varit med om det). Så om man inte vill se så är det bara att vända bort blicken, problem solved!
  Jag undrar dessutom hur många som klagar när man solar topless på stranden, antagligen mycket färre personer än de som gnäller över amning. Jag har aldrig hört några klagomål iallafall.

 5. Klart vi e medvetna? Har aldrig brytt mig en stund om en brud som ammar sitt barn eller sväljer sperma/modersmöjlk eller sekret (fittsaft.) Du får nog byta stad isåfall, e uppväxt i centrala malmö vid möllan o där finns inget fobi mot detta? Får man skriva fittsaft? Och/eller inte sperma här? Vilket fall som helst så flytta från staden ståckhålm…tror det är den som skapar problem.

 6. OBS! Det här riktas såklart inte till män generellt. Jag älskar män 😉 och jag vet att dom flesta av er förstår och håller med.

  Så jäkla skönt att du la till den lilla biten, vi faktiskt inte alla svin. Som du säger 😀

 7. Är så trött på folk som tycker att detta är det värsta dom kan få se:-(samma personer om det är män :-(sitter o glor över bröst på badstränder ser säkert på en massa naket på diverse serier som går,bröst är till för att amma därmed jämt:-(kvinnor som vill amma måste SLUTA att ta åt sig vad andra tycker…ge barnen mat när dom vill äta,tex i Afrika är det ingen som höjer ögonbrynen när barnet ammas:-(till det kvinnliga könet som gnäller SLUTA en dag är ni själva där när ungen skriker o platsen o stunden inte är den bästa men bara att kapitulera

 8. Visst är det naturligt att amma och de barn och mammor som kan amma skall absolut göra det..men kanske inte VAR som helst. Barnet behöver lugn och ro samt att andra runtomkring kanske inte tycker att det är lämpligt på den platsen..tex restaurang, cafe mitt på torget eller i affären.. Det går alltid att hitta en liten egen lugn hörna för sig själv och barnet.
  Att jämföra amning med sex, porr, kissning etc är ju bara befängt.. Ingen normal människa kissar inne på restaurangen eller inne i affären osv.. Oavsett behov så välj rätt plats för att göra det. Det handlar om respekt och hänsyn även om det är naturligt eller nödvändigt.
  Att tvinga på andra människor det som jag (läs du) tycker är naturligt är inte säkert att andra tycker. Barnet får sin mat även om du sätter dig lite off side.

 9. Bara älskar bilden, mamma signerar kokbok och lillen får mat. Lillens kokbok är ju mammas bröst. 🙂
  Blir så less på alla som tjatar/gnäller på att man inte ska få amma offentligt. Det är ju inte så att kvinnorna slänger fram hela bröstet. Oftast syns bara en liten del. Mammor ska väl inte måsta sitta hemma under flera månader för att dom ammar.
  Alla som inte vill se, ni har två val. Titta eller vänd bort huvudet 😉

 10. Ständigt samma diskussion, och ständigt samma trångsinta ‘jag vill kanske inte se’… Klart man är så diskret man kan, men för bövelen – det är ju den enda anledningen till att kvinnobröst finns! Amma på! Det gör jag.
  Tack för ett härligt utbrott, Sanna. Huvudet på spiken.

 11. Bästa jag läst på länge! Visst att alla inte kan vara bekväma med det, men sluta glo då! Har inga barn själv, men många vänner som har det och jag kan förstå att det inte kan vara lätt alla gånger! Det värsta jag vet är caféer eller restauranger som inte tillåter amning… Men om barnet inte får sin mat, när barnet är hungrig, så blir den ledsen och börjar gråta/skrika, ja då klagar folket på det istället! Nej, fortsätt amma vart som helst, när plikten kallar och håll huvudena högt, för det finns inget naturligare 🙂

 12. Det bästa på länge Sanna 🙂 jag har tre barn och ammat dom alla offentligt, mitt yngsta är 10 månader och jag ammar henne fortfarande offentligt 🙂 jag anser att om ett litet barn inte ska få äta sig mätt när det är hungrigt så borde även all intagande av föda förbjudas offentligt. Det finns många här i världen som behöver träna på sitt bordsskick. Att jag flashar minna bröst offentligt för att amma mitt barn är inte en offentlig inbjudan för folk att glo. Man väljer själva vad man vill titta på.
  P.s. jag tycker du är en supercool morsa och människa. Och din lilla stjärna är såååå söt 🙂 d.s

 13. Jag är en av dessa som varit så stressad av att dra fram brösten, både för min when och omgivningens skull. Till set hör också att mina barn ätit långsamt – runt 45 minuter. Med första barnet isolerade jag mig oftast i dess minuter – som kändes som en evighet då man hör de utanför skratta och prata. Ibland tig jag till och med bortdomnad efter 30 minuter – fast hon inte ätit klart för att jag inte ville bara ”ensam” längre. Det började på samma sätt med barn nummer två – men sen försökte jag med filtar för att kunna sitta med u sällskapen eller gå ut och ta en fika. Jag var livrädd att filten skulle ramla ner och sonen tappade greppet och allt blev en enda soppa. Det resulterade inte att jag försökte vara social utan filten – och jag har inte fått någon kommentar om det, men har ändå aldrig kunnat slappna av. Sonen blev stressad av att jag blev stressad och till slut ville han inte ta bröstet längre = ersättning, då han bara var fyra månader.
  Jag vet inte hur lång tid jag spenderat på en snuskig offentlig toalett för att höra mig när jag matat mina barn. Sjukt är det och, precis som du skriver tycker jag att man kanske inte bör slänga fram båda brösten vid middagsbordet framför gäster som sitter och äter – om man inte måste, men det går inte att planera när bebisen blir hungrig, hur mycket man än försöker tänka och mata innan man ska iväg. Cred till dig och din amning – hade dom inte velat ha din bok signerad har de kunnat gå därifrån, och det finns ingen som blir tvingad att följa dig på instagram. Skitbra skrivet Sanna!

 14. Asså håll käften istället, lägg er energi på nått annat än å gnälla hela jävla tiden! D e ingen som bryr sej om ni ammar offentligt lr suger på era tamponger. Gör nått produktivt istället, luffare!

 15. Lite kort bara.. Om kvinnor inte får amma när en bebis behöver det oavsett plats pga att kvinnan visar lite hud så tycker jag att alla män bör förbjudas att gå med bar överkropp, för vi visar ju också ”tuttarna”. Stå på er alla offentligt ammande kvinnor. Ni är bäst.

  Frank – en småbarnspappa till 4.

 16. Sossar och miljöpartiet och vänstern vill ju få slut på amningen mannen ska ta mer ansvar och vara pappaledig! Barnet får lida inget mer ammande här i jämlikhetens namn!!

 17. Att amning är naturligt innebär inte att det bör ske helt oskylt. Det finns många biologiska behov som är naturliga men ändå inte utförs offentligt. Kvinnobröst har en sexuell laddning och för att inte genera sin omgivning bör därför amning ske diskret. Att amma under en boksignering är bara socialt obegåvat.

 18. Att det ens är en diskutionsfråga är helt absurt, att amma är helt naturligt! Antingen får du vända bort blicken när jag ammar mitt barn eller så får du lyssna på en hungrig, gallskrikande unge! Vilket är bekvämast för dig?

 19. Jag har haft turen att aldrig träffa någon som är emot amning under mina 10 år med flertal ammande barn. Ändå har jag ammat precis där jag är för tillfället. I köer, affärer, gående på stan, kaféer mm.
  Jag har väntat i 10 år på att få träffa någon amningsmotståndare på riktigt och inte bara på nätet.
  Även om jag försökt provocera fram en sådan situation så får jag bara positiv respons.
  Vart finns ni som inte gillar offentlig amning? Skulle vara kul att träffa på er någon gång. Ni är uppenbarligen inte på samma ställen som mig dvs i matvaruaffärer, kioskköer, på stan, barnvänliga kaféer. För det är ju där vi ammande mammor oftast är när vi är ute.

  Eller, en teori jag har, jag är så pass bekväm i min amning och det sker så naturligt för mig och mina barn även om jag går samtidigt så ni lägger inte märke till oss ? Eller så vågar ni inte utan ni ger er på dem som är mer osäkra i sin amning.

 20. Sanna, du underbara människa! Har jättesvårt för att amma ute för mina bröst växte nått enormt under graviditeten och än mer när de fylldes med mjölk. Vill så gärna kunna amma diskret men min sons huvud täcker inte hela bröstet och det känns jättejobbigt. För ve och fasa om någon som har problem med offentlig amning skulle se mer av mitt bröst än vad som är ”acceptabelt”. Jag vill inte heller att nån kastar upp sitt bröst i ansiktet på mig men som du skriver, man ska både ge och få respekt och hur ofta händer det att någon gör så? Det handlar om att mata sitt barn, inte att försöka värvas av en peepshow. Man gör så gott man kan för att dölja brösten för så kul är det inte att visa mer än vad man är bekväm med. Bra diskussion och stå på dig! Kramar

 21. Thank you!! Så jävla bra skrivet!
  Till er som tycker att det är jobbigt när barn ammas, LOOK THE FUCK AWAY!! Vad är problemet??!! Fattar inte att det är en debatt kring detta.. Helt sjukt!!
  Stor kram till alla ammande där ute, hur än ni gör det

 22. Varför är ett bart bröst acceptabelt vid amning men inte annars? Ni visar inte upp dom annars, eller hur? Hela den här diskussionen är löjlig, jag vill inte se mjölkstinna tuttar när jag är ute och äter. Är det så förfärligt svårt att vara diskret med ett litet ”skynke” eller nåt liknande? Ni tror ni bara har rättigheter när ni fått ett barn, som om era ungar är dom första som fötts och alla ska ta hänsyn till er.

  Att påstå att mammor sitter hemma, livrädda för att gå ut, det är ju ännu löjligare, ta av offerkoftan och väx upp!

  Jag har själv fött två barn och har aldrig behövt visa mina bröst offentligt. Och kom inte med att jag är ”präktig” och andra skällsord, Man kan anpassa sig, man måste ta hänsyn till andra människor och det innebär bl a att skyla sig när man ammar!

 23. Använder mig av en Booby Trapper när jag ammar eftersom den lösningen är både snygg och praktisk =). Hurra för den!

 24. Tack för artikeln Sanna. Jag kan svenska men jag vill fortsätta med min modersmål engelska ….

  The subject matter here is obviously important and important for adults to discuss openly. You have shared your candid thoughts on the subject, which I respect thoroughly. Hopefully I will be afforded the same grace by all here in sharing mine without the need to attack me for any differences of opinion (as has happened to me countless times when I speak in support of women’s empowerment in my own candid way).

  I grew up visiting Sweden from time to time and remember well a time, not so long ago, when bare breasts were everywhere in Sweden. When nakedness was seen as normal. Beaches were packed full of girls and women of all ages who enjoyed the sun on their bare chests just as men do. Hundreds of them … with no sign of negative emotion or shame of any sort. All of that has changed now … in a stunningly short period of time. Now if you go to a beach anywhere in Europe and see a woman topless, you be almost certain that she is not swedish. How, exactly did this happen??

  Sweden consumes an enormous amount of american commercial culture, and I think that with the advent of the modern technological age, swedes took on some of the USA’s more prudish values as their own … and the culture changed en masse very, very rapidly. To cover up became the new ”lagom,” and as swedes are prone to do, most adhered to this new ”reality” very quickly.

  I feel that what you are angrily protesting here is the state of swedish culture in regard to women’s bodies, and breasts, specifically. You seem to want people to want to think like you do. I may be wrong, but isn’t the law already that breastfeeding in public is legal and that women can be topless everywhere that men can? Are you railing not against the laws, in that case, but against swedish cultural attitudes and stigmas regarding women’s bodies? Why then do you single out men, repeatedly, with your anger? Why do you never mention women’s behaviors and attitudes on the subject? Why do you give so much power to ”men” to determine what is culturally right and wrong and lagom for women to do, when breastfeeding or otherwise? Are women powerless on the subject, in your eyes? Why do you never implore women to be more vocal in asserting their rights? Would that not be an empowering move here?

  You mention in your final paragraph that this letter is not aimed at men, per se, but at narrow-minded people. Respectfully, I’d say that your blog isn’t going to attract too many of those and thus won’t convert them to a more enlightened way of thinking. Unfortunately the body of your article aims angry sentiment only at men, specifically, when not talking about people in general. Similarly, a man could write a column full of obvious and stated anger at women, villifying and patronizing them a bit … and then state in the final paragraph that he is not singling out women and state that ”he likes women ;).” I’m fairly sure you wouldn’t be too pleased with that guy.

  Out of 78 comments you found one negative one from one man and somehow chose to focus on what that one jackass had to say. You chose to spend no time discussing what the other 77 said. Why?? You chose to angrily accuse men of wanting to squirt their ”soldiers” on everything. ”Vi kvinnor är ju också värdelösa i många mäns ögon runt om i världen om vi gudbevare inte skulle kunna bli gravida!!!” och ”Vi ska klä oss tight och urringat, kunnas klämmas på och tittas på. Vi ska gapa, suga och visa upp oss. Men BARA i den mån som männen tillåter. På deras premisser.” This isn’t angrily singling out men?

  All the successful social movements of history have had one thing in common: the leaders and supporters have asserted their rights as self-evident FACTS. They never ASKED for the rights … they TOOK/DEMANDED what was rightfully theirs. Gandhi, MLK, and the suffragists around the world never demanded that people LIKE that they were demanding their rights. They just took what was theirs and didn’t bother with pleasing everyone or changing everyone’s mind. Were they wrong, do you think?

  Who are you complaining to here? Are you asking the morons who somehow have a problem with breastfeeding in public to change their mind? Why?? Who cares what they think? Do you NEED to convert every idiot’s opinion? If so, why?

  Who is forcing women to hide their tampons? Who is forcing them to feel shame? Who is forcing women, en masse, to swallow cum, for that matter? Are women not choosing to do these things? Is it not an empowering notion to ask women to examine their own behaviors and opinions on the subject … and just do as they damn well please. Now THAT sounds like empowerment to me. Putting ”men” on a pedestal, railing against their ”power” to dominate women’s behaviors, their opinions about their own bodies … giving the patriarchical jackasses of the world much more power over women’s bodies and brains than they actually have … THAT strikes me as disempowering for women. What a hopeless battle THAT is. One cannot argue for the endless power of the omnipotent shadow patriarchy while claiming power for women. It just doesn’t work. Those two ideas are antithetical.

  Is breastfeeding in public illegal? Am I missing something here?

  Cheers.

 25. Ja. Visst är vi fördomsfria, jämlika och kloka i Sverige. Vi upprörs av kvinnor som tvingas bära sjal samtidigt som vi upprörs av kvinnor som visar hår under armarna och på benen och tvingar kvinnor att amma i lönndom. Bara att kämpa vidare. Envist och med hjärtat som ledstjärna.
  Bra skrivet!

 26. Man kritiserar muslimer för att kvinnorna ”måste” bära slöja, men att kräva att kvinnor skall skyla sig när man ammar, är tydligen en helt annan sak?

  ..Eller så handlar det om kontroll och makt.

   1. Varför? att kräva att man skall bära slöja om man inte vill det själv, är att utöva makt. Eller hur? Och det gillar vi ju inte, sånt skall inte förekomma. Kvinnor har rätten att bestämma över sig själv och sin kropp. Eller hur? Men det finns alltså folk som tycker att det är förfärligt om man ser kvinnors hår, tex för att det är sexualiserat. En kvinna skall skyla sig, kanske med en burka, för att mannen inte skall bli upphetsad. Men i botten handlar det ju som sagt om makt och strukturer, eller hur?

    Att tycka att ammande kvinnor är äckligt och respektlöst och kräva att dom skall skyla sig handlar väl då också om att utöva makt? För, kvinnor har ju rätten att bestämma över sig själv och sin kropp och senast jag kollade var bröstet huvudsakligen till för att ge mat med, inte att användas som sexleksaker för vuxna? Ja, för vissa är brösten till kvinnor sexualiserade, och kvinnor skall helst inte gå topplösa på stan. Män får, men deras vårtor är inte sexualiserade. Så berätta för mig, vart denna jämförelsen är så illa fel? Jag menar, bröstet är till för att mata spädbarn. Varför skall man då behöva skyla det för att enstaka människor får sig att tänka på sex när dom ser ammande barn? Eller ännu konstigare, för att dom tycker det är äckligt? Varför är det äckligt? Jo, för att det gör folk som ser på bröstet som något sexuellt, generade när dom får se det helt öppet.

    Därför jämförelsen, makt och strukturer.

 27. Tycker det är så tragiskt att folk orkar bry sig vad andra gör. Tänk om all den energin som folk lägger på att bry sig om vad andra människor gör läggs på att bry sig om hur många barn som dör av svält. Eller till att stötta människor som har det svårt. Trött jag blir. Amma offentligt eller inte, det är upp till var och en och det skulle vara så mycket lättare om folk inte dömde och la sig i allt!!

 28. Jag har aldrig tidigare känt mig provocerad av att amma offentligt. O därmed menar jag inte att jag hänger ut båda tuttarna och skriker högt att ”jag har faktiskt rätt att göra såhär!”. Jag har bara helt enkelt ammat när barnet behövt. Och känt mig jättelugn i det. För mig har det känt bekvämast att täcka så mkt jag kan av brösten men att barnet ändå ska kunna ha en så bra amningsposition som möjligt, ögonkontakt om det vill och lugn. Ibland (oftast) synkar inte bebisens hunger el närhetstörst med att jag sitter i hemmets lugna vrå och då har det helt sonika fått vara där jag befinner mig – kanske mitt på en gata el i en affär. Tom en gång inne på SevenEleven i Nordstan Göteborg. Det sistnämnda inte direkt lugn men jag tror på att om jag som mamma kan vara lugn i amningen kan jag föra över det till mitt barn. Det är inte bara en press på att man ska lyckas amma utan du ska lyckas tolka in EXAKT när ditt barn behöver bröstet (närhet, törst, hunger, sömn etc etc) och därmed förpassa dig från allmänhet. Lägg då därtill att jag har två barn, så det stora barnet ska oxå dras med till avskiljdhet och sitta och vänta tills mamma är klar med att amma småsyskonet. Nja, jag är alldeles för bekväm för att orka styra och ställa på det viset.

  Synd att människor måste sexualisera tuttar på det sättet. Jäkligt märkligt att sätta det i samband. Ser man öht speciellt mkt av bröstet någon gång? Jag kan inte minnas att jag gjort det. Men å andra sidan har jag inte lagt så mycket fokus på det heller. It is what it is.

  Hur som, tack för ett bra inlägg! Och grattis till dig och lillen som lyckas få ihop en bra amning – grymt!

 29. Skillnaden är väll om en tjej drar fram pattarna i sexistiskt tänkande så kan det vara stötande. Likväl om en man börjar veva med pitten… Men amning har en funktion och det är näring till barnet och borde inte ens behöva diskuteras enligt min mening. Det är bara helt naturligt.

 30. TACK för ditt inlägg Sanna, jag gick verkligen igång av dina ord och blev efter att ha slumrat under den pågående ”debatten” pga av att jag väljer var jag lägger min energi (alltså inte på självruttnande dårar som inte kan identifiera amning som något mänskligt, naturligt) så blev jag riktigt heligt förbannad. Att avfärda offentlig amning är detsamma som att kränka barnets rätt att få ett av sina mest primära behov tillfredsställt. Jag ammar all IN all OUT!!! DU inspirerar och verkar vara en närvarande och kraftfull mamma!

 31. Jag kan känna mig aningen besvärad av offentligt ammande, men tror det har med min generation att göra, har lite svårt att ta till mig allt nytt För övrigt är det enda jag kommer att tänka på, att det möjligtvis kan vara stressande miljö för barnet?
  Fast då kanske aptiten inte funnits där, och troligtvis känner du som mamma ditt barn såväl att du märkt det..?
  Märks säkert att jag inte har egna barn 😉

  1. @LSU: amningen är inte något nytt under solen. Det nya är att vissa bortskämda västerlänningar de sista decennierna odlat någon moralpanik visavi hur mammor matar spädbarn. Däremot har du helt rätt i att det är mamman och inte random skitnödig stranger som ska avgöra var det är lämpligt att mata barnet.

 32. Till alla som tycker att offentlig amning är fel frågar jag: Vad stör mest? En hungrig skrikande bebis vars ljud ingen kommer komma ifrån om de befinner sig i samma rum, eller en ammande mamma vars bröstvårta kanske kan skymtas om en verkligen ställer sig och kollar på det?

 33. Hur var det fram till 90-00-talet? Var det lika ”hemskt” i andras ögon? Eller är det så att det har blivit värre de senaste 15-20 åren? Jag spekulerar i om det måhända råkar vara alla dessa doku-såpor som har fördärvat synen på amning. Tex Paradise Hotel, Big Brother? Alla dessa män som vuxit upp med dessa såpor har fått en skev uppfattning om kvinnor och sexualitet.

 34. Att behöva oroa sig över sitt barn och all press med amningen i sig är nog med stress och jobb för en mamma. Att få en negativ kommentar från någon om amning tar ju extra hårt när hormonerna bara flödar för en nybliven mamma. Kan folk sluta med allt tyckande som inte egentligen rör dem.

 35. http://gghk.se/artiklar/valpen-och-unghundens-tillvaxtcykel/#.VEQwqEsyCp0

  Länken visar en tik som diar sina små valpar. Hur sött som helst! Vad fan är det då som är äckligt med en kvinna som ammar sin bebis??!! Kanske till och med framför dig när du äter? Bebisen kanske till och med tycker att det du äter ser äckligt ut eller att du ser äcklig ut när du äter! Jävla puckon som finns i detta samhället alltså. Kvinnor, amma var fan ni vill. det ska jag göra om det blir tillfälle 🙂

  1. Absolut! Jag ammar inte dagtid längre men har redan köpt ett tiotal för att ge till folk som kan behöva det.

 36. Kan det verkligen finnas någon enda människa som har en negativ syn om amning? Herregud va löjligt! Vi har sugit på tutte så länge som människan existerat.

 37. Till er som inte vill se; titta inte då. Gå därifrån och sköt ert eget liv men klaga inte på andra. Sanna Bråding, detta var det bästa i ämnet jag läst sen jag konfirmerades. 😉 Kör på bara!

  1. Ah okej men då kan man tillämpa det med allting, ska vi gå runt med hakkors? De som inte vill se, titta inte då..

   1. Jämföra amning med att gå runt med hakkors? Tillämpa det på allt? Självfallet inte men i detta fallet är det ju så många som stör sig på det rent visuellt och vill de inte se så se åt ett annat håll då. Hakkors är en annan business och det vet du säkert om. Amning har inte utrotat judar så vitt jag vet.

 38. Men sluta för i helvete, håll brösten för er själva med eran ”Amning” eller så får ni acceptera att män kollar, för det är ju de egentliga problemet. Kvinnor slänger fram brösten så fort dom får chansen och när fel man kollar är dom ett äckel. Ja men för i helvete gå iväg med pattarna så kollar inte män och ni behöver inte störa er. Problem solved!

 39. Om din kille säger att du ska sälja sperma och du inte Gillar det så kanske du valt fel kille. Om han Blir äcklad av dina tamponger samma problem. Det är ingen Annans fel. Bara för du vill amma.

 40. Har aldrig förstått grejen med att mammor ska behöva gömma det bröst som hon ger sitt barn att amma med, speciellt är det gäller nåt så naturligt!
  Jag själv är ungdom och har inga barn än men jag förstår ändå att jag som kan bli mamma i framtiden ska ha rätt till att ge mitt barn mat när hen kräver det. Jag ska inte behöva ta emot blickar från andra eller höra vad andra tycker om det i en restaurang eller var som helst. Det faktum att kvinnor säger nej till att ge mat till just den individen som behöver det som mest är minst sagt egoistisk och skämmigt tycker jag.
  Tycker också det är sjukt att vissa män kan ha rösten till att trycka ner oss för att vi är skapta som vi är och att vi gör nåt som egentligen är riktigt viktigt för barnets utveckling dem första åren!
  Man ska ALDRIG behöva skämmas eller gömma sig!

  Grymt blogginlägg Sanna, DU är en förebild! 😀

 41. wow words säger jag bara =D…Sanna du är som alltid klockren, har ju läst mycket av både bloggar och annat som du skrivit och du har skrivit mycket bra. Men detta är ett otroligt viktigt inlägg <3. ALL kärlek till dig och bebben – stort grattis – och fortsätt din kamp. Tärningen är kastad <3. KRAM

 42. Så himla bra att du tar upp detta ämne. Jag vågade inte amma min son offentligt när han var bebis. Gick alltid undan och ”gömde” mig med honom. Idag har jag en dotter som är 6 månader och jag bryr mig inte längre. Jag sätter mig på bussen och ammar om det behövs. Ska man låta sitt barn vara hungrig och ledsen pga alla andra? Aldrig i livet . Det roligaste av allt är att ingen skulle våga yttra sig i verkliga livet men det är lätt att yttra sig via nätet 😉

 43. Mycket bra innehåll, mindre bra presentation.

  När man vet med sig att det man skriver kommer läsas av många bör man enligt min uppfattning inte skriva på s.k. talspråk (t.ex. ”asså”, ”me” och ”va”). Jag har förståelse för att vissa språkregler kan vara svåra att lära sig (även om skillnaden ”var” och ”vart” inte bör vara en sådan regel), men direkt felaktig stavning har jag verkligen ingen förståelse för i sammanhang som detta.

 44. Håller med i det mesta i själva sakfrågan och att amning ska vara en självklarhet även i offentlig miljö. Frågan är då vilka argument som kastas in.

  Du börjar med och hela inlägget genomsyras av meningar/åsikter såsom;
  ”enda kommentaren…som var just från en snubbe”, ”det männen gör dessutom är snuskigt…”, ”om ni nu så vill jämföra våra..”…

  Tröttsamt. Tröttsamt, naivt och okonstruktivt sätt att diskutera sånt här genom att istället för att hålla sig till argumentet för offentlig amning och stanna vid det, försöka trycka på ”vi” och ”dem”, prata i ordalag som om alla män därute utgjorde gruppen på andra sidan debattstolen och göra detta till ett blogginlägg som går ut på att idiotförklara män. Någonstans i slutet efter allt detta långa utlägg står det ngt om att det inte riktar sig till män generellt..trots att det är precis det du gjort i hela inlägget. Som nybliven mamma kan jag bara hoppas att du vet bättre, att man kan ha olika åsikter i detta oavsett om man är man eller kvinna, att det handlar om olika åsikter pga arrogans/idiotskap hos enskilda (många), att man genom att bemöta en skev och naiv åsikt med att säga ”asså du då/ni då??” och snurra vidare på en jämförelse mellan män och kvinnor” endast visar på att man/du inte är bättre själv, att man genom att dra in könsfrågan förvärrar och distansierar de som tycker att man ska gömma sig bakom filtar (istället för att bjuda in till snack utanför sandlådan).

 45. Yey!!!
  Bra skrivet!
  Själv skriver jag öppet om just mens, inkontinens, bröstförminskningar och en massa annat på min blogg och jösses vilka kommentarer man kan få… av män… keep up the good work och amma på bara!

 46. ”Vi tar fram ett bröst för att amma. Och manliga bröst, om vi nu ska jämföra med nåt likvärdigt, det ser vi nakna överallt.”
  fast nu är det ju inte likvärdigt att jämföra kvinno och mansbröst i Sverige. Hur tänkte du nu sanna? 🙂

  1. Fast det är det visst. Varför inte? Har du sett mansbröst? Vissa är hängigare än kvinnors bröst och ser precis ut som kvinnobröst. Testa att googla man-boobs eller moobs så får du se. Löjligaste exemplet jag sett på det hela var en transexuell som gjorde en bröstoperation. Så fort silikonet gick in censurerades bröstvårtan….för nu var det ju plötsligt ett kvinnobröst……5 sekunder före ett mans-bröst. Enda skillnaden är att kvinnobröst kan producera mjölk.

 47. Fick mitt första barn 1976, hon ammades överallt och var som helst, till exempel på golvet mellan två sängar i en möbelaffär. Barn nummer 2, född 1978, ammades på Finlandsbåten och medan jag åt smörgåsbord där (det var då hon blev hungrig). Har två barn till födda 1988 och 1990, dom har också ammats när de varit hungriga oberoende av var vi befunnit oss just då. Har ALDRIG fått några sura blickar eller otrevliga kommentarer. Verkar som om den här diskussionen dykt upp på senare tid, och då frågar man sig: Varför. Finns väl inget finare än en mor som ammar sitt barn, och inget vackrare än en gravid kvinna. Men dom ska kanske också snart gömmas undan? Heja Sanna!

  1. Instämmer med dig, Karin! Mina barn är ungefär lika gamla som dina och jag har heller aldrig fått sura blickar eller kommentarer.

 48. Jättebra skrivet! Det är så många parametrar i problemen om synen på ammande mammor, du fick med väldigt mycket. Det är en intressant och klarsynt parallell du drar till våra diverse kroppsvätskor och de roller kring dem som vi skapat oss i samhället. Det finns så mycket man kan irritera sig på och störa sig på, tyvärr är de delar av den kvinnliga kroppen som skiljer sig från männens extra känsligt för vissa, i synnerhet vissa män. Håll modet uppe! Precis som du skriver Sanna så handlar det ju om respekt, för omgivningen hur man agerar, det är respekt från den som irriterar sig också, vad den klagande inte förstår är att han eller hon inte bara förstör mammans dag men också bidrar till att hon inte vågar amma avspänt ute igen. Jag har själv mycket svårt att se vad som är så provocerande med ammningsbröst (eller tampongsnören, mens eller flytningar) men personligen kan irritera ihjäl mig på att folk tuggar med öppen mun, det är löjligt jag vet, men jag skulle inte heller komma på tanken att tillrättavisa någon om det. Jag fick inte med allt, men något fick jag sagt iallafall. Stå på er och tappa inte modet!

   1. Jag tycker att alla som smaskar kan göra det hemma i det fördolda eller inne på någon toalett, så vi andra slipper se och höra det 😉 Faktum är att jag det jag stör mig på är när vuxna människor gör något av det mest naturliga och nödvändiga som finns, att äta alltså. Spädbarn är också människor och har samma rättigheter och behov som oss andra; att få äta på det sätt som är naturligt för dem. Precis som att smackarna, trots att jag stör mig på det, också har ett existensberättigande.

 49. Alltid lika rakt på sak Sanna…det är ju det vackraste som finns att kunna ge sitt barn mat så som det är tänkt. Och varför ska man gömmas undan bara för att andra inte kan se bröst som ngt annat än sexleksaker? Själv kunde jag inte amma ngt av mina barn och det har gjort ont som satan i mig att inte fixa det mest naturliga i världen. Men även det angrips med kommentarer som att jag gav upp för tidigt..jag fick utskällningar av vilt främmande då jag gav mina barn flaska offentligt… Så oavsett hur man vänder sig har man röven bak. Men ni som kan och vill amma, fortsätt det är ju bara mat och äta måste man ju

 50. Wow du sätter ord på alla mina tankar! Fortsätt o amma utan att skämmas för det, det är jättestarkt av dig! Så får vi hoppas att en mer naturlig och tolerant syn på kvinnor växer fram så småningom, i alla avseenden. Tackar dig för mycket bra läsning, och lycka till med din fina son!

 51. Löjligt säger jag.. Undrar om killen skäller ut varenda tjej på badstranden också? Finns för övrigt inget sexuellt i amning i mina ögon. Däremot kan jag reagera på allt sexuellt som visas på tv. Alla dessa dokusåpor som bara går ut på att kändiswannabes ska vara så vulgära som möjligt. Jag tror att många killar anser att bröst är deras egendom och vid amning är det ett barn som äger bröstet och tydligen blir det för mycket för deras manlighet.

   1. Det kallas tutt-avundsjuka o drabbar ofta killar som inte fått röra sin tjejs tuttar under amning och utvecklat detta hat-syndrom av den anledningen. Avundsjuka o b
    bitterhet ligger bakom. Nått för en terapi-doktor att nischa sig för kanske?

    1. Tutt avundsjuka? Ha ha du är nog något på spåren här. Varför är det annars påfallande ofta de som själva inte kan amma och eller saknar bröst som gnäller på hur a n d r a människor matar sina barn?

 52. ”Vi ska ha moral, vi ska ha så mycket moral så det blir dubbel moral” ett mycket klokt utdrag ur Henrik Dorsins show.
  Detta är ett det kondenserade tycket hos många av mina outbildade inskränkta medbröder vilka tycker att amning är onaturligt.
  Jag tycker att det är bra att du sätter strålkastaren på detta infekterade problem och för det ut i offentligheten.
  Heja dig!

 53. Å så himla bra skrivet:-) Känner så igen mig (som ammar själv nu) när man har pressen på sig att ”sköta det snyggt” så irriterande och urdumt att man ska behöva bli stressad, gömma sig och tycka det är pinsamt när det är det mest naturliga och finaste som finns. Det är barnet som är i fokus som behöver ha sin mat och näring, inte alla andra runt omkring…
  Underbar bild! Hejja:-)

 54. Bra skrivet! Jag råkade ut för följande incident när jag ammade vilket jag berättat om på min facebook sida: ” Jag känner mig fruktansvärt arg, kränkt och ledsen. Igår var jag med om en händelse och fick ett bemötande som gör att mitt förtroende gentemot polismyndigheten har sjunkit drastiskt. Mitt brott? Att jag ammat utomhus liggandes på en gräsmatta. På väg hem från matbutiken ca. kl. 19 börjar Vera skrika. Jag går då snabbt med henne till en gräsmatta på en innergård i närheten för att byta blöja och amma henne. Jag lägger mig på rygg i gräset och har Vera på magen. Jag brukar ligga så och amma ibland, dels för att hon tycker om det, dels för att det är skönt för min rygg. Två tanter kommer då fram och frågar hur det är fatt. De säger att de är oroliga och undrar om jag svimmat. Jag svarar att jag mår bra, jag ligger och ammar. De börjar fråga mig om var jag bor, vem jag bor med, hur gammal Vera är osv. Jag svarar så trevligt jag kan även om det är något märklig situation att ligga och prata på rygg medan jag ammar. Tillslut går de men kommer tillbaka efter ca. en kvart. De säger att de är oroliga för mig och vill skjutsa oss hem. Jag tackar för erbjudandet men säger nej tack, dels för att det inte är så långt hem och det inte är några problem för mig att gå, dels för att de inte har någon bilbarnstol. Tanterna ger sig inte utan upprepar flera gånger att de vill skjutsa oss hem ”det är verkligen inga problem”. Jag upprepar tack men nej tack. När Vera ammat klart och jag ska lägga ner henne i vagnen tycker tanterna att jag ska byta plats på de två filtar jag har om henne, den rosa filten ska tydligen vara bättre att ha närmre hennes kropp än den gröna. När jag går dem tillmötes, mest för att bli av med dem, upptäcker dem till sin förskräckelse att hon inte har byxor på sig (de bajsade hon ner på coop forum, men att hon har ylletröja, mössa, en body och två filtar spelar tydligen ingen roll). Hur som helst så kommer jag därifrån och börjar promenera hemåt. Är på väg att berätta om den något absurda händelsen för Mattias på telefon när en polisbil kör upp vid min sida. Ut kommer två poliser. Den manliga polisen har en arg uppsyn och säger till mig att stanna. ”Vi vill prata med dig” säger han. ”förstår du varför?” Nej, svarar jag. ”Jo du har legat ute på kullerstenar och ammat med ett naket barn. ”Nej svarar jag, det har jag inte, jag låg på gräset och barnet var påklätt och dessutom med filtar om sig.” ”Du visste inte heller hur gammalt barnet var” säger polisen. ”Hon är född 140817 svarar jag.” (När tanterna frågade sa jag 4 veckor men rättade mig själv och sa att hon fyller fem veckor imorgon. Jag vet inte om det var de som tolkade att jag inte hade koll på födelsedagen pga. det? Förnedrande att höra hur som helst. Det hela känns som ett skämt men polisen ger sig inte. ”Varför var du utomhus och ammande” frågar han. ”Jo, jag är på väg hem från mataffären och hon började skrika, då behövde jag amma.” Då sa polisen; ”förstår du inte det olämpliga i detta? Du kunde ha gått tillbaka till mataffären och ammat”. Jag svarar att det är ca en kilometer att gå och hon nog inte kan vänta så länge. ”du kunde gått in i den närmsta mataffären och ammat säger han då.” För er som kan V-ås är jag vid Netto när hon behövde äta, har gått från coop forum. Pratar med poliserna vid efter rondellen, Hemköp malmaberg. Jag säger att Netto var stängt, varpå han säger att jag borde gått till hemköp och ammat. (Det är ca. 1 km mellan Netto och Hemköp.) Jag säger att jag inte förstår det olämpliga, hon inte kunde vänta på att amma. Visste inte heller att det var ett brott att amma utomhus??? Polisen upplyser då mig om att jag måste förstått att det sett konstigt ut att jag låg ner och ammade. Jag säger att jag inte bryr mig om hur det ser ut, jag ger mitt barn mat när hon behöver det. Polisen frågar då om mitt ID nummer och de vill att Mattias ska komma till platsen. Jag ringer upp Mattias som är hemma och sjuk. Svårt för honom att komma. Polisen säger då med en barsk ton att jag ska lägga på luren om han inte kan komma. Den manliga polisen säger att jag borde ha satt mig på en bänk istället för att ligga på gräsmattan. Sedan tar han upp en ficklampa och lyser in i vagnen på Vera som vid det här laget ligger och sover. Han tar på hennes händer och säger till mig att de är kalla. (Hon brukar ofta sova med händerna vid huvudet vilket gör att filtarna inte täcker händerna.) Händer blir ofta kalla av att vara ute. Ok, jag borde kanske haft vantar med mig men det var varmt på dagen, och det var ca 15 grader kvällstid plus att hon var varm på övriga kroppen. Jag är vid det här laget väldigt skärrad och känner mig behandlad som en brottsling. Jag försöker igen förklara situationen för poliserna som verkar ha bestämt sig för att jag har gjort något fel. Efter lång, konstig konversation, säger den kvinnliga polisen; ”Ja, innan vi åker vill vi höra om du och barnet är ok.” En fråga jag tycker de kunde ha börjat med. ”Ja, vi är ok säger jag, vad kommer ni göra nu?” ”Vi kommer att skriva en rapport på detta och vår chef får avgöra om det blir en SoL § 14 anmälan.” Sedan åkte poliserna iväg. Jag förstår inte vad de skulle göra en orosanmälan på eftersom Vera sov i godan ro när jag pratade med poliserna och åt i godan ro när jag pratade med tanterna, vilket hon kanske inte hade gjort om hon frös? Jag trodde en polis arbete var att kontrollera om något brott har begåtts, inte tala om huruvida man kan uppfattas som konstig från omgivningen och berätta var som är bäst att man ammar. Som småbarnsförälder känner man sig iakttagen och bedömd ändå. Jag måste ha rätt att vara ute med mitt barn och amma på offentliga platser när jag vill. Det ska ingen lägga sig i. Har sällan känt mig så kränkt!

  1. Men vafaan! Det här är ju HELT SJUKT! Hoppas du fattar att det är dom som gjort fel och inte du! <3 stå på dig!

  2. Men herregud, vilken hemsk situation! Måste erkänna att min spontana tanke är att ta kontakt med en duktig granskande reporter om du hör mer av polisen. Såhär får det bara inte gå till. Stå på dig!

  3. Extremt olämpligt beteende från både tanter och polis. I polisens fall skulle det eventuellt kunna falla under tjänstefel.

   Om du orkar och vill går det att göra en anmälan hos JO direkt på nätet, din facebooktext torde vara en bra beskrivning av vad som hände: http://www.jo.se/sv/JO-anmalan/Skicka-in-anmalan/

   Och här finns lite mer information om hur anmälan fungerar: http://www.jo.se/sv/JO-anmalan/

   Jag hoppas du fått bra stöd av din omgivning så du orkar fortsätta ta hand om ert barn efter hennes behov snarare än omgivningens.

  4. Alltså, det här var bland det mest upprörande jag läst!! Det där är ju bara så fruktansvärt FEL av både tanter och Polis!!! Håller verkligen med om att du borde kontakta både media och göra en anmälan, det där går långt över gråänsen för vad man skall behöva ta.
   <3

  5. Jag är helt mållös. Vilket fruktansvärt bemötande! På din beskrivning låter det som att den manliga polisen redan uttalat dom på plats. Dessutom började propagera personliga åsikter – illa!! Elias Mossholm kanske är något på spåren med infon… Herregud! Brukar ogilla förra årets modeord – kränkt – men här passar det in rätt o slätt.

   Grattis till väl fungerande amning för dig o ditt barn.

 55. Det finns inget härligare än att spruta min satts på allt och alla jag ser. Brukar starta min dag med en ordentlig frukost och ett ordentligt sprut på någon eller något. Det är ju så, eftersom vi män verkligen älskar att skjuta ut våra krigare på olika saker och speciellt kvinnor. Eller vänta, speciellt ammande kvinnor, det är då vi blir som mest nöjd. Hon ska ju lära sig att det inte är okej att mata sitt barn och vad är då mer effektivt än en ordentlig satts i ögat? Jag är ju man och bör därför ses som en pålitlig källa när jag säger att det är så vi allra flesta män ser på den här saken.

  1. Om du läst hela inlägget så borde du även läst att det såklart inte gäller män generellt utan bara dom trångsynta som skriker mest.
   Jag har lärt mig att många har förmågan att tro att det handlar om dom. Är du inte berörd så ta inte åt dig. Det står även tydligt i texten.
   Och om du även läst kommentarerna här så borde du förstå vikten i inlägget. Det skeva i allt det här är ju att debatten ens finns.

   1. Jo jag läste hela ditt inlägg två gånger faktiskt. Nej, jag anser mig inte vara en trångsynt man och jag kunde faktiskt inte bry mig mindre att en kvinna tar fram bröstet för att amma, det är hennes ensak och inte min. Däremot tycker jag att det du vill få fram i ditt inlägg försvinner, åtminstone för mig, när du säger att MÅNGA män gärna sprutar sin sperma på massa saker och kvinnor. Du kan inte sen på slutet skriva OBS, gäller bara trångsynta män. Du får det att låta som att MÅNGA män är trångsynta eftersom att du skrev att MÅNGA män gärna sprutar runt sin sats. Så att flika in på slutet att det bara gäller trångsynta män tycker jag inte är så jättetydligt faktiskt. För mig, i alla fall, så blev allt du skrev ganska oseriöst efteråt.

    Jag läste en del kommentarer och nä, jag kan inte se en sådan stor vikt i att ditt inlägg finns. Som jag förstod det så var det en eller två av alla de 78 kommentarerna som kom in på din bild som var negativa åt att du ammade öppet. Det är ju det inte speciellt många som är negativa till din bild då. Sen är det ju en sak att skriva något på ditt foto och en helt annan att gå fram och häva ut en sådan kommentar framför dig och ditt barn. Det kan ju såklart hända men tror nog att stödet för att du ska få amma ditt barn är större än att du inte ska få göra det. Visst, det kommer alltid vara någon som tittar snett på en, men det gäller i alla situationer i livet. Kan man inte ta en idiotisk kommentar av en person eller blick, ja då kommer man få det väldigt jobbigt i livet. För mig fanns inte den här debatten förrän jag läste ditt inlägg och ja… kan inte påstå att jag kan se den trots alla de saker du lyfter fram i ditt inlägg.

 56. Bra skrivet! Vill bara tillägga att om man inte vill se när någon ammar sitt barn, kan man välja att titta åt ett annat håll!

 57. Jag håller helt med, men det tas lite till överdrift i detta inlägg. Amma gärna offentligt men detta: ”vi ska smyga med tamponger, men svälja sperma. Vi ska dölja matande bröst men flasha porriga foton.” gör väl ingen offentligt? Alltså, jag har väl suttit på restaurang eller liknande och sett någon amma men jag har då rakt inte sett någon svälja sperma eller flasha porriga bilder offentligt. Inte förän män kräver att det ska göras kan denna mening användas, tycker jag.

  1. Har du kollat in i någon dokusåpa på den senaste tiden? Där flashas den kvinnliga kroppen ganska lätt. Sexuell exponering kontra naturligt mat som råkar komma från kvinnokroppen… Ganska stor skillnad. Tycker att Sanna belyser problemet SÅ bra. Kvinnan ska gärna flasha sin kropp så länge det är på männens villkor dvs sexuellt sätt. När det kommer till något naturligt så är det problem plötsligt. Tycker att denna mening kan användas så mycket som någon vill.

 58. Så bra!! Jag ammar då mitt barn e hungrigt, var de än må vara.
  Löjligt att gömma sig för att trångsynta personer inte kan se de fina i en mamma som ger sitt barn mat.
  Har jag burit mitt barn i 40 v och gått igenom en inte direkt smärtfri förlossning, så har ingen rätt att säga åt mig när och var jag får amma MITT barn.

  1. ”se de fina i en mamma som ger sitt barn mat? Vad är det för fint i det? Bara för att DU tycker det betyder det inte att alla andra gör det. Respektera att alla inte tycker samma sak, herregud. Alla ääälskar inte bebisar. Det skulle jag kalla mer trångsynt, att man inte kan respektera att folk gillar olika saker och lära sig respektera dem..

 59. Jag tycker att det är helt okej med offentlig amning. Man ser mer av brösten i en minimal bikini på sommaren än när ett barn äter. Fortsätt amma och signera böcker samtidigt om du behöver det.

 60. Du är så himlans underbar och klok! Det mest sorgliga med hela den här diskussionen är att man inte blir förvånad över att folk uttrycker sig så idiotiskt och som kan tycka att det är äckligt med amning. Keep up the good work <3

 61. Jag e kille. Då ska jag sätta mig och skita framför er för det är ju naturligt att människor gör det. Eller om killar står och kissar mot en vägg då kommer ni och ringer polisen för att vi gör det.

  De saker som är under trosorna/kalsongerna ska skötas på toaletten.

  Det har ju mest med att göra på bristande respekt för andra som har ont av det.
  Väx upp!!

   1. Hahahha typ. Att ens jämföra mjölk med skit. Han äter säkert skit därför det kommer så mycket skitsnack ur hans käft 😀

 62. Jag får värk i huvudet av att försöka förstå sånt här. Alltså. Det är ett barn som äter. Varken mer eller mindre. Jag märker det knappt. Skulle kunna bli mer irriterad på att barnvagnen står i vägen eller att morsan har en ful tröja än på själva barn+tutte scenariot. Alltså. JAG FATTAR INTE.

  (Blir ledsen för er som inte vågar säga ifrån, vill vara er konstanta superhjälte som attackerar dödande vebalt såfort en störig person kommenterar. INTE okej att ni blir så ledsna att ni isolerar er :(( Öva lite rollspel med er partner/vän som får komma med otrevliga kommentarer så kan ni öva in några repliker ni kan svara med. Skäms inte! Ni har tillräckligt med jobb ändå. <3 <3 )

 63. å med tanke på valet av situation ser de mest ut som nån typ av uppmärksamhetspryl.. säljer bergis 200 böcker extra nu..

  1. Den tanken har inte slagit mig förrän du sa det. Men visst, det hoppas jag. Alla intäkter för boken går till Cancerfonden. Alla har jobbet gratis med den. Så det vore ju toppen om jag kunde bidra ännu mer.

 64. naturligt att skita också men det är ingen som gör det offentligt.. personligen bryr jag mig inte men vissa kanske gör det, så med respekt för dessa individer kanske man kan vänta med att mata ”lillen”.

  1. VÄNTA!? hahahahahahahahaha du kan verkligen inte barn!
   gå och gråtrunka till något annat vettja, gubben lilla.

  2. Om man väntar till senare Peter så hamnar man situationen gallskrikande bebis i mataffären/caféet/restaurangen/tågstationen/etc. Det är nog så oerhört mycket mer störande än lite hud. Och du blir väl inte störd av reklamaffischer av lättklädda damer? För de visar MYCKET mera hud (även runt brösten). Och angående din analogi skitamning… jag tror inte någon skulle vilja äta din skit…

 65. Är nybliven manma och får ont i mgen av att bara gå ut med min 3veckors bebis. Finns amningsrum? Hur gör jag om han bli hungrig i mataffären? Osv. Samtidigt så hetsar alla att man ska amma så är det bara. Men egentligen? Ska jag ens behöva tänka så? Ska jag behöva planera mina mataffär besök efter matningen av min son? Han äter dessutom väldigt oregelbundet som alla bebisar, så jag vet inte när exakt han vill äta ibland går det 1timme emellan och ibland 3timmar.. Sist jag var ute så sinade min mjölk pga stress så fick kasta in min son i bilen och ha en gallskrikande bebis i bilen. Jag gick trots allt undan nör jag skulle amma men en DAM en kvinna alltså kommenterade ”det där får man faktiskt göra hemma”… Vart då stressad och dåligt mående så jag blockade hela amningen:/ till er äldre vill jag säga såhär- år 2014 ammar man inte var 3e/4e timme utan det är fri amning och nr barnet vill! Men ska jag som mamma brhöva isolera mig? Tom riskera min amning för efter den käringens kommentar så vill jag inte amma offentligt- och jag döljde ändå så väl jag kunde. Jag hoppas ni människor förstår de faktiskt om i get annat så kan ni läsa om att ge flaska till ammande barn. Men förmodligen fattar ni inte det. Det är inte bara mat i amning, det är tröst, närhet och anknytning. Det är barnets största tröst men även mättande- kan de få vara så? När ska man få amma offentligt och inte brhöva känna sig låst hemma? :/ tänk er för…. Bröstmjölk är de bästa för barnet, låt då oss mammor få amma våra barn…

  1. Det jag önskar att du kunde gjort när kvinnan kom och gnällde var att avbryta amningen och låta din bebis skrika sig hes, medans du följde efter kvinnan runt i affären tills hon handlat färdigt, betalat och gått ut. Sedan frågat kvinnan om det inte hade varit bättre att få amma bebisen färdigt?
   Tyvärr är ju inte detta en möjlighet då våra barn är hungriga och det viktigaste för oss är ju att våra barn mår bra och får mat när de är hungriga, inte att påvisa en poäng. Stå på dig och amma när det behövs. Sverige behöver fler modiga kvinnor som vågar stå på sig för detta är något som måste vända, amning ska göras på barnets villkor och inte på inskränkta vuxna individers.

  2. I din stressade situation kan jag förstå. Men nu finns det faktiskt kvinnor som sätter sig helt öppet på ett café och börjar amma. Det finns perfekta och fräscha toaletter man kan gå in på, men man väljer att sitta kvar mitt på caféet inför alla människor och amma. Det är respektlöst. Det du gjorde, ammade i bilen för att det var tvunget, är helt ok anser jag och gör mig lite ledsen.

   1. Frederika B,
    Kan du i så fall vara snäll o äta din bakelse inne på dessa fräscha toaletter? För om du nu råkar ha en bakelse med banan eller jordgubbar på, så tycker jag faktiskt det är äckligt att se på hur någon äter den.

   2. Men VARFÖR ska min bebis behöva äta på en toalett, oavsett hur ”fräsch” den nu är? För oavsett hur fräsch den är är den fortfarande en toalett och inte till för att äta på.
    Jag tycker att det är respektlöst att tala om för en mamma och dennes bebis att de ska gå och sätta sig på toaletten och äta – totalt respektlöst! Eller, hade du velat äta på de där toaletterna, de är ju ändå perfekta och fräscha säger du…

   3. Men snälla du…. Om det är så fruktansvärt för dig att en mamma sitter och matar sitt barn på ett café gå någon annanstans då. Det finns miljoner caféer att gå till och du kommer inte börja skrika, gråta eller stressa ditt övriga sällskap om du får vänt 10 minuter extra på din kaffe. Ta du din fika och gå och sätt dig på toan och ät det, om du nu tycker att en mamma ska behöva ta sitt hungriga barn dit. Tycker det är respektlöst av dig att be någon göra så.

  3. Det var nog friare med amning när jag hade mina barn små än vad det är nu, så gnäll inte på oss äldre. Det har inte med ålder att göra att vissa är oförskämda mot ammande mammor. Det är bara att strunta i de som gnäller.

 66. Jag som är man skulle inte bry mig överhuvudtaget om att du ammar ditt barn offentlig. För mig finns det inget mera naturligt än att amma sitt barn. Dom som stör sig på någon som ammar kan själv välja om dom vill se på eller inte. Denna debatt har gått över styr helt anser jag. Våra kvinnor har ammat sedan urminnes tid och fortsätt med det.

 67. Jag tycker att det är jättebra skrivet, jag vill bara påpeka att detta är ganska cisnormativt. Alla kvinnor har inte bröst och fitta, alla med bröst och fitta ör inte kvinnor

 68. Hear hear!! 🙂 Håller med dej fullständigt Sanna. Mycket bra skrivit!
  Din blogg har blivit min favoritblogg (läser mååånga 🙂 ) Du skriver jättebra och tar upp många ämnen som man som småbarnsförälder går och funderar på ibland.
  Kram Anna

 69. Så bra skrivet ! Folk måste lära sig bete sig och lägga energi på annat. Man kan ju liksom RÖRA ögonen och HUVUDET åt ett annat håll!

 70. Det ÄR ju så löjligt. Vad är äckligt med ett bröst? Och vad är äckligt med en bebis? En bebis äter sin mat ur bröstet, och andra äter sin mat från tallriken. Inget konstigt och är det nån som tar illa vid sig så får de väl för i helvete kolla åt ett annat håll! Mata bebis med stolthet och låt andra glädjas åt att de får ta del av något så fantastiskt som amning. Bebis och mamma i ett vackert samspel. End of story. Puss och kram

  1. Okej men då kan jag bära hakkors då och om ngn tar illa vid sig ska jag bara svara att de får kolla åt ett annat håll..

   1. Men varför är du så besatt av hakkors? Nazism är hets mot folkgrupp = skadar andra människor. En mamma som ammar sitt barn offentligt skadar INGEN.

   2. Att du ens kommer på tanken att jämföra amning med hakkors diskvalificerar dig från en seriös debatt. Troll!

 71. Väldigt bra skrivet. Ditt sista stycke poängterar verkligen ytterligare hur vi alltid måste anpassa oss efter männen och få deras godkännande. Det gör mig så sjukt ledsen att du måste påpeka att du gillar män och inte menar något illa.

 72. Hej!
  Bra Sanna!! Du är ett föredöme!
  Nu är det så där 21 år sedan jag ammade sist, men det var samma historia då! Min man tyckte att jag inte skulle amma ”offentligt”, men det gjorde jag om det behövdes, dvs. mitt barn var hungrigt innan vi hann hem. Kanske allra oftast med barnet som nu är 26 år. Amningen var superviktig för mig och det var inte tal om att byta till flaska. Speciellt inte för att någon skulle störa sig på att jag ibland ammade ”offentligt”

 73. För några månader sedan postade en amerikansk skådespelare en liten notis om amning på FB. Han berättade att när han växte upp och gick i kyrkan, satt det ammande kvinnor i kyrkbänkarna under predikan, och det var inga problem … Detta var kanske 40-50 år sedan. Vad har hänt liksom? Det måste ju bero en hel del på sexualiseringen av kvinnokroppen. Tråkigt tycker jag.

 74. Heja dig!!! Heja alla mammor där ut, vare sig vi ammar eller inte! Stor respekt för kvinnokroppen som klarar av allt den gör! Fantastisk är vad den är! Fantastisk är vad du är, och vad vi alla är! Kram!

 75. Det är så hemskt att inte ens den här fantastiska texten kommer få folk att fatta 🙁 Du är så stark som orkar! Ibland vill man ju bara gå och begrava sig själv under en sten och slippa möta folk överhuvudtaget. Män skriker att de minsann får köpa prostituerade, objektifiera kvinnor, kräva sex när dom vill, vara otrogna och kalla tjejer för horor efterssom att det är BIOLOGISKT och ligger i deras NATUR! Men vi får inte amma offentligt eller ha mens för det är ju minsann äckligt…

 76. -Bara att tänka hur du själv gillar att äta?! Knappast me ett täcke på huvudet inne på toaletten, utan att få röra dig och med en sjukt stressad bordsdam?!

  Detta besvarade han väl ändå?

  att tilläggas tycker jag båda har rätt, han är stark som vågar ta upp en diskussion. det måste finnas olika åsikter, och dessa ska mötas med respekt och vördnad. låg profil på och ogenomtänkt.

  Du är ett ansikte utåt Sanna, förmedla budskapet om att vi lever i en demokrati, en demokrati där allas fria röst skall få höras.
  Titta tillbaka till 1718, en tid då varken du eller jag fick rösta….
  Hemskt det du håller på med.

  Vill bara avsluta med att jag håller med om att amningen är grymt, men inte öppet!

  1. Ja, vi lever i en demokrati. Och därför har vi alla rätt att tycka. Men när det gäller ämnen som fått såå många att må psykiskt dåligt känner jag att jag vill göra mitt för att stärka alla dom som behöver. Jag skriver inget elakt eller att nån är dum i huvudet. Jag för fram min åsikt, precis som den killen valde att göra öppet på sociala media. Jag hängde inte ut honom mer än så, men frågan är för viktig enligt mig. Det hade vart en annan sak om han mailat mig och valt att inte ta debatten öppet o jag i min tur hängt ut honom me namn. Det skulle jag aldrig göra.
   Jag har svarat honom på instagram också, men hade jag bara svarat där hade inte lika många fått en röst som peppar dom. Respekt åt alla håll är viktigt som jag skrev. Du måste känna av läget lite o visa respekt. Men enligt mig är det här en debatt som inte borde behövas. Men som sagt, alla har rätt till en åsikt.

 77. Sanna, du slår huvudet på spiken, som alltid! Du är grym!! Älskar din blogg!! Heja dej och din underbara son! ❤️

 78. Alltså jag blir så trött på att det ens ska behöva bli en debatt! Superlöjligt! Låt oss amma var fan vi vill! Fantastiskt bra skrivet Sanna!

  1. Precis! Jag är så sabla less på att det här är en diskussion. Samt galet less på att KVINNOR sitter och tycker att amning är äckligt. Snacka om självhat. 🙁

 79. Wow… asså…..wow! Du tog varenda ord ur min mun. Precis vad jag tänker!! Du är så jäkla bra!
  Jag skrek på en 45årig kvinna en gång som stirrade surt när ammade min dotter på ett cafe.. ”Ja jag matar mitt barn!! Hon blir hungrig som alla andra!!” Kort därefter kom det en 70årig tant som tittade kärt på mig och min dotter och sa att det är såå fint att se en mamma amma sitt barn. Kanske är en generationsfråga?

  Du har iaf skrivit ett inlägg som är så på pricken rätt och just nu ser jag dig med nya ögon. Tack!!

  1. Mjaa.. jag är inte så säker på det. Jag är själv 45 och har inga egna barn. Jag har alltid tagit ammande kvinnor för något helt självklart. Tycker det är vackert och rofyllt. Det ser ju iaf ofta så ut! 🙂 Däremot har jag upplevt att både min man och min pappa har blivit stressade och obekväma av bröst de inte valt att se. Kanske blir man helt enkelt blyg och inte vet riktigt vart man ska titta. I princip håller jag med Sanna helt och hållet i hela resonemanget men ute i verkligheten är det svårare att få det att fungera friktionsfritt.

    1. Ska män anpassa sig efter dina preferenser? alltså, det är ju en fråga som går båda hållen. vare sig eller inte det det är helt stört att det har blivit så genom historiens gång så är ju faktiskt bröst något som många män(och vissa kvinnor, transsexuella, bigender… försöker att inte glömma någon för säkerhetsskull) ser på sexuellt. jag vet själv att jag inte skulle vilja se någon random kille eller min brors eller pappas snopp vid matbordet. alltså, grejen är den att SÅKLART kvinnor ska få amma vartfan dom vill eftersom att det är någonting dem måste göra för att barnet ska må bra. MEN man måste ju fan sluta smutskasta alla män, och kvinnor, som INTE känner sig okej med att se en random kvinnas bröst. det är inget fel med att inte GILLA det. precis som att det inte är fel att inte vilja se en killes snopp. ALLA ska ju ha rätt att ha sina egna åsikter om vad de trivs med och inte. det är såååå självklart.

     1. Det alla missar, som kör samma idiotiska resonemang som du, är att bröst och snoppar inte är samma sak. Hade kvinnorna suttis med blottade underliv hade du kunnat göra den liknelsen. Har det verkligen undgått en så stor del av befolkningen att brösten funns för att vi ska kunna mata våra små? Eller är det så att folk, på allvar, är så korkade att de tror att kvinnor dått bröst för att behaga karlar..? Nä, Fy fan för korkade, trångsynta människor.

     2. Och förrsten.. Du som kallar dig ”tjej här”… Om jag ser dig på stan och tycker att du är ful… kan du tänka dig att ha en filt över huvudet då?

    2. Skulle folk anpassa sig efter andras preferenser? Det är frågan. Jag tycker att Annes inlägg var intressant. Jag själv tycker att det är absolut inte fel att amma offentlig, men jag förstår men som tycker inte om det. Jag vet inte om hur man bör hantera situationen, det är fantastiskt och naturligt och någonting som man vill se. Men, de är ju bröst och vi brukar få skit när vi stirrar☺ Jag brukar ler artlig och då försöker ignorera att min kompis sitter med brösten i luften.

 80. Så jäkla bra skrivet, Sanna! Håller med dig till 100%, tack för att du finns och för att du lyfter denna viktiga fråga!

 81. Tack för ett välskrivet och viktigt inlägg! Önskar att Du hade bloggat för några år sen.. (jag har en treårig son nu!) Keep up the good work. Du behövs Sanna! Kramar från Småland

 82. Precis. Det handlar om hela synen på kvinnan och inte bara amning i sig. Bra skrivet. Jag ammade min trea precis så länge jag kände för, till skillnad från de första då jag kände press för vad samhället tyckte. Följ din känsla och skit i blåsta snubbar.

  1. Nej det gör det inte, det handlar inte om synen på kvinnan. Det handlar om respekt. Jag är själv kvinna och tycker det är osmakligt när kvinnor ammar offentligt. Möjligtvis kan jag tycka det är ok om hon sätter sig mot en hörna och är diskret, men när en mamma slänger upp tutten mitt på ett café och börjar amma, tycker jag det är äckligt. Faktiskt. Jag vill inte se. Jag byter inte tampong eller andra fullt naturliga saker mitt på ett fik, jag går undan.

   1. @ Fredrika B: Så, en kvinna med amningsavund alltså. Fräscht. Tyck vad du vill för dig själv men om du ska röra dig i offentligheten så får du vackert finna dig i att alla människor, även mycket små sådana får äta. Innebär detta ett problem för dig kan du självfallet välja att sätta dig och stirra in i väggen i hörnan istället. Eller varför inte ta din bakelse och gå in på någon av de där ”fräscha toaletterna” och ät som du anser att andra människor ska göra? Inget spädbarn ska behöva lida för dina irrationella bröstfobier.

    1. Spädbarn bryr sig inte om VAR dom äter, bara dom får mat. Och varför handlar det alltid om avundsjuka, tror du? Jag är inte avundsjuk, jag ammade färdigt för många år sen och längtar inte tillbaka till den tiden.

   2. Oj, stackars dig, har du tappat all din medmänsklighet? Här kommer en stor överdos! Du behöver uppenbarligen det! Snälla förklara för mig hur ett bröst är äckligt? Vad jag antar har du två stycken själv? Snälla förklara för mig hur det kan vara äckligt att ge sin nyfödda näring och kärlek? Mammans bröstmjölk är otroligt viktig ur immunologisk synpunkt då mamman för över sitt immunologiska skydd till sitt barn! Ammning ska vara något vackert och fridfullt. Det är människor som du som får miljioner mammor världen över att må dåligt och skämmas! det är TAMEJ FAN DU som ska SKÄMMAS! Titta åt ett annat håll om det är så upprörande! Du talar om respekt! Låt bli det! för du vet inte vad respekt är om du uttalar dig som du gör om ammande kvinnor!

    Skaffa dig ett liv och sluta uttala dig så nedsättande om ditt eget kön! Det är pinsamt! Love and light !!

 83. BRA SKRIVET!! Jag har inte tänkt på det här så mycket förrän för sju månader sen när jag själv fick barn och började amma… Och jag håller med dig i allt du skriver i detta inlägg! Så rätt!

 84. Helt underbar bild! Bebisar måste ha rätten att få mat när de är hungriga oavsett var de befinner sig. Man kan inte uppmuntra amning och samtidigt lägga till en massa restriktioner. Så tack för jätteviktigt inlägg och superfin bild 🙂

 85. I love U Sanna! Du bloggar så himla bra!

  Jag är en sån tjej som inte vågar amma offentligt. Min son, som är några dagar yngre än Kane-Lee, kan inte amma ”snyggt” som antiammarna kallar det. Han gillar inte att ligga under något tyg. Han släpper tutten ofta för att snacka lite, gnälla eller fyra av ett smile. Å då tittar ju min nakna tutte fram bakom hans huvud ibland.
  Om någon skulle stirra, eller än värre, komma fram till mig o skälla, så skulle jag typ dö.

  Jag önskar jag ”vågade ta striden” och gå ut på stan men jag hänger runt hemma istället o längtar till den dagen han börjar käka annat än tutte.

  Tack för att du är så bra! Och för att du ammar offentligt och ”går i brächen” för mig som ännu inte törs. 🙂

  1. Fina du! Tack!
   Åh vad ledsen jag blir att höra. O ännu ledsnare av att veta att såå många där ute känner exakt samma sak.
   Men faan, VÅGA! Gå ut. Lev livet. Ge ditt barn människor, utomhusluft och mingel 🙂
   Ha mig på din ena axel om nån oförstående själ skulle komma fram och klaga.
   Du kommer va så stolt över dig själv. Börja me nåt litet och öka efter det. Se d som en utmaning.
   Önskar dig allt gott! <3

  2. Jag tror det är den enda saken jag ångrar (hittills) i mitt föräldraskap, att jag inte vågade skita mucho i vad andra tyckte om amning. Jag ammade ändå ute ibland, under en amningsponcho, men under stor stress, ofta med tårarna rinnande och ofta gömd inne på en toalett. Så sjukt mycket onödig ångest! I stället för att bara njuta. 🙁 Kan peppa dig lite med att jag faktiskt aldrig har fått någon ond kommentar eller onda blickar när jag ammat ute, utan det är mest på nätet jag läst och blivit påverkad av vad ”alla andra tycker”. Men det finns jättemånga som tycker det är positivt med amning också, själv blir jag numera (förstås!) jätteglad när jag ser mammor som ammar ute och som vågar avdramatisera detta med amning. Jag blir rent ut sagt tokig på att diskussioner om offentlig amning överhuvudtaget existerar år 2014. Hoppas du vågar dig ut en dag snart 🙂
   Och till Sanna – HEJA DIG du är en förebild!!

  3. Ja, gå ut och testa! Jag är inne på andra barnet och jag har aldrig fått någon kommentar, varken negativ eller positiv. De flesta tror jag inte ens reflekterar/bryr sig, ärligt talat. Ta med en kompis som stöd första gångerna, då slipper du tänka så mycket på omgivningen. För tusan, det är (eller kan upplevas som) begränsande nog bara att amma överhuvudtaget, man måste ju få röra sig i offentlig miljö. Lycka till!

  4. Helt naturligt. Men visst har jag också känt att en del inte tycker att det är passande. Men det går inte före mitt barns behov att få i sig näring. Då spelar det ingen som helst roll vart vi befinner oss vi den tidpunkten.

   1. I min bok är detta en helt underbar bild. Det mest naturliga som finns, en mor som matar sitt barn.

 86. Kunde inte sagt det bättre själv! 😉 Så jäkla bra skrivit om detta viktiga ämne!! Samhället har helt ballat ur. Fram med brösten och använd dom till det de är skapta för tjejer!!!

 87. Nu fick du ännu en följare på Instagram och bloggen. Hejja Dig!! /Sanna i Gbg, med en dotter född 27 juli 😉

 88. Jag såg dig i Skanstull häromdagen, ville gå fram och hälsa men blev lite blyg. Ville iaf säga att du skriver så jkla bra! Du är så ärlig och sätter verkligen punkt o pricka på hur det verkligen är. Jag själv har sambo o en 7 mån bebis så vi är många som vet hur du har det 😉

 89. Håller med till varenda ord. Jag skiter fullständigt i vad andra tycker om hur och var jag ammar min lilla tjej, men det är svårt att känna den övertygelsen i början när allt är så nytt.

 90. Jag har suttit i miljoner amningsdiskussioner och det låter alltid på samma sätt. Kontentan är att man får amma offentligt så länge man gör det snyggt. Alltså, bara om man uppfyller vissa krav och dessa krav förändras ju beroende på vem man snackar med. Nån tycker att det duger att man inte tar fram båda pattarna, en annan är nöjd om man täcker med filt, en tredje vill helst att man går undan till ett hörn och en fjärde tycker nog att man får gå på toa eller lämna lokalen. Det går inte att tillfredsställa alla och alla har olika syn på vad hänsyn innebär. Så jag skiter i det.

  Jag känner så många kvinnor som knappt vågat gå ut för att de är rädda att nån ska bli upprörd om de skulle tvingas amma. Jag känner kvinnor som kämpar för att få sin amning att funka men som blir så otroligt stressade av tanken att nån kan tycka de är äckliga. (och då funkar det knappt alls) Man har liksom fullt upp med att, med enbart två händer, lägga den ivriga och huggande bebisen till rätta, ta fram ett bångstyrigt bröst, få in det i den lilla lilla munnen som inte vill gapa ordentligt. Att börja fippla med sjal eller på andra sätt oroa sig för omgivningen funkar liksom inte.

  Själv kunde jag iallafall inget annat än att amma odiskret och öppet. Det gick inte. Nä, jag tänker inte ens gå in på huruvida det är lätt eller svårt att jonglera sprattlig arg bebis, hängpattar i storlek K-kupa samt ett tygstycke som ska hängas över (tänk själv liksom) osv. för min poäng är alltid att vi inte har någon skyldighet att visa hänsyn när vi ammar. Problemet ligger hos den som mår dåligt över det, inte hos mamman. Hennes fokus ska ligga på barnet. PUNKT SLUT.

  1. Det är ingen som mår dåligt. Det handlar bara om respekt, civiliserat beteende och hänsyn till sin omgivning precis som Sanna beskriver: ”Jag tycker att respekt åt alla håll är viktigt. Jag kastar inte fram bröstet mitt vid din tallrik på middagsbordet. Jag väljer vart jag tar med mitt barn. Jag känner av stämningen och sköter det så diskret jag kan.” Visst Sanna, vill man ha respekt får man visa respekt.

   1. ”Det handlar bara om respekt, civiliserat beteende och hänsyn till sin omgivning”

    Visst ska man visa hänsyn till sin omgivning. Men precis som Lady Dahmer skriver så är det subjektivt vad som är ett civiliserat beteende. Det går inte att tillfredsställa alla. Vad som är ett civiliserat beteende är inte heller skrivet i sten, utan kan förändras. Något så naturligt och viktigt som att kunna mata sitt barn, utan extra press, borde definitivt inte uppröra folk.

    Inte heller tycker jag att snoppar och snippor borde uppröra folk, våra kroppar är naturliga och borde inte behöva skylas, så länge det inte handlar om sexuellt ofredande eller som Sannas exempel som att kissa offentligt för att det faktiskt stinker och smutsar ner allmänna utrymmen.

    1. Med din syn på civiliserat beteende kan jag gå runt och skrika i bäbisen och ditt öra medan du ammar. För det är bara du som tycker det är ociviliserat <.< Jag har inte mycket emot folk som ammar men man kan ju faktiskt ta så mycket hänsyn man tycker att man klarar av utan att misslyckas fatalt med att amma. det kan ju inte vara så svårt att ha filten hängades över höger arm om man håller ungen med vänster. Du behöver inte ha den perfekt övertäckt utan att den bara hänger där ska du nog se att den inte åker av. Och du har exakt samma frihet som utan filt. Så jävla fånigt att bete sig som er. Med din slappa definition på civiliserat beteende kan vi starta vilket jävla jobbigt beteende som helst och sen leka sandlåda att det är minsann bara din definition inte min. HUEHUEHUEHUE

     1. Exakt så svårt är det, faktiskt. Det är en bebis, inte en docka. Den har en egen vilja och inte sällan går alla kroppsdelar åt olika håll samtidigt som kroppen vrider sig för att se och höra vad som händer runt omkring. Ha den på ena armen så filten kan lugnt hänga på andra? Ptshh. Filten åker av ständigt, åker den inte av själv så blir den snabbt avdragen av en liten hand eller nersparkad av en liten fot. Testa själv någon gång; )

     2. Du är fånig som beter dig som du gör. Att skrika en bebis i örat är skadligt och ociviliserat enligt alla normalt funtade människor. På vilket sätt SKADAR amning dig? Alls? Är det mjölken, är det bröstet? VAD? Troll.

     3. @Christian: ”det kan ju inte vara så svårt att ha filten hängades över höger arm om man håller ungen med vänster. Du behöver inte ha den perfekt övertäckt utan att den bara hänger där ska du nog se att den inte åker av. Och du har exakt samma frihet som utan filt. ” Ha ha ha, så talar bara den som aldrig matat en sprattalande bebis med ömma såriga bröst. Jag hoppas att du inser hur otroligt komiskt det är när du som man kommer in uttalar dig tvärsäkert om något du inte har den blekaste aning om. Vem fan använder filtar för att dölja brösten? Det kan t om vara farligt för barnet en varm dag. Det finns amningströjor att köpa som döljer rätt mycket hud men de passar inte alla bröst och många är svindyra. Om ammande mammors hud är ett så stort problem för dig kan du ju jobba med att verka för att ammande mammor som vill bära speciella amningströjor/linnen får såna gratis av staten.

     4. En man ger amningsråd. Vill du ha ett råd från en ammande kvinna? Kryp du in under en filt och stanna där. Tack på förhand.

    1. Dear ”kuk,”

     Please re-read Sanna Bråding’s blog post you just commented.

     If you keep commenting stuff like that after reading it, it is a wonder you can even move your fingers across the keyboard to type because I thought that required at least some kind of intelligence or brain activity.

    2. Att ge sitt barn bästa näring offentligt är vidrigt? Har matat mina 3 barn offentligt! Skulle gjort det längre med barn 1&2 om mjölken räckt! Under amning tillhörde mina bröst barnen. Nu är det en symbol för min kvinnlighet!

  2. Det finns ett utmärkt sätt att hantera amningen av ditt barn. Strunta fullständigt i vad andra tycker, o amma precis var o hur du vill! Hur o när ditt barn äter angår dig o ditt barn, o exakt ingen annan. Så länge ”offentligt ätande” är tillåtet så gäller den rätten självklart alla, inklusive bebisar, folk som sörplar, äter semla med gaffel, får kaksmulor i skägget eller häller i sig öl (vilket är riktigt motbjudande att titta på, men i rimlighetens namn också måste accepteras). Klarar du inte att se delar av ett kvinnobröst bör du nog hålla dig inomhus med TVn avstängd o inte besvära din omgivning med din påfrestande närvaro.

 91. Jag har aldrig någonsin skrivit en kommentar på nån blogg, trots att jag läst många bloggar. Vill bara säga att du så bra! Heja dig som ärligt tar upp superviktiga ämnen!

 92. Fantastiskt bra skrivet!!! Amningsåsikter finns i mängder både bland kvinnor och män. En hets som heter duga! Å en press, amma måste du göra – annars är det dåligt för barnet, men amma för allt i världen inte för länge då är det sjukt (jag ammar en 2-åring till natten). Give it up! Hoppas ditt inlägg brassar på debatten om amning och om vad kvinnor förväntas vara, se ut och bete sig! Det mest naturliga i världen. Å visst visar väl männen upp sina bröst hela tiden på badstränder, på stan… skillnaden är bara att deras är platta mansbröst… Sluta sexualisera kvinnan jämt och ständigt!!!

  1. Word!
   Ammar också min tvååring till natten, och på natten, och oj vad somliga ska tycka en massa…
   Amning är mat, tröst och närhet, hur kan det uppröra så?

  2. Det är svårt helt enkelt. Många ser bröst som något som hör till sex , andra till amning. .eller för den delen både och. Och det är väl därför man måste komma ihåg att brösten inte bara är en sex grej utan faktiskt är en del av kroppen som har en livsnödvändig funktion. Och som påpekat så är det inget som sprider en äcklig odör,eller att dom som ammar går och skvätter mjölk på husväggen. Men faktum kvarstår. .om jag nu tar illa vid mig av karlar som står och pissar så har JAG möjlighet till att inte glo. Jag kan ju faktiskt ta titta bort. Samma sak borde gälla för dom som blir upprörd över att kvinnor ammar. Är ju inte så att man smackar någon i plytet med dom. Utan man vill helt enkelt ge sitt barn mat. För alla barn kan inte matas med flaska. Så alla tycker så olika, och många ger sig rätten till att vara fruktansvärt otrevliga i sina uttalanden. Jag skulle aldrig ta mig rätten att gå fram till någon och säga- Du är så jävla ful,kan du inte gå härifrån? . Så skulle heller inte be någon gå för att dom ammar sitt barn.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..