Vem har rätt att bestämma nån annans värde?

Som jag skrivit innan så har jag hoppat in som gästredaktör hos föreningen Stora syster den här veckan. En förening som jobbar ideellt mot sexuellt våld men även stöttar utsatta individer som behöver extra stöd inom fler områden i vår ganska kalla värld.
Jag gillar verkligen vad dom gör. Vet vad det betyder för många framförallt unga tjejer.
Men när jag delar med mig av mina tankar den här veckan så skriver jag korta texter om sånt som jag tänker o känner för. Frågor som får mig att koka i stunder. O för att fler ska få chans att tänka till o vara med o diskutera mina tankar så delar jag dom även med er.
Idag skrev jag om nåt som jag funderade en del om redan som gravid. Nåt som jag mer eller mindre funderat på större delen av mitt liv och som jag skulle kunna diskutera i oändlighet.
Vill ni se mer så kan ni alltid kolla in hur jag bollade me mina gravidtankar i ett filmklipp från ”Vecka för vecka”.

Jag sitter här med min son i famnen. En helt underbar liten själ med världens goaste personlighet. Men också en liten krabat som redan innan han föddes möttes av hotande mail om att hans mamma förråder sitt arv genom att föda honom. Redan vilandes i min mage möttes han av onda blickar och hans mamma och pappa fick höra hur fel vi gjorde som inte höll oss till vår egen ras.
Jag vet att det kan låta som ett skämt, som nånting jag hittat på, men det är tyvärr sant. Vi lever i en tid då vi trots vår ökade kunskap och medvetenhet även har en ökande afrofobi i samhället. Ett hat mot dom som är brunare än vad normen i vårt land är.

Jag har nästan vant mig. Jag är blåögd och ljus men fick tidigt lära mig vart jag hör hemma.
Jag skådespelade mot en kille från Uganda i en stor TV-serie på 90-talet. Våra karaktärer var tillsammans och det räckte för att jag skulle få motta massa hot.
Min familjs nummer doldes och jag fick undvika vägar kring gamla stan och Kungsträdgården där dom hotande gängen höll till.
Allt det här på grund av, som dom uttryckte det ”du förråder den ariska rasen”.
Jag orkar inte ens gå in på diskussion om ariskt och inte, men ni fattar nivån?!

Att jag sen i det verkliga livet skulle förälska mig i en man från Kongo, och att vi gudbevars valde att skaffa barn ihop efter många år. Det har knappast fått hoten och hatet att minska.
Det här är min verklighet, och jag är inte ens brun själv.

Tankarna snurrar verkligen inom mig. Hur blev det så här? Vad är folk rädda för? Vad är det för värld jag fött ut min son till? Hur kommer han påverkas av den rasism som finns runt omkring oss?
Jag ska erkänna att allt det här fått mig att tveka genom åren i tanken på barn. Men jag kan inte låta dom vinna, dom som är hatiska och fyllda me rädslor.

Tillsammans är vi starka. Vi som vet att alla är olika och ser det fina i det.
Är du inte mörkare än normen så kan du nog aldrig förstå. Jag kan aldrig förstå. Men jag har sett tillräckligt för att gång på gång gråta inombords av den orättvisa och snedvridna verklighet jag lever i.
Varför ska det vara så svårt att se bakom våra nyanserade skinn? Varför?

IMG_8328.JPG

 1. Det är så sjukt hur människor kan döma människor pga färgen på skinnet. Något jag undrar över är om det är så för din man åt andra hållet??? Alltså om hans svarta vänner å familj tycker att du är för vit???

  1. Nej, inte alls från varken hans vänner eller familj. Jag har blivit välkomnad som en av dom från dag ett.
   Men där är ju oxå familjer olika.
   Jag står nära hans familj vilket jag är otroligt tacksam över.

 2. Emelie skriver:

  Att det ska vara så svårt, håller med! Har inte behövt utstå hat ännu, tack och lov, men tänker mycket på hur världen ser på olika och undrar hur min 7 veckor hamla dotter kommer att mottas. Hennes pappa är muslim från Iran… Tack för trevlig blogg med intressant innehåll 🙂

 3. Tanja skriver:

  Hej! Har börjat läsa din blogg för en tid sen och tycker att du skriver mkt vettigt. Då jag har bott utomland i många år är du fortfarande Tanja från Tre Kronor

  1. Tack!
   Tänker väldigt mycket som du. Gäller att stärka våra söner inifrån så dom är trygga i att dom är fina precis som dom är, just för att dom är dom inifrån o ut.
   Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..