Man eller kvinna?! Låt oss tala om ANSVAR

”Tag a Hoe”, det är de tre orden som skapat en virvelvind i debatten se senaste tre dygnen. Orden som stod skrivna på en bild publicerad på en offentlig persons Instagram. Bilden hade ”råkat” hamnat där genom en ”instarape” fick vi senare veta. Bilden raderades efter 20 minuter & bilden hade då nått ut till drygt 250 tjejer som öppet taggats som horor.Bilden nådde mig just för att denne person är offentlig. Och bilden nådde extremt många av dennes fans just därför, som utan att blinka taggade den ena tjejen efter den andra i kommentarsfältet.

Sånt här händer varje dag, hela tiden runt om i hela världen. Kränkningar & sexuella trakasserier sprids dygnet runt på sociala medier, skriks i skolor, på stan & i hemmen. Och de flesta av dessa kränkningar riktas just mot tjejer. 

När jag vaknar upp till just denna ”Tag a hoe” bild i söndags, så känner jag så starkt att jag måste reagera. Alla minnen från vad jag själv har varit med om rullas upp inom mig som en film. Alla händelser som mina vänner varit med om ekar inom mig. Och jag känner att jag måste lyfta frågan. Och med frågan menar jag ANSVARET. 

Jag har aldrig skrivit ett enda ont ord om personen i fråga som delade bilden. Jag har heller inte uppmanat andra att göra det. Jag har ställt mig frågande till beteendet och det står jag fast vid.

Om det nu visade sig att det var dennes polare som delat bilden så ställer jag mig frågande till vilket ansvar vi alla bär i en sådan situation. Jag funderar över varför ursäkten inte kom då bilden upptäcktes efter 20 minuter, utan 12 timmar och väldigt mycket offentlig påtryckning senare? Jag ställer mig frågande till hur jargongen ser ut i dennes kompisgäng? Jag ställer mig frågande till alla fans som utan att blinka tar parti direkt för denna person, kallar alla som reagerat för vuxenmobbare, men inte ifrågasätter vad som just hänt? Och jag ställer mig frågande till hur samma person några timmar efter sin offentliga ursäkt delar en ny bild med en text om hur arg han är över att folk hoppar på honom när han är oskyldig. Men ingen text om att han kan förstå frustrationen och ilskan över att dessa ord spridits. Att han kan förstå ifall folk är arga, att han själv skulle vara lika arg & att han uppskattar att fans & andra reagerar… Men att han såklart tycker att det känns svintungt att mycket av hatet vänds emot honom som trots allt stöder sakfrågan.

Redan här har vi tappat det. Vi har tappat sakfrågan. 
Jag är absolut inte för nätmobbning. Jag tycker att det är precis lika illa att kalla denne offentlige person för glåpord och hata öppet mot honom, som att vem som helst skulle bli uthängd. Att hoppa på honom som person är precis lika illa. Frågan om näthat & troll är svinviktig. Och den frågan måste också lyftas. Men den frågan är även en annan diskussion.

Från att under några timmar börja lyfta frågan om synen mot kvinnor i samhället i och med detta instagraminlägg. Så vände allt plötsligt när personen bakom instagramkontot visade sig oskyldig, till att handla om näthat & mobbning gentemot honom.

Vem tar ansvar för alla tjejer som dagligen kallas hora då? Vem tar ansvaret över att dennes polare skojade loss på hans Instagram och sårade flera hundra brudar? Vem bär ansvaret över att 46 sexualbrott mot kvinnor dagligen anmäls i Sverige? Att vi har överfulla jourhem för kvinnor som måste leva med dold identitet? Att du som tjej nästan får skylla dig själv om du våldtas om du är för full är för utmanade klädd? Vem bär ansvaret för allt det?

Bland alla hat & svordomar & kommentarer som nått mig senaste dagarna, framförallt av denne offentliga persons unga fans. Så har jag ändå försökt att ge mig in i en diskussion med vissa för att försöka höra deras syn på saken. Och det som skrämmer mig mest är att de flesta verkar mest upprörda över att ”samhället pekar ut män som elaka”, ”Varför ska män ta ansvar?”
Jag fick till och med kommentarer om att JAG borde ta mitt offentliga ansvar istället och ta avstånd från filmen ”Kära pappa”. När jag ifrågasatte det & svarade ”Varför ska jag ta avstånd från en så viktig film?” Så fick jag långa svar som mycket handlade om att ”jag köper inte att MÄN ska ta ansvar. Kvinnorna ska ju också ta ansvar”

JAAAA!!! Precis så! ALLA ska ta ansvar. Men jag som kvinna kan inte ta ansvar över en man som våldtar mig. Det måste han själv göra. Jag som tjej i högstadiet kan inte ta ansvar för att killarna skriker hora efter mig bara för att jag är tjej. 

Diskussionen har vart på tapeten ett tag nu. Folk skriker ut att feminister gått för långt & att alla män minsann inte är våldtäktsmän etc. Och jag kan hålla med om att diskussionen ibland snarare utmynnat i ett krig mellan män & kvinnor, då många slåss alldeles för mycket på sin egen kant, utan att nyansera bilden. För det handlar inte om det. Män är inte dåliga!

Så sent som i söndags satt jag själv i TV4 Nyhetsmorgon tillsammans me den manliga regissören till filmen ”Kära pappa” (en film som ifrågasatts av många män, men också en film som setts över 6 miljoner ggr bara i Sverige och som kvinnor från många andra länder hört av sig om att få översätta och sprida i sina egna länder) Vi satt där i soffan och jag gjorde mitt bästa för att förklara just detta. Att alla ni snubbar där ute som tar åt er & känner er oskyldigt påhoppade, det är ER vi behöver som förebilder. Det är ni som tillhör den stora massan av män. De fina, empatiska, varma männen som gör sitt bästa att fostra sina barn & vara lyhörda mot kvinnor. Det är ni som ska ta åt er extra mycket av en sådan här diskussion i positiv bemärkelse och känna att er röst gör skillnad. Ni behövs mer än nånsin!

Problemet ligger dock djupare än så. Det jag reagerat på är inte att en enskild person postar en bild med orden ”Tag a Hoe”. Och egentligen inte heller, vem som i slutändan postade bilden. Det jag reagerar på är att så få bryr sig. Att flera hundra under endast 20 minuter hakade på och taggade ”horor” utan att blinka. Men att knappt en enda röst väcktes för att ifrågasätta ordvalet & kränkningen. Och att det istället direkt vänds till en diskussion om hur jag kan vara så elak som hoppar på en annan offentlig person. Det är ju näthat!!!

Det JAG reagerar på är att den här strukturen är så normaliserad att INGEN verkar reagera.

Gå till vilken högstadieskola som helst och fråga tjejerna hur ofta de blir kallade hora. De flesta kommer svara precis som många skrivit i kommentarer till mig. ”Men vaddå det är bara meningslösa ord.” Och det säger många bara för att de vant sig vid att det ser ut så här. Deras självbild är redan ärrad.
Be sedan att få kolla in på deras sociala mediekonton och räkna hur många nedlåtande kommentarer de flesta får dagligen anonymt via klasskompisar.

För några år sedan blev min väns lilla systers bästa kompis våldtagen. Hon var 17 år då. Hon blev våldtagen under knivhot och ärrad för livet. Jag var en av få som hon klarade av att prata med just då. Inte för att jag kände henne väl, utan för att hon hade fått reda på via min vän att även jag blivit våldtagen. Jag visste va hon gick igenom, skammen hon kände.

När vi sitter och pratar så hör jag mer och mer hur själva våldtäkten inte är det svåraste att just då bearbeta för henne, utan snarare behandlingen i skolan. Hon berättar hur de skriker hora efter henne. Hur många av tjejerna gått ihop och vänt sig mot henne o sagt att hon bara gör det här för att få uppmärksamhet. Att hon säkert njöt av att få kuk…

Det här är EN tjejs historia. Och jag, bara jag har säkert 50 liknande historier till, bara i min närmsta krets.

Med det här inlägget vill jag inte få någon att hata mer på en enskild person. Jag vill däremot höja min röst mitt i allt brus & försöka klargöra vad vi egentligen pratar om.

-Näthat är fel i alla former. Den diskussionen är jätteviktig.

– Att kapa någons konto o sprida elakheter är både intrång & vidrigt. Och även det en diskussion som skulle behöva lyftas.

– Att även män blir våldtagna & misshandlade i sina relationer är precis lika illa som att kvinnor blir det. Och att män ännu mer sällan anmäler sådant på grund av skammen. Det är svinviktigt att prata om!

– Att män per automatik inte är elaka, dåliga, våldtäktsmän bara för att de fötts till män. Lika lite som att kvinnor är horor för att de fötts till kvinnor. Det borde vara en självklarhet!!!!

– Att kvinnor & barn är mer utsatta i världen & att siffrorna talar för sig själva gällande misshandel, våldtäkter, förtryck & makt är också en självklarhet.

Men ALLA bär vi ett ANSVAR till att skapa förändring! Och för mig handlar diskussionen om hur vi vant oss vid att tjejer blir nedtryckta. Dagligen. En struktur som ärvts ner genom hundratals år.

Jag fick höra i skolan, då när killar bråkade och var stökiga, att killarna gör så, slår mig, bara för att de är kära i mig. De kan inte uttrycka det på annat sätt ? Redan där har skolan normaliserat ett beteende. Exemplen är många. Och jag vill bara med mina ord få fler att öppna ögonen. Att fler börjar tänka efter på vad vi faktiskt accepterar bara för att det är invanda mönster. Att fler vågar säga ifrån. Och att fler vuxna börjar ta ansvar över i vilken värld våra barn växer upp. För de som skriker hora & tycker det är okej att tafsa på och vara nedvärderande emot en tjej, är ju i slutändan bara ännu en produkt av samhället. Han har fostrats & vuxit upp i ett tänk me väldigt vaga gränser gällande just det.

Så här ser vårt samhälle ut idag 2015. Ett samhälle där nästan fler höjer rösten över att jag reagerat över några så ”meningslösa ord” som”Tag a hoe”, än att faktiskt sätta sig in i vad det här säger om vår samtid? Om miljön där en helt ny generation just nu ska växa upp. 

Tack för mig!

 

 

 1. WORD SISTER! Du sätter som vanligt huvudet på spiken! Följer din blogg och du verkar vara en fantastiskt fin människa och mamma! Ha en riktigt god jul och ett gott nytt år nu och TACK för allt klokt och innerligt som du delar med dig av! <3

 2. ”Avlappnat använt”? Googla symboliskt våld och sitt ner och håll tyst så till vida du inte har tolkningsföreträde och eftersom du kallar dig Emil utgår jag ifrån att du är av manligt kön och därmed har du INTE det.

 3. Hur menar du att ”ingen bryr sig”? Vad baserar du det på? Samtliga kvällstidningar har reagerat negativt mot Samir, han har bombarderars med både ifrågasättanden och rent hat på både Instagram och twitter, och fått kicken från musikhjälpen. Hur kan du i över huvud taget hävda att responsen varit till Samirs fördel? Den har varit överväldigande negativ. Hur kan du hävda att ”fler” dissar dig än Samir och att ”ingen bryr sig”? Vidare är det fel att oavsetta hoe till ”hora” – uttrycket används avslappnat tjejer emellan och är oftast inte ämnat att skada andra.

 4. Tack för att du bryr dig och inte var tyst!
  Jag arbetar som lärare och ser det såklart som min skyldighet att reagera omedelbart när jag hör och ser kränkningar bland mina elever. Kan tyvärr upplysa om att så sker dagligen. Är uppriktigt bekymrad och ledsen över det språkbruk som råder och bristen på respekt. Men jag lovar att aldrig blunda, att aldrig gå förbi ned skygglappar!
  Kram från en trött lärare som nu har jullov!!!

 5. Håller med om vart enda ord! Så viktigt!! Är mamma till en liten flicka och får så ont i magen inland när jag tänker på hur utsatt hon är just för att hon är född flicka. Det jag och hennes pappa kan göra som föräldrar är precis det du gör, att ifrågasätta sånt här och aldrig normalisera eller begatellisera. Att föregå med gott exempel och lära henne sitt värde så att hon vågar reagera när något känns fel. Vi bär alla ett ansvar för varandra. Mer kärlek, mer respekt! Kram

 6. Du är så bra Sanna, fortsätt att vara precis som du är. Du är en fantastisk förebild för unga kvinnor. Jag är 50+ och är så imponerad av dig. Stor kram och God Jul!

 7. Så jäkla bra! jag hoppas att du orkar kämpa för det du tror på och orkar göra din röst hörd! Du gör en fantastisk insats!

 8. Det är första gången jag någonsin kommenterar på din blogg även om jag har läst den varje dag nu i ett halvår. Jag tycker att du verkar så vettig och en så bra person och du är verkligen inte rädd för att uttrycka dig och stå för vad du tycker. Du verkar också vara en genomgod människa och underbar mamma. Jag har en liten dotter som snart är två år så jag relaterar mycket till vad du skriver. Jag har blivit väldigt berörd av dina senaste inlägg om vad kvinnor får utstå och det har fått mig att reflektera mycket på hur jag har haft det och hur min dotter kommer att ha det. Jag har ofta tänkt tillbaka på en situation som jag upplevde för 7 år sedan. Jag har aldrig riktigt vågat sätta ord på vad som hände, jag har inte velat för jag har känt att jag borde skylla mig själv, att det var mitt fel, att jag på något sätt bjöd in till det, att jag var med. Men det var jag inte. Det var inte mitt fel. Jag blev våldtagen. Av en kille som jag kände, och som jag fortsatte känna efter det som hänt. Jag har aldrig berättat för någon och jag pratade aldrig med honom om det. Det hemskaste är att han nog inte såg det som en våldtäkt, han såg det nog som sin rätt att få göra så, att det inte var fel, eftersom jag hade ”lockat” honom. Men det var inte rätt, han fick inte göra så, jag var försvarslös, jag kunde inte säga ifrån. De känslorna av skam som jag hade efteråt och att han nog inte såg det som en våldtäkt får mig att ifrågasätta hur samhället ser på oss kvinnor och på män, och jag tycker att du gör ett så himla bra jobb Sanna att ta upp dessa ämnen, att belysa det som är fel, det som tyvärr är ”normalt” och som man alldeles för sällan stannar upp och reflekterar över. Tack Sanna för att du gör det. Du anar inte hur mycket jag ser upp till dig och hur bra jag tycker du är. Din son ska vara stolt över att ha dig som mamma.

 9. Hej Sanna!
  Jag brukar heller aldrig kommentera någon blogg men känner att jag bara måste kommentera din. Du är så fantastiskt bra på att uttrycka det som så många av oss känner, mitt i prick! Underbart, klokt och så fint skrivet. Jag ska visa min sambo detta inlägg för det beskriver precis mina egna känslor i frågan. Tack för att du delar med dig av ditt liv och dina känslor. Din son kommer att växa upp med en vacker, klok mamma som han kommer att vara stolt över!
  Varma kramar Sandra

 10. Tycker också du gjorde helt rätt som prata om detta och att du visa att det är inte ok att kalla tjejer horor. Jag skulle aldrig orka ta den här debatten offentligt (gjorde ett försök innan i en liknande fråga) och man får så mycket hat från okända och blir kallad för manshatare bara för att man pratar om våldet och dom sexuella trakasserierna tjejer får vara med om. Hatar inte män, lever med en undbarbar en och det ska man egentligen inte ens behöva försvara bara för att man vill lyfta kvinnofrågorna. Så tack för att DU sanna orkar ta tag i dom här frågorna, eller iaf gör det! Vi som inte alltid orkar får se till att göra det mer i vardagen och stötta er som gör det!

  Sen alltid denna grej. Så fort man pratar om våldet mot kvinnor, att kvinnor blir påhoppade och våldtagna ute eller att kvinnor blir kallade för horor så ska folk skrika högt ”men männen då”, ”män blir också utsatta och våldtagna”.. Jaa, det händer också. Och det är lika illa det. MEN man måste få prata om det problemen som drabbar kvinnor, utan att männen ska ta fokus från dom här frågorna. Man måste kunna jobba med BÅDA problemen, separat.

  Tråkiga att bara se kommentarer från kvinnor här i inlägget. Vart är alla killar som också tycker håller med om det du säger? Ni behövs!

 11. alltså…läser din blogg ofta, du är ju bara bäst tycker jag..alltid spot on…precis detta pratade jag och min dotter om i går kväll hur jäkla snedvridet allt är och normaliserat. Fruktansvärt.

 12. Jag vill bara säga till dig Sanna att det du gjorde genom att uppmärksamma denne persons beteende var helt rätt och något vi alla borde göra i sådana här fall. Att diskussionen sen vänder till att denne person mobbas är bara ännu en struktur som vi har i samhället. Det är som du säger, vart är ursäkten till alla de som mobbades under instagrambilden ”tag a hoe”. Nej istället ska denne persons beteende försvaras in i det sista och den som uppmärksammade ett mobbningsbeteende från början har plötsligt blivit mobbare. För mig går detta inte ihop.
  Och till er killar som tar åt er av filmen ”kära pappa” vill jag bara fråga VARFÖR? Varför tar ni åt er och tänker ”määä inte ALLA killar!!”. Hur många gånger ska det förklaras för er att det är en struktur i samhälet där kvinnor kränks, våldtas och utsätta för våld dagligen, över hela världen. Det farligaste en kvinna kan göra idag är att göra slut med sin partner. Det stör mig att vi alltid måste linda in debatten i ”vi menar förstås inte alla killar”, de som inte utför våld eller kränkningar vet ju det med sig och borde själva vilja följa kampen mot strukturen? Varför ska debatten ÅTER igen vridas till att det är synd om killarna som faktiskt känner att man borde förtydliga att inte ALLA killar är elaka, från ursprunget där debatten handlade om hur kvinnor systematiskt fallar offer för kränkningar och våld… HALLÅ, vi veeeet, INTE ALLA KILLAR. Det sägs i var enda debatt och vi säger det även här åter igen, vi borde vid det här laget ha förstått att ALLA KILLAR INTE ÄR DÅLIGA! Vrid inte debatten till er killar, gå med i den och representera ”de bra killarna” genom det istället.

  Kram till sanna som är superbra!!

 13. Jag vill bara säga att det du gjorde, att uppmärksamma denna instagrambild, är det ALLA borde ha gjort! Jag blir så himla provocerad av att hela debatten har lyfts från vad den verkligen borde handla om, ”tag a hoe”, till att stackars kränkaren blivit ett offer för mobbning. Det är också en struktur att debatten ska vändas till att det är synd om mannen som bara skoja till att han som i detta fall ”mobbas”. WHAT?! VARFÖR ber inte denna person istället om ursäkt till alla som mobbades i kommentarsfälter i hans bild?! Och till alla män som tar åt sig i till exempel fallet som filmen ”kära pappa” er har jag bara en fråga till: varför t

 14. sanna for president säger jag bara!

  du underbart fina som vackra å heltigenom underbart coolt klädda skapare som inspiration!!!!!!

  håller med! nåt måste göras, men vad!
  du når ju ut på ett sätt som känd, bekant person!
  vill oxå förändra, få folk förstå, öppna upp ögonen för att nåt måste göras NU!
  med på tåget hugget som stucket! bara säg till om du vill ha en medpassagerare!

  plus så brast d för mej att du tyvärr är en av alla i brottsofferstatistiken….. dock ska sägas att all statistik om å av just detta e helt fruktansvärd men jag hoppas du förstår vad jag menar….. oklarheter så mejla mej gärna då!

 15. Brukar aldrig kommentera på bloggar och läser dig dagligen, men kan bara inte låta bli nu.
  Du är så grym Sanna, du skriver precis vad jag tänker. Så bra skrivet.
  Tack för att du delar med dig av dina tankar.

 16. Han som påstått sig fått sitt konto Instarapat dök upp i Musikhjälpen idag. Där stod han röd i fejan och stammade några ADHD-haranger om vad som tydligen skulle ha hänt och att han valt att hoppa av just Musikhjälpen eftersom det skulle ta så mycket fokus ifrån just syftet med Musikhjälpen…… så varför han dök upp där alls med just de orden kan man ju sannerligen undra…….

  I ärlighetens namn tror jag inte ett ord på att någon annan skulle ha gjort detta ”som skämt” på hans konto utan jag tror att det är han själv som fuckat up genom att han skulle göra sig rolig på tjejers bekostnad och vinna poäng hos polarna. Det råkade bara komma ut och bli större än han tänk denna gången. Ytterligare en ”kul grej” i en lång rad av liknande saker han och hans allierade ägnar sig åt som ett helt vardagligt sätt att umgås. Att trasha tjejer. Alternativt först knulla på dem. För att sedan trasha dem. På så sätt kan de skryta om att de fått ligga samt därefter rättfärdiga offentliggörandet av dessa använda förbrukade tjejer som horor.

  Han må ha ADHD men hans appearance i Musikhjälpen idag är inte svår att läsa av. Han är fett skyldig.

 17. Väl uttryckt! Att prata om dessa frågor är en svår balansgång för man/jag hamnar så ofta i försvarsställning fast jag egentligen inte vill. Det är ofta svårt att lyfta blicken och se att det som pågår i en närhet är en del av en större struktur som vi alla är en del av. Jag tycker att du med denna text klarar att balansera detta viktiga ämne bra. Vi alla bär ansvar för att det ska kunna bli en förändring. Vi kan inte skylla ifrån oss eller låtsas som att vi står utanför strukturen. Tack!

 18. TACK Sanna! För att du sätter ord på exakt det som jag också går runt och tänker på.
  Du är en väldigt klok människa.
  Din blogg ger mig både kraft och nya insikter.

 19. Tack Sanna! Du är fan bäst! Du skriver så bra! Tack för att du finns och orkar kämpa med det här! Att du orkar skriva om det här när det egentligen är så självklart. Det är en sjuk värld vi lever i. Tack för kampen! Kom ihåg att du är viktig! Kärlek från Karin

 20. Tack!!! Jag följer inte denna person vars konto blev kapat och har själv vuxit ifrån den världen, högstadie och gymnasiet där jag inbillar mig att denna jargong är vanligast… Men jag arbetar inom förskolan som lärare och där möter jag fortfarande 2015, kommentarer om pojkars stökiga beteende som normaliseras pga deras kön, redan i treårsåldern är pojkar just pojkar! Herregud säger jag och känner ibland hur jag stångar mig blodig i dessa debatter, främst mot äldre kollegor. Har vi inte kommit längre!? Så viktigt att du skriver om detta, att du orkar förklara inlägg efter inlägg. Jag beundrar dig som orkar när du själv får utstå påhopp om detta.
  Det ÄR viktigt att vi försöker förändra normen redan tidigt så att min tvååriga son aldrig kommer tycka det är okej att kalla sin klasskompis för hora.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..