Skolval

Varför har ingen sagt till mig att det här med skolval är klurigt som tusen? Kanske för att det inte är det? Jag känner mig rätt ensam i min oro om skola för Aline. Jag har själv gått en engelsk skola i Stockholm som har haft en rätt tuff och disciplinerad inställning till lärande. Jag trivdes bra och hade glädjen att få gå i skola med folk från väldigt många olika kulturer och som bodde runt om i hela Stockholm. Därför är det här med kommunal skola, nära hemmet rätt främmande för mig. Jag förstår ju såklart fördelarna men är lite orolig för att det är lite väl mycket ”samma” människor. Det är ju härligt med olika kulturer, religioner mm.

Nu står vi alltså i valet att ta den engelska skolan eller den närmsta skolan här på Kungsholmen. Den ligger ca 100m från vår port, så det vore väl kanske det smartaste valet istället för att åka runt halva stan ( åt fel håll) för att lämna av Aline varje dag.

Jag misstänker att det kommer bli bra oavsett, man kanske bara blir lite hönsig eftersom det är min lilla förstfödda som nu ska börja skolan. Nytt för iår är även att det är skolplikt för förskoleklassen, vilket innbär att det nu blir 10 års skolgång!

img_8021.jpg

 1. Sofia skriver:

  Kan verkligen råda dig att inte per automatik välja den närmaste skolan. Ditt barn får en chans till en bra skolgång, 10 väldigt viktiga år. Så välj med omsorg. När jag säger ”välj” så är det en sanning med modifikation i Stockholm där ditt barn måste stått i kö från födseln i princip för att komma in.

 2. C skriver:

  Åh, skriv gärna mer om hur du tänker, dina erfarenheter och om ni besöker olika skolor. Vi står inför samma dilemma om några år nämligen. Vill fortsätta med engelska men då blir det vad då – typ Liljeholmen/Årsta/Enskede eller Röda bergen?? Liiite segt att åka. Samtidigt inte hört gott om Eira (men iofs hört gott on Kungsholmens friskola). Svårt!

 3. Mia skriver:

  Jag tycker att det viktigaste inför ett skolval är lärarna! Så kolla med skolan hur det ser ut, har den utbildade lärare och framför allt hur ser omsättningen ut i personalstyrkan? Om det är många nyanställda och stor omsättning skulle jag bli misstänksam….. Vad är det som gör att de inte trivs?

  Jag tycker det säger mer om skolan än resultat och ordningsregler!

 4. Moa skriver:

  Vi valde Engelska skolan till våra barn.
  Älskade att de:
  – Lärde sig ett språk till, från grunden.
  – Mångkulturen. Bor man i Citykärnan är det väldigt segregerat. Jag älskade att mina ungar snabbt lärde sig vilka kompisar som hade annan bakrgrund och hur de åt/inte åt. Olika högtider mm. När Sofia följde med hem efter skolan fick jag inte servera fläsk. När Hanna följde med var det nötkött vi inte skulle servera, osv, osv. Mina 6-7-åringar hade full koll på det.
  – Frukosten som severades till hela familjen, om man ville. För 10 kr/pp åt vi en god frukost och släppte all morgonstress, innan vi skildes åt, för dagen.

  Vi fick åka en hel del, de första åren. Men klart värt det. Alla barn på den typen av skolor bor mer eller mindre långt från skolan.

  Argumenten att närheten är det viktigaste köper jag inte. För oss har kvaliteten på skolan varit det viktigaste. Våra barn gick alla 10 årn i samma skola. Tom rektorn hade koll på namnen på både barn och föräldrar och skolan ställde krav på både eleverna och oss föräldrar.

  De flesta barn åkte själva från 7 – 8 års ålder.

  Lycka till!

 5. Johanna skriver:

  Har ditt barn lätt att få kompisar? Om inte så skulle jag utan tvekan välja skolan nära.

  Annars kanske lång resväg kan vara jobbigt, men jag ser det som oerhört värdefullt att gå på engelsk skola.

  Förstår att du är kluven. Lycka till

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..