Hur jag redigerar mina bilder

Jag får frågor lite då och då hur jag redigerar mina bilder på Instagram. Jag själv älskar när folk delar med sig av sina tips och hur de redigerar, så jag tänkte att jag skulle göra ett inlägg om det jag med!

Jag använder inte ett och samma filter för alla bilder, utan det beror på hur bilden är tagen och vad motivet/omgivningarna är. Jag redigerar allt på telefonen, och använder mig utav tre appar Snapseed, VSCO och Lightroom.

Snapseed är SÅ användbart, i princip varenda bild jag lägger upp går genom den appen. Där ändrar jag ljus, kontrast, vitbalans osv, och så har de en helt genial selective-funktion där man kan välja en viss del av bilden att justera ljus, kontrast och mättnad. När jag har mycket vitt i bilderna använder jag alltid denna funktionen, då klickar man bara på en del av den vita ytan och då när man gör justeringar så justerar de endast det. Lite svårt att förklara, ni får testa själva! Men på så sätt kan man se till att alltid få till en ”true white” i bilderna, då jag har möjlighet att dra ner gula toner med mättnaden, och ljusa upp om det är mycket skuggor (se exempel nedan).

VSCO har jag använt jättelänge, och där hoppar jag oftast mellan HB2 och A6-filtrena, beroende på hur bilden ser ut. HB2 vet jag att man får ladda ner, tror det är likadant med A6. Använder sällan filter till max, ibland har jag så lågt som 2 på skalan – men ibland krävs det fullt för att få effekt! Eftersom jag redan justerat det mesta i Snapseed när jag öppnar bilden i VSCO så behöver jag oftast inte göra så mycket med den där, men brukar dra lite i exponering, skärpa hudton och färgton.

Lightroom har jag börjat använda ganska nyligen. Gillar egentligen inte Lightroom som app, men jag ville testa att använda ett preset. Jag köpte DC01 härifrån, men det är lite pill med att få det att fungera. Det finns en hel del tutorials hur man synkar köpta presets mellan Lightroom CC på datorn och telefonen (vilket är ända sättet man kan göra det på), jag ska inte ge mig på att förklara eftersom jag är otroligt opedagogisk. Haha. Men just detta filtret var jag sugen på eftersom det gör gröna färger och hudtoner väldigt fina! Jag brukar oftast få göra lite justeringar efter hur bilden ser ut, och det är långt ifrån alla bilder som blir riktigt bra med detta preset – men när de blir bra så blir de BRA, tycker jag! 🙂 Oftast tar jag till Lightroomappen när det inte går att få till bilden bra i VSCO.

Nedan kommer lite före- och efterexempel!

Som ni ser är den väldigt uppljusad, och jag har även pillat lite grann med de vita partierna i bakgrunden. Drog upp ljusstyrkan och ner på mättnaden för att få en bra vit färg. Sedan använde jag HB2 i VSCO.

Den här bilden behövde en hel del jobb med de vita partierna, eftersom jag inte ville dra upp exponeringen FÖR mycket. Sedan använde jag A6 i VSCO.

Den här bilden tog jag nu ikväll, och det var ett sånt moment där jag kände ”OJ vilken skillnad!”. Haha. Med denna drog jag upp ljusstyrkan lite lite i Snapseed, sedan gjorde jag resten i Lightroom med mitt DC01-filter.

Så ja, det beror lite på vad man vill ha för känsla i bilden samt hur den ser ut. Oftast tycker jag det blir bäst om bilden är bra från början, då behöver man egentligen inte göra så mycket. Men som ni ser på de här före-och efterbilderna är det skönt att veta att man kan göra mycket i efterhand också!

Har ni några favoritappar ni använder?

  1. Haha ,det är klart du kan det!! Man får ha i åtanke att det tar minst 50 mindre bra för att få till en man är nöjd med – iallafall för mig! Haha! Kör på!! Kram!

  2. Tack för tipsen fina du! :*

  3. Älskar dina bilder, så intressant att läsa om hur du redigerar! Själv använder jag mig utav photoshop och VSCO cam. xx

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..