Goda nyheter med vår amerikanska sjukförsäkring!

Godmorgon!

Idag vaknade jag upp klockan 5 och var supermotiverad att komma igång med veckan! Gjorde mig lite te och kurade upp mig i soffan och skickade mail, planerade blogginlägg och gjorde fakturor. Underbart att komma igång sådär! Nu har jag lämnat Austin på jobbet och sitter på mitt favoritcafé för att fortsätta jobba.

De ringde nyss från birthing centret där vi ska ha vår bebis och hade goda nyheter! Det är ju så här att bara för att man har sjukförsäkring i USA betyder det inte att det täcker alla doktorer och sjukhus osv.. varje enskild doktor, barnmorska, sjukhus/birth center har alltså avtal med olika försäkringsbolag, och till och med olika försäkringsplaner. Så exempelvis sjukhuset vi gick till för kontroller de första veckorna i graviditeten i Oklahoma, där var doktorn in-network med den försäkringsplanen vi hade (detta får man alltså kolla upp själv och är inte alltid särskilt lätt), men vi fick veta i efterhand att ultraljudsrummet var INTE i nätverk med vårt försäkringsbolag… ni anar inte hur frustrerande detta är.. man tänker ju att man inte ska behöva fråga för varje litet moment man gör om det kommrer täckas av försäkringen eller inte… så våra ultraljud fick vi betala för i fullo, utan försäkringens rabatt. (Ja, för även om man har försäkring så får man ju betala för sig, försäkringen betalar oftast ”bara” ca 80%!)

För att försöka förklara det är så enkelt jag kan så har vi alltså en försäkring genom Austins jobb (vi kunde liksom inte bara välja försäkringsbolag) och den var då INTE i samma närverk som birthing centret (Baby & Co) vi hade valt. nu när vi flyttade till Nashville. Men vi valde ändå att stanna kvar och gå till Baby & Co, för att vår out-of-pocket kostnad (dvs när man går till ett ställe eller till en doktor som inte är in-network) för att föda på ett birthing center var fortfarande BILLIGARE än att föda på ett sjukhus där vi skulle vara in-network.

Så vi hade ställt oss in på att få betala ur fickan, trots att vi har försäkring, för att föda där. Det skulle ligga på runt 30 000 svenska kronor allt som allt, det sög givetvis men det var liksom inte så mycket att göra. Men nu ringde de som sagt från Baby & Co och meddelade att de pratat med vårt försäkringsbolag och lyckats få dem att acceptera Baby & Co som in-network, vilket betyder att försäkringen kommer betala största delen av kostnaden! HURRAAAAA. Alltså, så sjukt underbart. Jag kan inte för mitt liv förstå hur folk har råd!? Om 30 000 dessutom hade varit billigt i jämförelse med att föda på sjukhus, där kan man få betala runt 80 000 kr… Men nu iallafall så har kostnaden gått ner till 10 000 svenska kronor för allt, vilket är helt fantastiskt! Sån lättnad verkligen 🙂

Vi ska vara glada för fri sjukvård i Sverige verkligen! Sen ska man ju också veta att här betalar man bara en bråkdel i skatt mot vad vi gör i Sverige, vilket förklarar varför man får betala lite för sig när man behöver sjukvård här. Men ändå!

Men annars? Jo, I slutet av veckan kommer förmodligen vår vagn hem till mamma och pappa, längtar ihjäl mig! Ska be dem ta lite bilder så ni får se vilken det blev. Sen på fredag morgon åker vi till Oklahoma City och på lördag är det dags för baby shower!! Ska bli sååå roligt att träffa alla mina kompisar och Austins familj där hemma. Kommer givetvis ta massor med bilder och har bett min kompis filma en del från showern så ni får se!

Hoppas ni haft en härlig måndag hittills!
PUSS!

  1. Självklart! På de här bilderna använde jag bara min iPhone, men jag har också en Canon G7x Mark II som jag använder mest till bloggen!

  2. Vad roligt att du tycker det!! Ska försöka skriva lite mer om sånt

  3. Jag tycker det är så roligt att läsa om hur saker och ting fungerar i USA! Mer sånt gärna

  4. Hei! kan jeg sporre hva slags kamera du bruker?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..