Föräldraledighet i USA

Jag får frågor om det här då och då. I ärlighetens namn så vet jag inte supermycket eftersom jag själv inte kommer utnyttja någon ”amerikansk föräldraledighet” då jag jobbar för mig själv, dvs kommer inte vara särskilt ledig.. 🙂 Och det är något jag själv valt och känner mig väldigt, väldigt nöjd med!

Innan vi flyttade till Nashville så jobbade jag som mer eller mindre butiksansvarig/VM/allt-i-allo i en lokal butik i Oklahoma City. Vi hade inte riktigt planerat att flytta så fort som vi gjorde, det tog liksom ungefär 1-2 månader för oss från idé till flytt.. eller ja, vi var sugna på att flytta hit men det var liksom inte riktigt aktuellt förrän efter jul eller så. Men med massa olika omständigheter, och framför allt kanske att vi inte ville flytta med mig som höggravid eller en liten halvårsbebis så körde vi på!

Men vad jag ville komma till med detta var att jag hade ju givetvis pratat med ägarna till butiken om det här med mammaledighet, och jag hade fått vara hemma i 6-8 veckor ungefär. Vad jag förstår det så är det oftast standarden här i USA, och då är det inte alltid betalt (min skulle nog vara betald 2 veckor men inte efter det). Detta förklarar ju varför många mammor väljer att stanna hemma. Det hade jag med gjort om vi bott kvar i OKC också, eftersom jag 1. aldrig skulle vilja lämna ifrån mig min tvåmånadersbebis till en nanny och 2. kostnaden för det hade gått jämnt ut med min lön förmodligen. Så, det var liksom inget att ens dividera om. Nu är jag ju superglad att jag hade det alternativet, att kunna tjäna pengar själv utan att vara anställd. Det är givetvis inte alla som har det så bra, så de har liksom inte mycket val än att gå tillbaks till sina jobb.

För Austins del har han rätt till pappaledighet från sitt jobb (vilket är så bra!!) men har inte stenkoll på hur länge. Skulle gissa att det är kanske 1-2 veckor max. Dock så kommer han runt samma tid som hon kommer kunna jobba helt hemifrån med sitt jobb, så han kommer vara hemma på dagarna också. Även om han kommer vara på sitt kontor så blir även det lite mer flexibelt om jag t.ex. behöver göra något och han kan ta ett litet break. Vi är så glada hur det har löst sig så bra!


Vad har ni för tankar kring föräldraledighet?
Kanske till och med andra utlandssvenskar som har erfarenheter? Hade varit så kul att höra!

  1. Ja de har med att ha mammaledigt i USA ar valdigt knepigt. Man ar sa van vid de svenska tankesatte att de ska vara 1 ar åtminstone.. Jag och min man funderar i banorna också kring hur man ska gora nar det ar dags (om ett par ar), troligtvis något i still med din losning att man ar mammaledig forsta aret eller tills dess att man ar ”bekväma” att lamna bort. Eller (min favorit) att flytta tillbaka till Sverige haha, maste bara övertala honom först lol. Lycka till med allt, väldigt kul att fa följa andra utlandssvenskar

  2. Herregud så fin mage! også så heldig som kan jobbe hjemmefra, det er jo drømmen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..