Om min frikyrkliga uppväxt!

Jag fick ett paket från Alabaster förra veckan, med fyra stycken suuuuperduperfina magasin. De heter Matthews, Mark, Luke och John – eller Matteus, Markus, Lukas och Johannes på svenska!

Med andra ord: evangelierna i gaaalet snygg och instagramvänlig coffe table-bokform. De har så fina bilder och hela layouten är liksom SÅ modern och snygg! Blir liksom lite annat än att slå upp en tjock bibel.

Nu är inte det här inlägget sponsrat, men jag fick en fråga angående min tro eftersom jag nämnt frikyrkliga ord som ‘pastor’ istället för ‘präst’, och ‘barnvälsignelse’ istället för ‘dop’ det senaste. Tänkte därför jag kunde skriva några rader om det! (Och jag vill bara säga att jag vill inte med detta inlägget pracka på någon någonting, utan skriver baaaaara för att dela med mig så ni får lära känna mig lite bättre! 😚😚)

Jag är inte uppväxt i en kristen familj, utan det var när jag träffade min (än idag) bästa kompis Tillan (vars födelsedag det är idag! Hurraaa) på förskolan som jag började följa med henne till pingstkyrkan i vårt lilla samhälle där vi växte upp. Våra familjer blev då och är fortfarande väldigt nära vänner! Sen när vi var 10 var vi stora nog att få börja i den stoooora kören i kyrkan inne i ”stan”, och det var där som jag träffade resten av mina än idag barndomsvänner. Känns så konstigt att säga ”barndomsvänner”, hahah känner mig SÅ gammal.

Men i vilket fall så har jag på egen hand fått skapa mig en uppfattning om saker och ting, eftersom det inte är något jag ”lärt mig” hemifrån. För mig har min tro alltid varit superviktig, det är som om det alltid finns något som gör att det finns hopp i saker och ting. Som om jag alltid kan lägga tunga saker någonstans och lita på att det kommer lösa sig och bli bättre. Och framför allt att det finns en mening med allt, även om det kan vara svårt att se det just i stunden.

En annan sak som gör att jag tror det finns något större än oss är den hela existentiella frågan. Om jag inte skulle tro på att det finns ett liv efter döden så skulle jag få PANIIIIIIK. Ingen vet såklart vad som händer, men det är väl just det tron är. Att man TROR på något, och det kan göra att det känns lite lättare liksom. För varför skulle det skada att TRO att allt inte är svart och tomt och inget när vi dör? Att man får komma till himlen? Tro för mig är att våga tro på något man inte kan se eller ta på, och det är väl just därför det är svårt för många att ta in tänker jag.

Ooooch en annan fantastisk sak jag fått av att vara involverad i kyrkan är så många fantastiska vänner. Jag läser ofta hur folk undrar hur man träffar nya vänner i vuxen ålder, och för mig är svaret alltid just, kyrkan! Sedan vi flyttade till Nashville är det genom olika kyrkor vi träffat i princip alla våra vänner. Toppen!

Fick även en fråga om det här med skillnaderna på Sverige och USA vad gäller det frikyrkliga, och det är ju sååå intressant tycker jag. Sverige är väl det näst mest sekulariserade landet i hela världen efter Kina, vilket är så galet! Stor skillnad mot USA med andra ord. Här går ”alla” till kyrkan på söndagar, och ”alla” säger sig vara kristna känns det som. Så är det ju verkligen inte i Sverige 😅 Får ofta höra när jag betalat i mataffären, eller ringt typ försäkringsbolaget om något, att jag ska ha en ”blessed day” osv. Det är liksom i människorna här på ett annat sätt, och jag tycker det är lite härligt. Känns så trevligt på något sätt.

En rolig grej från förra våren när vi precis flyttat hit: vi var på en så kallad ”songwriter night” på ett café här i Nashville, en tillställning som inte alls hade med någon kyrka eller något att göra. Det var tre-fyra stycken låtskrivare som spelade och sjöng sina egna låtar tillsammans och det var supertrevligt! Sen på slutet så snickesnackade en av killarna lite grann och sedan stämde hela lokalen upp i en psalm, hahaha. Det är bara så antaget att folk här är troende liksom 😂 Det enda jag kunde tänka på var att det här hade AAAALDRIG hänt i Sverige. Ha! Nu är förvisso Nashville (och även Oklahoma City som vi flyttade ifrån förra våren) typ hjärtat av bibelbältet här i USA, men ändå. 😝

Iiiiiiii vilket fall. Det var det! Och för den som undrar: NEEEEEJ jag är VERKLIGEN inte emot abort eller samkönade relationer/äktenskap, what so ever!! Tvärtom!! You do you!! Jag tror en av de absolut viktigaste sakerna med att vara troende/kristen är att ha respekt, förståelse, ett öppet sinne och FRAMFÖR ALLT inte att döma andra människor – för DET är nog något av det ohärligaste jag vet. Önskar såklart att jag inte ens hade behövt säga det, för jag tycker det borde vara en självklarhet för ALLA☝🏻. Men! Då har vi rett ut det med, om det mot förmodan skulle råda några oklarheter angående detta 😁

Idag skiner solen igen! Jag har inte så mycket på to-do-listan faktiskt, mer än att jag ska få ”min” tid i eftermiddag. Austin slutar någon timme tidigare i veckan så han kan ta Ivy och jag åka iväg en stund och jobba lite ifred. Han har ju ett otroligt flexibelt jobb där det mer är att så länge du gör vad som behövs så kan du lägga upp det hur du vill. Typ. Så det är verkligen en sån lyx att kunna göra så!

Hoppas ni har en härlig torsdag där hemma! PUSS

 1. Vad fint du skriver! Känner igen mig så mycket. 😇☺️ Jag är också uppvuxen i kurkan och har fått så många av mina vänner genom den. Genom kör, replokal och att vi fick förtroendet att vara få hänga där under gymnasiet.
  Önskar att det var mer accepterat att prata om sin tro i Sverige. Att fler kunde lyssna utan att känna sig skrämda eller obekväma. och att fler kunde förstå att de kristan som syns och hörs mest i media inte representerar alla. Tycker att det är lite ironiskt att kristna vars största uppdrag är att älska vara bidra fördömer personer som gör just det.
  ❤️

 2. Alba skriver:

  Tack för att du så fint delade din tro! Hittade min väg till pingst genom åratal av mörker, så tacksam! GBU, kram <3

 3. SÅ bra inlägg och vad intressant att du inte har en ”medfödd tro”, håller verkligen med om att det aldrig skadar att tro! I värsta fall har man varit trygg och glad i onödan 😅

 4. Nora skriver:

  Hallå, böckerna!! Såååå snygga ju! Vet du om de fraktar till Sverige eller om det bara är nationellt?
  Måste också passa på att säga att jag ä l s k a r dig blogg o instagram! Sjukt fina bilder, bra texter och så intressant att jämföra hur det ser ut i USA vs i Sverige. En av få bloggar som jag faktiskt fortsätter läsa (brukar annars lätt tröttna för att det inte är tillräckligt kul att läsa) Fortsätt med det du gör, du är grym!!
  Kram

  1. Eller huuuur! Yes det gör de! Frakten ligger på typ 250 kr dock men det är det värt tycker jag 😀 Men alltså du gjorde min dag! Fy vad roligt att höra. TACK snälla du!!! Kram kram kram!

 5. Emma skriver:

  Har någon mer i din familj blivit troende? 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..