Ska man bjussa varannan gång – eller tackla allt ihop?

Hallå på er!

TUSEN tack för all frukosthjälp i förra inlägget! Har så mycket inspiration nu så det riskerar att bli rena hotellfrullisutbudet för det lilla barnet här den närmsta veckan..

Igår eftermiddags åkte vi till Germantown för att gå till Steadfast och familjemysa lite. Vädret bjöd på svettiga 34 grader i skuggan med en stabil luftfuktighet på det som inte gör någonting bättre – trots detta tyckte jag det var en toppenidé att dra på mig svarta jeans. Har väl helt enkelt vant mig vid detta vädret nu.. 😅

Det var med andra ord überskönt att komma in till denna svalkande coffee shop och beställa en av deras nya sommardrinkar: en islatte med en hint av ros och mintchoklad. Så spännande, så smarrigt. Och hur gulligt med den lilla violen?

Något jag och Austin diskuterat en hel del i sommar är det här med vårt upplägg med att ”ta Ivy”. Vi har nämligen gjort i princip ALLT tillsammans. På gott och ont. Mest gott, enligt oss båda, men ibland ÄR det ju faktiskt skönt att kanske få sig en liten sovmorgon här och där, eller slippa gå upp på natten (när det begav sig).

Vi hade egentligen inte tänkt på detta särskilt mycket förrän nu i somras när vi var på Österlen med våra kompisar. Jag och Austin var det enda paret som båda var uppe när Ivy vaknade vid 6-snåret, alla andra körde liksom varannan morgon. Alltså att varannan morgon fick den ena sova när den andra tog ungen, och så vice versa morgonen därpå. Min bästis Tillan frågade vad i hela friden vi gjorde uppe båda två hela tiden, haha. Men vi har liksom.. bara gjort det. Mest för att det inte blir lika tråkigt då.

Samma sak när Ivy vaknade på nätterna i början och skulle äta. Jag kunde nästan bli lite irriterad på Austin ibland att han inte bara SOV när jag ammade, han liksom kämpade med att hålla sig vaken för att jag inte skulle känna mig ensam där mitt i natten. Vilket såklart var väldigt snällt, men man känner ju att det är lite.. slöseri med sömn?

Samma sak på morgnarna som sagt. Vi går alltid upp tillsammans. Visst händer det att den ena precis har fått sova klart sin cykel och känner sig pigg och glad vid fem på morgonen (såsom jag kände mig igår morse), när den andra är dödstrött och behöver minst en timme till för att vara en fungerande människa. Då är det självklart den otröttare personen går upp så den andra får sova. Vi bråkar YTTERST sällan om vem som ska ”ta” Ivy när hon vaknar, eller byta bajsblöjan (yes, till och med det tacklar vi nästan alltid ihop.. 😂 teambuilding deluxe 🤜🏼), eller vällingen på natten..

Så, egentligen kanske det är ett fungerande koncept för oss, eftersom vi båda trivs med det. Det är inte lika segt när man gör saker ihop, och är det så att den ena har sovit jättedåligt eller verkligen inte KÄNNER för att byta en bajsblöja, nej, då är det ju ingenting att diskutera – då är det den andra som tar hand om det helt enkelt. Mottot ”den som lider minst” tycker jag är så himla bra i sånadär lägen.

Sen ska man ju veta att vi har ju denna lyxen eftersom Austin arbetar hemifrån. Hade han inte gjort det hade det säkert varit annorlunda, uppdelningen hade fortfarande hade varit 50/50, men vi hade väl gjort saker mer var för sig.

Hur gör ni i era familjer? Tacklar ni (tyyyyp) allt barnarattande tillsammans eller bjussar ni varandra på sovmorgnar varannan dag nu på semestern? Hade varit så kul att veta!!

 1. Anna skriver:

  Jag blir imponerad av par som bara gör och det blir bra utan att behöva reflektera så mycket över det! Härligt! Har tyvärr inte varit lika lätt för mig och min man. Första året med vår son var väldigt tufft. Jag fick ta det mesta med bebisen och jag var ledsen över att han inte tog halva ansvaret automatiskt. Vi gick i terapi och det blev sakta men säkert bättre. Idag gör vi allt varannan gång, så långt det är möjligt, det funkar inte för oss annars.

 2. Tove skriver:

  Det låter ändå väldigt härligt 😊 Vi har gjort samma medan barnen varit pyttesmå, men nu i sommar har vi kört igång med varannan sovmorgon igen. Tycker att det är SÅ skönt med sovmorgon ibland så tror det är bäst taktik för oss 😄

 3. Vilken fantastisk teamkänsla ni har! Jag och min man har nån sorts naturligt ”den som lider minst”-flow när vi är lediga tillsammans. Aldrig varit ett problem. Sen gör vi det vi tycker är roligast/det vi är bäst på var för sig. Tex är min man bäst på att klippa naglarna på bebis Luca och jag är bäst på baderiet 😊

 4. Vår tjej är snart 4år och jag är den som är hemma med henne mest då min man jobbar heltid och reser en hel del med jobbet.
  Men på helgerna får jag oftast sovmorgon medan han går upp med henne runt 7-tiden (då hon brukar vakna och tassa in till oss). Han gillar den ensamtiden med henne och dem har skapat sin rutin. Likadant på kvällarna, han lägger henne 9/10 gånger och mest för att de har sin egen rutin och trivs med den 🙂
  När hon var mindre delade vi mer, absolut mer varannan dag på helgen och semester om vi inte skulle iväg någonstans men berodde också på om jag varit uppe och ammat 3ggr den natten så kunde han ta henne på en promenad på morgonen 🙂
  Gör det som känns bäst och är det inte som alla andra så spelar det ju ingen roll!

 5. Anna skriver:

  Med första barnet (för 13 år sedan) gick vi upp på nätterna tillsammans, bytte blöjor tillsammans osv – den första veckan. Sen var det jag som fixade amningen själv och ev blöjor på nätterna. Blöjbyten var nog mest de första 4-6 veckorna efter bebis ankomst, sen var det ju mest amning och det skötte jag. Med barn 2 och 3 har jag skött amning/blöjor på nätterna själv, bra om en av oss gåt sammanhängande sömn.

  Morgonpigg har jag alltid varit så jag har nästan alltid gått upp på morgonen när barnen vaknat. Eftersom jag då är kvällstrött har min man tagit bebis på kvällen/natten tills bebisen somnat för natten. På dagarna har det liksom löst sig genom att vi delat nästan lika utan att vi pratat om hur vi ska göra, men min man har nog skött mer markservice på dagtid eftersom jag varit tröttare.

  Det viktigaste är ju att det passar MIN familj och att alla mår bra. Det är ju trevligt att gå upp samma tid och att alla har samma dygnsrytm.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..