”Om jag bara”-tänket

Lyssnade för någon vecka sedan på ett Fredagspoddenavsnitt där Hannah och Amanda pratade om uttrycket ”om jag bara…”. Ni vet. Att man tänker att livet skulle vara så mycket bättre/enklare OM man bara XX.

Jag tyckte verkligen det var så intressant, för jag kände igen mig så mycket i det. Det där tankesättet sitter nog i de flesta av oss. Jag minns så väl när jag var 18 år, det är mitt första starka minne av att jag tänkte just sådär. ”OM jag bara hade min egen lägenhet med den där fondtapeten i köket (haha), och OM bara mitt hår var sådär fint, DÅ kommer jag känna mig som om jag har allt jag kan önska mig!”

Klipp till några år senare och jag hade min egna lägenhet – utan fondtapet dock – och mitt hår hade vuxit ut. Nu då? Även fast jag vet att jag var tacksam för allt jag hade så var det såklart något nytt jag tyckte mitt liv behövde för att kännas komplett. En pojkvän. Ett fast jobb. Att ha en liten bebis (alltså vad hade man för bild av mammalivet när man var 19 egentligen!!?? Att ett barn skulle vara som en smidig och gullig liten accessoar som bara sov hela tiden. Hahahah). Allt det där fick jag, men ändå sitter jag här idag och tänker exakt likadant. OM VI BARA hade ett hem vi älskade. Det är som liksom en grundläggande längtan som hela tiden finns där, som om man tror att livet kommer bli bättre OM BARA något förändrades..

Men, när jag nämnde detta för Austin så höll han inte riktigt med, och det öppnade även mina ögon lite. Ibland BLIR det ju faktiskt en förhöjd livskvalitet när man väl nått ett såntdär ”om” i livet.

Ett exempel, som Austin sa, på det var vår bil. Vi tyckte verkligen inte om vår förra bil som sakta men säkert föll ihop. Kanske inte bokstavligen men typ, för den slutade helt enkelt funka när vi var hos hans familj i Oklahoma för snart exakt ett år sedan. Det var bara till att köpa en ny, helt enkelt. Och vi är SÅ tacksamma för vår bil nu! Det är inget särskilt med den, en fin svart Jeep har vi, men jag känner noll längtan efter något annat på bilfronten. Är SÅ toknöjd och tacksam att vi har en härlig bil att köra – och framför allt som känns säker!

Jag tycker ändå att vi/jag överlag är rätt tacksamma för det vi har, även om vi längtar framåt. Som jag skrev ovan är vårt största ”om bara” just nu ett nytt hus. Vi trivs inte alls i vårt hem just nu, vilket känns väldigt trist. Det drar ju såklart ner livskvallen något oändligt, särskilt för oss som spenderar så otroligt mycket tid hemma. Men till våren hoppas vi kunna flytta till något bättre. Något större så Ivy kan ha eget rum, så vi kan ha ett ordentligt matbord, större kök, en riktig uteplats, nya möbler och någonstans jag kan sitta och jobba (just nu gör jag det från soffan.. funkar, men blir varken särskilt produktivt eller ergonomiskt i längden).

Jag ÄR glad för vårt hem, det var verkligen att köpa (hyra) grisen i säcken då vi skrev på kontraktet innan vi ens sett det… och det överträffade våra förväntningar. Men nu 1,5 år senare har vi kommit en bit längre i livet och blivit fler som delar på den lilla ytan, så det känns som ett naturligt nästa steg att uppgradera sig på husfronten. Jag vet att det låter SÅ ytligt och materialistiskt, men jag vet att det kommer göra att våra liv kommer kännas SÅ mycket härligare.

När jag var 18 år och drömde om min lägenhet med fondtapet i köket så köpte jag ett färgglatt anteckningsblock och skrev ner alla mina drömmar jag hade då. Jag fyllde på med nya saker allt eftersom åren gick, och jag har kvar det än idag! Det är så häftigt att kunna gå tillbaks och se konkret vad man drömde så mycket om för X antal år sedan, och inse att man har det nu. Den lilla boken har verkligen hjälpt mig vara tacksam för allt jag har och att uppskatta livet och vad jag åstadkommit! Tips tips allesammans, och det är givetvis aldrig för sent att börja på en sådan bok 🙂

Tänker ni ofta tankar som börjar med ”om jag bara” också? Och vad slutar isåfall den meningen med? 💫

  1. S skriver:

    Tänker att om man inte har det tänket, ”om”, eller längtan till något så står man ju bara och stampar i livet? Oavsett om det handlar om en fondtapet eller nytt hus. Drömmar och mål!:)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..