Ivy – 16 månadersupdate

Tänkte ge er en liten uppdatering på vad som händer med det lilla flickebarnet just nu! De här inläggen var ju ganska uppskattade under det första året så tänker att jag fortsätter posta dem lite då och då 😊

Hon blev 16 månader förra veckan och den senaste månaden har det varit så många gånger jag och Austin har tittat på varandra och sagt ”When did she learn this!?!” och ”SHE IS SO SMART!!”.. det har hänt sååå mycket nu runt 15-16 månader och det är så roligt! Nu är hon liksom inte en liten bebis längre (även om hon alltid kommer vara en bebis för mig, såklart!!) utan en liten… människa! Med sin egen vilja, uttryck och känslor. Haha.

Det som känns häftigast just nu är att vi börjat se att hon förstår båda språken.. Vi/jag pratar ungefär lika mycket svenska som engelska med henne, och vissa saker förstår hon på svenska och andra på engelska. En del både och. ”Byta blöja” och ”change diaper” förstår hon båda två. Då går hon antingen till skötbordet eller lägger sig på golvet, haha. Andra saker hon förstår:

 •  🇺🇸 Wanna go to your crib? – Denna förstår hon bara på engelska, hon fattar inte vad jag menar om jag frågar om hon vill gå och lägga sig i sin säng på svenska, haha. Men hon brukar bara skaka på huvudet eftersom hon vill hålla ut på goset i vår säng så länge det går innan det är dags att sova!
 •  🇸🇪🇺🇸 Är du hungirg/are you hungry? – Då går hon till sin matstol om hon är hungrig.
 •  🇸🇪 Kan du säga…? – och så något av alla djur hon kan! Detta förstår hon bättre på svenska än engelska tycker jag. Check på den! Alla djuren kan hon på svenska, hon kan inga djur på engelska än. Inte att säga vad de heter, utan att associera lätet till djuret liksom! Hon kan låta som hästen, kossan, vovven, fåret, ankan och tuppen och det är det gulligaste som finns. Särskilt när hon låter som fåret, hon säger liksom ”maaaaaah” 😻😅
 •  🇸🇪 Kan mamma/pappa få puss? – Då lutar hon huvudet mot henne så man kan pussa henne på pannan/huvudet 😅
 •  🇸🇪 Kan mamma/pappa få kram? – Då lägger hon sig mot henne och vilar huvudet på bröstet/axeln så hon kan få en kram. Gosigaste i världen.
 • 🇸🇪 Är du färdig? – Ger tallriken till en, och lägger eventuellt spilld mat och bestick på tallriken också. Man blir alldeles stolt i mammahjärtat 💛
 • Men det GULLIGASTE av allt är detta som jag postade på mina stories på Instagram häromdan (ligger under min Ivy-highlight om någon missat!)… Jag frågar vad hästen säger – och hon säger ”eeeiiiihhh”, men frågar man ”What does the horse say” säger hon ”neeeeigh”. 😍 SÅÅÅ gulligt! 

 

Vad gäller ordförrådet tror jag att hon kanske, som jag misstänkte, blir lite sen med att prata eftersom hon har två språk att sortera. Eller just nu säger hon ”bara” i princip Tack, Mamma och Pappa. Igår försökte hon säga hello/hallå men hon har lite svårt med L 😂

Vi ÄLSKAR iallafall denna åldern! Ända sedan hon började gå i September/Oktober har det liksom varit så roligt.. en liten människa att leka och prata med på nåt sätt. Det är så roligt att se hennes personlighet komma fram, hon är en såååån blandning av oss två – nyfiken och springer helst ifrån oss så fort hon kan när vi är ute (som sin pappa – jag och mina syskon var klistrade till våra föräldrar som små!) men samtidigt oftast reserverad när hon ser/träffar nya människor, ganska likt sin mamma. Lilla pluttan. Ska bli så spännande att se hennes personlighet komma fram ännu mer det kommande året!

Om ni har kids i typ samma ålder som Ivy – vad för roligt gör/säger de just nu? Berätta gärna i kommentarerna 😀

 1. Galet vad de utvecklas fort 😍 Och att man alltid tycker de är genier så fort de lärt sig nåt 🙈 stooor igenkänning på det!

  Som Elin (som säkert också är logoped som jag?) här ovan skriver, det har motbevisats om och om igen att det ligger något i den där myten om försenat språk och flerspråkighet. MEN – många många föräldrar upplever det ändå så, så jag tänkte försöka förklara varför.

  1. Med försenat språk (i hänseendet som dessa studier avhandlar) menas att barnet gör sina första djurläten eller säger sina första ord senare än typiskt språkutvecklade barn. Här är det alltså INGEN skillnad mellan enspråkiga och flerspråkiga barn. Starten kommer samtidigt.

  2. Dock, här kommer pudelns kärna. Ordförrådet! Precis som du skriver Amanda… det blir delat! Vissa saker, vissa miljöer förknippas mer med ett av språken. Därför upplevs barnet ofta som ”sent”, fast skulle du lägga ihop allt hon kan på båda språken och jämföra med ett enspråkigt barn så kan hon säkerligen lika mycket (om inte mer).

  Så. Det är på nåt sätt både rätt OCH fel att säga att ett flerspråkigt barn ofta blir senare. Sent i och med att det tar längre tid innan barnet kan kommunicera lika bra på de enskilda språken separat, men det äääär ju inte sent egentligen. Bara uppdelat.

  Vid 10 års ålder är varje enskilt språks ordförråd ikapp, har forskningen visat. Och flerspråkiga barn är bättre på att problemlösa (för att de alltid måste ”inhibera” en del av hjärnan och aktivt aktivera en annan när de talar och förstår de olika språken).

  Det var alles, hoppas det var förståeligt 😅 Kram!

  1. Nä men åh vad intressant!!! TACK!! Det är ju inte alls konstigt att det känns som det är försenat när det är uppdelat sådär. 😀 Tack för att du delade, så roligt för mig som mamma att läsa!

   1. Ingen fara, kul att det uppskattas!

 2. Elin skriver:

  Så härligt att läsa om Ivy´s utveckling. Dock är det synd att myten om att språkutveckling påverkas av flerspråkighet nått dig. Detta har motbevisats i flera studier (här är en jättebra bild med tydliga källhänvisningar: https://www.srat.se/globalassets/logopederna/dokument/foreningen/material/flersprak-myt-o-fakta2.pdf ) och det är viktigt att den myten inte får vidare spridning. Att ge sitt barn flera språk är en riktig gåva och något som bara är positivt!

  Kram

  1. Åå men alltså. Jag hade ingen aning att det där var en myt! Haha, TACK För att du skickade den länken, det ska jag läsa. Superintressant för mig som mamma till ett flerspråkigt barn!
   KRAM på dig!!

  1. Linda skriver:

   Medhåll, synd att den myten fortfarande sprids. Mina kids har trots två språk varit galet tidiga med att prata och haft större ordförråd än många i 1,5-2 årsåldern. Många som utgått från att dom skulle ”ligga efter” och sen blivit förvånade när kidsen pratat så mycket… på båda språk.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..