Tyst nattskräck

Ja, så beskrev min bästis Tillan det som – det som vi är inne i just nu och har varit den senaste månaden. Ivy har sovit exemplariskt (ja, sen vet vi ju att allt går i perioder – men överlag!) ända sedan vi sovtränade henne vid 5 månader. Men just nu vet jag inte vad hon är inne i för fas, ända sedan jul så har hon vaknat vareviga natt och KAN för sitt liv inte somna om igen. Detta har liksom aldrig hänt innan! Om hon vaknar på natten brukar hon vanligtvis inte ha några problem alls att somna om.. men nu som sagt vet jag inte vad det är!

Hon vaknar varje natt och vill bara sitta och.. stirra!? Plockar vi inte upp henne från hennes spjälsäng står hon och skriker, lägger sig ner, är tyst i 10 minuter, sen ställer sig upp och gallskriker igen, och så håller det på. I OÄNDLIGHET. Alltid nånstans mellan 2-3 timmar. Om vi inte pallar så tar vi upp henne i vår säng, och då sitter hon liksom bara upp och tittar. Hon brukar vilja ha lite vatten så det får hon, men annars vet jag inte vad problemet är riktigt.

På dagarna sover hon som vanligt, tar en nap på allt mellan 40 min till 2,5 timmar. Vi har inte sett något mönster om hon tar en längre nap att hon sover bättre eller sämre, det känns inte som de är riktigt sammankopplade. Likaså har vi inte sett någon skillnad dagar hon varit ute mycket jämfört med dagar vi stannat inne. Vi har försökt dra ner på skärmtid (TVn), låter inte henne titta på barnprogram det första hon gör på morgonen och inte heller det sista på kvällen. Ja, ni hör ju. Vi veeeet liksom bara inte vad vi ska göra för att hjälpa henne sova bättre!

Är det någon annan som haft liknande faser med sina minimänniskor? Vad har ni isåfall gjort för att hjälpa dem?

Och PS. Idag när hon satt och åt var hon tillräckligt distraherad för att låta mig NÄSTAN sätta upp en liten tofs!!! Men sen protesterade hon, haha. Längtar till den dagen hon inte bryr sig så jag kan få sätta upp lite tofsar på henne, det är ju det gooooolligaste som finns!

 1. Vår son gick igenom samma grej runt 1,5-2 år… Han hade tidigare sovit exemplariskt men började sedan vakna och gallskrika flera gånger per natt. Det var en jobbig period och man var helt slut som förälder efter månader av skitnätter. Iom att de är så små kan de ju inte förklara vad som är fel men vi misstänker att det handlade om att de i den åldern börjar förstå så pass mycket och bearbetar alla intryck och upplevelser nattetid. Drömmar (som de själva inte förstår är en dröm) kan mynna ut i rädsla och ångest precis som hos oss vuxna och som liten är det nog svårt att greppa innan man lär sig att det inte är på riktigt.

  Nu är han snart 3 och sover hela nätter igen, haleluleja.

 2. Fridha skriver:

  Kan tyvärr inte ge nåt tips då min son endast är 8 månader – och därmed går igenom sin egna tjorviga sovfas. Blir nyfiken – hur sovtränade ni Ivy?

 3. Tove skriver:

  Oj vad ”skönt” att läsa att ni också har knepiga nätter nu, eftersom våra barn är så jämngamla nu. Ungefär sedan jul så har Hedda sovit så konstigt!!! Kunnat vakna mitt i natten och bara vara vaken?! Aldrig hänt annars! Hon vill liksom inte direkt kliva upp, utan ligger och tittar bara, vrider sig en del och är oftast tyst. Så inte exakt samma som för er kanske men åt samma håll. Kan inte riktigt minnas att Viggo hade någon sån här period alls men det kanske han hade 🤔 Så jobbigt för jag kan oftast inte somna förrän hon kommit till ro heller! Men enligt Wonder Weeks är de ju i ”sista” utvecklingsfasen nu så det kanske har med den att göra?!

 4. Emelie skriver:

  Hej Amanda,

  Bara en liten tanke – har hon varit förkyld det senaste? Om så skulle det möjligtvis kunna vara öronen som stör henne. Vår son hade öroninflammation och vägrade ligga ner och sova. Vaknade och kunde för sitt liv inte somna om. Anledningen var såklart att han hade ont i öronen. Som sagt, bara en tanke och behöver absolut inte vara så i ert fall. Hoppas inte! Ta hand om er!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..