ATT FLYGA MED BEBIS

 

Har fått lite frågor kring det här med att flyga med bebis. Det finns en bloggkategori (hittas i menyn till vänster) som heter Resa med bebis, där hittar ni alla inlägg som handlar om hurnärvar vi rest med Iggy. Där berättar jag precis hur vi gjort med vagn/bilbarnstol/på flyget etc etc. Så kolla gärna in den, ni som frågat. Klicka in er i menyn till vänster eller här! Bläddra bakåt lite så hittar ni första gången vi flög med Piggly, finns massor av bra tips där.

Men, två frågor som återkommer ofta svarar jag på här, så slipper ni leta i gamla inlägg. 🙂 Första frågan handlar om man får ta med babyskyddet som handbagage. Och det får man. Vi har ju en Maxi-Cosi och den har åkt med på alla våra resor hittills. Vi har skippat vagnens ligg/sittdel och endast rest med babyskyddet. Det går ju att klicka på vagnen, och eftersom vi hyr bil så måste vi ha med en bilbarnstol. Och det blir för mycket pryttlar att plocka med sig om man ska ta med både babyskydd och sittdel/liggdel tycker vi.

Vissa babyskydd är flygplanscertifierade, andra inte. Men vad vi förstått så är den enda skillnaden att om de är certifierade så får bebisen sitta i det under flygresan, annars måste det packas upp på bagagehyllan. Det är absolut enklast om bebisen kan sitta i sitt babyskydd under flygresan (detta går bara om man snikar till sig en extra plats dock, eftersom så små barn inte får en egen flygstol). Så ta med babyskyddet och chansa. Är det så att det inte är certifierat (det ska personalen ombord ha koll på) eller om det inte finns plats för barnet att ha en egen stol, så är det bara att packa upp det på bagagehyllan. Maxi-Cosin går in där, andra babyskydd vet jag inte. Men är det så att just ditt inte skulle få plats, så har ju flygpersonalen alltid plats i sina egna packskåp. Där slängde de in vår Cosi nån gång när det var smäckfullt i passagerarnas bagagehyllor.

Babyskyddet måste alltid packas upp på bagagehyllan under start och landning, då sitter bebisen i en förälders knä. Men resten av resan kan den spendera i sin stol om man så vill (och den godkänns).

Eftersom man måstye checka in vagnen (i alla fall om man reser från Arlanda/Stockholm) så är det också skönt att ha med sig babyskyddet när man springer runt på flygplatsen. Då kan bebisen sitta däri, och vi brukar ju kirra en ”vagn” genom att sätta maxi-cosin på en bagagevagn. Man kan självklart köra sele också, men då måste man ju bära barnet hela tiden vilket kan bli lite tungt. Så mitt råd är absolut att ta med babyskyddet, även om barnet inte sen får/kan sitta i det under själva flygresan.

Den andra frågan som kommer ganska ofta handlar om hur man gör med vagnen när man flyger. Detta varierar från olika flygplatser och länder. I Portugal får man t ex ratta vagnen hela vägen fram till planet. Där fäller man ihop den och den lastas i bagageutrymmet. Supersmidigt. Men, på Arlanda (Stockholm) så måste vagnen checkas in när man checkar in bagaget.

Det innebär att efter det att man checkat in sina väskor, så får man gå till specialbagagebandet och checka in vagnen. Man köper en plastpåse för 50 kr (om man inte har någon vagnväska) som man packar vagnen i. Sen hämtar man ut den på specialbagagebandet dit man flyger. Går som en dans.

Vi har ingen speciell reseväska till Joolzvagnen (tror inte det finns?) så vi har kört på plastpåsegrejen. Men, det är ju bara en plastpåse så den skyddar inte så mycket. Och den här gången åkte vår vagn på en smäll, det blev ett stickhål i handtaget som ni ser ovan. Märkte inte detta förrän i går kväll (när jag läste en bloggkommentar som undrade om vagnen klarar att resa oskadd…). Eftersom jag upptäckte detta nyss så tror jag inte någon försäkring funkar, det ska nog anmälas direkt tyvärr.

Så – kör man på plastpåse riskerar man lite skador kan vi väl konstatera. Så har man en väska ska man absolut ta den. Man kan även hyra väskor som man bokar i förväg. Jag hittade den här sidan och funderade på att hyra en väska där första gången vi flög, men struntade sen i det. Det verkar vara en smidig tjänst dock, om man inte vill riskera skador på vagnen.

Men nu får jag helt enkelt bita i det sura (och trasiga) äpplet och tycka att det är coolt med lite krigsskador på en vagn. Det ger den en berest look. Eller nåt. 😉

Vad gäller tips om själva flygresan så finns det i kategorin till vänster. Klassiska tipset är ju att mata vid start och landning för att göra det lättare för bebisen att tryckutjämna (svälja) så den inte får ont i öronen. Annars brukar vi som sagt be personen bredvid oss (om planet inte är fullt) att flytta, så att vi kan ha tre platser i rad för oss själva. Då kan Iggy sitta i sin Cosi vilket han gillar.

På flygplatsen är tipset mest att ta med sig babyskyddet så att man inte behöver bära bebisen hela tiden. Då blir det lätt att ta sig runt och man kan slinka in och shoppa, ta en kaffe, käka lunch eller vad man nu vill göra. Har man större barn finns ju ett mini-Junibacken på Arlanda nu, säkert superkul!

Okej darlings, nu hoppas jag att ni fått lite mer info om det här med att resa med barn. Undrar ni nåt mer, så fråga! Eller leta i kategorin till vänster. Det sista jag vill säga är att DO IT! Var inte rädda för att resa med bebis. Vår upplevelse är att det inte är särskilt annorlunda mot att vara hemma, och man känner ju sitt barn. Är han ledsen så matar vi, eller sover eller leker, och vi beter oss inte annorlunda för att vi är uppe i luften.

Så man får avgöra själv, beroende på hur ens barn är. Har man ett barn som för tillfället är väldigt kaosigt av någon anledning, så kanske det inte är superlyckat att flyga. Mest för att man som förälder kan bli väldigt stressad eftersom det inte finns någonstans att ta vägen på ett plan. Men annars är det bara att köööööra! Bon voyage!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..