Bye bye Estocolmo

DSC00078
Har precis bokat en resa till min mamma, i morgon bär det av för mig å Igster! Niklas stannar hemma. Anledningarna till resan är framförallt två. Dels har jag inte haft någon semester än, och att landa mjukt hos mamsen som är världens ivrigaste barnvakt (”En bajsblöja? Jag tar den så gärna!”) känns därför som en bra idé. Planen är att jag – trots att jag åker med grodan – kanske ska kunna få till lite Me Time. Vem vet? Jag kanske tillåmed hinner läsa en tidning! Lyssna på en podd eller ett sommarprat! Vem vet vad för mirakel som kan ske?

Anledning nummer två att vi åker (och att Niklas stannar hemma) är att vi måste få ordning på vår sömnsituation. Iggy och jag har ju sen ett par veckor tillbaka flyttat tillbaka in i sovrummet, och eftersom Iggy dels gör en del ljud på natten och dels vaknar minst ett par gånger (samt alltid kommer över till vår säng någonstans runt 04-rycket) har Niklas sömn blivit miserabel.

Som jag nämnt ungefär en miljard gånger tidigare har Niklas tyvärr enorma sömnproblem. För att han ens ska ha en chans att få en okej natt (”bra” nätter finns liksom inte i hans värld, tyvärr) så måste allt vara optimalt. Sängen måste vara extremt mjuk, temperaturen i såväl säng som rum måste vara perfekt, inget får vara i närheten av honom (vi har en extremt stor säng för att jag inte ska kunna riskera att nudda honom när vi sover) det måste vara beckmörkt – och dödstyst. Och det där med att inget får nudda samt att det ska vara dödstyst är omöjligt med ett barn i rummet och/eller ett barn i sängen.

Jag störs inte så farligt av Iggy, jag somnar om när han låter och jag tycker det är gosigt att känna hans lilla bebiskropp mot min i sängen. Men så har jag också superbra sömn. Kan sova hursomhelst, närsomhelst. En extrem lyx, har jag insett efter att jag träffade Niklas. En lyx jag (och många andra) ofta tar helt för given.

Men – eftersom det helt enkelt inte funkar för Niklas att ha Iggy i samma rum, så måste vi lösa det. Och lösningen är att Iggy måste börja sova i egen säng hela natten, och i eget rum.

Så – medan jag är hos mamma har Niklas i uppdrag att röja grodrummet (lyans sorgebarn för tillfället – allt skräp har hamnat där) och göra det till ett så bra barnrum han kan med vad vi har hemma för tillfället. Och när jag å Igster kommer tillbaka börjar vi med att sova i egen säng i eget rum. Nåt jag är livrädd för.

Hur ska det gå? Hur ska man göra? Är det ens möjligt? …undrar jag. Men. Vi har inget alternativ, så vi MÅSTE få till det på nåt sätt. SNÄLLA ge mig tips på hur sjuttsingen man gör sånt här, ni som gjort det och lyckats!

 

DSC00091
Har packat endast toksköna kläder och skor, och planen är att jag ska koppla av och koppla ur litegrann. Så eventuellt blir det lite mindre liv här i el bloggo de närmsta dagarna, men då vet ni vad det beror på. Äääälskar ju dock att ta bilder och skriva inlägg, så har iofs svårt att tro att det skulle bli SÅ mycket mindre bloggande. Men men, vi får se.

Färden går till Hova, en liten plats min mamma och hennes man flyttade till för tre år sen eftersom de tröttnat på Estocolmo. Där ska vi ta det sjukt lugnt, äta gott, låta grodan ränna runt som ett litet jehu (de har katter – Igster kommer bli SALIG) och ta några turer med kattmobilen (deras husbil, döpt till kattmobilen då kissarna för det mesta åker med när det vankas utflykt).

Två saker är också ALLTID med på listan när man kommer till mamma – cykla längs Göta Kanal och ränna runt på loppisar. Så det ska garanterat göras. Kommer bli mysigt! Är inte riktigt lika säker på att tre timmars tågåkande med el grodo i morgon kommer bli lika mysigt. Håller er uppdaterade via Instagram…

 1. […] av er som kommenterade på det här inlägget tyckte att man skulle prata ganska mycket om just det att han from nu skulle sova i eget rum, medan […]

 2. […] sova där. Och tonight is the night. Både jag och Niklas har lusläst era tips å kommentarer på det här inlägget (TACK! SÅÅÅÅ värdefullt!), och nu jäklar ska vi få till det […]

 3. Jag vet att man inte ska ta till tabletter i första taget men kanske Niklas bör fundera på något som gör att han kommer till ro på kvällarna? Jag är själv en sådan som behöver tyst och mörkt, absolut inte till den nivån Niklas behöver, men ibland så funkar det bra att ta en allergitablett (har sövande effekt) för att kunna hamna i ett läge där man faktiskt kan sova med visst ljud närvarande. Om inte så kanske någon form av KBT eller avslappningsövningar skulle vara något? Att få sova är enormt viktigt för kroppen (tror vi alla vet det men värt att nämnas) och man kan påverkas starkt fysiskt av att hela tiden inte kunna få sova ordentligt.. Hoppas och håller tummarna för att läget ordnar upp sig när Grodan har ett eget rum! 🙂 klart man vill sova bredvid mannen i sitt liv.

 4. Ida skriver:

  Säger som någon annan också skrev.
  Lösningen heter – 90 säng.
  Vi köpte en 90 cm bred ”vanlig” säng när våran skulle börja sova i eget rum. Han va då 15 mån. Var lite orolig över att han skulle ramla ur men löste detta genom att skruva fast ett hyllplan från ikea ( typ som en bräda som är 120cm lång och ca. 50 bred). Inte det snyggaste men då behöver man inte oroa sig för att han ska hamna på golvet. 🙂
  Han somnar bara om vi ligger Brevid så vi nattar honom med välling o ligger där tills han somnar. Och smyger sen iväg.
  Märkte ganska snabbt att han sover mycket bättre i eget rum. Tror att man väcker varandra annars.
  Nu vaknar han till en eller två ggr per natt o då räcker det oftast med att stoppa in nappen igen. Men om inte så lägger sig min man Brevid honom och sover där inne för jag är höggravid och kan verkligen inte sova med en 20 månaders i sängen.:) detta har verkligen gjort våra nätter så mycket bättre.
  Lycka till!!!!

 5. JoLi skriver:

  Vad många kommentarer du redan fått 🙂 ska plöja igenom dem lite senare och se ifall det fanns några skatter.
  Har själv en man med stora sömnproblem men Niklas verkar ha det snäppet värre, min har mer problem med insomningen och kan i värsta fall vara vaken 2-3 dygn för att han inte lyckas somna. 🙁 usch och fy för sånt! Det tär så mycket på hela familjen.

  Nu sover 1an i vårt rum så kanske inte ska komma med råd men tänkte komma med några tankar istället, sånt som fungerar hos oss. Det ska vara ett tryggt rum med hög mysfaktor, är det roligt på dagen är det åtminstone inte förskräckligt på natten. En nattlampa är ett måste i vårt hus oberoende av var lilleman sover. Det blir extra skrik och uppvak de nätter vi glömt att sätta på nattlampan.
  (var det inte så att Iggy ännu hade napp?) Extra nappar i sängen så att han snabbt hittar dem själv ifall den första hamnat på vift.
  Prata om det nya ordentligt, inte bara på ”bebisspråk”, det här är kanske det enda råd jag vill ge 🙂 tror att det är viktigt att de till viss del får känna sig delaktiga i beslutet och att man talat till dem på storas vis. Sen snappar de upp vad de snappar upp. Den här veckan har det verka funka riktigt bra i och med inskolningen som vi har på G.

  Lycka till och ha det skönt hos mamsen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..