HUR sjutton GÖR man?!

igster
Denna snappisbild på min lite sura unge får illustrera det här inlägget – som handlar om tandborstning. Tandborstning av extremt ovillig snart tvååring alltså. Och min fråga är enkel – hur sjuttsingen GÖR man för att få en unge att vilja borsta tänderna?! Jag och Niklas börjar så smått bli uppgivna – vi försöker och försöker men det är så jäklans kämpigt. Vi pratar om att man måste borsta bort trollen, vi försöker göra en lek av det (mamma jagar bort trollen) med det andra med det tredje. Men inget funkar. Han blir arg som ett bi och säger nejnejneeeeeej.

Iggy vill helst inte stoppa in borsten överhuvudtaget, och går han med på det så sugs tandkrämen bort (det verkar han tycka är lite smarrigt) – men något borstande blir det INTE. Vi börjar nu bli lite nojiga över vad som händer med hans små tänder därinne i munnen eftersom den tandborstning vi fått till hittills varit så usel.

Så – hjälp oss! Hur gör ni? Finns det några fler med samma problem – har ni lyckats lösa det? HUR i så fall? Gaaaaaahhhhhh!

 1. Mikaela skriver:

  Vi borstar tillsammans, vår 20-månaders tycker att det är helfestligt att borsta nu för tiden. Tidigare var det mest Nej men nu när han får brista själv och ser oss göra det så funkar det.
  Han får borsta själv först och sedan tar vi lver

 2. Johanna skriver:

  Mina tips är följande (vad som funkat för oss):

  Börja med tandborstningen innan barnet fått tänder. Få in det i kvällrutinen och låt barnet undersöka tandborsten i munnen i lugn och ro utan stress. Först barnet, sen vill mamma lite prova och så barnet igen. Sen är det bara att fortsätta när tänderna kommer. (Det här är ju inte aktuellt för er mer Vanja men ville skriva det ifall nån läsare vill ha tips)

  Gör en grej av att köpa tandborste och tandkräm. Nästan så att det är party i butiken redan 😉

  Det kan vara bra att borsta tänderna tillsammans ibland så att barnet också får se en vuxen göra det.

  Turas om att borsta. Som sagt, först barnet, sedan vill mamma eller pappa prova lite och sen får barnet igen.

  Lär barnet säga AAAA när man borstar. Det här fungerar skrämmande bra ibland. 😀

  Berätta åt barnet var i munnen du kommer borsta till näst. Ibland om tandborstningen är lite motig en kväll så är det här och gör susen. ”Mamma tar ännu lite uppe på sidan” Tack”

  Det här är väl ungefär vad vi gjort och gör. Tandborstningen har varit det minsta problemet även om det inte är en dans på rosor varendaste dag. Och de dagar som lilleman inte alls skulle vilja borsta så behöver man inte göra det super noggrant men lite måste man ändå. Good luck Vanja och Niklas. Tycker själv att tandborstning är det tråkigaste som finns. 😛

 3. Haft samma kamp med min 1,5 åring. Men så kom jag på det! Han vill ju göra precis som vi – sortera tvätten (på sitt sätt), äta allt som finns på MIN tallrik, härma grimaser osv. Så numera borstar vi tänderna samtidigt! Helt plötsligt VILL han borsta för jag gör ju det 😉

 4. Vi har en 2,5-åring hemma som inte heller ville borsta tänderna. Hon slogs och sparkades, skrek och det var knappt att pappa kunde hålla fast henne. Men sen kom vi på den briljanta idén att börja borsta tänderna framför Bollibompa på kvällarna. Hon får titta en stund på tv varje kväll och då passar vi på att borsta tänderna. Ibland vill hon inte öppna munnen men då säger jag att då stänger vi av tv:n och då åker munnen snabbt upp 🙂 På morgonen får hon ”borsta” själv, som kompromiss, så hon känner att hon har lite egen makt över den här tandborstningen. Det blir väl inte så mkt borstande då men tandborsten är i munnen en stund iaf 🙂
  Kram!

 5. Karin skriver:

  Vi kör tanborstning morgon och kväll med vår 2-åring. Morgonborstningen är mer ”lek”, han får borsta och suga så mycket han vill och känner för samtidigt som vi vuxna borstar våra tänder. En lekfull stund helt enkelt. På kvällen är det inga kompromisser. Efter välling borstar vi på honom, och försöker vara så noggranna det går. Gillades inte till en början men har accepterats mer och mer och går numera riktigt bra. Hoppas Iggy blir mer kompis med tandborstningen snart! Kram till er!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..