ANNONS

Tisdagstipset – fast på en söndag

/

lyckliga gatan
I poddisen bjussar ju både jag å Jossan på varsitt tips varje vecka, och jag tänkte att jag borde börja lägga upp dem även i bloggen, eftersom inte alla som läser el bloggo även lyssnar på poddisen. För att inte förstöra för er som lyssnar på poddisen så lägger jag upp tipsen på tisdagar – då har ju alla poddislyssnare haft en hel vecka på sig att lyssna på det senaste avsnittet. Och eftersom jag inte hann med att starta denna finfina tradition i tisdags, så kör vi igång nu istället.

Jag å Jossan har ju gjort 41 (!!!) poddisavsnitt nu, så det är en rackarns massa braiga tips vi kommit med. Men jag börjar på avsnitt 40, och då var mitt tips teveprogrammet Lyckliga Gatan som går på TV4 (hittas på Play). Det är VANSINNESBRA. Som ”Så mycket bättre” – fast mycket bättre, typ.

I programmet tussas två artister ihop – en urban rapartist som är någorlunda ny i musikbranschen, och en veteran som i många fall spenderat flertalet decennier på scenen. De får hänga i några dagar, lära känna varandra och sen tolka varandras låtar. Programmet är extremt bra castat, så även om de båda artisterna kommer från helt olika bakgrund och livsförhållanden, så har de alltid någonting gemensamt – och ofta är dessutom de låtar de ska tolka även invävda i detta tema.

Att se de här mänskorna lära känna varandra är magiskt, och minikonsterten i slutet av varje avsnitt framkallar allt som oftast tårar. Jupp. För det är bara så jäkla FINT.

maxresdefault
Mitt favoritavsnitt var när Harpo (mannen bakom megahiten ”Moviestar”) mötte rapparen Samboii. Sättet på vilket de här två diametrala motsatserna (om man bara tittar på det yttersta skalet på löken så att säga) bondade och sen skapade musik var ren MAGI.

Lära känna varandra-segmentet spelas in hos veteranen (rapparen får bo hemma hos hen). Oftast är det ett vackert hus i ett privilegierat område. Avslutningskonserterna sker på rapparens hemmaplan, vilket i princip alltid betyder i en förort, med höghus och betong som rekvisita. (Bonus för mig som är uppvuxen i Hässelby, väldigt mycket roliga klipp därifrån.) Och förutom att det här är ett program som framkallar känslor och är underhållande till max, så är det också VIKTIGT.

För i dessa SD-dagar när världen är räddare än någonsin för sina grannar, så är det också viktigare än någonsin att visa att vi är ALLA MÄNNISKOR. Vi har ALLA saker GEMENSAMT. Det finns situationer att relatera till och känna igen sig i, i ALLA livsöden – oavsett bakgrund och hudfärg.

Och Lyckliga Gatan lyckas med precis just det – att visa att vi alla har saker att känna igen oss i och att lära av varandra, samtidigt som man får underhållning på hög nivå. GENIALISKT, och den största insatsen som gjorts för integrationen i Sverige på mycket, mycket länge.

2
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00