#TBT / 1994

vanja wikström
Här sitter en 16-årig Vanja Wikström och håller lite käckt i ett äpple. Varför det? …kan man ju undra. Jo, detta var nämligen en pressbild som togs för ett teveprogram jag var med i då, bör väl ha varit omkring 1994. TJUGOTVÅ ÅR SEN ALLTSÅ! Oj vad tiden slinker iväg.

Hursom: jag har ju berättat om min sjukt driftiga mamma tidigare, och det här teveprogrammet var ett av de projekt som hon hittade på, råddade ihop och drog i land. Utan att ha någon som helst erfarenhet av att göra rörlig media. En klassisk mammagrej, med andra ord.

Så – huxflux hade min mamma gått från att vara redaktionschef på en tekniktidning, till att vara producent och programledare för ett teveprogram. Och lika huxflux kom hon på att det ju vore toppen med någon som ville recensera datorspel – för programmet handlade nämligen om datorer. Så tillsammans med killen på bilden (som var väldigt trevlig och hette Pierre) recenserade jag helt plötsligt datorspel på kanal 5 en gång i veckan.

Jag var ingen stordatorspelare, så vet inte hur kompetenta recensionerna var (förmodligen OLIDLIGT pinsamt att se dem i dag), men KUL var det! I och med att både mamma och hennes man var väldigt tech savvy så hade vi alltid det senaste på teknikfronten hemma. Vi hade dator innan gemene man ens visste att det fanns, typ. Och självklart spelades det spel – jag ÄLSKADE ”Stugan”! Är det någon annan som minns det?

Det roliga är, att jag har såna otroligt detaljerade bilder av det spelet; miljöerna, figurerna och stämningen i det. Men det var helt textbaserat; man spelade alltså genom att läsa en berättelse på skärmen, och man rörde sig genom att använda tangentbordets fyra pilar som tog en framåt, bakåt, höger eller vänster. Så det fanns inga bilder överhuvudtaget, och ändå minns jag alla miljöer så detaljerat – miljöer som jag alltså hade skapat själv, med min fantasi. Underbart ju!

Hur som haver så har jag alltså varit (tveksam) datorspelsrecensent i teve, tack vare min kreativa och modiga mamma. Och det är ju en skojig grej att ha på bucket listen. Programmet gick rätt bra och köptes sen över till TV4, och jag följde med. I den senare säsongen agerar jag datormeckare (skruvar av schassit och puttar dit extra minnen, typ) i snickarbyxor och permanentat hår. Men det mina vänner, är en annan #TBT.

 

 1. Karin skriver:

  Vet inte om det är för att du beskriver så målande eller om jag verkligen minns detta. Jag var 10 år då och kan tänka mig att jag kikade på dig. Då också. Hur fränt?
  <3

  Kuligt inlägg, vad tokiga grejer du har gjort! Och vad lik du är dig själv 🙂

  Fredagskram

 2. Emelie skriver:

  Älskar dina TBT! Har du inget klipp eller så du kan lägga ut och visa? Så himla kul att se hur folk rörde sig/pratade till skillnad från idag 🙂

 3. Sofia skriver:

  Coolt! Men den stora frågan, vad heter programmet?

 4. Julia skriver:

  Himla kul inlägg. Så intressant att läsa om ditt liv för du har gjort så många knasiga och skojiga saker 😀 Man tänker att man har koll på vem Vanja är, men nää, du slutar aldrig att förvåna (på ett bra sätt).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..