Hur man sätter upp håret!

                                                                                                                    Innehåller adlinks

tofs
Vi drar igång den här veckan med håruppsättningsskolan jag utlovade nyligen! Som ni vet är jag USEL på att sätta upp håret, vilket är himla tråkigt. Så när min frisör Maggie erbjöd sig att hålla håruppsättningskurs för mig sa jag JAAAATACK snabbare än blixten.

Den här fina tofsen var en av de frissor hon kirrade på mig, snajdig va?

 

mason pearson
Det här är allt du behöver! Ett bra hårpuder som ger struktur, en handfull hårnålar och en grym tuperingsborste. Och just den här borsten måste jag flagga för lite extra, den är tamejtusan magisk! Den tuperar håret på nolltid (räcker med ett eller två drag), och slätar ut överhåret lika snabbt. Den är dyyyyr, men en sån pryl man bara behöver köpa en gång – sen håller den hela livet.

Jag köpte min för nåt år sen, och då kom jag undan mycket billigare genom att köpa den som heter ”pocket size”. Den är något mindre, men man klarar sig ABSOLUT på den. Sjukt smidigt dessutom med en borste som inte är så stor. Här hittar ni den modellen som jag har.

 

tuperat hår
Okej, knepet för att få till typ ALLA fräsiga frisyrer är att tupera håret. Gör man det så får man volym – och allt ser typ snyggt ut. Och var inte rädd för att dra på ordentligt – optimalt är att se ut som Patsy Stone när man tuperat klart, som ni ser ovan.

Hur tuperar man då? …kanske någon undrar. Jo – man tar en ganska tjock slinga hår, håller den rakt upp från huvudet och drar rakt ner med tuperingsborsten medan man håller kvar hårslingan med handen. Två eller tre drag, så blir det superbra. Tupera bakre delen av hjässan, och borsta sen ut överhåret lite lätt, så att tuperingen liksom döljs därunder.

När man sen gör frisyren kan man enkelt trycka på tuperingen med händerna för att den ska gå ner, så att man får precis den mängd volym man vill. Men börja hellre med för mycket volym (aka Patsy-looken) än för lite.

 

x
Den första frippan jag ville testa var en halvuppsättning – knut på hjässan med halva håret utsläppt. Maggie tog överhåret, twistade det till en knut, och sen använde hon hårnålar för att fästa den.

Och nu ska ni få lära er två trix som är FANTASTISKA när man ska sätta upp håret! Trix nr 1 är att sätta den första hårnålen precis där man trycker med fingret (brukar vara tummen eller pekfingret) för att frisyren ska sitta. Är ni med? Om man gör en knut till exempel, så håller man ju med fingrarna för att den inte ska trilla ner, preciiis där sätter man den första hårnålen – då har man liksom förankrat frippan.

Trix nr 2 är att TWISTA in själva hårnålen, inte bara ”skjuta” in den. Hajar ni? Man tar hårnålen (man öppnar den inte, det behövs inte), trycker in den där man vill fästa den – och sen snurrar man runt den ett par varv. Tänk att ni ritar ett litet ”O” med en pensel, typ. När man snurrat några varv, DÅ trycker man in den. Då sitter den som berget!

Att använda hårnålar gör att frippan sitter bättre (en knut som sätts upp med hårsnodd till exempel har ju en förmåga att ”trilla ner” efter ett tag), och dessutom är de i princip helt osynliga.

 

vanja wikström hår knut
Såhär såg jag ut i halvknuten. Kände mig SÅ fin! Som ni ser tryckte vi ner volymen rätt rejält, men tack vare tuperingen fick håret det där extra lyftet som behövdes, och för mig är det helt klart det som gör att jag trivs i uppsatt hår. För om håret känns platt tycker jag bara att mitt ansikte ser så stort ut. Nej – jag behöver volym!

 

halvt uppsatt hår vanja wikström

vanja wikström hår
Den här frisyren var också jättefin tycker jag. Då delade Maggie upp överhåret i två lika stora delar och snurrade och fäste var del för sig med hårnålar. Kände mig som Duffy!

 

tofs

vanja wikström hår tofs
En klassisk tofs. För att få den lite fräsigare och lite mindre basic tog Maggie en slinga hår, snodde den runt tofsen och fäste med hårnålar undertill. Håret i tofsen tuperades också en smula för att få lite mer volym.

 

messy bun
Den här slarviga knuten tycker jag blev SÅ fin! För att få till den delade Maggie upp överhåret i tre delar, och underhåret i två delar. Alla delar snurrade hon några varv innan hon fäste dem med hårnålar (glöm inte att snurra hårnålarna!). Detta måste ju vara den optimala frippan när man har skitigt hår tänker jag?

 

vanja wikström mussepiggbollar hår
Sist men inte minst ville jag att hon skulle göra Musse Pigg-bollsfrippan på mig. Och det blev ju SÅ gulligt! Mer prinsessan Leia än Musse kanske. Superenkelt kirrat – dela upp håret i mittbena (vi gjorde en zickzack-bena eftersom jag inte gillar raka mittbenor), snurra allt hår på respektive sida till varsin knut, och fäst med hårnålar. Tycker det blev extra fint av att jag har så mörkt hår i botten och så ljust hår i topparna.

 

vanja musse piggbollar hår
Glömde ta en bild framifrån, så får sno en från Snappis. Den här frisyren behöll jag när jag gick ut från salongen – och jag kände mig som en annan person! Otroligt egentligen vad en annorlunda frisyr kan göra för hur man känner sig; jag ville liksom bara att AAAALLA på gatan skulle se mig. Kände mig som en roligare och fräsigare version av mig själv. Och det gillar man ju!

SÅ peppad på att sätta upp håret nu – bli en sån där brutta som ”har frisyrer”. Hoppas ni också kände att ni fick lite inspiration – och några fiffiga knep på vägen!

 

  1. […] ska inte klippa mig i kort page! För plötsligt så har jag förstått, tack vare Vanjas frisyrinlägg, att det är det här med tupering som mitt hår behöver när jag sätter upp det. Jag är […]

  2. […] ni som lyssnar på poddisen vet ju att det här var min målbild, men efter det att jag var på håruppsättningsskola kände jag bara att ”Neeeej jag måste ha kvar min längd ett tag till!”. Jag blev så […]

  3. Emma skriver:

    Alltså detta är så bra. Är sjuksköterska och gillar att känna mig fin och fräsig, två saker som inte riktigt går ihop då jag måste ha landstingskläder, håret uppsatt och får inte ha nagellack eller smycken. Dessutom behöver jag ha bekväma och fotriktiga skor (thank god för birkenstocks). Jag har tre frisyrer jag varierar mellan, så dessa tips var så bra!

  4. Maria skriver:

    Snyggt! Din fina jacka du hade på fashionweek vart kommer den ifrån? Perfekta höstkappan

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..