Nu får det vara nog

Processed with VSCO with hb1 preset

Nu har vi bestämt oss – Iggy måste sluta sova på dagarna på föris. Han har börjat sova mer och mer sällan på dagarna av sig själv, och de senaste veckorna kanske han sovit två eller tre vardagar av fem. På helgerna sover han aldrig, just för att vi gör saker hela tiden och inte lämnar utrymme till det, eftersom vi då vet att han lätt är uppe till 22.30-23. Och det ORKAR VI INTE.

På föris har vi hittills resonerat som så, att det får vara upp till Iggy när han vill sluta sova helt på vardagarna. Men efter att den senaste tiden fått mer eller mindre panik av det überpigga barnet som vill spela fotboll, bygga lego, åka motorcykel till kl 23 (när allt VI velat göra sen kl 21.30 var att FÅ SOVA) så kände vi att – Nej, nu får det vara nog. Ingen mer dagssömn.

 

josefin-och-vanja-2

Så i veckan pratade vi med pedagogerna på Iggys föris och sa att nu får han inte sova om dagarna längre. De förstod absolut, och jag tycker nog att vi redan har sett en förändring. Iggy har alltid varit ett barn med ”inte så stort sömnbehov” som det heter (höll på att gå AV när Manne sa att de flesta barn ”ju sover 13 timmar om dygnet” i Iggys ålder när vi var med i Malou Efter 10 tillsammans) och det är hans personlighet såklart. Men att som päron få NOLL barnfri tid på kvällen tillsammans, det är otroligt ohärligt. Så nu hoppas vi på förändring.

Förhoppningen är att Iggy (när dessa nya rutiner satt sig) somnar senast 21.30. Då får jag och Niklas en timma ihop innan vi går och lägger oss, och det vore GÖTT. Självklart finns det en liten tagg i hjärtat att man liksom FÖRBJUUUUDER sin unge att sova, men å andra sidan så klarar han det alldeles utmärkt på helgerna.

Och om han får en dipp på eftermiddagen på grund av att det såklart är mer intryck på föris än med oss på helgerna, så får det helt enkelt vara så. För även när han sovit på dagen får han en dipp – skillnaden är att den brukar komma runt 21 istället. Då blir det ofta bråk om att han måste varva ner, sätta på pyjamas, borsta tänder osv.

Iggy är superaktiv tills sekunderna innan han somnar, att lugnt sitta och plocka med någon bok/leksak eller så – njaaee. Inte hans grej. Så att varva ner är ingen favorit. Och att då försöka få en unge som sovit på dagen och därför har rätt mycket energi kvar även kl 21 = upplagt för bök å stök.

Men men. Nu hoppas vi att det här är lösningen; att Iggy kommer somna en mer rimlig tid och att jag och Niklas hinner få en timma med varandra innan sovdags.

Vore intressant att höra hur det ser ut för er – sover era kids fortfarande på dagarna? Hur länge? När somnar de då på kvällen? Om ni slutat med dagvila – tog det lång tid innan barnet vande sig av med det? Berätta GÄRNA!

(Fina bilden på Iggy är tagen av KajsaCharlotta.se)

 1. En kommentar om något helt annat… I podden pratar ni ju mycket om att ”värva vardagsglädjen” och av någon anledning snubblade jag över ditt reportag i the way we play som gjordes när Iggy var någon månad.

  Och även om jag älskar att ni verkligen lever efter era ”budord” så blev jag faktiskt lite förvånad när jag läste att du pratade om ditt ”värva vardagsglädjen” redan då 🙂

 2. […] åååååå vad skönt det var att läsa era kommentarer angående det här med att sova/inte sova på föris! Man känner ju sig liksom lite som en bov för att man ”tvingar” sin unge att INTE […]

 3. Nadia skriver:

  Min dotter slutade sova självmant på förskolan vid 2års ålder. Pedagogerna försökte men hon vägrade. Tror mycket berodde på att hon var de enda barnet som gick 9-14 så vid 11-12 när alla skulle sova var hon inte trött. Hon har alltid vaknar vid 8-9 tiden, aldrig tidigare el senare. Hon har också alltid varit ett barn som inte behövt så mycket sömn.. i början va de jobbigt o hon va dödstrött när man hämtade henne vid 14 så då sov hon en timme på EM o va uppe till 21-22. Men vi kände att de inte funkade så tog bort vilan helt o de va kämpigt i början hon ville sova o somnade nästan sittandes men blev pigg om vi avbröt myset i soffan o gjorde något istället tex gick ut el lekte o ibland fick jag till o med locka med en glass för att hålla henne vaken:) nu sover hon inte alls på dagarna!…. så skönt! De e lite gnäll i bland vid 16 tiden men de kommer de nog va oavsett ålder… Man slipper planera dagarna efter hennes vila o man får massa egentid på kvällarna<3 hon somnar 19-19:30 när vi nattar i hennes säng o läser en bok, hon deckar på en minut o vaknar bara en gång vid 00-01 tiden.. ibland kommer hon ut på soffan men de gör inget huvudsaken e att hon somna i sin säng:) sen sover hon till 8.

 4. Hej, låter som det absolut bästa för er alla 🙂
  Jag har en son som snart blir 3, och han slutade sova på dagarna när han var strax efter 2 år. Av samma anledning som er, han blev trött så himla sent och vi fick ingen egentid.
  Han har också ett tätt syskon.

  Det var lite kämpigt ibland, en del bråk och tårar för att han var så trött och ville somna. Men vi kämpade på och det släppte efter ett tag.
  Så dom senaste… 9 månaderna har han och hans syster jätte bra sovrutiner. Dom båda somnar ensamma i sina sängar kl 19. Sover hela nätterna och vaknar runt 07-07.30.
  Vissa dagar när dom vart på utflykt med förskolan kan han vara extra trött och vilja somna redan strax efter 18. Lite tidigt tycker vi, då får vi ju knappt någon tid med honom alls!
  Men ja alla har ju dagar då man är extra trött.

  Kommer nog bli jätte bra och lycka till!

 5. Sandra skriver:

  Ååå får sån panikkänsla i kroppen när jag läser om Iggys icke-sömn. All heder åt er som orkar! Jag har brutit ihop om min 2 åring var vaken så länge på kvällarna. Min två åring har alltid lagt sig 19.00 dock är hon som Iggy extremt aktiv. Har ni pröva ge omega 3? Fick det som tips i somras
  Då vi var inne i en ond spiral med att 2-åringen vaknade flera gånge är på natten. Har gett henne omega 3 (flytande) nu sen i juli och nattvaken är borta, hon sover så mycket bättre och längre på morgonen samt är inte så extremt aktiv längre! Aktiv absolut, med mer på ett normalt aktivt sätt och inte så där hysteriskt som tidigare då hon konstant stod på huvet med än på fötterna. Sen om allt detta råkar bero på ren tillfällighet med utveckling eller vad som spelar ingen roll och jag skulle aldrig våga sluta med omega 3:n för resultatet är bara av godo 🙂 ett hett tips!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..