ANNONS

Nu får det vara nog

/

Processed with VSCO with hb1 preset

Nu har vi bestämt oss – Iggy måste sluta sova på dagarna på föris. Han har börjat sova mer och mer sällan på dagarna av sig själv, och de senaste veckorna kanske han sovit två eller tre vardagar av fem. På helgerna sover han aldrig, just för att vi gör saker hela tiden och inte lämnar utrymme till det, eftersom vi då vet att han lätt är uppe till 22.30-23. Och det ORKAR VI INTE.

På föris har vi hittills resonerat som så, att det får vara upp till Iggy när han vill sluta sova helt på vardagarna. Men efter att den senaste tiden fått mer eller mindre panik av det überpigga barnet som vill spela fotboll, bygga lego, åka motorcykel till kl 23 (när allt VI velat göra sen kl 21.30 var att FÅ SOVA) så kände vi att – Nej, nu får det vara nog. Ingen mer dagssömn.

josefin-och-vanja-2

Så i veckan pratade vi med pedagogerna på Iggys föris och sa att nu får han inte sova om dagarna längre. De förstod absolut, och jag tycker nog att vi redan har sett en förändring. Iggy har alltid varit ett barn med ”inte så stort sömnbehov” som det heter (höll på att gå AV när Manne sa att de flesta barn ”ju sover 13 timmar om dygnet” i Iggys ålder när vi var med i Malou Efter 10 tillsammans) och det är hans personlighet såklart. Men att som päron få NOLL barnfri tid på kvällen tillsammans, det är otroligt ohärligt. Så nu hoppas vi på förändring.

Förhoppningen är att Iggy (när dessa nya rutiner satt sig) somnar senast 21.30. Då får jag och Niklas en timma ihop innan vi går och lägger oss, och det vore GÖTT. Självklart finns det en liten tagg i hjärtat att man liksom FÖRBJUUUUDER sin unge att sova, men å andra sidan så klarar han det alldeles utmärkt på helgerna.

Och om han får en dipp på eftermiddagen på grund av att det såklart är mer intryck på föris än med oss på helgerna, så får det helt enkelt vara så. För även när han sovit på dagen får han en dipp – skillnaden är att den brukar komma runt 21 istället. Då blir det ofta bråk om att han måste varva ner, sätta på pyjamas, borsta tänder osv.

Iggy är superaktiv tills sekunderna innan han somnar, att lugnt sitta och plocka med någon bok/leksak eller så – njaaee. Inte hans grej. Så att varva ner är ingen favorit. Och att då försöka få en unge som sovit på dagen och därför har rätt mycket energi kvar även kl 21 = upplagt för bök å stök.

Men men. Nu hoppas vi att det här är lösningen; att Iggy kommer somna en mer rimlig tid och att jag och Niklas hinner få en timma med varandra innan sovdags.

Vore intressant att höra hur det ser ut för er – sover era kids fortfarande på dagarna? Hur länge? När somnar de då på kvällen? Om ni slutat med dagvila – tog det lång tid innan barnet vande sig av med det? Berätta GÄRNA!

(Fina bilden på Iggy är tagen av KajsaCharlotta.se)

33
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00