Att inte tvätta håret på 19 dagar

För någon vecka sen gjorde jag en liten Insta Story om att jag inte hade tvättat håret på 19 dagar. Och OOOOOJJJJ vad det tog skruv, jag fick helt galet många mail, kommentarer och DM som alla gick ut på samma sak: ”Hur göööööör du för att tvätta håret så sällan?!”. Så jag tänkte att jag skriver ett blogginlägg om detta, och reder ut det här med mitt (skitiga ha ha) hår en gång för alla.
Båda bilderna ovan togs samma dag som jag gjorde Insta Storyn, då var det alltså 19 dagar sen jag tvättade håret sist. Jag tror många blev lite chockade av den här nittondagarsgrejen, typ: ”Ooooj vad det måste vara grisigt det där håret alltså….”.
Och mitt svar på det är väl ”Njjaaaaeeejjj”. För som ni ser så blir det liksom inte värre än på bilderna ovan. Och på dem ser håret rätt schysst ut, måste jag säga.
Anledningen till att mitt hår inte badar i fett efter drygt två veckors icketvättande är ju såklart att jag gradvis vant det vid att inte tvättas särskilt ofta. Det är inget som går över en natt, utan nåt som hänt allteftersom. Och det enkla skälet till varför jag vant det vid att inte tvättas ofta är att jag alltid tyckt det varit FÖRBENAT TRÅKIGT att tvätta håret. Jag har inte velat lägga tid på det.
Men att tvätta håret, det tar ju knappt någon tid alls? …tänker säkert några nu. Och visst, det KAN gå fort. Men inte om man heter Vanja Wikström och HATAT sitt raka hår (ni som följt mig länge vet ju att det faktiskt bara var omkring två år sen som jag försonades med mitt hår och började tycka att jag var fint i mitt naturligt raka tillstånd).
Att tvätta håret för mig har alltså (innan jag accepterade min raaaaakhet) förknippats med processen tvätta, torka, locka, fixa, dona. En process som tar tid, och som jag dessutom tyckt varit sjukt tråkig. Lösning = jag började tvätta håret mer och mer sällan, just för att slippa allt fixande å trixande.
Detta har gjort att jag vant mig vid att tvätta håret sällan (jag gör det MAX var tionde dag), och enligt mitt eget lilla empiriska underlag så blir håret mycket mindre fett om man tvättar det sällan. Man ”stör” liksom inte hårets egen reningsprocess så mycket.
Bland frågorna som trillade in efter Insta Storyn handlade de flesta om vilket schampo och vilket torrschampo jag använder. Jag tror dock inte att det här har någonting alls med saken att göra, det handlar nog till 99% mest om att vänja av håret vid att tvättas så ofta. Men jag svarar ändå, såklart. 🙂
Jag har i hela mitt vuxna liv mest köpt schampo på ICA, så mina hårtvättarsorter är nog ingen nyckel. Men ovan duo tycker jag är bra, om man är en sån som VILL lägga stålars på schampo. Det är svindyrt, men bra.
Det är alltså Bumble & Bumble´s surfserie. Den gillar jag för att den ger håret lite struktur. Jag är inte förtjust i produkter som innehåller oljor av olika slag (arganolja etc), för jag vill INTE ha mjukt och slinkigt hår. Jag vill ha textur och lite rufs å tufs. Så gillar man det är produkterna ovan ett bra alternativ. Lite som att ha en smula saltvattenspray i håret.
På torrschampofronten använder jag också Bumble & Bumble. Deras hårpuder Pret à Powder älskar jag. Det är lätt (mycket mindre ”klistrigt” än klassiska Osis t ex), så man kan börja med lite och sen dundra i mer om eller när man tycker det behövs.
Efter att jag tvättat håret dunkar jag i detta puder i hårbotten och även i längderna. Då får håret textur, och känns inte nytvättat (som jag avskyr, big surprise va hö hö). Vill jag fräscha upp håret mellan tvättarna, så dunkar jag i lite mer puder. Funkar tippetopp!
Tänkte också visa några bilder från olika dagar i min hårtvättningscykel, kanske kan vara intressant? På den här bilden hade jag tvättat håret kvällen innan. (Tvättar alltid på kvällen, tycker om att håret rufsar till sig lite extra när man sovit en natt på det).
Och på den här bilden är det nio dagar sen jag tvättade håret. Det syns inte så särskilt stor skillnad, eller hur? Och faktum är, att det gör typ aldrig det. Det ser nästan likadant ut dag 1 som dag 14. Mitt hår ser faktiskt i princip aldrig skitigt ut. Tror det beror på att det liksom inte blir särskilt fett.
Det har såklart att göra med att jag tvättar det så sällan, så kroppen måste liksom inte kompensera upp allt tvättande med en massa oljeproduktion i hårbotten.
Obs obs obs att jag ju inte direkt varit ett träningsfreak under mitt liv, så kör man spinningpass tre gånger i veckan är det klart att det inte skulle funka att tvätta håret så sällan som jag gör. Men man kan säkert göra det mer sällan än vad man tror, oavsett om man tränar ofta eller ej.
Andra frågor som kom in var om jag sköljer igenom håret med vatten mellan tvättarna (nope, det gör jag inte), vad jag använder för produkter (bara hårpudret ovan, lite lätt hårspray om jag lockat håret), hur jag stylar det (bär jag det rakt fönar jag det med en rundborste efter tvätt, annars lockar jag det med plattång) och om håret blev fett under avvänjningsperioden.
Det sista vet jag faktiskt inte svaret på, för jag minns inte. Jag började med att tvätta håret mer och mer sällan för drygt 20 år sen, så det var så länge sen jag gick igenom avvänjningsproceduren. Men jag skulle tippa på att om man börjar nu, så kommer det kännas bökigt de första veckorna.
Är man van att tvätta håret varje eller varannan dag är ju oljeproduktinen på max i hårbotten för att kompensera upp allt som tvättas bort, så då kanske man ska börja med att pusha tvättarna en dag. När det funkar, pushar man det en dag till osv tills man hittat en nivå man själv tycker är lagom.
Så, hoppas ni fått svar på alla frågor om mitt otvättade hår nu, och att ni fått lite pepp att själva tvätta håret mindre ofta. Det finns ju faktiskt en rackarns massa grejer att lägga tid på som är skojigare. Och tryck gärna på hjärtat nedan om ni tyckte detta var intressant!
 1. Jo, kom på en sak till. Ibland sommartid så kan man bli rätt så svett bara av att gå omkring på tomten och greja så då kan det kännas skönt att bara skölja håret med vatten efteråt. Som en akut "svettåtgärd" när man har möjlighet och håret råkar vara hyfsat nytvättat. Man blir lite fräsch och avkyld på samma gång. Win win nästan på. Det var ju så länge sedan det var sommar… Satt långt inne och minnet är kort.

  Ha det gott!

  Mvh Vanja 3 eller 4???

 2. skriver:

  Hej igen!

  Snabbt svarat!

  Jag har träffat en med samma namn en gång med var en kompis pappas flickvän så… det var en Vanja från en äldre generation då.
  En annan gång kom jag väldigt nära att träffa en till. Det var på Hultfredsfestivalen 97 så stod en tjej och vrålgastade "VANJA!" och då antog jag helt naturligt att det var en av mina ca tio brevvänner och gick fram "Hej, här är jag ungefär" men hon bara stirrade på mig som om jag vore en utomjording. Vem vet, hon kanske har rätt. Har alltid känt mig lite… annorlunda.
  Hade åkt till festivalen med en brevvän från en närliggande ort och visste att ytterligare en brevvän skulle åka till samma festival så jag tänkte att det kanske var hon som ropade efter mig men nej, så tänkte tydligen inte den här andra tjejen.
  Har man ett mindre vanligt namn så är det väl självklart att man antar att det ropas efter en själv när man hör sitt namn? Eller hur hade du reagerat?

  Mvh

  Vanja 3.0 (f. ’80)

  1. Förstår PRECIS! INGEN ropar ju "Vanja" på stan ju! INGEN! Har aldrig hänt mig?! Skulle någon göra det skulle jag ta för GIVET att det var mig de menade ha ha! Älskar att du gör såna roliga grejer – med brevvänner! Love it, heja heja och ha en toppenhelg! //Vanja 4.0 f 78

 3. Haha, det kändes ju nästan som att läsa om sig själv! Ungefär samma ålder, namn och åsikt om hår. Härligt!
  Tvättar också helst kvällstid men inte för sent eftersom jag gärna vill att det ska gå minst 12 h mellan tvätt och utevistelse. Gäller främst vintertid då jag har märkt att det är lättare att bli kall om huvudet när fettet i huden tvättats bort. Har också lite längre hår vintertid p g a kylan.
  Min nödlösning för att kunna skjuta på hårtvätt har ibland varit att gnugga och gnida med absorberande papper. Blir inte jättebra men man får bort lite fett i alla fall plus att det flottiga o kompakta håret får lite mer volym. Ser ju nästan fräscht ut haha! (En desperat lösning av en desperat människa…)
  Sommartid löser jag svettproblemet med att klippa håret kortare och då kortast i nacken (där blir t ex varmt när jag sover, trots kudde som "andas") och att inte tvätta oftare än nödvändigt eftersom mitt hår är som tjockast och fluffiga det när det är nytvättat. Luft isolerar…
  Jag menar.. nytvättat hår och sen bli MER svett i hårbotten p g a att det är nytvättat???
  Nej, har väldigt tjockt hår…
  Har heller inte kammat det på väldigt många år förutom förra vintern då jag kammade mig ca 90 min varje dag p g a löss från syskonbarn. Där fick jag för att jag inte kammat mig på länge haha! Efter flera månader med kammade och hemska schampon som irriterade MIG mer än lössen så rakade jag av allt! Säg den lus som kan överleva i den miljön (upprepade försäkerhetsskull proseduren efter en vecka).
  Behövde då inte tvätta "håret" på flera veckor, jätteskönt! Det var inget jag saknade. Fick ju förstås gå omkring i mössa och buff hela våren.
  Ca två veckor är mitt rekord så 19 dagar eller en månad som någon skrev är imponerande.
  Mvh Vanja

 4. Kattis skriver:

  Var har du köpt den fina blommiga blusen? Såå fin!

 5. Inspirerande, tack för tips! Jag är nämligen lika lat när det kommer till att tvätta håret och tycker det är sjuuukt tråkigt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..