ANNONS

Att flyga långt med barn

/
Nu är vi hemma på svensk mark igen, och HUR underbart är det inte att landa i ett vårigt Stockholm sprängfyllt av sol? Bra start, helt klart!

Tänkte att några av er kanske är nyfikna på hur det varit för oss att flyga såhär pass långt med Iggy, så en serie selfies vi roade oss med att ta på planet från Qatar till Arlanda får illustrera mina tips. Nu kör vi!

Först och främst måste jag säga att både resan till Bali och resan hem har gått ÖVER FÖRVÄNTAN. Både jag och Niklas var en smula (okejrå, en hel brödlimpa) nojiga över hur det skulle funka. Men det gick fantastiskt bra, och i fortsättningen kommer jag inte vara ett dugg orolig för att flyga långt med grodan.
Den totala flygtiden inklusive mellanlandningar var omkring 20 timmar, lite kortare på tillbakavägen då vi bara hade en timme i Qatar när vi bytte flyg. Ett tips som nog är rätt bra är att välja sina flygtider lite smart, och att det är värt att kanske lägga någon extra krona på att få flyg som passar bättre för små barn.
På ditresan gick det första flyget 21.30 svensk tid. Perfekt, eftersom Iggy då kunde sova i princip hela vägen till Qatar (dit tog det 6 timmar). Att välja att inte flyga 03.40 eller liknande för att det är extra billigt är också ett hett tips. Gör det så enkelt som möjligt för barnet att kunna behålla sina rutiner vad gäller mat- och sovtider.
Våra biljetter kostade 5 400 pix tur och retur (per person), vi hade kunnat komma ner ännu mer i pris men då hade vi behövt spendera 11 timmar i Qatar istället för 3 på ditresan. Och just här ska man inte heller vara dumsnål tycker jag. Lägg hellre några hundralappar extra på att få en mer bekvämt upplagd resa.
Att ha tre timmar i Qatar var bara kul. Vi käkade frulle, åkte rullband och tittade på alla spännande mänskor (massa shejker som slank omkring!) som befolkade Dohas flygplats. Men 11 timmar där innan ytterligare en flygtur på 10 timmar hade INTE varit lika skoj.
Att boka in en mellanlandning när man ska flyga långt är också ett bra tips. Då får kiddot springa av sig en smula. Borgar för mindre myror i benen uppe i luften sen.
Från Doha i Qatar till Denpasar på Bali var det sen ytterligare en flygresa på 10 timmar. Eftersom det inte blivit så himla mycket nattsömn sov Iggy lite till på det flyget. Resten av tiden roade vi oss med offlinematerial på paddan, pysselböcker med klistermärken, böcker och en klassisk gammal ritplatta. Ni vet, en sån där som man ritar på med en plastpinne, och sen drar i en spak för att sudda ut det man ritat. Otroligt kul, stor succé – och dessutom liten å behändig = perfekta flygleksaken med andra ord.
Iggy hade dessutom fått packa en egen liten väska med saker som han ville ta med, men ett tips är att även plocka med några grejer som kiddot inte sett förut. De tar man fram som ett ess i rockärmen när de vanliga leksakerna inte är så spännande längre. Vips, så har man köpt sig ytterligare tid!
Jag trodde att Iggy skulle få myror i benen rätt snabbt, men icke sa nicke. Han hade hur kul som helst i sin flygstol, och även där fanns det ju maaaaassor av grejer att roa sig med.
Dels fick han sitta vid fönstret, där kunde man ju spana på allt möjligt skoj. På långflyg finns det ju dessutom en rackarns massa manicker att styra de enskilda teveskärmarna med, så att få gå loss på alla fjärrkontroller var superdrömmigt tyckte Iggy (som AAAALLTID vill knappra på min dator).
När det var trist att sitta i flygstolen tog vi en utflykt till toaletten, och slank och tittade på matstationen på flygplanets mitt.
Nåt som vi hade fått tips om innan, var att ta med mycket snacks. Det var ett sjukt bra tips, för på plan kan man ju liksom inte bara gå ut i köket och hämta en banan om det blir hungrig stämning. Så vi hade med oss frukt, lite energibarer med nötter, tuggummi (alltid skoj) – och godis. Godiset hade vi som trumfkort/muta om det skulle bli bökigt, men det blev det inte. Igster fick dock lite gotte ändå, han var så rackarns duktig på att långflyga tyckte vi, och fick godis som belöning.
De tio timmarna det tog att flyga från Qatar till Bali gick jättebra. Jag och Niklas turades om att sitta bredvid Iggy, så att den andra fick sova eller kolla på film ostört.
På vägen hem var ju inte Niklas med, men den resan gick faktiskt ÄNNU smidigare. Då gick första flyget 00.45 lokal tid, och Iggy sov sig igenom i princip alla tio timmar till Qatar.
De sex timmarna till Stockholm gick också toppen. Vi kollade på paddan och pysslade. Dessutom händer det ju saker rätt ofta – på långflyg hinner man ju få både en och två måltider, nåt som såklart är jättespännande. Vad ligger i matlådan? Hur smakar efterrätten? Och på båda flygen utrustades alla barn med diverse lekgrejor från flygvärdarna, så min upplevelse var att det fanns massor med saker att göra.
Nu är ju dock Iggy tre år, hade vi gjort den här resan för två år sen hade det nog INTE gått lika smidigt. Vi upplevde att det var rätt jobbigt att flyga med grodan när han var mellan 1 och 2 år. Men så fort han kunde gå och prata ordentligt så att kommunikationen och rörligheten släppte, var det i princip nemas problemas att resa längre sträckor.
Summan av kardemumman är därför att det här med att resa till Bali gick tokbra. Det fanns konstant en massa saker att titta på och engagera sig i (både sånt som vi hade tagit med och sånt som fanns där naturligt), så det var ingen risk att bli uttråkad. Och så länge kiddot inte är uttråkat, så känns det rätt safe att humöret håller sig på en bra nivå.
Här kommer en liten lista med grejer som jag skulle tipsa om att ta med, om ni ska flyga med barn:
  1. Barnhörlurar
  2. iPad eller liknande, laddad med barnprogram, appar och spel (Babyloonz kommer snart lansera en uppgraderad version av appen Babyloonz TV som kommer att vara guld värd för alla resande familjer, stay tuned!)
  3. Res i mjuka sköna kläder (Iggy hade tights, tisha och huvtröja), gärna lager på lager eftersom temperaturen på flygplan skiftar rätt mycket.
  4. Pysselböcker, gärna såna med klistermärken. De kan man ju sätta lite överallt och roa sig med länge.
  5. Papper och penna, eller en klassisk ritplatta.
  6. Böcker
  7. Två leksaker eller pysselgrejer som barnet inte sett förut, de blir nya och spännande.
  8. Snacks i mängder! Frukt, energibarer med nötter, en liten låda pastaskruvar kanske, tuggummi (bra för tryckutjämning dessutom) – och godis.
  9. Låt barnet packa en egen resväska med sina favoritsaker.
För ytterligare tips tycker jag att ni ska spana in Vagabondfamiljens sajt, de reser maaaaassor med sina små barn och har samlat på sig en rackarns massa erfarenhet. De ger grymt bra och handfasta tips.
Vore ju också toppen om alla ni som rest med kids delar med er av era bästa tips i kommentarsfältet, så blir det här inlägget rena rama guldgruvan för nojiga päron som behöver bra info om hur det är att resa med barn!
22
5

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00