I annonssamarbete med MEDBORGARSKOLAN

Att ge sig själv en sjukt rolig eftermiddag i present

Såhär är ni inte vana att se mig va, kära blogoliner? Well, ni som hängt med ett tag kommer kanske ihåg att jag för ett halvår sen gick en floristkurs på Medborgarskolan, och det här med att under ett par timmar fördjupa sig i nåt man tycker verkar roligt gav mig blodad tand.

Så nyligen slank jag tillbaks till Medborgarskolan, bokade in mig på en silversmideskurs, och det var SÅ RACKARNS KUL!

Under kursens gång (ca fem timmar) skulle man få smida ett smycke, och jag visste direkt att jag ville göra ett armband. Man kan ju aaaaldrig ha ett för stort arm party, eller hur?

Det här fick jag att utgå ifrån – en bit silver i ungefär den längd jag ville att armbandet skulle vara.

Att värma upp silvret för att det skulle bli mjukt och mer formbart var helt klart ett favoritmoment. Ni ser ju förtjusningen på yours truly.

Jag gick kursen tillsammans med min härliga kompis och blogg/poddkollega La Linda, och ni ser ju även på henne att det där med att gå loss på en bit ädelmetall med en rackarns varm brännare var URKUL!

Kursen ägde rum i vår kursledare Lasses superfina smyckesateljé i Hornstull. Väldigt roligt att man var på plats hos en riktig silversmed, i en riktig silversmedja.

Här är jag i färd med att putta in min silverbit i ”mangeln”, som vi använde för att platta ut materialet till önskad tjocklek.

Jag visste precis hur mitt armband skulle se ut, och hur tjockt det skulle vara. Ville göra et lite ruffigt och skruffigt armband, ganska så tjockt och lite röjigt liksom. Eller ”rustikt”, som Lasse kallade looken.😂

Att skapa flådiga smycken var däremot ingen easy peasy walk in the park. Näää – hårt kroppsarbete kan jag tala om!

Att mangla silver var lite som att få ett fyspass på köpet.

Även Linda fick kämpa rätt duktigt med ringen hon ville göra.

Det var kul att vi ville göra helt olika saker, då fick man också inblick i två helt olika tekniker. Linda gjorde en flätad ring, redan här ser man ju hur fin den skulle komma att bli.

Det filades, sågades, pysslades och grejades under stor koncentration…

…och massa skratt såklart. SÅ kul grej att göra med en kompis!💞

Eftersom jag ville ha en ganska ruffig känsla (eller ”rustik” menar jag😜)på mitt armband fick jag gå loss bland ett gäng hammare. Alla gav olika märken på silvret, så jag fick prova mig fram till vad jag tyckte blev finast.

Sen var det bara att banka loss!💥

Och jag måste säga att det var UNDERBART att i dessa timmar helt koppla bort omvärlden och till hundra procent ge sig in i att skapa något med händerna. Snacka om att man Var I Nuet.

Väldigt fint, väldigt kul och samtidigt SÅ lättillgängligt. Vilken oerhörd LYX att bara kunna gå in på en sajt, scrolla runt bland alla roliga kurser som erbjuds – och välja något man tycker verkar spännande. Så serveras det på (bokstavligen, i detta fallet😜) silverbricka. Allt man behöver göra är att stå för kursavgiften och dyka upp. Magiskt ju.

När jag var nöjd med ruffigheten på min silverbit var det dags att gå loss med brännaren igen. Lika förtjust denna gång, som synes.

Sista steget var att fila alla kanter lena – och att forma armbandet som jag ville ha det. Fram med ytterligare en hammare.

Och jag måste säga det igen: att få ägna en eftermiddag åt att fysiskt skapa något tillsammans med en kompis i en inspirerande miljö – sicken JACKPOT alltså. Fnurlar redan på vad jag ska gå för kurs härnäst.😍

Nu ska ni få se resultatet av vår roliga eftermiddag. Kolla kolla vilken supersnajdig ring Linda gjorde!

Och såhär blev mitt armband! Måste säga att jag är nästintill OFÖRSKÄMT nöjd, det blev PRECIS som jag hade tänkt mig.✨

Ett perfekt tillskott till mitt befintliga arm party. Har burit armbandet varje dag sen kursen, känslan av att bära något man GJORT SJÄLV är ju rackarns fin alltså.

Tack bästaste Lasse för en grymt rolig eftermiddag, och tack fina Linda för ypperligt sällskap! Och tack Medborgarskolan för ATT NI FINNS!🙌🏻

Ni som inte provat på att gå en kurs borde verkligen, verkligen göra det. Man kan fördjupa sig i alltifrån hur man lagar ett vegetariskt julbord, gå en fotokurs för föräldralediga (perfekt för alla bebisbilder som kommer tas ju😍) – eller varför inte snöa in på hur man lyckas med krukväxter, lagar vietnamesisk mat eller tapetserar om möbler?

Man kan också gå kurser med sina kids – vad sägs om att till exempel lära sig att laga vegetarisk mat tillsammans?

Det finns SÅ mycket kul att välja mellan, in på Medborgarskolans hemsida och reka vettja. Perfekt julklapp dessutom – antingen till sig själv eller till någon annan!💝

SparaSpara

 1. Jennie skriver:

  Ååå härliga Vanja, love it, så kul att få tillverka något med händerna, snyggt! Keramikkurs står högt på min lista, när jag kan slinka in lite tid för det, fick bästa inpirationen till det nu :)! ! Ha nu en fin söndag ❤️

  1. Å vad kul att höra! Min mamma är gammal keramiker så jag har kladdat på rätt bra med lera när jag var mindre. SÅ SJUKT KUL! Kanske får bli en julklapp till dig själv? Kram!

 2. Lisa skriver:

  Men ser så mysigt ut. Jag vill också gå på en kurs som denna.
  Men nu till saken, vart kommer dina prickiga brallor ifrån? Älskade hela din outfit!
  Och sen undrar jag, de silvriga byxorna som just nu är med på din instagramstory, vart är de ifrån? Vill verkligen ha dem!!

  1. Ja, do it, så sjukt kul! Underbart att du gillar mina kläder så mycket ha ha! De svartprickiga kommer från Zara men köpte dem för nåt år sen, den röda tröjan är från Monki och de silvriga brallerna som jag hittade i går kommer från Urban Outfitters!

 3. Annika skriver:

  Sååå kul! Jag vill ju gå en drejarkurs 🙂

  1. DO IT! Det är skitkul, min mamma hade drejskivan i källaren när jag var liten så jag klafsade runt rätt bra med lera som liten. SÅ kul, även som vuxen såklart!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..