Lugn i PT-stormen

 

Mjahupp. Nu blev det storm i kommentarsfältet igen. Denna gång ifrågasattes lämpligheten i att min PT gett mig geishakulor för att träna upp min bäckenbottenmuskulatur som en del i uppdraget han fått: att hjälpa mig bygga upp en stark kropp och på bästa sätt lotsa den igenom den stora påfrestning som en graviditet innebär.

Nummer ett: Jag inser att jag borde berättat att jag känner PT-Robert sen tidigare. Han är gift med en nära kompis till mig. Det var alltså inte första gången vi sågs som mänskor, däremot första gången vi sågs som PT och kund. Han har alltså inte för vana att presenta sina kvinnliga kunder med geishakulor, det var en specialare eftersom vi känner varandra. Klumpigt av mig (inser jag nu i efterhand) att inte tala om det. Men nu vet ni.

Nummer två: Jag tycker att det är FANTASTISKT att Robert ser träning av bäckenbottenmusklerna som en central och självklar del i vårt gemensamma uppdrag de kommande månaderna, och jag APPLÅDERAR att han inte undviker att inkludera det muskelområdet för att det eventuellt skulle kännas genant. Han har tidigare agerat PT åt kända träningsprofiler när de blivit gravida, och är väldigt duktig på just preggofierade kroppar. Huvudanledningen till att jag ville jobba med honom. Sen är det klart att han skulle gå lite försiktigare fram med en kvinnlig klient han aldrig träffat förut. Men jag hoppas innerligt att all kritik han fått ta emot här i dag inte gör honom rädd för att i framtiden påtala vikten av bäckenbottenträning för alla kommande gravida kunder han kommer arbeta med.

Geishakulorna är ett TRÄNINGSREDSKAP, och både såna och regelrätta knipövningar rekommenderas starkt av alla barnmorskor på MVC som bryr sig om de kvinnor som går hos dem. Tyvärr är det dock långtifrån alla som ens får höra talas om vikten av att stärka upp sin bäckenbottenmuskulatur (både under och efter en förlossning), eller hur en graviditet och förlossning påverkar det området. Så om en PT som fått i uppdrag att stärka upp en gravid kropp INTE skulle inkludera även detta område, vore det bananas.

Nummer tre: Det är helt okej att tycka olika, och helt okej att ifrågasätta. Det är hälsosamt och viktigt, och jag har ingenting alls emot att vi inte alltid tycker lika. Vi är alla olika mänskor med olika erfarenheter, bakgrunder, begreppsramar och värderingar. Men. Precis som när jag publicerade inlägget om Basilikas kön ”för sent” så ber jag er återigen att ha sinnesnärvaro nog att ifrågasätta mig med respekt. För precis som då, så förlorades den i dag igen. Och det gör mig besviken.

Det är INTE OKEJ att fullkomligt köra över min integritet och förmåga att som vuxen mänska själv avgöra vad som känns rätt för MIG (dessutom utan att ha 100% insyn i situationen) och påstå att jag blivit sexuellt ofredad (!), det är INTE OKEJ att använda svordomar i kommentarer för att förtydliga hur dum i huvudet jag är och det är INTE OKEJ att dra allt som är så vansinnesviktigt med #MeToo i smutsen genom att dra in det begreppet här.

Och viktigast av allt – det är ALDRIG OKEJ att döma utan att ha HELA BILDEN framför sig. Att vilt kasta påståenden omkring sig innan man till fullo förstått en situation är LIVSFARLIGT, och PRECIS DET som gör att så mycket är så snett i vår värld. Folk struntar att ta reda på fakta, antar saker till höger och vänster för att snabbt snabbt landa i en slutsats som kanske inte alls stämmer. VANSINNE. Ett säkert sätt att skapa än mer missförstånd och negativitet i vår värld.

Att ifrågasätta är en sak, men så länge man inte har hela bilden framför sig måste man vara ödmjuk inför möjligheten att det kanske finns mer att addera till situationen. Och hade man den informationen, så kanske bilden blev annorlunda? Man kan aldrig utgå ifrån att man VET utifrån en kort text, eller en ögonblicksbild. Utgå istället ifrån omtanke och en plats av kärlek, där ett ifrågasättande inte behöver vara aggressivt – utan respektfullt. Och utifrån den ytterligare information man samlat genom att ifrågasätta – först DÅ kan diskussionen börja. En diskussion som GIVETVIS fortfarande ska hållas med respekt och ödmjukhet – från båda sidor.

Förminska inte mig som person. Fördumma mig inte. Jag är högst kapabel till att själv avgöra vad jag är bekväm med. Och se alltid, alltid, ALLTID till att få tillgång till hela bilden. Så att ett respektfullt ifrågasättande inte behöver förvandlas till ett urskillningslöst bajsmackekastande.

Tack å hej.

 1. Hanna skriver:

  Klart man inte ska förolämpa, men alltså. Du har en blogg där du skriver och har läsare som kommenterar. Vill du bara ha ja-sägare till läsare som bara kommenterar ”HEJJJAAA VANJJA!!!!” för att det ska passa dig? Jag tycker att det är givet att du ska ”tillåta” alla åsikter (som inte är kränkande. Vilket kommentarerna i inlägget du refererar till inte var), även om du inte håller med. Du hade inte ens behövt ~ta upp~ ämnet i ett nytt inlägg. Känns omoget.

  Jag tror inte att du hade skrivit delen med geishakulorna om du inte tyckte det fanns något innehåll i det. Du hade liksom helt enkelt kunnat låta bli att ta med det i så fall.

  Du delar din vardag och dina åsikter i din blogg. Du har ett kommentarsfält där dina läsare får dela sina åsikter. Passar det inte dig att människor tycker olika borde du kanske stänga av kommentarerna.

  Tack å hej

  1. Hej Hanna, och välkommen hit. Jag förstår att du är spritt språngande ny här eftersom du uppenbarligen inte har en aning om vem jag är, vilken inställning jag har till mitt bloggande – eller vilken relation jag har till mina fantastiska läsare. Så jag ödslar ingen tid på att försöka få dig att förstå, för du har noll intresse av det, utifrån det jag kan utläsa från din kommentar. Men vad tråkigt att ha en så negativ inställning till allt. Önskar dig en glad jul med massor av bra energi så att du får bli en smula nöjdare. Tack å hej.

   1. Hanna skriver:

    Oj. Jag som har kikat in här from time to time i flera år.

    Du får tycka precis som du vill, och jag tycker ABSOLUT inte att man ska behöva räkna med näthat bara för att nätet är ens arbetsplats.

    Dock tycker jag inte att det är så farligt att människor tycker olika. Jag läste ändå kommentarerna på det där inlägget och kände inte att det var hat riktat mot dig. Dessutom har JAG inte en negativ inställning till ALLT, som du skriver. Den enda åsikten som du känner till jag har är: jag tycker att det är märkligt hur du inte klarar av att dina läsare inte håller med dig om allt.

    Och bara för att vissa av dina läsare inte håller med dig, måste de inte vara nya till din blogg.

 2. När jag läste det uppfattade jag det som rätt wierd men samtidigt tyckte jag att det var ett väldigt bra intiativ! Efter två barn hade jag önskat att man fått mer information och lärt sig mer av hur viktigt det är att bygga upp starka bäckenmuskler. Det här borde typ MVC rekommendera tänker jag förutom de där klassiska knipövningarna som de tjatade om. Kanske borde dela ut geishakulor till nyförlösta mödrar för att efter ett par månader försiktigt börja träna upp sina muskler. Det vore nått tänker jag!

 3. emelie skriver:

  Alltså Caroline här ovanför satte ju verkligen ord på detta! Galet tycker jag att folk reagerar på det sättet de gör?? Att din PT hjälper dig hur du kan stärka bäckenbottenmusklerna är ju suveränt, även om du inte skulle ha känt Robert personligen. Folk måste verkligen tänka ett varv till och inte anta det värsta meddetsamma! Har en följt dig ett tag så borde en vara fullt medveten om att du är en person som har koll och som inte skulle haft något problem att ifrågasätta om du hade tyckt det var olämpligt med geishakulorna. Fortsätt att vara så grym som du är!!<33 Haters gonna hate and you just gonna shake it off i Talyor Swift anda 😉 PUSS du är BÄST<33

 4. Evelina skriver:

  Fortsätt köra på det du känner är rätt och hoppas att du känner att vi är så många fler som backar dig än som vill trycka ned dig och sprida hat! 1000 kramar till dig❤️❤️❤️

 5. Liv skriver:

  men vad ära med folk? Undra om det hade blivit diskussioner om det var en kvinnlig pt? Visst hade jag nog blivit ställd om min pt kastade fram ett par geishakulor men det är ju för att man inte är van vid det men jag tror ju aldrig en pt skulle slänga fram det utan att prata med sin kund och diskutera kring varför. Det borde egentligen vara en självklarhet då just dom musklerna är väldigt viktiga och i fokus under och efter en graviditet. Kanske inte alla som är medvetna om detta och att det är därför dom reagerar som dom gör. lamt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..