Gravidvecka 23 – tankar om viktuppgång och (avsaknaden av) cravings

 

NU kommer äntligen veckans graviduppdatering! Den blev lite försenad på grund av nyår, semester och ett kraschat Portugalinternet. Men nu kör vi, här har ni gravidvecka 23!🎉

Jag skrev ju i gravidvecka 17 att ”magen har landat”, men ehhhhh….när jag tittar på de bilderna nu så undrar jag litegrann – vilken mage…?😂 NU har magen landat, kan jag tala om!

Jag kanske inte riktigt kan placera en kaffekopp på den än, men den går liksom inte att INTE ha med i beräkningen när man ska klä på sig, ställa sig upp, gå upp för trappor, etc etc. Den…känns.

Jag gillart, dock. Undrar om känslan kring magen kommer bli som förra gången? Då vet jag att jag verkligen kände mig hemma i min preggofierade kropp. Tyckte att det kändes extremt konstigt att preggomagen inte skulle vara där för alltid. När Iggy kommit ut och magen decimerats kändes det lite märkligt att liksom vara…så tom. Och så mjuk.

Är inte supertaggad på att gå igenom just den där mellanfasen igen. Fasen efter förlossning och innan kroppen hämtat sig någorlunda. Då kände jag mig varken hackad eller malen om ni förstår? Inte preggo, men inte heller ickepreggo eftersom gravidmagen ju var kvar. Bara mjukare och mindre.

Nåväl, där är jag inte än. Och det var ju en fas som gick över. Alltid skönt att kunna tänka så this time around just när det gäller bökigheter förknippade med graviditet, förlossning och bebistid: det går över.

(Bildkälla)

Ungefär såhär ser det ut i magen nu. Om bebisen skulle födas i vecka 23 har den faktiskt en chans att överleva, och när man googlar på ”baby week 23” hittar man ett gäng bilder på familjer med sina yttepyttebebisar som fötts för tidigt och klarat sig. CRAZY BANANAS ju – nu är det liksom ett riktigt barn…!🙈

Bebisen väger ett drygt halvkilo och är omkring 28 cm lång. Det känns…så STORT! Själv äger jag ingen våg, men när jag kollade hemma hos en kompis för någon vecka sen så hade jag gått upp 8 kilo ungefär. Förra vändan blev det omkring 15 kilo totalt, varav det mesta hände i början, sen stannade det av litegrann. Känns som att det kanske blir typ samma den här gången, eller kanske mer – jag bygger ju muskler numera med PT-Robert!💪🏻⚡️

Svårt det där med vikten känner jag. Att skriva om den alltså. Vet att många av er är nyfikna, men att det också kan trigga en massa dåliga prylar när man jämför viktuppgångar vid graviditet. Men minns att jag också tyckte det var spännande att få veta hur mycket andra gått upp när jag var preggo med Iggy, så jag bjuder på det den här veckan.

Själva jämförelseprylen är ju väldigt intressant just vid graviditet, jag antar att det är därför många av er härinne tycker dessa inlägg är roliga? Och där ingår ju även viktprylen, både på mamma och bebis. Eller har jag fel kanske? Vi gör som så, att vi lämnar viktpratet nu hursomhelst. Jag kommer inte skriva om det igen, förutom kanske när jag är i vecka 39/40 och summerar hela preggofieringen, då är det kanske spännande att inkludera. Eller så skippar jag det helt, om det triggar knepigheter – vad tycker ni? Ni får bestämma.

En sak jag börjat fundera på är det här med cravings vs avsmak. Eller rättare sagt bristen på dem. Många preggosar tycker ju att kaffe smakar äckligt till exempel – men jag slurpar glatt i mig cappos till höger å vänster. Förra graviditeten fick jag en supernäsa (kunde uppleva dofter SÅ intensivt!) och fick jordens största avsmak för lammkött, nåt som aldrig repade sig. Jag kan fortfarande inte äta lamm, pallar knappt ens med doften faktiskt.

Jag hade även otroligt intensiva drömmar. Varje natt var som att gå på 3D-bio, och drömmarna var alltid härliga. Jag LÄNGTADE efter att få gå och lägga mig – inte för att jag var trött utan för att jag var så nyfiken på vilket typ av magiskt äventyr jag skulle få uppleva när jag slocknade. This time around – NADA.☹️ Inte en enda intensiv doft, dröm, craving eller avsmak. Skulle kanske vara att jag är sugen på syrliga äpplen då, men that´s it. Lite trist tycker jag, men det kanske kommer senare?

Hur är det med er andra preggosar – har ni cravings? Avsmak för något? Intensiva drömmar? Eller märker ni av något annat spännande som inte ingick i upplevelsearsenalen innan ni var gravida? BERÄTTA!😍

På tal om något helt annat, så LEVER jag för tillfället i den här tokljuvliga mjuka bh:n från GlamMom (hittas här). Har den även i svart. Att boobsen växte så det knakade från vecka 1 (!) var ju det som fick mig att misstänka att jag var på smällen i princip omgående efter att jag och Niklas hade…ehhhh…fått till det. Och sen dess har jag burit bh dygnet runt. Haft så ont i brösten periodvis att det inte funnits på kartan att vara bh-lös ens på natten. Och då har ovan raring varit guld värd, bär den (på riktigt) JÄMT.

Det var nog allt jag hade att säga (skriva?🙃) om gravidvecka 23. Nu tar vi oss an vecka 24 tycker jag!🎉

Läs om gravidvecka 22 här!
Läs om gravidvecka 21 här!
Läs om gravidvecka 20 här!
Läs om gravidvecka 19 här!
Läs om gravidvecka 18 här!
Läs om gravidvecka 17 här!
Läs min hemliga graviddagbok (vecka 3-16) här!

 1. Elaine skriver:

  Fick mina tvillingtjejer för 11 veckor sedan! ☺️
  Jag älskade syrliga äpplen med en period! Annars hade jag ingen direkt craving.
  Kunde inte dricka kaffe första 6 månaderna eftersom jag mådde illa och kräktes varje dag. Sen så fick jag avsmak för bacon. Och precis som du säger så kan jag inte ens ta i det idag 😂
  Vad gäller vikt så ska man visst få diskutera det! Jag var överviktig innan min graviditet och fick rådet att inte gå upp alls. Sagt och gjort – jag gick ner 3 kg i början av graviditeten och sen upp 9 kg efter det. Alltså 6 kg från min startvikt. Sen så försvann 10 kg från dag till dag efter mitt snitt! 😂häftigt! Har även gått ner massa efteråt tack vare amning och pumpning. Ligger nu på -22kg från det jag vägde som mest och är superstolt över mig själv!

 2. Min son föddes i vecka 27. Såklart en väldigt läskig första tid, men det gick bra! Världens underbaraste, spralligaste och snaskigaste lilla typen idag. Men ja, eftersom jag upptäcte graviditeten i andra månaden, och sen födde i 6.e så blev det en kort första barnet graviditet..haha
  Iaf, när han föddes i vecka 27, var han liksom redan en riktig bebis fast i yttre pytte mini format. Men han hade massa hår, grät små små ljud som en liten misse. åh.
  världens minsta små händer.
  Lite luden och rynkig haha, men så fin <3
  Tänk att vecka 27 inte är så långt bort från din vecka ändå!!<3 så häfitgt det är ändå med pregofiering ^^

  1. Wooow, vecka 27! Tänk att det funkar, helt magiskt. KRAM! <3 😀

 3. Amanda skriver:

  Så fin du är!!
  Vet inte om ni fortfarande letar namn men snubblade på Rory och tyckte det var himla fint 😍

 4. Ella skriver:

  Jag såg nyss av en slump på youtube att du lagt upp ett gravidklipp och ba: …Vänta här nu! Vad har jag missat?! 😀 Har inte hängt med så mycket pga egen bebis, men det ska bli så kul att följa er på den här bebiresan ❤️👶 Stort grattis! (Och vilken smaskig läsning jag har att ta ikapp nu 😄)

  1. Nämen vad KUUUL! Grattis till egen bebis, och jaaaa – häng med from nu! Puss! 😀

 5. Linn skriver:

  Du är otroligt fin både som gravid och inte gravid. Du är en stor inspiration för mig och många andra. Men.. jag personligen blir ledsen när jag hör och läser om vikt när det gäller graviditet. Alla dom tycker det börjar bli tungt och resan tillbaka till vikten är lång. Jag gick upp över 30kg och DET va tungt och min resa tillbaka är så lång och förjävlig.
  Kraaam

  1. Å, jag förstår dig. Så sjukt svårbalanserat detta med vikt. Ska göra mitt absolut bästa för att inte trigga fel tankar åt nåt håll. KRAM!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..