Bristningar vid graviditet + hur jag tar hand om min hud

 

2018 är ju året då jag fyller hela 40 bast 🎉, och eftersom jag ganska ofta får kommentarer från er om att jag ser fräsig ut (tack! 🤗) trots denna rätt så aktningsvärda ålder 😜 tänkte jag bjussa på två inlägg som har med denna fräsighet att göra 💁🏼‍♀️:

 1. Ett inlägg om min hudvårdsrutin (är en hudvårdsnörd av rang och är slaviskt noggrann med hur jag behandlar mitt skinn).✨
 2. Ett inlägg om hur jag sminkar mig.💅🏻

Vi börjar med hudvårdsinlägget tycker jag, så får det om smink dyka upp i nästa vecka.

Såhär ser min dagliga hudvårdsrutin ut i produktform. Ovan rara ärtor har jag alltid, alltid, ALLTID med mig. Obs obs dock, att produkterna jag kommer skriva om i det här inlägget är såna som passar just mig och min hy, och som jag fått utprovade på salong genom åren. Så jag råder ingen att springa och köpa just precis det som jag använder, men däremot kan det kanske ge inspiration och idéer till vad som skulle kunna passa er.

Det här är mina morgonraringar. Efter badet rullar jag på mig Deo Pure från Biotherm, och ansiktet tar jag hand om genom att:

 1. Svepa en bomullsrondell fuktad med ansiktsvattnet Tonic Lotion från Synchrolines serie Rosacure över ansiktet. Jag har torr hud och tvättar inte ansiktet på morgonen, det räcker att rengöra med en skvätt ansiktsvatten.
 2. Sen duttar jag på ögonkräm från Image Skincares c-vitaminserie Vital C runt ögonen.
 3. Efter det masserar jag in ett par droppar fuktgivande olja från samma märke och serie i hela ansiktet.
 4. Jag avslutar med mattgivande fuktkräm från Image Skincare som SÅKLART innehåller SPF. SPF 32 närmare bestämt. Den kör jag så länge det inte är så soligt. På sommaren eller om jag reser utomlands växlar jag till samma fuktkräm fast med SPF 50.

Vill också vara tydlig med att jag tror att hur ens hud åldras nog mest beror på gener och hur mycket man slitit på den med solning och gifter. Jag stekte sönder både kropp och feja på diverse utomlandsstränder tills jag var omkring 20. Efter det sansade jag mig (berodde mycket på att jag fick en solorsakad brännskada mellan brösten som resulterade i cellförändringar, då blev jag RÄDD). Men har i princip inte solat ansiktet sen dess (har alltid enormt mycket SPF och solhatt) och har aldrig rökt, så det bidrar nog att min hud hållit sig ganska fräsch.

Men jag tror absolut att riktigt bra hudvårdsprodukter också kan hjälpa till rejält på traven. Där är det dock superviktigt att man hittar rätt grejer för just ens egen hud, och absolut bäst hjälp får man på en bra hudvårdssalong. Jag går till Nordiska Kliniken, där köper jag också alla produkter från Image Skincare. De är svåra att hitta online eftersom märket är noggranna med att man ska få dem personligt rekommenderade av hudterapeuter. Det är starka och effektiva produkter och det måste bli rätt produkt för rätt person. Vettigt, tycker jag.

Morgon och kväll smörjer jag in magen med Bio-Oil. Precis som med hudvård för ansiktet tror jag att ens benägenhet att få bristningar under en graviditet, samt hur huden återhämtar sig rent elastiskt efter att barnet kommit ut, har mest med gener att göra.

Jag fick inga bristningar med Iggy, och min hud gick tillbaka helt och hållet efter nåt år. Får se om det blir samma denna gång. Men oavsett så vill jag hjälpa kroppen på traven och göra det jag kan för att huden ska må så bra som möjligt och ha så bra förutsättningar som möjligt, så därför smörjer jag in mig med olja. Det gjorde jag förra gången också.

På kvällen tvättar jag ansiktet med Rosacures Cleansing Milk. En väldigt snäll rengöringsmjölk som trots sin mildhet mot huden ändå tar bort allt smink, även mascaran. Älskar den!

Efter rengöringsmjölken duttar jag på:

 1. Ögonkräm från Image Skincares Ageless-serie. Den innehåller retinol (vitamin A) som på riktigt gör underverk för huden, och som är en ingrediens jag skulle rekommendera särskilt alla med mogen hud att börja använda. Läs mer om varför retinol är så bra här.
 2. Nattkräm från Image Skincares Ageless-serie, även den innehåller retinol.

När man använder retinol blir huden extra känslig, så då är det ÄNNU VIKTIGARE att använda SPF och solhatt etc för att undvika exempelvis pigmentförändringar i huden. När man är gravid finns det också de som avstår från att använda retinolprodukter. Det gjorde jag när jag väntade Iggy. Inte för att jag egentligen trodde att det skulle vara skadligt för fostret, utan för att jag ville eliminera allt som eventuellt skulle kunna orsaka oro för min del.

Den här gången har jag inte avstått från retinolen, och känner mig trygg med att det inte är någon som helst fara. Här hittas en text skriven av en hudspecialist där ni kan läsa om just retinolanvändning vid exempelvis graviditet, så kan ni dra era egna slutsatser och själva avgöra hur ni vill göra.

För mig är det ett intresse att sköta om min hy, och jag tror att det absolut viktigaste är just hur man tar hand om den till vardags. Fräsiga masker och dyra ansiktsbehandlingar gör såklart sitt till också, men att gå på en avancerad behandling en gång om året tror inte jag kan väga upp hur du behandlar huden årets övriga dagar. Så om du ska lägga pengar på nåt och inte kan välja att lyxa till det på alla håll och kanter – satsa på riktigt bra produkter att använda varje dag.

Det var det hele! Hoppas ni fick lite härlig hudvårdsinspo!🌟

 1. Kul m hudvård! Jag tänkte att du var 26 tills nyligen då du hintade att du var äldre än så. CHOCKEN!! Jag är helt seriös. Jag ska fylla 37 o d syns lite mer kan man säga. 😁

 2. Hej Vanja! Kul med ett hudvårdsinlägg, älskar hudvård och är en liten nörd i ämnet. Du har tidigare skrivit om ekodeos, använder du dem fortfarande eller är det Biotherm du använder nu? Eller varierar du och kör olika deos? Jag använder oxå Biotherms deo Deo Pure och gillar den, jag känner mig alltid fräsch och ingen svettlukt när jag använder den. Synd bara att den innehåller aluminium. Skriv gärna mer om hudvård, så inspirerande. Tack för en bra blogg! Kram

  1. Jag var ett stort fan av ekodeon c/o Gerd, och är egentligen fortfarande. Men tyvärr funkade den inte alls på sommaren närd et blev varmt, så då bytte jag tillbaks till ”fuldeo”. Och sen fastnade jag där igen. Har provat väldigt många ekodeos men tycker tyvärr inte att någon håller hela vägen, när det blir varm alltså och man verkligen svettas. Så jag har gått tillbaka till vanlig deo för tillfället, men provar gärna fler ekoalternativ. Tipsa om du sitter inne med nåt sjukt bra tips!

 3. Åsa skriver:

  Alltså Vanja, du skulle kunna skriva ett inlägg om det mest ointressanta ämnet och ändå få det intressant med ditt otroliga sätt att skriva så enormt bra på! Varenda mening tillsammans med DIN känsla för det är grym. Jättekul att läsa om din hudvård och att du skriver att detta är produkter för just din hy efter expertis. Tror att många ser bilder på bloggar och rusar och köper direkt för att bloggaren tipsar (ofta spons..) Älskar också hudvård, hårvård osv. Haha, apropå hårvård, har du någonsin fått kommentarer från Niklas syskon/mamma osv om era ngt glesa hårtvättar? ;)) eller kör de samma grej? Bor Niklas storebror med familj där året om? Superfin bild på Iggy och Ruben sovandes på soffan. Du kanske har skrivit om det, men har Niklas skilda föräldrar, tänker att hans pappa inte sitter med (ber om ursäkt om du skrivit annat här som jag inte läst). Efter ditt inlägg där du skrev att du varit själv många ggr på nyår och varit lycklig för det blev jag så glad! För jag hade verkligen ingen som helst lust att fira på dit jag var bjuden.. Ville bara vara och inte känna ”mendetärjunyårochallafirarstort”. Nej, sagt och gjort med dina ord inom mig så gjorde jag precis det. Hade det så mysigt, la mig tidigt och oj så vilken fin nyår jag fick, bästa för MIG. Våga liksom;)) TACK för det kära kompis:) I helgen ska jag lyssna på podden och kolla YT.:) Kram

  1. Å vad härligt att höra att du firade nyår på DITT sätt Åsa! Heja dig! ha ha, och nääää – har aldrig fått någon kommentar från Nikla sövriga familj om vårt icketvättande. INgen negativ i af, tror mest att de tycker det verkar väldigt skönt att slippa göra det så ofta. Och yes, Niklas bror med fru bor i Portugal sen ett par år tillbaka. Niklas pappa är inte med, han gick bort i cancer för 3,5 år sen. Fruktansvärt. Han var världens mest inspirerande och magiska mänska, vi saknar honom hela tiden. <3

 4. Malin skriver:

  Hahah att du blir 40 trodde jag inte! Har inte funderat nå speciellt mycket över din ålder iof men tänkte att du säkert är mellan 30-33 typ. Hur gammal är Niklas?
  Så kul att följa er gravidresa förresten! 🙂

  1. vad kul att du gillar att hänga med på preggoresan! Niklas är två år yngre än mig, född 1980. 🙂

 5. Moa skriver:

  Hejsan!
  Otroligt skönt att smörja magen, jag använde samma olja när jag väntade mitt första barn men denna graviditeten har det liksom inte hunnits med.
  Det är nog bra för hudens elasticitet men bristningar beror tyvärr endast på hormoner och det kan man därför inte förebygga med olja eller krämer. Hoppas att du klarar dig undan ändå 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..