I annonssamarbete med APOTEK HJäRTAT

Inga fler brännskador, thank you very much

 

Fram tills dess att jag var omkring 20 solade jag som en tok. Eller, solade och solade – jag STEKTE. Att få den där brännan var nästan det viktigaste på hela semestern, att den försvann bara några veckor efter det att man kom hem till Sverige igen struntade jag i.

Well, MYCKET har förändrats på den fronten kan jag säga. Jag har ljus, känslig hy och fler leverfläckar än en prickig korv. Inte riktigt en hy som ska stekas i solen, med andra ord. Nåt jag fick bli varse efter att jag fått cellförändringar i några fläckar mellan brösten – ett direkt resultat av för mycket solande sa läkaren. Minns också precis när de måste uppstått; det var den där sommaren i Provence när jag stekte mig så pass mycket att jag fick en brännskada mellan tuttarna. Ett köttsår, på riktigt alltså. USCH.

Som tur var var cellförändringarna godartade, men jag fick mig en rejäl tankeställare. Var det verkligen VÄRT att riskera hälsan för några veckors brunhet? NÄ, kom jag fram till. Sen dess har jag varit på gränsen till manisk vad gäller solskydd. Både vad gäller mig själv – men såklart även Iggy.

Jag kör alltid minst 30 SPF på kroppen, och 50 SPF i ansiktet. På Iggy kör vi för det mesta 50 SPF överallt, och jag drar också på mig 50 SPF på axlarna och dekolletaget. Inga mer brännskador mellan boobsen, nej tack. Och hörrni – ni måste använda MYCKET kräm, ta i! Inget fjösande, då är det risk att man inte får det skydd som anges på produkten.

Eftersom barns hy är tunnare än vuxnas ska de ha minst 30 SPF. Vi brukar dessutom köra kepa och tisha som extra skydd. Och såklart härja runt så mycket det går i skuggan istället för i direkt sol. Särskilt mitt på dagen. Att bränna sig känns så otroligt onödigt, och så sjukt ohälsosamt.

Men man ska inte vara rädd för solen såklart, den är ju bra för oss också. Däremot är ”lagom e bäst”-tänket fiffigt att ha med sig i bakhuvudet.

Här i Sri Lanka har vi med oss solkräm från Apotek Hjärtats egna märke Apolosophy. SPF 30 som jag dunkar på mig varje morgon, och sen Iggys kräm med SPF 50 (som jag dock använder rätt flitigt jag med). Båda sitter jättebra i vatten (men smörj alltid in igen efter bad, självklart gnids en del bort när man röjer runt i salta hav och bland sand), är oparfymerade och innehåller skydd mot både UVA och UVB-strålning. Ingen av oss har blivit bränd överhuvudtaget på den här resan, bra betyg får såväl solkrämerna som vårt flitiga smörjande!

Jag plockade även med mig den här. Enligt min erfarenhet är Aloe Vera tippetopp om man behöver svalka av huden efter en dag i solen.

Tycker att Apolosophys krämer har levererat riktigt bra. De går snabbt in i huden så man slipper känna sig kladdig. Schyssta priser och lätta att klicka hem också. Slink in här för att läsa mer om hur solskydd fungerar och för att spana in de produkter som finns hos Apotek Hjärtat, som till exempel de från Apolosophy som vi har med oss hit.

Och hörrni – glöm inte att även läppar, fötter och ovansidan av händerna behöver skydd också. Lätt att missa. Både på sig själv och sina kiddos.

…sen är det bara att leka loss!☀️

 1. Åh jag minns för 10 år sedan, när jag var 20, smorde jag och min vän in oss med hawaiian tropic tanning oil hela tiden och låg på gräsmattan hela dagarna. En annan sommar brände jag mig så att jag knappt kunde ha kläder på mig. Efter det gäller solskydd 😉

 2. Josefin skriver:

  Öronen också! Inte kul å bränna. Hatt är ju bäst, för bränna hårbotten är ju vidrigt..

 3. Jag är också manisk när det kommer till solskyddsfaktor. Men det är ju en bra sak att vara manisk kring 🙂 Jag blir så ledsen när man ser barn där föräldrarna glömt/struntat att smörja in sina barn och de är helt röda.

 4. Hej Vanja.
  När du brände dig och fick de hemska köttsåret, använde du solskydd då eller hade du för lågt solskydd? Jag brukar börja med 30, sen gå ner till 15 och sen 10. Jag kanske ska hålla mig till 30 hela tiden?
  Kram

  1. Jag hade nog knappt solskydd alls faktiskt. Usch å fy. grillade mig verkligen. :-/ Vilken SPF man ska ha beror helt på hudtyp, jag kör på 50 och 30 hela tiden, medan Niklas brukar köra på 15 och sen gå ner till 10, men vi är också helt olika i huden.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..