Sri Lanka fortsätter att överraska

 

När vi inte glassar vid poolen, sätter i oss nåt smarrigt på någon restaurang eller badar på en av paradisstränderna här – så hänger vi i staden Galle som vi upptäckte för några dagar sen. Tänkte att ni skulle få följa med dit. Detta magiskt vackra tågspår korsar man på vägen dit.

Har man tur får man se ett lika magiskt vackert tåg fara förbi.

I Galle har vi framförallt hängt i Galle Fort-delen av stan. Det är ett fort med anor från 1500-talet. På den gamla fortmuren kan man ta en sjukt snygg prommis och spana ut över havet.

Den fräsigaste fyr jag någonsin sett tronar uppe på muren.

Innanför murarna hittar man mängder av väldigt mysiga och snajdiga butiker och restauranger. Helt klart turistigt, men på ett mysigt sätt.

Looken och viben påminner ganska mycket om Canggu på Bali. Fräsiga inredningsbutiker, kläder och surfshoppar. Och så määäängder med juvelerarbutiker.

Sri Lanka är rikt på juveler och har många väldigt skickliga guld- och silversmeder, så man kan köpa smycken till riktigt bra priser. Mycket är dock väldigt pråligt, med stora glittriga stenar. Jag hade svårt att hitta något jag tyckte om, men lyckades ändå haffa en fin ring i form av en stjärna. Ska visa den senare.

I Galle Fort finns det mängder av mysiga caféer…

…som är superfint inredda…

…och erbjuder en massa gott att äta och dricka.

Det finns vackert skruffiga delar…

…men största delen av Galle Fort ser ut såhär ungefär. Rätt så snajdigt. Ska man shoppa betalar man garanterat mer för i princip allt här, än om man köper exakt samma saker utanför fortmuren. Men mysigheten gör att det är värt det. Smycken och lädervaror är extremt prisvärt här, och vi har köpt en skinnstol som vi hoppas ska göra sig finfint hemma i lyan.

Så mysigt ställe att strosa runt på!

Efter en dag på stranden är det perfekt att slinka in till Galle Fort på eftermiddagen, ta en glass, gå i några butiker och sen käka middag på någon av alla grymma restauranger som finns där. Vi har ätit tre gånger (!) på A Minute By Tuk Tuk som ligger i Old Dutch Hospital. Sjukt god mat (ta deras Ghodamba chicken!) och man sitter på en balustrad vid vattnet och äter. SÅ mysigt.

En flörtig lax med en lime soda (livselixiret här) och min cappo. Missa INTE Galle Fort om ni är i Sri Lanka, ytterligare ett överraskningsmoment som det här landet bjussar på. Känns som att vi blir glatt överraskade här lite hela tiden. Sri Lanka alltså, ett så grymt ställe!

 1. Åh älskar Galle! De skruffiga husen är tyvärr kvarlämnor från tsunamin 2004, ägarna har inte haft möjlighet att rusta upp dem 🙁 Många trodde muren runt Galle skulle rädda dem men nä 🙁

 2. Underbart att ni har det så bra! hÅh! hur god är inte Iggy, vem behöver en simlärare när han har en mormor som kan minst lika bra! Man ser verkligen att deras relation är ngt alldeles alldeles speciellt! KRAM och ha en fortsatt fin resa bästa Vanja!

 3. Har ni åkt tåg? Det är supercharmigt det med och om ni har tid (eller nästa gång ni åker dit) borde ni verkligen åka tågsträckan Hatton-Ella! Sååå fint med massa berg och grönt och natur. Ella är också en supermysig liten stad inåt i landet, lite svalare men med fantastiska vyer och väldigt soft stämning där med. Bestiga little Adams peak bland annat, otroligt fint och inte särskilt jobbet. Tips tips! Sen såklart ta en tur till Hikkaduwa, Midigama och Hirikeytia! Så avis på er, måste tillbaka till mitt favoritland snart ❤️

  1. Å vilka härliga tips! Tågen ser ljuvliga ut men SÅ varma så blir svårt med Iggy. En hel del grejer väljer vi bort just gör att de blir svåra för honom att uppskatta, men vi kommer garanteeeerat tillbaks hit och då ska vi göra mer grejer! Förstår att detta är ett favoritland!😍🙌🏻

 4. Åh så mysigt ni verkar ha det! Jag undrar sa flundra om alla capposar du lägger upp. Det är nämligen så att jag är tämligen kaffeberoende och tänker att jag måste genomgå något slags avvänjningsprocess innan jag blir gravid, eftersom man bara får dricka max 2,5 dl om dagen? Följer du detta? Borde vara ännu mindre om man dricker espresso (som i cappo) eller GÅR det att leva på ett annat sätt och fuska lite? Hehe bra prioriteringar här, från en kaffeälskare <3

  1. Oj har inte tänkt på det alls faktiskt. Inte begränsat mig öht. Jag dricker det kaffe jag känner för, men är inte beroende så inga problem om jag inte dricker p en eller ett par dagar. Iblsnd går det ett par dagar utan att jag dricker kaffe alls, inland dricker jag tre cappos på samma dag. Tror man får utgå från det som känns bra för en själv och det man mår bra av. Du fixar det!😜💪🏻

  2. Passar på och lägger mig i eftersom jag precis plussat och därför ”läst på” om kafferestriktionerna (mycket viktigt för en kaffeälskare som jag, haha). Rekommendationen är max 3 koppar á 1,5 dl per dag. Så hela 4,5 dl får du klunka i dig 😀

 5. Åh så härligt ni har det. Blir glad av varje inlägg som dyker upp 💖

  En stol? Hur får ni hem den? Spännande!

  Tänkte på det där med ”skruffigt vackert”, kanske inte för dem som bor där? Lite lurigt att försköna något som ser hemskt ut och säkert innebär att de som lever där har det svårt? Men vad vet jag, jag är inte där <3

  Kram!

  1. Stolen är hopfällbar så vi tar den i handbagaget. Ang det skruffiga så är det hus som inte rustats upp sen tsunamin ödelade stora delar av den här vackra kusten berättade en läsare precis. 💔Jag tycker dock att man måste få se det vackra även i det skruffiga, det betyder inte att jag glorifierar det – bara att jag försöker se det fina i det mesta.

   1. Sant! Beror helt på vilken stol man sitter på, tänker jag. Ofta tycker vi lika du och jag men när vi inte gör det så hade hade gärna grottat i det med dig 😙 Blir lätt så burdust och ”gå-på-igt” att framföra tvärtom-åsikter i skrift såhär, tycker jag. Kram!

    1. Ha ha, vi får ta en lååååång kaffe någon dag Karin! och snickesnacka, diskutera och kramas! I skrift tappas ju de flesta nyanser, så jag håller med om att saker låter hårdare – men jag veeeeet ju att du är en guldmänska med en guldhjärna så jag tar det verkligen inte på ”fel” sätt. KRAM! 😉

     1. Åh så fint svaaaar 💖💖💖💖💖😙 2018 kanske är året när den där ”kaffen” händer (tror att jag skrivit så typ alla år i… eh när började du, 5 år sedan? Gah
      😲)

 6. Hej Vanja! Och tack för en finfin blogg! Läser varje dag och tycker du verkar så härlig!
  Jag tänkte bara fråga hur du funderar kring dina flygresor nu när många pratar om att det inte är hållbart utifrån ett klimatperspektiv att vi flyger så mycket mer och längre resor ni för tiden. Tacksam för en kommentar om du har lust!
  Tack igen för dina härliga blogg!

  1. Tack snälla, vad KUUUUL att du gillar el bloggo! Ang flygresor så önskar jag att jag hade ett magiskt bra svar, men sanningen är nog tyvärr att jag sätter mitt resande före planetens välmående. Vi äger dock ingen bil, handlar så mycket vi kan ekologiskt, sopsorterar i princip allt och gör det mesta vi kan på andra fronter, men just flygandet är svårt att avstå om man nu (som vi) tycker om att resa. Tror mycket på att stötta alternativa bränslekällor, så om vi någon gång i framtiden köper bil kommer det inte att vara en bensindriven sådan. Känns som att det är lättare att få med folk (inklusive oss själva) genom att hitta bättrea alternativ än att helt ta bort vissa möjligheter. men svårt, svårt, svårt. Hur tänker du själv kring flygande och allt annat som påverkar planeten? Berätta gärna, väldigt intressant och jag tar gäääärna del av andras smart tankar kring detta. KRAM! 🙂

   1. Tack för ditt svar! Jo jag tror också att man får dra sitt strå till stacken på något vis. Men svårt, jag kan börja gråta av klimatångest och att vår planet är i princip död och att vi reser runt och fotograferar våra barn med en döende planet i bakgrunden. Deppigt men sant om vi inte för något. Jag försöker fundera kring mitt vardagliga liv, vad och hur jag konsumerar. Sen sätter min ekonomi stopp för längre resor men jag vet inte hur jag skulle resonera om jag hade möjlighet att ta mina barn till platser i fjärran länder.
    Ha det jättefint! Kram!

    1. Å, alltså förstår dig! Jag tänker att jag skriver ett inlägg om det här så utbyter vi tankar allihop. Vore både intressant och vettigt att höra hur andra tänkar, kanske får man nya perspektiv? Kram!

     1. Nu är ju inte jag Vanja, men jag tänkte bara sticka in med en intressant tanke jag läste häromdagen. Har funderat mycket på det här då jag själv har rest en del o så och haft lite dåligt samvete över det just med tanke på klimatet, men så läste jag en grej häromdagen. Det kanske inte går att rättfärdiga allt resande med det, men många städer och länder lever på turismen och om den inte fanns och ”vi” inte reste dit och ”bidrog” med att vara där, skulle många länder och städer dö ut och försvinna av den anledningen istället. Ett perspektiv som jag tror många inte tänker på, men det är såklart fruktansvärt att världen håller på att dö ut pga människans konsumtion.

      Men jag tror, som Vanja skrev, mer på att hitta bättre alternativ istället för att ”förbjuda” helt. Det är iallafall en intressant, och framför allt väldigt viktig, diskussion så det vore kul om du skrev ett sånt inlägg Vanja! 🙂

 7. Hej Vanja! Hoppas ni har o får en fin resa! Jag undrar om du/ni prutar när ni handlar när ni reser till fattigare länder o i sådana fall hur mkt? Ha en fin o säker resa!

  1. Det beror helt på situationen. Stolen vi köpte prutade vi inte på, den var så bra pris på ändå och då känns det bara onödigt att vi ska betala några kronor mindre och att en annan familj som uppenbarligen har mycket mindre pengar än vi ska få mindre betalt. Däremot hustlar vi med tuktuk-förarna som ofta tredubblar priserna när man ska ta sig runt. Åker man fem tuktukresor om dagen så blir det ganska mycket pengar på två veckor, då känns det bättre att vi betalar ett lägre pris. Vi betalar såklart ändå mer än lokalbefolkningen (får turistpriser såklart) men där gäller samma som med stolen – så länge priset är bra för oss med vår ekonomi finns ingen anledning att försöka komma undan så billigt som möjligt. Sen tycker vi om att göra investeringar i människor vi uppskattar, på Bali hade vi samma chaufför i två veckors tid t ex för att han var grym, då ringde vi alltid honom så fort vi behövde åka någonstans. Och här har vi hittat en magiskt duktig silver/guldsmed som vi handlat av istf att handla i juvelerarbutikerna, just för att han dels såklart är fantastiskt bra – men också för att han råkat illa ut ekonomiskt och behöver hjälp. Kommer skriva ett inlägg om honom lite senare, en väldigt fin person.

   1. Tack för ditt svar! Har tänkt en del på det där själv när jag rest o nu när jag såg detta inlägg så tänkte jag fråga! Klokt, allting! Allt gott!

 8. Vad härligt ni verkar ha det, jag blir så sugen på att åka till Sri Lanka!
  Får jag fråga vart har du köpt din fantastiska klänning som du har på dig i inlägget och jag undrar även om tunikan från youtubeklippet? Du har verkligen en inspirerande stil! =)
  Kram

  1. Jaaaa, kom HIT! Så magiskt underbart ställe detta land! Klänningen i inlägget köpte jag i en strandshop på Bali, så den är svår att hitta dessvärre. Tunikan är från Lindex! 🙂

 9. Hej Vanja (och alla Vanjas läsare)!
  Älskar när en hittar inredning på resor, att få med sig en bit av världen hem. Ser magiskt ut i Sri Lanka!

  Jag är tyvärr inte en av alla som får räcka upp handen när du berättar om dina gravidveckor och frågar läsarna om deras – men jag hoppas att jag blir en snart! Jag kommenterar då och då och när du gick ut med graviditeten skrev jag att vi var på utredning för ivf. Nu har vi hur som helst fått ett datum då vi ska börja våran ivf-behandling och då har jag startat en ivf-blogg för att jag tycker att det ska skrivas mer om det. Till en början kommer jag blogga anonymt eftersom vi ännu inte berättat för våra familjer att vi börjar med detta nu. Förhoppningsvis kommer det bli en mamma/bebis-blogg så småningom! 🙂

  Satt och spånade på namn till bloggen och när jag slutligen valt ett och reggat namnet så kom jag på att det var snarlikt eran gravidresan så jag blev nog undermedvetet inspirerad, hoppas det är okej!

  Hoppas att du och kanske någon annan läsare vill ta en titt på min blogg och att den kommer fylla något litet tomrum för alla ivf-are. Kram! <3

  1. Hej fina du! KUUUUUUL att IVF-resan har börjat för er del, och TOPPEN med en blogg där man kan följa den! Säkert många härinne som kan tycka att den är väldigt intressant. kan tyvärr int spana in den just nu pga uselt internetzzzzz här, men kikar n’är jag är hemma igen. megasuperduperkRAM! <3

 10. Får sån reseinspo! Härligt att nu trivs och har det så bra. 🌟 Måste fråga var den magiska klänningen kommer ifrån? 👌🏼

  1. Kuuuuul! Klänningen i inlägget köpte jag i en strandshop på Bali, kändes ju fräsigt och globetrottigt att skriva. 😉

  1. Svårt iom att alla bilder är i pappersformat (är så gammal ha haaaaa!) och ligger i källaren, men ska se vad jag kan rota fram! 🙂

 11. Hej och tack för alla fina resetips om Sri Lanka!
  Vi ska åka dit i mars och har inte bestämt helt vart vi ska. Blir sååå sugen på att åka dit ni är 😍 Hur är det med restauranger, finns det mer i närheten än dem på stranden du skriver om? Undrar också hur ni tar er till Galle och hur långt tid det tar?

  Tack för en fin blogg!

  1. KUUUUL att ni ska dit, så ljuvligt land! jag ska skriva ett tipsinlägg, kommer snart! Där får du massa tips om just området vi var i. Kram!

 12. Hej vanja! Kul att ni gillar Sri Lanka. Var där förra året och älskar landet. Vi har nu en liten bebis och nästa år tänkte vi resa till Asien en månad. Jag funderar mycket på det här med trafiken. Hur gör ni med iggy? Finns ju inte direkt bilbarnstol etc när man är iväg… Kram!

  1. Om ni har ett babyskydd som bebisen får plats i kan ni ju ta med det, och använda det där det funkar. Annars får nog det sunda förnuftet avgöra. Den här resan har vi åkt tuktuk med Iggy ett par gånger varje dag, i en sån finns ju varken bilbarnstol eller bälte. Och trafiken är ganska kaosig. Men på nåt sätt får man nog bestämma sig för vad man själv känner är okej. Faror finns ju överallt, även här hemma i trygga Sverige. Självklart ska man inte utsätta sig eller sitt barn för dumheter, men det blir också väldigt svårt att göra något öht om man konstant ska säkra upp mot alla faror. Jag tänker att så länge det känns bra i magen så får det vara bra. Att åka tuktuk kändes exempelvis bra, men jag skulle ALDRIG hyra egen bil/moppe och försöka manövrera Sri Lanka-trafiken på egen hand eftersom min erfarenhet av trafik är en helt annan. Så det känns som att det är svårt att svara på din fråga, man får helt enkelt känna efter själv. <3 Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..