ANNONS

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Bonnierförlagen

Ett boktips & funderingar kring att bli en stolt pantertant

/

Jag tror inte någon av er har missat att jag är ett fan av starka kvinnor va? Ända sen jag var yttepytte har jag fascinerats av driftiga brudar. Alla mina skoluppsatser bestod av skildringar av Drottning Kristina, Maria Stuart, Rosa Parks och ett gäng andra starka kvinnor som alla hade en sak gemensamt: de gick sin egen väg.🙌🏻 Oerhört inspirerande, och mitt intresse för deras livshistorier har garanterat bidragit till mitt eget mod att göra det jag tror på.

(Bild på mig och min mamma, tagen i mars 2017 på Bali👆🏻)

Att ha förebilder som visar att saker och ting är möjliga tror jag är livsviktigt. Jag har haft turen att få växa upp i en familj med en väldigt stark kvinnlig förebild (min mamma). Hon har lärt mig att våga VÅGA, att det inte är så farligt att ”misslyckas” (either you win or you learn) och att jag och mina åsikter och tankar har lika mycket rätt att ta plats som någon annans (läs: mäns). Att ha en sån vid sin sida under uppväxten är dock inte alla förunnat, då måste man hitta förebilderna någon annanstans.

Ett magiskt sätt är då att ge sig in i böckernas värld. Där finns fantastiska kvinnor att inspireras av; både på författarsidan och vad gäller de skönlitterära personer som agerar ut handlingen. En författare vars historier alltid kretsar kring starka kvinnor är Nora Roberts. Hon är en mästare på att ständigt ha fler kvinnliga ”roller” i sina böcker än manliga. Nåt som jag älskar. För precis som på filmfronten så befolkas engagerande historier oftast av någon enstaka brutta – sen är resten snubbar. Tröttsamt värre.🙄

Men Nora Roberts har tecknat kvinnliga personporträtt sen start – och rackarns bananer vad det har funkat. Hon har sålt hundratals miljoner (!) böcker i närmare 40 länder. Någon har till och med räknat ut att det sålts 27 Nora Roberts-böcker i minuten de senaste 30 åren, och hon har haft nära nog 200 titlar på New York Times Bestseller List. Så historier som är strösslade med kvinnor är uppenbarligen något som säljer.👊🏻✨

Hennes senaste bok ”Kidnapparen” är en spänningsroman, och givetvis även den fullproppad med brudar. Driftiga såna, dessutom. Och olika. Starka på olika sätt, svaga på olika sätt – inspirerande på olika sätt. Man får följa framförallt två parallella historier; den ena fokuserar på Bodine och hennes liv som kvinnlig chef och företagare på en hästgård i Montana där allt är rätt så happy clappy. I den andra historien får man möta Alice, som geografiskt sett befinner sig ganska nära Bodine, men som blivit kidnappad och hållts fängslad under fruktansvärda förhållanden sen 25 år tillbaka. Inte så happy clappy. En dag lyckas hon fly, hittas svårt medtagen i närheten av hästgården – och det visar sig att Alice är Bodines moster som varit försvunnen sen länge.

Ungefär där börjar historien, och är man sugen på att inleda 2018 med en riktig page turner till bok som bjussar på såväl läskigheter som spänning och romantik, då är detta perfekt läsning. ”Kidnapparen” finns att klicka hem både som fysisk bok och som ljudbok här. Och vet ni vad? Ni får 30 pix rabatt på boken om ni anger kod Vanja i kassan, hurra!

Men – tillbaks till de kvinnliga förebilderna. Just nu fascineras jag framförallt av äldre kvinnor som bryter ny mark och beter sig ”okonventionellt”. Kanske har det något att göra med att jag fyller 40 i år. 😂 Jag fullkomligt slukar intervjuer med kvinnor som 96-åriga Robin Dalton. Hon har bland annat varit litterär agent åt Arthur Miller, producerat filmer med storstjärnor som Cate Blanchett, hon åker fortfarande på årliga surfresor till Biarritz och är dessutom en av världens äldsta modeikoner. Bra jobbat, liksom.👑

Såna brudar ger mig så mycket energi, så mycket hopp om framtiden och så mycket JÄVLARANAMMA.💪🏻⚡️ Just att som kvinna inte låta sig begränsas av sin ålder (VEM bestämde att vårt Bäst Före-datum var typ 30, medan snubbar tydligen kan anses såväl sexiga som ruskigt kompetenta även när de passerat 100?!😡) är något vi alla måste ta vårt ansvar över och motbevisa genom att FULLKOMLIGT STRUNTA I DET. Jag tänker ABSOLUT inte sluta klä mig roligt för att jag blir äldre, jag tänker ABSOLUT inte sluta ta plats för att jag blir äldre och jag tänker ABSOLUT inte acceptera att mitt Bäst Före-datum på vare sig utseendefronten eller någon annan front ska ha att göra med min ålder. Bara för att jag är..kvinna?😂

Nää, jag ser innerligt fram emot att bli en pantertant på alla plan, och hoppas kunna fortsätta inspirera både mig själv och andra att fortsätta gå sin egen väg. Även när jag är 50, 60, 70, 80 och 90 bast – om jag har turen att få leva länge. Kan inte ni också dela med er av vilka kvinnliga förebilder som betyder mest för er just nu? Det kan ju vara alltifrån en kollega på kontoret, till Beyoncé tänker jag. Vore sjukt kul att höra, och så blir det ett fiffigt sätt för oss alla att hitta nya brudar att inspireras av!😍

8
37

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00