Gravidvecka 27 – att resa som gravid

 

ÄNTLIGEN är det dags för veckans preggouppdatering! Eftersom jag som ni vet varit på resande fot tänkte jag att den här veckan skulle handla om precis just det – hur är det att vara utomlands, flyga och resa rent generellt när man är på smällen? Jag går igenom det jag känner är viktigt på den här fronten, och sen inkluderar jag också de frågor ni ställde på temat tidigare idag. Nu kör vi – gravidvecka 27!

Lite kort om måendet först bara: Beyoncé-mode är fortfarande ON!🔥 Jag har denna vecka mått PRIMA, känt mig hot som en liten tamale och haft en allmänt URFRÄSIG känsla i hela mig själv. Magen är där – men hanterbar, inga krämpor överhuvudtaget (måste vara nåt i luften i Sri Lanka?) och KÄNSLAN av att få slinka runt i bikini, kaftaner och lösa, tunna klänningar är UNDERBAR. Har känt mig så FRI de här två veckorna, och tanken på att återigen klämma in kropp och mage och själ i x antal lager med kläder är inte tilltalande ALLS.

Tror också att en del i att jag känt mig så himla FIN de här två veckorna är att magen liksom SYNTS. Hemma slinker jag ju mest runt i jeans och stora stickade tröjor på grund av kylan, och då är det ju inte en sate som ser att man är på smällen. Man ser mest ut som en boll.

Men i Sri Lanka levde vi ju SÅ mycket vid havet, och att gå runt med en preggobula på stranden tyckte jag kändes så HÄRLIGT. Folk log när jag gick förbi, tittade en extra gång med värme i blicken. Man kände verkligen kärleken, och att det var fler än vi som gladdes åt den här lilla bebin. Det var väldigt, väldigt fint.❤️

Trodde att jag kanske skulle uppleva värmen som besvärlig, men icke. Vi har ju haft enormt bra temperatur hela resan (cirka 30-32 grader på dagarna, inte mer – dessutom svala kvällar) så det har verkligen varit nemas problemas med det exotiska klimatet.

Min upplevelse av att resa som preggo har varit odelat positiv måste jag säga. Och på tal om resa, nu grottar vi ner oss en smula i precis just det tycker jag.

Nåt som kan vara bra att veta för andra ressugna gravidisar är att man efter gravidvecka 28 behöver specialförsäkringar för att resa. De försäkringarna täcker eventuellt behov av sjukvård utomlands (om bebisen skulle komma för tidigt eller om man stöter på någon komplikation t ex). Har man inte en sån får man punga ut med privata stålars, och det kan bli DYRT. Så passa på att resa innan vecka 28, eller skaffa extraförsäkringen. Bara att kolla med försäkringsbolaget vad som krävs. Kan också vara bra att kolla med flygbolaget om de har några särskilda bestämmelser kring preggofierade resenärer.

Personligen upplever jag dock att det känns bäst att resa innan vecka 28 (hann ju PRECIS😜). Ju närmre förlossningen man kommer, desto nojigare att vara utomlands känner jag. IFALL något skulle hända.

Nåt annat som är bra att veta är att man bör skaffa ett intyg från sin barnmorska där det står att man får flyga. På mitt intyg står det att min graviditet har varit normal, att mina värden är bra, mitt BF och att jag får ”travel by air”. Jag behövde aldrig visa upp intyget, men vet andra som fått göra det. Så säkrast är att skaffa ett, bara att fråga sin barnmorska så kirrar hen ett sånt.

Annat man bör kolla upp är såklart eventuella luriga virus som kan härja på resmålet. Vi kollade upp zikaviruset och det var nemas problemas om man skulle åka till Sri Lanka. Enklaste sättet att få koll på vad som gäller för de resmål man är sugen på är att helt enkelt ringa och prata med en vaccinationsklinik. De är experter på virus och alla eventuella vaccin som kan behövas (bättre än vårdcentralen, enligt min vårdcentral), och har benkoll på vad som gäller. Berätta att du är på smällen och har tänkt att åka till XX, så kan de ge all information du behöver. Och säkert även föreslå ett annat liknande resmål om det av någon anledning inte skulle vara bra att åka dit du tänkt dig.

Tips inför flygresan är såklart att kirra stödstrumpor. Supersköna att bära (jag föredrar såna i bomull), motverkar svullnad och bidrar till förbättrad blodcirkulation. Och det där med cirkulationen är extra viktigt när man är på smällen, just för att minimera risken för blodproppar. Köp två par stödstrumpor, skönt att ha ett par rena till hemresan om man inte har möjlighet att tvätta medan man är borta.

Eftersom det är extra viktigt som gravidis att hålla blodcirkulationen igång under hela resan, så är det dessvärre inte riktigt ett alternativ att sova sig igenom hela flygresan. Optimalt ska man (enligt min barnmorska) upp å röra på sig en gång i timmen. Men att göra tåhävningar i flygstolen funkar också. Jag gjorde en kombo av båda.

Nåt som också kan vara bra att veta är att slemhinnorna på många av oss gravidisar blir svullna och mer blodfyllda. Och dessutom skörare – man blöder lättare. När man flyger långt i torr, torr luft så påverkas slemhinnorna ännu mer, vilket för min del orsakade näsblod. Både på ditvägen och hemresan. Näsblodet kom någon dag efter flygresan, och om man (som jag) aldrig blöder näsblod annars kan det kanske vara skönt att veta att det med största säkerhet beror på just svullna och sköra gravidslemhinnor.

Jag tycker att det funkade jättebra att långflyga som preggo. Att flyga med Iggy gick HUR BRA SOM HELST. Det var verkligen nemas problemas. På ditresan sov han sig igenom båda flygen (ett tips är att välja sina flygtider smart, hellre betala några hundralappar extra för bra flygtider som passar ungens rutiner), och på hemresan lekte han med sin padda. Spelade spel på den och tittade på barnprogram.

Måste passa på att tipsa om Niklas och min Babyloonz TV-app som innehåller massor av bra material att titta på för kids i åldrarna 0-4 år. Vi använde den SÅ mycket på resan i och med att man kan ha allt material offline om man vill. Laddas ner här för iPhone och här för Android. Är sjukt stolt över appen och alla program, de funkar verkligen både för att underhålla och utbilda.

När vi reste till Bali med Iggy för ett år sen gick det också jättebra. Skrev ett inlägg då med mina bästa tips när man reser med barn, läste igenom det precis och tycker det är toppen. Jättebra info för er som som ska resa med kids och behöver tips på hur man får flygresan att funka som bäst. Inlägget hittas här!

Väl på plats i Sri Lanka upplevde jag det som ganska lätt att navigera kring vad som kändes ok och inte ok att t ex äta. Egentligen är det ju ingen större skillnad på när man reser överlag – man vill ju liksom aldrig bli magsjuk. Så de vanliga reglerna för att minimera sjukdomsrisk gäller:

 • Drick inte kranvattnet, och skippa isen i drickan om restaurangen inte känns hundra.
 • Skölj all frukt noga och var försiktig med att äta sallad. Fråga om den är sköljd i kranvatten om du blir osäker på om du vågar äta den.
 • Tvätta händerna mycket och ofta. Ha med handdesinfektion i väskan.
 • Käka bara på ställen som känns fräscha. Inte från gatustånd, hur smarrigt det än ser ut och doftar.
 • Packa med alvedon, vätskeersättning och Imodium (motverkar diarré om man skulle råka illa ut trots allt) till dig själv. Barnalvedon, termometer och receptfri hydrokortisonkräm (bra om man får bett av något slag) till eventuella medföljande kids. Och myggmedel såklart. Fråga personalen på ditt apotek om råd om du vill, kanske har de något specialtips baserat på just ditt resmål som kan vara fiffigt att ha med sig.
 • Se också till att planera för eventuella vaccinationer i god tid. Om du är ovaccinerad kan det ju krävas flera doser med ett gäng veckors mellanrum för att du ska få fullt skydd.

Övriga tips är att alltid ha ett torrt bikiniombyte med sig till stranden så att man inte utsätter sitt preggofierade underliv för onödiga påfrestningar. Bär alltid med dig vatten (om du reser till ett varmt land) så att du kan fylla på med vätska obehindrat. Var extra uppmärksam på att alltid ha ett rejält solskydd på dig i form av solkräm, hatt och tunna kläder.

Att steka sig i solen tycker ju jag som ni vet alltid är dumt, men att göra det när man är på smällen är faktiskt ännu mer puckat. Risken för pigmentförändringar är för de flesta gravidisar mycket högre än för ickepreggosar, så utöver solbrännan kan man dra på sig en väldans massa hudfläckar om man inte är försiktig.

Jaaaa, det var nog det. Har ni flera frågor angående det här med att resa som gravid, ställ dem i kommentarsfältet så svarar jag efter bästa förmåga. Och hörrni – jag vill som vanligt veta hur ni mår också! Är ni i Beyoncé-mode eller rishögsmode – eller kanske någonstans mittemellan? Har ni några resplaner, vart bär det av i så fall? Och ni som sitter inne på preggorestips som jag missat – dela gärna med er!

Jag kan varmt rekommendera att resa iväg innan man får bebis (oavsett om det är nr 1, 2 eller 9), just för att få krama ur lite extra njut innan bebiskaoset. Innan vi fick Iggy åkte jag och Niklas till Japan. Då var jag gravid i vecka 11, 12 och 13 och det var helt fantastiskt. Väldigt fint att få göra nåt sånt, just eftersom det kan dröja en stund innan man har möjlighet att göra nåt liknande igen.

Vår erfarenhet är dock att det var easy peasy att resa med Iggy hela första året, då var vi ju rätt ofta i Portugallien. Iggy hade ju ingen kolik eller liknande, så han hängde i sitt babyskydd, sov eller åt, typ. Mellan år 1 och 2 var det dock ganska så rackarns ohärligt att resa, i alla fall med flyg. Vi gjorde en resa till Verbier som var fantastiskt härlig, men själva resan dit och hem var hemsk. Iggy var stissig, skrek och härjade. Jag och Niklas nervvrak. När Iggy fyllde 2 och kunde gå och prata blev det lättare igen. Och nu är det lätt som en plätt! Nu ska vi bara börja om med kiddo nr 2…🙊

Läs om gravidvecka 26 här!
Läs om gravidvecka 25 här!
Läs om gravidvecka 24 här!
Läs om gravidvecka 23 här!
Läs om gravidvecka 22 här!
Läs om gravidvecka 21 här!
Läs om gravidvecka 20 här!
Läs om gravidvecka 19 här!
Läs om gravidvecka 18 här!
Läs om gravidvecka 17 här!
Läs min hemliga graviddagbok (vecka 3-16) här!

 1. Oliwia skriver:

  Hej! Jag är gravid och har en resa till Bali inbokad i tre veckor, jag kommer vara i v 19-20-21 när vi är där. Vad för vacciner måste jag ta? Och vad ska jag akta mig för? Är rädd att det ska hända något våran bebis… jag har kontaktat läkare och dom säger att jag bara kan ta hebatit A och använda myggmedel. Är det verkligen säkert för barnet? Är orolig..

  1. Hej, ring en vaccinationsklinik så vet de exakt vad du behöver ta, jag kommer tyvärr inte ihåg vad jag tog. Beror ju helt på vad man tagit för sprutor innan osv också. Sjukvården på Bali är jättefin, så om du ska vistas i en tätort skulle jag inte oroa mig det minsta. <3 KUL med Bali! 😀

 2. Annica skriver:

  Hej Vanja 😌 jag är i vecka 11 och befinner mig just nu på semester i Sri Lanka. Jag undrar vilket myggmedel använde du? Jag har köpt med mig MyggA ifrån apoteket på deras egna hemsida står det att det ska vara ok för gravida att använda medans andra på nätet skriver att den inte alls är att rekommendera gravida.

  Mvh Annica

  1. Jag använde precis just det som du har! Det står ju på förpackningen att det är ok: https://www.mygga.se/mygga-container/ men sen ska man såklart vara restriktiv, eftersom det är kemikalier. Använd med förnuft och hälsa LJUVLIGA Sri Lanka! <3 😀

 3. Bea skriver:

  TACK för bra tips och härlig läsning!
  Var är din snygga bikini från?

 4. Sandra skriver:

  Hej!
  Tack för ett bra inlägg! Blev dock lite förvånad över det du skriver ”gravidvecka 28 behöver specialförsäkringar”.. Jag åker nu på lördag till Mexico och jag är i v28 när jag reser (30 när jag åker hem) och när jag pratade med mitt försäkringsbolag (Länsförsäkringar Bergslagen) så sa det att det enda jag behövde om något skulle hända var numret till SOS International.. 😮
  Så nu blir jag ju lite rädd när du skriver att jag behöver det när mitt försäkringsbolag sagt nej 🤔

  1. Aha! Vad märkligt. Det var min barnmorska som tog upp det här med att det krävs spec förs efter vecka 28, men det kan såklart vara olika för olika försäkringsbolag. Har du pratat med dem och de sagt att det är okej så ska det ju såklart vara det. Ring en extra gång och dubbelkolla, bara för säkerhets skull så att du inte nojar på resan. Och ha det så gött, har inte varit i Maxiko men det verkar sjukt härligt! 🙂

 5. Linda skriver:

  Härligt! Jag fick nyligen veta att bebis är på g, därtill insåg jag att jag har en hel massa föräldradagar kvar för 3åringen så vi ska njuta tillsammans hela sommaren innan bebisen kommer. Plus en liten sol och bad resa m honom + pappan, känner att jag vill krama ur och göra det bästa och mesta av tiden Innan bebis 😊❤ tack för tips!

  1. Å men vilken fin idé, och GRATTIS! <3 Vi känner lite samma – att vi liksom vill njuta deluxe av att ha Iggy helt själv nu denna sista tid. SÅ märkligt att han inte ska vara det enda barnet snart?! Gaaaahhh. Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..