Tack för era stories, vi får hjälpa varandra i det här

 

TACK hörrni. Tack, tack, tack TACK för all respons på inlägget om alkohol i går. Ni har kommenterat här i bloggen, skickat mail, skrivit meddelanden på Instagram – det här med alkohol är helt klart ett ämne som berör. ❤️

Det betyder jättemycket för mig att få ta del av era stories, för öven om jag verkligen gör mitt bästa för att vara avslappnad kring det här ämnet och vara någon slags förebild, så känner jag mig också ofta ensam i det. Jag får också kämpa för att inte skämmas, för att inte låta omvärldens åsikter påverka mig att det är märkligt att INTE dricka. Så lika mycket som mitt inlägg betyder för er, betyder era kommentarer för mig. Tänker att alla kommentarer även kan bidra väldigt mycket till andra som läser inlägget men kanske inte är redo att dela sin egen story. Så TACK, alla!

Tycker också att ni är så kloka (som vanligt). Hittar så enormt mycket vettigheter i det ni lämnar efter er. Till exempel denna kommentar från signaturen Karin:

Det som är så intressant är att jag har aldrig behövt motivera varför jag drack när jag gjorde det. Ingen som reagerade över den totala fyllan och beteendet. Men nu, när jag väljer bort alkohol får jag massor av frågor och ifrågasättande. Det är som att det är oerhört provocerande att inte dricka alkohol för många runt mig. Det blir som helt fel fokus tycker jag. Jag väljer bort något som får mig att må dåligt, det har ju ingenting att göra med vilka val andra gör.

Kunder inte hålla med mer! Så bra formulerat kring hur skev syn många har på alkohol. Och på tal om det här med skev syn, så finns det ju även en sån på oss som INTE dricker. Tycker att signaturen Anna skrev det så bra:

Sverige behöver höra om och om igen att det finns människor som avstår alkohol och att det inte är synonymt med att vara en tråkig, färglös människa. Jag önskar att jag visste att det ens var en möjlighet när jag var runt 20, att säga ja till festen men välja bort alkoholen.

För precis så är det ju. Man är inte tråkig för att man väljer bort något man inte mår bra av. Tvärtom är man ansvarstagande och kärleksfull gentemot sig själv och andra. Dessutom extra stark, eftersom man går emot normen. Och om det enda sättet att vara ”rolig” på på fest är att vara full, då anser jag att det är personen som tycker detta som har skäl att omvärdera sitt tankesätt, inte den som väljer att INTE berusa sig för att kunna ha kul eller ”vara rolig”.

Vi får helt enkelt hjälpas åt att peppa varandra att stå på oss i våra val, att sluta skämmas, att ta tag i de olika problem vi upplever kring alkohol och försöka vara så öppna vi kan. Så kommer vi tillsammans att förändra normen, och skapa en värld där det är fullkomligt självklart att var och en väljer att leva det liv som just hen mår bäst av. ❤️

 1. Emelie skriver:

  Så bra du tar upp denna fråga! Min mans historia med alkohol liknar din. Han slutade dricka för två år sen. Ständigt blir han ifrågasatt över sitt icke-drickande. Tröttsamt. Tänk att alkoholfritt kan provocera så.
  Hoppas denna norm kommer förändras. Känns iaf hoppfullt att allt fler matbutiker och restauranger börjar sälja alkoholfri öl och vin.

 2. Amanda skriver:

  Heja dig!! Jag är 22 år och närmar mig beslutet att sluta dricka. Alkohol gör ingenting bättre i mitt liv. Tyvärr upplever jag enormt mycket åsikter och påtryckningar från min omgivning.
  Det är ALDRIG någon som ifrågasätter mig när jag dricker. Bara när jag inte gör det. Lever i en studentkultur där man helst ”ska” festa ett par gånger i veckan. Har börjat dra mig undan och tacka nej eftersom det är den enkla utvägen.
  Tusen tack för att du ger mig peppen och självförtroendet att gå dit och äga dansgolvet utan en enda droppe i kroppen.

 3. Stina skriver:

  Som Anna skriver. Önskar att andra visste att man som person inte är tråkig eller färglös för att man valt att inte dricka alkohol. Har förlorat ”vänner” pga att jag inte var den som ville gå ut och festa. Jag var gärna med på förfesten men sen när alla blev fulla och tappade omdömet avvek jag. Har fått många spydiga kommentarer i min omkrets pga detta. Som riktig vän borde jag ha ställt upp och hängt med ut. Enl mig är det tvärt om. Som riktig vän borde de acceptera mig för den jag är. Är glad att vänskapen dog ut och att jag nu som vuxen kan se att det inte var en vänskap som var sund.
  För mig smakar inte alkohol gott och varför dricka något som inte är gott? Ge mig en iskall cola istället.

 4. Josefin skriver:

  Jag dricker inte alkohol för att jag…. inte gillar smaken (men en iskall cola med citron däremot mmmmm) äter heller inte kött. Två grejer som mååånga blir provocerade av. Det händer att folk sagt ”då kan jag inte heller dricka för det är så tråkigt att dricka själv” alltså typ lagt det som ett dåligt samvete på mig. Jag fick göra mig av med hela min vänskapskrets av tjejkompisar som 20-åring… just för att de tyckte jag var tråkig å ville få mig att dricka. Så knepigt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..