Argument för att få ett planerat kejsarsnitt beviljat

Nu är det kejsarsnittsdags i el bloggo igen. ⚡️Lovade ju att göra ett inlägg med mina bästa råd för er som känner extremt starkt att planerat kejsarsnitt är det enda sätt ni kan tänka er att föda barn på. Så här kommer mina tips på hur ni ska gå tillväga för att ha bäst chans att få igenom er önskan. 💖

För det första – om du känner starkt att snitt är det enda förlossningssätt du känner dig trygg på – säg det OMEDELBART till din barnmorska när du är på inskrivning hos MVC. Lika bra att sätta igång processen direkt. Förstår hen dig inte – byt barnmorska. Du måste kunna gå hos en person som har förståelse för det här.

Första steget mot ett snitt är att du förmodligen blir kallad på Aurora-samtal (kan heta olika saker i olika städer). Då får du träffa en barnmorska som är specialutbildad på området förlossningsskräck. Under samtalet får du förklara varför du önskar ett snitt, varför du inte känner dig trygg med en vaginal förlossning etc. Barnmorskan är inte den som beslutar om du ska få ditt snitt eller inte, men hens rekommendation ligger till grund för vad läkaren (som du kommer få träffa i ett senare skede) beslutar.

Här gäller det att vara påläst så att du visar att du är insatt i vad ett KS innebär. Motbevisa fördomarna om att det är självupptagna, fåfänga kontrollfreaks som vill ha snitt, och visa på att du har kunskap till max och är medveten om såväl fördelar som risker.

Utbilda dig exempelvis genom att läsa det här extremt matnyttiga och intressanta blogginlägget om risker, siffror och statistik vid planerat kejsarsnitt av Mirijam Geyerhofer så att du kan argumentera sakligt och korrekt. Det finns förhöjda risker på vissa plan, men ofta är den förhöjda risken extremt marginell, det handlar om någon promille. Riskerna utmålas dock ofta som mycket större och mer omfattande än vad de är i realiteten, och framförallt är allmänhetens uppfattning ofta direkt felaktig på det här planet. Vilket orsakar skammande av snittmammor då alla ”vet” att snitt är så mycket sämre för barn och mamma än en vaginal förlossning.

Det finns forskning som tyder på att barn som föds med kejsarsnitt mår sämre än barn som fötts vaginalt (fler barn som föds vaginalt får dock neurologiska skador). Men då är även akuta kejsarsnitt inräknade (dvs barn som först


försökt framfödas vaginalt). Och här har vi ett stort problem, och något som ställer till det för oss snittisar vad gäller allmänhetens och vårdens uppfattning om och inställning till snitt: den mesta forskning som gjorts på planerade kejsarsnitt omfattar nämligen även akuta och urakuta snitt. Man blandar alltså ihop planerade snitt som är rutinoperationer som utförs flera gånger dagligen i en trygg och säker miljö, med nödsituationer där man måste få ut barnet så snabbt som möjligt för att undvika skador eller till och med dödsfall. Väldigt märkligt såklart, och statistiken blir därefter: mycket missvisande. Skulle man titta på riskerna vid planerat snitt, baserat på forskning som ENBART rörde just planerade snitt skulle statistiken se mycket annorlunda ut.

Blandar man ihop rutinoperationer och nödsituationer får man givetvis inte en korrekt bild. Något som är bra att vara medveten om när du blir ifrågasatt.

Extremt viktigt är också att du STÅR PÅ DIG under vägen mot snittet, och under Aurorasamtalet. Att du TYDLIGT uttrycker att kejsarsnitt är det ENDA förlossningssätt du känner dig trygg med, och att en vaginal förlossning inte är ett alternativ.

(Obs obs, om du ändrar dig längs vägen och känner att du VILL genomföra en vaginal förlossning ska du givetvis agera därefter. Man kan självklart ändra uppfattning under resans gång.)

Lyssna även på det här avsnittet av Babyz Podcast, där jag är gäst. Det är ett väldigt bra samtal mellan mig, en förlossningsläkare och en barnmorska på ämnet planerat kejsarsnitt där du som lyssnar får höra både vårdens och min syn på planerade snitt, och ta del av många bra argument.

Efter samtalet med specialistbarnmorskan får du en tid hos en läkare. Det är läkaren som avgör om du ska få ditt snitt eller inte, och även inför läkaren fick jag motivera mig återigen. Förklara mig. Stå på mig. Så är det inte för alla, men min resa såg ut så i alla fall. Hos läkaren får du sedan ett ja eller ett nej, förmodligen redan på plats.

Får du ett nej och känner panik – prata med din barnmorska och be att få träffa en annan läkare. Förklara din intensiva förlossningsskräck och FORTSÄTT STÅ PÅ DIG.

Du har ingen juridisk rätt att kräva KS, så du kan alltså bli nekad. Har du en stark förlossningsrädsla går läkaren som nekar dig emot Socialstyrelsens rekommendationer, men eftersom det inte finns något tyngre än just rekommendationer så är det till syvende och sist upp till läkaren och hens personliga uppfattning i frågan om du ska få ditt snitt eller inte.

Förutsatt att det rent medicinskt ser bra ut inför ett snitt för din del (extrem övervikt kan till exempel vara något som gör ett planerat snitt direkt farligt), så kan goda argument att ha med sig om man måste slåss inför en läkare till exempel vara:

  • Förutsättningarna för en lyckad förlossning är att den födande kvinnan samarbetar med såväl sin kropp som sin barnmorska. Är den födande kvinnan paniskt skräckslagen är chansen extremt liten att detta händer. Risken för en dålig förlossningsupplevelse som i många fall slutar i akuta snitt är överhängande.Tvingas en skräckslagen kvinna föda vaginalt mot sin vilja kommer hennes kropp med största sannolikhet inte producera de hormoner som behövs för en lyckad förlossning. Resultatet: överhängande risk för en dålig förlossningsupplevelse som i många fall slutar i akut snitt.

Ta gärna med dig din partner, en vän, en förälder eller någon annan som stöd när du ska träffa läkaren eller gå på Aurorasamtalet. Det kan vara väldigt skönt att få stöd av någon, någon som även kan hjälpa dig att argumentera för din sak.

Du kan också få hjälp av andra som är eller har varit i samma situation. Jag är med i en grupp på Facebook som heter Rätten Att Välja Kejsarsnitt. Det är en stängd grupp, så man måste ansöka för att bli medlem. Därinne finns en massa kloka mänskor med mängder av erfarenhet kring kejsarsnitt. I gruppen kan man ställa alla typer av kejsarsnittsrelaterade frågor, och även se om det finns någon i ens egen stad som har tips på barnmorskor och/eller läkare som har en human inställning till snitt. Kan vara till stor hjälp om man befinner sig i en situation där man fått ett nej och vill fajtas vidare.

Jag kan också rekommendera att ta kontakt med organisationen Födelsevrålet som är engagerade i förlossningsvården överlag men även hjälper berörda gravidisar att kämpa för snitt.

Jag har under årens lopp skrivit ofta och mycket om planerade kejsarsnitt här i el bloggo som kan vara värt att läsa, här är en bra lista att utgå ifrån:

Okej hörrni, det här blev ett riktigt matigt inlägg och det känns som att jag fått med det mesta. Har ni andra tips, argument eller förslag på länkar, litteratur, blogginlägg, teveprogram etc på ämnet så skriv dem gärna i kommentarsfältet så får vi ihop ett fantastiskt verktyg för alla som vill utbilda sig om planerade kejsarsnitt. 🌟